• 9.377.185 stemmen

American Gangster (2007)

Biografie / Misdaad | 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)

Genre: Biografie / Misdaad

Speelduur: 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Denzel Washington en Chiwetel Ejiofor

Releasedatum: 15 november 2007

Plot American Gangster

"There are two sides to the American dream"

Drugskoning Frank Lucas (Washington) profiteert van de aanwezigheid van het Amerikaans leger in Azië tijdens de Vietnamoorlog om goedkoop drugs de VS in te smokkelen. Daarmee bouwt hij in rap tempo een groot imperium op. Echter krijgt politieagent Roberts (Crowe) lucht van zijn handige zaakje, en ook de corrupte agent Trupo heeft interesse in de zaak.

Richie Roberts

Detective Trupo

Lou Toback

Dominic Cattano

Javier J. Rivera

Freddie Spearman

Moses Jones

Weer zo eentje.

Typische gangster rise & fall met ondermaatse cinematografie, saaie periodesetting en veel en vooral lang niks en noppes. Want het moet natuurlijk wél drie uur duren zo'n film.

Heb de "unrated" (waarom niet gewoon director's cut, wat valt hier nu aan te raten?) versie gezien in zijn volle glorie. Ridley Scott kopieert Scorsese gewoon doodleuk maar richt zich op "The Blacks" ipv "The Italians". Vast leuk voor genrefans maar voor iemand die toch al niet zoveel heeft met het Amerikaanse ganstergebeuren gewoon onnoemelijk saai en weer een keer hetzelfde verhaal opnieuw uitgesponnen.

Visueel énorm saai en braaf, had ik niet meteen verwacht van Scott. Soundtrack onherkenbaar uit duizende anderen en doet niks voor de sfeer in de film. Leek meer bandwerk dan een duur Hollywood product.

Waardeloos gangsterprul dat zichzelf veel te serieus neerzet en vreselijk lang blijft aanslepen. Enkel Washington kon ik pruimen, dat ze Crowe nog in films laten meespelen vind ik compleet onbegrijpelijk (financiële onzin daargelaten).

Leuk voor mensen die alle Scorseses en Coppolas en andere gangstertreut gezien hebben, maar hoeveel keer kan dit nog herhaald worden?

avatar van Justinw

Justinw

Laats aangeschaft en toch wel een goede aankoop goede film over Frank Lucas en aan de andere kant Richie Roberts, ik vind Crowe en Washington beide goed acteren en ook de rest van de cast doet zijn werk, soms was de spanning er een beetje af en dus is het geen perfecte film maar wel net een 4 waard.

* * * *

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Aardige gangsterfilm maar wat deze film zo speciaal maakt is me niet helemaal duidelijk. Het verhaal is vrij standaard en laat zich van begin tot eind raden. Het voegt vrijwel niets toe aan alle al bestaande gangsterfilms.

Waar de film het van moet hebben is het fraaie sfeertje, de prima acteurs en het vlotte tempo. De film kijkt ondanks zijn 176 minuten dan ook lekker snel weg.

Hopelijk maakt Ridley Scott weer snel een film als Matchstick Men en laat hij de gangsterfilms over aan iemand die ze een meerwaarde kan meegeven.

avatar van 123456zooi

123456zooi

een goede film met een krachtig verhaal die je geen moment van de tv afhoud soms wat moeilijk te begrijpen maar als je er eenmaal in zit gaat het helemaal de achteurs die er in zitten ook geweldig alleen de minpunten brengen toch wel de verhaal lijn vandaar dat er ik er geen 5 sterren in gaf

avatar van Pasion

Pasion

Mooie goede film.

Denzel heeft een prachtrol en speelt hem ook goed.

Mooi sterk verhaal zeker het kijken waard!

avatar van thunderball

thunderball

Deze een paar weken geleden bekeken.

Viel me wat tegen gezien de vele zeer goede waarderingen.

Film is zoveelste rise and fall gangster verhaaltje en gezien het feit dat het ook niets meer te bieden heeft een lichte teleurstelling.

