• 9.378.920 stemmen

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Avontuur / Fantasy | 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen

IMDb beoordeling: 9,0 (2.142.025)

Releasedatum: 17 december 2003

Plot The Lord of the Rings: The Return of the King

"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."

De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.

avatar van Tazzzmania©

Tazzzmania©

Nog een aantal reviews hier op een rijtje:

link

De recensies zijn opvallend eensgezind positief. Zucht, nog een week...

avatar van Goodfella

Goodfella

Nederlandse recensie

avatar van Jordy

Jordy

beste Tazz, je link verpestte de layout, zie FAQ

avatar van WB

WB

Aankomende dinsdag op woensdag nacht, rond 24:00 uur, in Amersfoort in première! Zal me benieuwen! 200 minuten op et puntje van me stoel! En aangezien ik de boeken niet gelezen heb, ben ik benieuwd hoe et afloopt (vast een happy ending )

BoordAppel schreef:

Zo he, heeft nog niemand de persvoorstelling gezien?

Bijna......over 16 en een half uur....

avatar van SillyWilly

SillyWilly

Vanavond op National Geographic om 22.00 uur een 'behind the movie' special over ROTK, als ik de Metro mag geloven...

avatar van Dionysos

Dionysos

Hoei, tot dusver nog helemaal niets gelezen of gezien over deze film. Kijken of ik dat dit keer helemaal tot aan de première kan volhouden .

avatar van gandalf

gandalf

WB schreef:

Reken daar maar niet op...

avatar van Gieds

Gieds

goede film krijgt van mij 5 steren

avatar van Jordy

Jordy

Zullen we even stoppen met het bediscussieren van het einde (zonder spoilertags)?

En goh Gieds, je Nederlands is erg goed... voor welk schrijvend medium mocht jij deze film zien?

avatar van Joppe

Joppe

Ik ben afgelopen dinsdag wel naar de persvoorstelling geweest en ik kan vertellen, dit is zeker de meest overweldigende, meest emotionele en audiovisueel prachtige film van het jaar. Wat mij betreft althans. En ik mag dinsdag weer

Phoenix

Prachtige documentaire trouwes, die op National Geographic.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Mwoa, beetje gekunsteld. Zo kan je van elke film wel een parallel leggen met de echte wereld.

BoordAppel schreef:

Ja vond ik ook hoor... Betrapte mezelf er ook op dat ik een paar keer dacht: "ja, zo kan ik het ook"... Maar verder wel leuk om ff te zien.

avatar van KillaJah

KillaJah

Wordt deze documentaire nog eens uitgezonden?

Sjoerd

Geen idee, maar National Geographic kennende (ze herhalen alles echt tig keer) zal het nog wel een keertje voorbij komen deze maand.

Phoenix

Diezelfde avond om 1 uur was hij er weer .

pjotr

Nou....dit is zonder twijfel het beste deel van de gehele trilogie.
De film begint helaas niet zo sterk, namelijk met de scene waarbij Deagol en Smeagol de ring vinden en een stukje flash-back waarbij je de ontwikkeling ziet van Smeagol naar Gollum.
Ondanks dat het erg mooi is om te zien hoe de Hobbit Smeagol op Gollum lijkt is de transformatie maar matigjes gedaan.
Daarna krijg je nog een stukje met de Enten waar ik ook niet kapot van was (het blijft wat te veel blue-screen-werk vind ik).
Maar als je daar eenmaal doorheen bent.....dan kan de pret beginnen....
Alle sets zien er wel zo akelig mooi en geloofwaardig uit dat je geen moment twijfelt aan het bestaan ervan. Met name Minas Tirith is ongelofelijk mooi vormgegeven - de stad heeft een gigantisch plateau in de top waarop je een "fijn" uitzicht hebt op Mordor.
Bij The Two Towers ergerde ik me af en toe aan het feit dat er naar een andere verhaallijn werd geschakeld terwijl de vorige veel interessanter was...een beetje cliff-hanger-switchen. Tijdens het kijken was ik eigenlijk benieuwder naar de andere verhaallijnen omdat die op spannende momenten waren afgekapt.
Bij Return of the King heb ik hier geen moment last van gehad omdat echt elke verhaallijn even boeiend is - en dan bedoel ik ook reuze-boeiend . Ik had moeite om alle input in één keer te kunnen verwerken op mijn interne hard-disk.
Ook vond ik dat bij de Slag bij Helms Deep (in het vorige deel dus) het allemaal iets te sentimenteel werd met al die zielig kijkende vrouwen en kindertjes - in Return of the King ligt die verhouding helemaal goed.
En tja...de veldslagen...adembenemend!
Op het moment dat je denkt: "Kan het nog ruiger?", trekt Peter Jackson nog blik veldslag-patserij open. De slag bij Helms Deep lijkt bijna kinderspel bij de veldslagen uit deze film.
Wat ik erg leuk vond was de knipoog naar The Elephantman die Jackson verwerkte in één van de Ork-aanvoerders - als je de film ziet weet je precies wat ik bedoel.
Nog een typisch Jackson kenmerk was de manier waarop hij the King of the Dead en zijn troepen heeft vormgegeven. Het is erg duidelijk waar zijn roots liggen.
Verder is Gimli ook minder de comic-side-kick als in de vorige film, natuurlijk heeft hij nog wel wat grappen maar de nadruk ligt er minder op. Zijn grappen zijn er niet meer om wat spanningsbogen te doen knappen.
Wat ik ook erg goed vond was de manier waarop het gekrijs van de draken van de Ringgeesten enorme angst onder de mensen veroorzaakt (in het boek wordt dit namelijk erg duidelijk en goed omschreven).
En dan heb je ook nog Shelob,de Eliphaunts,Gollum, de katapulten, Sauron (die je verder gelukkig niet ziet),de prachtige possible-flash-forward van Arwen, een staaltje knokwerk van Gandalf, de palantir, de geweldige afrekening met de ringgeest door Eowyn (met het indeukende harnas), het ontsteken van de waarschuwingsvuren en de scene met Denethor.
Ik kan nog wel een pagina vullen met wat ik allemaal wel niet te gek vond maar dat kunnen jullie beter zelf gaan bekijken. Als er in ieder geval nog één film is die je moet zien dit jaar dan is het Return of the King.
Het gebeurt ook niet vaak dat ik een film onmiddelijk weer wil zien als ik uit de bioscoop kom...maar.....dit is er zo één...

