Scream (1996)
Met onder meer: Neve Campbell, David Arquette en Courteney Cox
Releasedatum: 26 juni 1997
Bekijk via SkyShowtime
Plot Scream
"Someone has taken their love of scary movies one step too far. Solving this mystery is going to be murder."
Sidney Prescott wordt het doelwit van een moordenaar die al één van haar klasgenotes heeft vermoord. Een journalist en presentatrice van een tv-programma is vastberaden om de waarheid te achterhalen, en denkt dat de man die de moeder van Sidney heeft vermoord dezelfde is als degene die haar nu achterna zit. De vriend van Sidney wordt echter de voornaamste verdachte.
Dewey Riley
Kenny Brown
Sheriff Burke
Cotton Weary
El ralpho
Je wordt er stapelgek van inderdaad..daarom prefereer ik de dvd sowieso altijd boven het kijken naar films op tv
Jessen0wnt
De trilogie is voor belachelijk weinig geld te koop, en daarnaast ook nog bijna overal. Het vervelendste van RTL-filmuitzendingen vind ik de absurde brute afsluiting van de films, ze stoppen hem meestal zelfs een paar seconden voordat de aftiteling komt.
El ralpho
Inderdaad. Voor €10,- heb je ze al alle drie bij elkaar in een mooie steelcase te koop bij de mediamarkt. Heb ze zelf ook al gehaald
Redelijk.
Net zoals de meeste mensen is het voor mij het ideale moment om de eerste 3 Scream films een keertje te zien. De allereerste had ik ooit eerder gezien, deel 2 en 3 echter nooit meer geprobeerd.
Scream zal voor mij altijd de film blijven die de zelfbewuste humor vol introduceerde in de mainstream cinema, door erg duidelijk en direct naar allerlei genreclichés te verwijzen binnen de film zelf. Ondertussen is het weer een beetje passé, is de uitwerking soms ook een beetje té makkelijk (met veel verwijzingen die echt voor de kijker uitgelegd worden), maar een aantal blijven vermakelijk (Krueger die de vloer staat te dweilen) en het geeft de film wel een vlot sfeertje mee.
Da's ook nodig want spannend is dit al lang niet meer. De moordenaar is uitermate klungelig, de scares zijn povertjes en qua spanningsopbouw wil het ook niet echt lukken. Als mix van hommage en parodie vind ik het hommage stuk in ieder geval niet echt geslaagd. Ook het einde (Scream was volgens mij ook de eerste die echt de "grote twist" bij het horrorgenre introduceerde? In ieder geval werd dat element consequent overgenomen in alle films die daarna de Scream template zouden volgen) is ondertussen niet meer al te boeiend.
Verder begint de film, zoals de meeste 90s films trouwens, best wel z'n leeftijd te vertonen. Scream stond me nog bij als een "moderne" film, maar echt 21e eeuw ziet het er allemaal niet meer uit. Tekenen van ouderdom geloof ik.
Best vermakelijk dus, maar het hele slashergedeelte zelf is iets te pover en de verwijzingen zijn vaak iets te makkelijk. De film wordt gelukkig gered door het vlotte sfeertje.
M.Goodkat
Zoals de meeste hier nu ook doen, terug te box bovengehaald na een periode..goed afgestoft en terug beginnen herbekijken...
Hetgeen waar ik zo van hou in Scream is dat ze er een halve satire van maken en ze de spot mee drijven met alle clichés in alle horrorfilms =)...
Stem verhoogd van 3.5 naar 4.0* vandaag deeltje 2 bekijken
DBTim
Scream 4 komt er aan en dat is reden voor mij om de voorgangers weer eens te kijken. Net het eerste deel gekeken.
Heb geweldige herinneringen aan deze film. Ik was denk ik 8/9 jaar toen ik hem voor het eerst zag. Een ouder vriendje van mij hier uit de straat mocht altijd van zijn moeder een film huren in het weekend. En ik ging vaak mee en we pakten altijd Scream, Scream 2 of Halloween H20. Altijd de gordijnen dicht en kijken. Op een gegeven moment zaten we met de hele buurt binnen Scream te kijken. Het was een hele hype hier in de buurt, echt iedereen kocht zo'n masker. Geweldig om daar aan terug te denken