Beide hoofdrolspelers zijn zoals gewoonlijk goed en maken met hun aanwezigheid de film zeker stukken beter dan hij eigenlijk objectief gezien op basis van een niet al te origineel verhaal en uitwerking script is.

Nergens slecht, maar ook nergens echt bijzonder.

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Eindelijk een gangsterfilm die me wel boeit. Geen oeverloos gezeik en opgeblazen Italiaanse driftkikkertjes als in Goodfellas, maar een uitstekend geacteerd en meesterlijk geregisseerd misdaaddrama. Stevig, hard, prachtig in beeld gebracht en in een schitterend seventies-sfeertje. Mooie stadszichten, zowel in New York als in het Verre Oosten, enkele fijne actiescènes, soms erg donker en badend in een zwarte sfeer, met bijpassende muziek. Alleen duurt de film een beetje te lang, waardoor de aandacht naar het einde toe een beetje verslapt. Dat had wat korter gemogen. Voor de rest een schitterend gangsterepos met uitstekende acteerprestaties, vooral Denzel Washington dan.

avatar van Pasdepeu

Pasdepeu

erg goede film die je van begin tot eind boeit. het verhaal is zeer helder en goed uitgewerkt met natuurlijk twee van mijn favoriete hedendaagse acteurs.

Mooi uitgewerkte film die ik zeker in m'n top 10 heb staan!

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Dat American Gangster niet een bijster origineel plot/verhaallijn heeft moge wel duidelijk zijn als je de 35 voorgaande meningen leest. Uiteraard lijkt het nogal op Goodfellas/Scarface/The Godfather. Om eerlijk te zijn heb ik daar totaal geen probleem mee, en ik vind het nogal lullig om een film daar op af te rekenen.

Het zijn echter andere dingetjes die American Gangster van een klassieker status afhouden. Mijn grootste manco was het ontbreken van de sfeer. De gehele film komt nogal sfeerloos op mij over. De outfits, huizen en auto's zijn wel tof, maar waar zijn de sfeerbeelden? Kom op he, je hebt de settings (jaren 70 in Harlem/NYC), de acteurs (Washington, Crowe etc) en overduidelijk het budget (93 miljoen dollar). Het is helaas niet gelukt. Het wordt gelijk pijnlijk duidelijk dat Scott gewoon het oog voor detail mist wat maffia films eigenlijk heel hard nodig hebben. Voor mij is sfeer het belangrijkste ingedrient voor een sterke aangrijpende mob film.

Vergelijk voor het gein eens de bruiloft uit The Godfather met de bruiloft uit American Gangster, en het zal je gelijk duidelijk worden wat ik bedoel met dit oog voor detail. Wat had ik graag wat sfeershots willen zien van New Yorkse nachten.

Wat ik ook een beetje jammer vind is dat American Gangster weinig memorabele scenes heeft. Het is allemaal een beetje oppervlakkig, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet van Scott gewend ben, want ik vind hem altijd een klassieke Hollywood regisseur.

De score hielp ook niet echt om in de juiste 70's mood te komen. De soundtrack zelf was nog wel aardig, met wat leuke liedjes, maar de muziek tijdens de scenes was eigenlijk iets wat me totaal niet is bijgebleven.

De acteerprestaties zijn aardig. Ik ben denk ik een van de weinige die meer overtuigd was van Crowe dan van Washington. Ik ben dan ook echt van mening dat Crowe een ondergewaardeerde acteur is, maar hij heeft echt wel wat in zijn mars. Ik vind het wel weer een hele vreemde keuze om 2 rappers te kiezen als broers van Lucas, dit deed wel een beetje afbreuk aan de geloofwaardigheid van de film. Als je opeens Common door het beeld ziet lopen weet je gelijk weer dat je naar een film aan het kijken bent en dat is zonde.

Mijn favo karakter uit de film was zeker Trupo, gespeeld door Brolin. Heerlijk, zo'n bad cop .