Sjoerd

pjotr, wat doe je me aan? ik moet nog een week wachten WHAAAA!!!!

pjotr

Even wat voorpret vergroten...;)

puck

En zo kan ik ook nog wel even doorgaan... de 3,5 uur breng je genageld aan je stoel door, en wanneer het dan is afgelopen wil je 'm eigenlijk vooral zo snel mogelijk nog een keer zien. Aan pjotr's verhaal valt eigenlijk niet veel meer toe te voegen, behalve dat ook Minas Morgul weergaloos is vormgegeven... maar wat in de film is dat eigenlijk niet... Goed, die transformatie van Gollum had beter gekund, maar dat vergeven we Jackson dan maar.
Het enige wat ik wel jammer vond (hoewel het zeer begrijpelijk is) is dat de wederopbouw van de Shire en het verjagen van Saruman wordt overgeslagen... natuurlijk zou het de film te lang maken, maar toch is het jammer, ik vond dat stuk in het boek in ieder geval erg goed. Gelukkig zit het wel in de extended version.
Een absolute must-see die wat mij betreft een hele dikke 5 sterren plus een petje af heeft verdiend!

avatar van Phooze

Phooze

Puck en Pjotr, hebben jullie ook het boek gelezen? En zo ja, is er veel veranderd?

Ps. Ik ga nog geen spoilers lezen...

puck

Ik heb het boek 3 keer gelezen, en ik moet zeggen dat Jackson er aardig trouw aan blijft, met hier en daar een uitzondering (die overigens niet storend zijn... in The Two Towers zaten veranderingen die me wel echt ergerden, maar dat deel verbleekt sowieso bij deze. ).

avatar van Phooze

Phooze

/me is gerustgesteld

pjotr

Ik heb vrijwel niks gemist eigenlijk.
Alleen dat er wat in de volgorde gewisseld wordt maar dat wist je zelf ook vast al : dat stuk met Shelob hoorde volgens mij ergens in The Two Towers en de flash-back van Gollum en Smeagol zit veel vroeger in het verhaal. Maar dat zijn niet echt dingen waaraan ik me kan storen.
Wel is de afhandeling van het verhaal dus korter maar dat verschijnt dan weer op de extended version (zoals Puck al vermeldde).
Oh ja...en dat gedoe met Saruman en de Palantir (de confrontatie met Gandalf en Saruman) dat zit er helaas niet in....
Helemaal geen Saruman in de bioscoopversie dus en dat is wel jammer.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

puck schreef:

Volgens mij komt dit ook niet de extended versie hoor. Het enige dat er wel in komt is volgens mij de dood van Saruman. Maar dat gebeurt bij Orthanc.

puck

Argh... nee toch? Ik hoop niet dat je gelijk krijgt...

avatar van *marjo*

*marjo*

waaah ik word gek!! ik lees er helelemaal niks van, wil het nog niet weten!! ik moet nog 1 week wachten, heb kaartjes voor vrijdag, is wel te doen hoop ik!! kheb zuper plekken!! 1e rij!!

pjotr

Heb je genoeg reserve-nekwervels dan?

Phoenix

1e rij zuigt echt zwaar... Al helemaal bij een film als deze waar je niet weet waar je moet kijken. Zelfs op rij 10 zit ik altijd nog te draaien met me hoofd om niks te missen.