Gebeurd ook altijd automatisch als ik Scream nu, na zoveel jaren, weer eens zie. Door alle herinneringen vind ik het al een geweldige film.
Maar de film zit zelf ook goed in elkaar. Tempo zit er goed in, paar leuke moorden, humoristisch. Goed acteerwerk. Echt een prima filmpje. Zo maar beginnen aan deel 2 en deel 3
Inmiddels wel minstens voor de 5e keer gezien en ondanks dat ik de film wel kan dromen qua verhaalverloop heb ik nu geprobeerd te letten op de (kleine) verwijzinkjes die verstopt zitten in de film.
Toegegeven, de openingsscene is nog steeds briljant en de moordenaar is ook stoer. De telefoongesprekken zijn inmiddels legendarisch en de film is verder een feest van herkenning. Het leuke omgaan met alle clichés die horrorfilms kennen blijft een geniale zet van Craven/Williamson.
Her en der is het wel een beetje gedateerd, maar weet de film op een aantal momenten nog prima te boeien. Vooral de slimmigheid in het mindfucken van de kijker is erg vermakelijk. Keer op keer krijg je hints over wie de dader kan zijn, maar steeds wordt die ook weer op een slinkse manier ontkracht en zo blijf je gissen naar de dader. Om in de finale toch verrassend uit de hoek te komen als je de film nog niet hebt gezien.
Met recht nog steeds een klassiekertje te noemen die het slashergenre een nieuw leven heeft ingeblazen inmiddels al weer 15 jaar geleden(wat gaat de tijd toch snel).
Nitrouz
Tijden geleden dat ik het eerste deel van de trilogie en inmiddels 'quadrilogy' zag.
Tijden geleden toen ik hem vooral keek omdat de film 'eng' zou zijn, dat viel toen der tijd al mee, en nu natuurlijk helemaal.
Gisteren keek ik hem maar opnieuw, omdat er natuurlijk een 4e deel in de bioscoop komt.
De film begint goed, de openingsscène is fenomenaal, en 'Ghostface' wordt geïntroduceerd. De knipoogjes naar andere horrorfilms en horrorklassiekers, de regels van de horror die uiteindelijk toch gebroken worden en vraag wie de dader nu eigenlijk is maken dit een film die lekker wegkijkt. De film duurt dan ook bijna 2 uur, maar het gaat als een sneltrein voorbij.
van duijn
Best aardige horror. Niet echt heel eng maar wel vol met schrikmomenten. vooral Mr. Ghostface blijft natuurlijk geniaal. *3.5
Jessen0wnt
Was Scream eigenlijk de film die dit masker op de markt zetten of bestond het al voor de film :O ?
jordandejong
Craven vond het masker volgensmij gewoon in een fopwinkel. Maar was volgensmij wel de eerste die het masker in een film gebruikte.
yeyo
Dat klopt ja. Het was oorspronkelijk een Halloweenmasker gebaseerd op 'De Schreeuw' van Edward Munch.
Jessen0wnt
Bedankt, ik weet nooit wat ik ervan moet vinden. Aan de ene kant is het ontzettend cheap, maar aan de andere kant heeft het ook wel weer iets en is het eigenlijk geniaal bedacht i.p.v. de gebruikelijke Halloween-maskers. Omdat het juist zo niet-eng eruit moet zien, heeft het juist iets angstaanjagend. Hoewel ik begrijp dat deze film niet uit is om het publiek angst in te jagen.
dutchtuga
Huh? Een van de voornaamste doelen van horrorfilms is angst inboezemen. Bij slashers is dat zelfs een essentieel onderdeel.
Scream is natuurlijk geen traditionele slasher. Scream doet alles met een knipoog. Scream is niet bedoeld om mensen bang te maken. Het is meer een ode aan het horrorgenre.
Overigens, leuk om zoveel recensies te lezen bij de Scream films. Ik heb ze allemaal herkeken met het oog op deel 4, maar ik merk dat velen dit hebben gedaan