Al met al lijkt het alsof ik flink negatief gevoel over de film heb overgehouden. Echter, American Gangster wordt gered door het ijzersterke laatste uur/drie kwartier. De chasedown is in volle gang, de kijker wordt in spanning gehouden en het tempo is lekker hoog. Scenes tussen Lucas en Roberts worden in hoog tempo op elkaar opgevolgd, waardoor we de hunt van beide kanten meemaken, wat redelijk tof is. De scene in het appartementencomplex is goed uitgewerkt, en komt tot een lekkere climax. De film krijgt nog een redelijk uitgebreid einde mee, met beelden van het proces en tevens de vrijlating. Ik weet niet echt of ik deze bonus zelf ook in de film had meegenomen, maar het was zeker grappig om te zien hoe een oldskool gangster als Lucas nu in het nieuwe NYC rondliep van de 90's, met neppe gangsterboys en al.

Al met al een redelijk zielloze film die wel wordt gered door het laatste uurtje, wat heel leuk in beeld is gebracht.

avatar van TMP

TMP

Prima film met Denzel als gangster. Hij brengt het er prima vanaf. Ook Crowe doet het goed als tegenspeler. Onderscheidend genoeg van andere gangsterfilms als Goodfellas.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Onderhoudende misdaadfilm, maar komt op elk vlak tekort.

Het verhaal van Frank Lucas lijkt haast overgenomen van Scarface. Maar dan wat sneller. Bumpy sterft. Geen probleem. Frank Lucas is there! Daar gaat de film al de mist in. Ik had liever een wat meer gedetailleerd verhaal gehad van hoe Frank z'n naam maakte in de misdaadwereld. Dat de film daarvoor zogezegd niet lang genoeg duurt? Ziever. Knip die overbodige scènes van Richie Roberts en z'n (ex-)vrouw weg en je hebt direct al een 15min langer om enkele scènes over de rise to fame van Lucas te laten zien.
Voorts wordt het verhaal nergens echt boeiend. Frank Lucas is de koning te rijk. Amper last van iemand.
Ondertussen zien we ook de verhaallijn van Richie Roberts. Ook dat wordt nergens boeiend. Richie werkt bij de politie, waar 75% corrupt is. Viel weinig van te merken. Hij mag rustig werken en z'n bewijzen tegen Lucas en co zoeken.
Het einde vond ik ook maar snel - snel - snel gedaan. Over de ontknoping kan ik me best wel vinden, maar iets meer verhaal daar rond had niet erg geweest.

Denzel Washington als Frank Lucas vond ik erg goed acteren. Weinig op aan te merken. Had het personage Frank Lucas wat uitdagender geweest, had Washington misschien wat meer moeite gehad. Russel Crowe vond ik maar matig. Weinig emotie, geen passie.. Josh Brolin in z'n bijrolletje vond ik wél goed.

Pluspunt voor mij was vooral Ridley Scott. Het camerawerk, de gekozen muziek, kostumering, de sfeer die hij in z'n film weet te stoppen... Allemaal topwerk.

Een 3,5* voor een onderhoudende misdaadfilm (waar -helaas- meer had ingezeten).

avatar van El  Loco

El Loco

Matige maffiafilm

American Gangster weet ons niet veel origineels te vertellen. Een jonge knaap die het tot bendeleider schopt na de dood van de oude maffiabaas en zijn imperium verder uitbreidt, een bende corrupte politieagenten die hun deeltje proberen mee te graaien en één brave agent die de boel probeert op te rollen. Een zeer standaard maffiafilm met weinig verrassende momenten.

Op de koop toe duurt de film nog eens meer dan twee en een half uur en is tempo erg laag. Van actie is er ook niet al te veel sprake in deze film. Bovendien is de enige actievolle scène nog eens slecht in beeld gebracht.

De casting is het enige lichtpunt van American Gangster. Denzel Washington doet het prima als Frank Lucas, de drugsbaron van New York. Ook Russell Crowe doet het meer dan behoorlijk als de doodeerlijke agent Richie Roberts.

Maar alles bij elkaar is American Gangster niet meer dan een matige maffiafilm. Met nostalgie denk ik terug aan die goede oude maffiafilms van Coppola, De Palma en Scorsese.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Eerlijk gezegd had ik er iets meer van verwacht, maar American Gangster is een meer dan degelijke misdaadfilm die vooral door de twee topacteurs Denzel Washington en Russell Crowe wordt gedragen. Ook de bijrol van Josh Brolin is zeer goed. Het verhaal is onderhoudend en beklijft, maar is op het mooie einde na niet erg origineel of bijzonder. De film bouwt rustig op en het is vooral het laatste half uur dat de aandacht trekt door de spanning en het tempo gecombineerd met de onvermijdelijke vraag die opspeelt: wat gaat er gebeuren met Frank Lucas nu hij gearresteerd is?

avatar van scorsese

Uitstekende misdaadfilm die zich afspeelt eind jaren '70 waarin de twee hoofdpersonages aan weerszijden van de wet opereren, de één drugsdealer en de ander een agent. Ondanks dat het verloop van de film wat voorspelbaar is, blijft dit een oerdegelijke film. Goed in beeld gebracht en uitstekend acteerwerk. Naarmate de twee hoofdpersonages dichter bij elkaar komen, wordt het steeds spannender. En door de montage van deze twee 'aparte' verhaaltjes blijft deze film bijzonder onderhoudend. Een dik verdiende 4.0 sterren.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een vrij bekend uitgangspunt maar Ridley Scott heeft het prima voor elkaar gekregen. Denzel Washington is zoals altijd weer foutloos en Russell Crow deed het ook niet onaardig. Muziek van John Lee Hooker voorbij horen komen en dat is natuurlijk altijd een pluspunt. Het is mooi om twee verschillende werelden tegelijk onder de loep te mogen nemen en om de afgang van de grote baas langzaamaan dichterbij zien te komen. Minder slim van Frank was om zo'n prominente bontjas aan te doen terwijl hij eerder nog iemand met een zogeheten 'clownspak' had gewaarschuwd. Hij zei toen: ''je moet zo min mogelijk opvallen'' en ''vaak stellen diegene met indrukwekkende kleding juist het minste voor'', een beetje vreemd dus dat hij enkele momenten later moeiteloos zit te pronken met het cadeau van zijn vrouw bij de bokswedstrijd van Muhammed Ali. Een rise-fall film wil ik het niet noemen, aangezien Frank al een behoorlijke status had aan het begin van deze prent. De actie, voornamelijk tegen het einde aan, is mooi in beeld gebracht. Gangsters en maffialeden zorgen voor de Blue Magic en in dit geval blijft dat niet ongestraft. Er wordt een grote vis binnen gehaald.

avatar van K. V.

K. V.

Eens bekeken en hij is me ook goed bevallen. Wel een wat lange film (2uur en half), maar verveelde niet. Indrukwekkende cast en was eigenlijk verrast dat de film geregisseerd was door Ridley Scott.

Het bekijken waard

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Verdomme, toch een tegenvaller! Had echt hoge verwachtingen voor American Gangster en opzich is het ook een prima film maar ik vond het niet uitstekend. Ik had meer iets als Scarface verwacht en er zijn zeker overeenkomsten maar dit is minder sfeervol en had absoluut een minder goed einde. Natuurlijk kan je daar ook niet mee gaan kloten omdat het op een waargebeurd verhaal gebaseerd is. De film is behoorlijk traag en soms niet zo boeiend.

Aan de andere kant heeft deze film wel alle ingredienten voor een geweldige Rise And Fall film zoals het ongelovelijk grote huis waar hij zijn familie naar toe brengt (van te voren kan je al raden dat zijn moeder hem gaat haten vanwege zijn werk en dat soort dingen). Uiteindelijk maakt Lucas een fout die hem zijn gehele imperium kost. Hij gaat niet ten onder met bazooka's en tanks op de achtergrond maar beland in de bajes. Ik had daar meer van verwacht.
Maar genoeg negativiteit! Denzel Washington is geweldig als Frank Lucas, de film is niet saai al had er waat meer tempo en actie in gemogen, er zitten een aantal behoorlijke hoogtepuntjes in zoals Frank die een man neerschiet op straat terwijl hij luncht met zijn broeders en er is aandacht besteed aan de 70's sfeer. Mooie maatpakken ook.

avatar van BBarbie

BBarbie

Regisseur Scott neemt ruim de tijd om de opkomst en teloorgang van Frank Lucas uit de doeken te doen. Te ruim naar mijn mening, want in de bijna drie uur dat film duurt zit vaak meer van hetzelfde, waardoor het verhaal bij tijd en wijle een beetje inzakt.