Wat Ajax zegt
Akron777
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een "enge" slasher gezien. Dat Scream niet echt traditioneel is, werkt enorm in het voordeel, ik vind hem daardoor een stuk spannender. Wellicht komt dat doordat deze meer elementen van een thriller bezit. Zelf vergelijk ik hem liever met een film als Psycho dan met andere slashers.
Naomi Watts
Met het oog van het vierde deel die ik volgend weekend ga zien, de trilogie maar even herzien. Als eerst dit eerste deel, die ik een bijzonder warm hart toedraag. Sinds de laatste keer dat ik Scream zag, jaren geleden, heb ik ook weer tonnen horrorfilms gezien. Hoe meer horrors ik zie, hoe briljanter ik deze vindt eigenlijk.
Briljante cast. Campbell in haar beste periode lookwise en zal nooit meer zo idyllisch zijn als hier en een ideale protagoniste, Lillard die zich vestigde als droogkloot, Cox die weer ergerlijk als wat was, Arquette die liet zien dat hij de meest talentloze boer uit de Arquette familie is maar de show wordt compleet gestolen door Kennedy. Wat is hij geweldig als horror buff, die natuurlijk een oogje heeft op onze Sid. En dan heb ik The Fonz als schooldirecteur nog niet genoemd
. Briljant.
De self-awareness van Scream is overduidelijk. Veel gespeel met stereotypering en cliché's, en hierop gooit Craven nog een sausje dat de tieners in Woodsboro hun kennis hebben van horrorfilms. Wat ik het meest geniale vindt aan Scream. Kennedy's personage is hier een prima voorbeeld van natuurlijk. Die scene in de videotheek (everybody is a suspect) en het uitleggen van de regels van de horrorfilm op het feest is echt briljant. Lig elke keer weer in een deuk bij die scenes, ook mede door de awkward delivery van Kennedy. Wat een funny son of a bitch is het toch hier.
Beginscene blijft geweldig en is een prima voorbode op wat komen gaat, Ghostface is een icoon, dat masker is epic en de supernatuurlijke krachten van Ghostface zijn hilarisch. Hij is helderziend, kan prima voorspellen wat zijn slachtoffers gaan doen en kan bovendien op meerdere plekken tegelijk zijn. Wat een held die Ghostface, dan laat ik zijn verstoorde motoriek maar even zitten. Voor de rest een aaneenschakeling aan geweldige scenes die nooit aan kracht inboeten, en dat zegt veel, want zonder overdrijven, is dit misschien wel de dertigste keer dat ik Scream zie.
Ook nu blijft de film als een huis staan. Heerlijke zelfbewuste flick, die het horror genre uit zijn as deed herrijzen. Zonder deze film was de horror scene misschien nooit zo levend geweest als dat zij nu is. Alleen daarom al verdient Scream lof.
Vascago
Mooie recensie, maar ik had er bijna weer een woordenboek Engels-NL voor nodig. Lol.
@Naomi; Heb door het lezen van je verhaaltje zin gekregen in herziening van deel 1. Raak er tevens nog meer overtuigd was dat de door mij uitgedeelde onvoldoende voor deel 4 een terechte is.
Bedankt
. Ik ben ook sceptisch over deel 4, en jouw recensie versterkte dat ook nogal.
Ach, als je je instelt op meer van hetzelfde valt die vast beter. Ik had gewoon een intelligente vernieuwingsslag verwacht. Had Social Media alle kansen toegegeven. Maar het is idd een beter vervolg dan 2 & 3.
Ik vind 2 dan wel behoorlijk goed
. Ik verwacht met zo'n gap van meer dan 10 jaar wel iets van een enorm hoog niveau. Dan ben ik toch al gauw wat minder mild, en de cast laat me nou ook niet warm lopen.
xxc
Al zeker 20 keer bekeken, maar nog nooit een reactie geschreven. Omdat Scream 4 in de bioscopen draait, kreeg ik vanavond eens zin in een 'Scream avondje'. Het begon met Scream 1..