Niettemin een degelijke film met goed acteerwerk, in het bijzonder van Russell Crowe en de aloude Ruby Dee (goed haar weer eens te zien).

avatar van Parisa

Parisa

Nummer 167 in DE LIJST m* f*: American Gangsta. Met zo’n titel kan het al niet meer mis gaan.

157 Minuten is te lang voor deze film. Het begin is nog wel te doen. De introductie van de karakters dus ook. Maar het middenstuk is veel te lang uitgesponnen. Er gebeurt veel van hetzelfde, waarbij niet echt is te onderscheiden of je het al eerder hebt gezien, stel dat je even van de film weggeweest zou zijn. Schieten, kroegje in en uit, dames. Gaap, op een gegeven moment had ik het wel gezien.
Pas net voor het laatste uur begint het weer meer te lopen. Hoewel hier weinig echt spannends of verrassends gebeurt, kijkt dit gedeelte wel lekker weg.

De hoofdrolspelers praten te monotoon. Dat zorgt ervoor dat dit verhaal wat me toch al niet echt interesseert nog iets moeilijker te verteren is. Ze moeten het hier vat mij betreft meer hebben van het non verbale gedeelte. Hoewel dat er ook niet zo bovenuit springt dat het vat mij betreft in DE LIJST thuishoort. Een van de laatste dialogen in het verhoor was wel redelijk genieten. Ook hier weer niet echt iets bijzonders, maar een aardig popcornmoment.
De bijrollen krijgen door de manier van acteren van de hoofdrolspelers meer kans om op gelijke hoogte met hen te komen. Toch aardig van ze. De spelers van de bijrollen doen het prima. En komen dus ook op gelijke hoogte.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Uiterst degelijk gangster-epos. Deze zit naar mijn idee wel een trapje onder de Scarfacen, Godfathers en Goodfellassen van deze wereld, maar is gewoon goed.

Crowe, Washington en Brolin stelen de show. Maar ook alle andere bijrolletjes waren goed. Het spel is voor mij de grote troef van deze film, het verhaal niet.

Sfeer is in deze gangsterprent weer in overvloed aanwezig. Zo is er in het begin al een fijne score te horen, maar er zijn nog meer fijne muziekmomenten. Ook ontbreekt deze film niet aan goede scenes als Washinton die zomaar een andere gangster neerknalt op straat. Erg sterk. Maar ook Washington die de kerk verlaat, waarna hij wordt opgepakt. Deze film heeft gewoon een hele hoop te bieden.

Toch komt hij, zoals ik al aangaf, net niet tussen de andere gangsterepossen te staan die ik eerder benoemde. Die vond ik simpelweg wel beter.

De 4* zijn dik op zn plek.

avatar van scottbrl

scottbrl

Absolute Topfilm met absolute top acteur Denzel Washington (is weer werelds in deze film)

Waargebeurd verhaal over de opkomst en afgang van een van New Yorks beruchtste gangsters ooit 'Frank Lucas' , Zeker de moeite waard heb 'm al vaak gezien!

Het beeld van de 60/70's is zeer goed verfilmd ook!

avatar van Kondoro

Kondoro

American Gangster

Wat een heerlijke Gangster / Maffia film waarin de genres goed naar voren komen. Als je 1 maal lekker in de film zat keek die lekker weg. Na mate je in de film zit word alles duidelijk en komt er ook goeie actie voorbij! Je voelt je net een gangster ! Dit is de film waarin je kan zien dat je als gangster twee kanten op kan gaan. Je kunt de kant op gaan dat alles lukt, en niemand er achter komt. En je kunt de kant op gaan dat je carriere instort, wat hier gebeurde.

Denzel Washington vind ik echt wel 1 van de beste acteur die er zijn. Bij Denzel voel je gewoon iets, ik vind hem altijd zo lekker acteren. En die kwaliteit laat ie hier ook weer van zich zien, en ik heb weer aangenaam genoten van deze man. Russell Crowe, speelt ook in hele goeie film zoals Gladiator etc. acteerde ook in deze film heeeerlijk, echt bijna alle acteurs in deze film speelde een lekker rolletje, en ik kon er echt van genieten!

De film zegt dat hij gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Bij horror films geloof ik dit nooit (Als het met geesten te maken heeft). Maar hiermee geloof ik het wel, en het was echt een super goed en sterk verhaal! Het concept 'Gangster' / 'Maffia' vind ik altijd erg gaaf! Dus ook met deze film heb ik zitten genieten hoor.. Lekker! En dan ook nog met Russell en Denzel als de hoofdpersonages.. Hmmm ! Ik vond alleen sommige 'praat' scenes te lang duren, en dat vond ik erg jammer.. Ja, ik weet dat ze erin horen en dat maakt de film leuker, dat vind ik ook.. Alleen soms waren ze beetje te lang.. Maar dat maakt het acteren helemaal goed, en de actie scenes er tussen door ook..

avatar van tattoobob

tattoobob

Toch wel een van de beste films van Denzel Washington al zeg ik zelf.

Een heerlijk harde en goed gespeelde gangsterfilm......altijd een extra vind ik als iets op waarheid berust is.

De lekkere lange speelduur heb ik totaal niet als negatief ervaren en doet een film als deze juist goed.

Supersterk acteerwerk gecombineerd met goede visueel gedeelte en soundtrack.

avatar van Film Pegasus

American Gangster is een wat voorspelbare film geworden over de rise & fall van een gangster uit Harlem. Ridley Scott levert wat standaard werk af, zeker als je dit vergelijkt met betere films van hem als Gladiator en Alien. Langs de andere kant is American Gangster zeker niet slecht. Denzel Washington is overtuigend als Frank Lucas en ook de rest valt best mee. Leuke soundtrack met vooral soulmuziek uit de 60's en 70's. Russell viel wat tegen, al komt dat ook doordat Washington hem hier gewoon overclasht.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Denzel Washington speelt hier zo'n beetje de beste rol waar ik hem tot op heden in gezien heb. De opkomst (en ondergang) van Frank Lucas word op uitgebreide wijze vertelt. Dit maakt de film wat langdradig, vooral wanneer je als kijker weet dat Crow's personage Lucas nooit laat gaan. Goed, de twist naar de corruptieschandalen had ik niet zien aankomen, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niks wist over het verhaal rondom Lucas.
Crow's personage is wat plat in vergelijking met die van Washington. Ook komt de dramatiek rondom zijn echtscheidingszaak niet geloofwaardig over.
Met name door het sterke spel van Washington blijft deze misdaadfilm toch van begin tot eind degelijk kijkvoer. Een degelijke gangsterfilm.

avatar van teacher

teacher

Mooie film, met een mooie sfeer.

Misschien wel Denzels beste film die ondanks de sterke cast toch wel de uitblinker is.

avatar van IH88

IH88

“The loudest one in the room is the weakest one in the room.”

Geweldige gangsterfilm met Washington, Crowe en Ridley Scott als drie-eenheid from heaven. Met deze drie geweldenaren kan het eigenlijk niet fout gaan en American Gangster is dan ook tweeënhalf uur lang puur genieten. Van de heerlijke jaren 70 sfeer, de weergaloze soundtrack, de acteurs en het bekende maar interessante rise and fall verhaal.