Ja, de sfeer in de film is geweldig. Dat is misschien ook wel het beste van heel de film. Lekker vrolijk muziekje na een bloederige moord. Stiekem zit er veel humor in de film verscholen. Ja, heerlijk sfeertje.
Neve Campbell.. Ik heb haar altijd liever vermeden in de films.. Haar blik.. Ze doet teveel haar best. Het straalt er gewoon van af.
Toch deed ze het in de scream delen niet slecht. Ze kan absoluut niet slecht acteren, maar het is allemaal iets té bij haar.. Ik weet het ook niet precies..
Mooie openingsscene.. Allemaal heel ironisch.. Ouders komen op bezoek bij de dochter.. Dochter staat een stuk naast hun maar ze zien haar niet. Ouders zoeken de dochter, terwijl ze buiten word vermoord.. Ja, lekker origineel.. Heerlijk!
De rest van de cast is niet slecht. Met name Matthew Lillard.. Heerlijk om naar te kijken, lekkere kop vol met humor. Leuke man! Skeet doet het ook absoluut niet slecht! En zoals ik net al zei, de rest van de cast is ook niet slecht.
Ik ben overigens wel erg benieuwd naar deel 4..
Binnenkort toch maar eens gaan bekijken
Ik vind 2 dan wel behoorlijk goed
Ik vind het zelf wel fijn dat de originele cast gewoon terugkomt in zo'n film. Geeft een gevoel van authenticiteit en het voelt minder goedkoop aan dan wanneer je met een compleet nieuwe cast terugkomt. Al is de mix met de nieuwe jonge chicks en de oude garde wel goed in dat deel. Ik denk dat je Reinbo's mening niet zult delen.
Overigens, waarom zou een gap van 10 jaar moeten staan voor gigantische kwaliteitsverbetering? Als iets de laatste jaren vaak wel heeft uitgewezen is het wel dat de reboots als paddestoelen uit de grond komen en vaak lang zo goed niet zijn.
Al bewijst S4 het tegendeel voor mij, juist omdat het minder uitgeblust en vergezocht overkomt dan de 2 andere vervolgen.
Katharina
Hoewel ik een horrorhater ben (lees: schijtluis
) heb ik me door alle recensies van Scream 4 laten overhalen om toch een horrorfilm te gaan kijken. Hij was best okay, niet slecht geacteerd.
Hoewel ik een horrorhater ben (lees: schijtluis
Scream is niet echt horror, meer thriller met komedie.
Echte horror is wel wat spannender en beklemmender dan dit
Maar ieder geval maak je een goede start. Horror is sowieso een leuk genre.
yeyo
Door zijn premisse (gemaskerde freak hakt tieners in mootjes) en andere typerende elementen vind ik de film toch onvermijdelijk onder horror vallen. Maar door het meta-niveau van de film zal het inderdaad weinig kijkers angst inboezemen.
Noem het imitatiehorror ofzoiets. Echte horror kan je dit toch niet noemen. Daarvoor zit er ook teveel humor in verwerkt. Je gaat Shaun of the Dead toch ook geen horror noemen, ondanks dat daar best wat zombies gruwelijk gekild worden?

Scream 7

Scream 3
2000

Scream 2
1997

Aftellen naar bloedvergieten: Netflix komt met horrorfilm 'Fear Street: Prom Queen'

Netflix verwijdert eerste twee delen van de 'Scream'-franchise: 'Niks kon hieraan tippen'

Nog meer goed nieuws voor 'Scream'-franchise: 'Ook Courteney Cox in gesprek over terugkeer in zevende deel'

Neve Campbell keert toch terug als Sidney Prescott in 'Scream'-franchise: 'Zo enthousiast om dit aan te kondigen!'

20 Days in Mariupol

Misery
Thriller, 1990

The Exorcist
Horror, 1973
riddledodenkleine stadhalloweenmiddelbare schoolhouse partybloedvergietenseriemoordenaarschoolgemaskerde moordenaarslasherwhodunitkilling spreephonetabloidnews reporterself-referentialcrime spreehalloween costume revenge killingyoung adultmeta filmmovie night metacinemacrimecrimes teenagerteen scream