Washington kan dit soort rollen waarschijnlijk nog in zijn slaap spelen, maar hij is er dan ook erg goed in. Crowe is ook sterk als ietwat vadsige rechercheur die Washington op het spoor komt en hem achter de tralies wil laten verdwijnen. Veel details worden door Scott maar kort aangestipt en dat is misschien het enige minpunt. Heel diep wordt er niet ingegaan op de heroïnehandel en het politieonderzoek en Scott wil duidelijk de vaart erin houden. Spijkerhard wordt het op één of twee scènes na niet maar dat vond ik wel passen en verfrissend. Frank Lucas is een slimme en rustige man die zo weinig mogelijk aandacht wil trekken. Het einde is bijna feel good te noemen met de bromance tussen Lucas en Roberts. Helemaal niet erg want het is eens wat anders, en de film kan het hebben. Echt genoten.

avatar van baspls

baspls

"The loudest one in the room is the weakest one in the room."

American Gangster verteld het verhaal van de oud chauffeur van een overleden Misdaadkoning uit Harlem die zijn eigen imperium opbouwt door Heroïne direct uit Vietnam te importeren via het Amerikaanse leger. Tegelijk probeert een agent zijn organisatie op te rollen, hij komt echter niet ver door de grote corrupte in het New Yorkse politiekorps.

Frank Lucas is zonder twijfel Denzel Washington's beste rol. Op een sterke manier zet hij de misdadiger neer, zowel intimiderend als menselijk. Russell Crowe doet het verder ook goed als de Richie Roberts.

De film is mooi opgenomen. De jaren '60/'70 was goed gedaan, maar op een of andere manier vond ik het toch net wat te modern over komen. De muziek van Marc Streitenfeld vond ik erg goed.

De film is vrij lang, maar wist de aandacht toch goed vast te houden. Bepaalde dingen hadden beter belicht kunnen worden en ik vond het ook onwaarschijnlijk dat iemand zo machtig als Lucas zich zo laat intimideren door die corrupte agent. Verder heb ik toch weinig aan te merken. Mooi om te zien hoe Lucas zijn imperium opbouwt en de touwtjes strak in handen heeft.

Uitstekend Misdaad/Drama van Scott.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Dit is een fantastische film.

Prachtige vertolkingen van zowel Russell Crowe als Denzel Washington, maar ook de andere leden van de cast zijn voortreffelijk in dit meesterwerk van Ridley Scott.

Het waar gebeurde verhaal is hier goed verteld in een puik scenario en verveelt je geen seconde, al duurt de film bijna 3 uur (heb de unrated edition bekeken).

Ook de soundtrack is een lust voor het oor.

Dit is tot nu toe de beste film die ik dit jaar heb gezien, top !!!

De film opnieuw bekeken op Blu-ray dit keer én de lange versie.

Blijft een steengoede film met een ongelooflijk goede cast.

Dat de film in deze versie bijna 3 uur duurt stoor geen enkel moment, integendeel, je heb er bijna 20 minuten extra filmplezier bij !!

Blijft een aanrader !!

avatar van Woland

Woland

Het valt me na alle hallelujah-verhalen en het hoge gemiddelde toch een beetje tegen. Natuurlijk is het een solide gemaakte film, met prima acteerwerk en redelijk wat actie, maar bijzonder was het nergens. American Gangster neemt alle standaardingredienten van de gangsterfilm, warmt ze een beetje op, en doet er daarna weinig verrassends of vernieuwends mee. Een gewelddadige opkomst met natuurlijk een paar staaltjes bruut machtsvertoon om hun positie te consolideren, een paar hulpjes/familie waar het geld en het prestige ze naar het hoofd stijgen, een eigen drugsconnectie, het gentleman-gedrag naar zijn zeer naaste familie, een onorthodoxe Dirty Harry achtige politieagent die door zijn superieuren niet geloofd wordt maar wiens vasthoudendheid toch vruchten afwerpt ik heb het allemaal al zo vaak langs zien komen. Natuurlijk, het is goed neergezet met ook wat sterke actiescenes, maar ik vond het uiteindelijk maar matig interessant. Een voldoende kan er nog wel af, maar daar houdt het ook wel mee op wat mij betreft.