• 9.376.713 stemmen

American Gangster (2007)

Biografie / Misdaad | 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)

Genre: Biografie / Misdaad

Speelduur: 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Denzel Washington en Chiwetel Ejiofor

Releasedatum: 15 november 2007

Plot American Gangster

"There are two sides to the American dream"

Drugskoning Frank Lucas (Washington) profiteert van de aanwezigheid van het Amerikaans leger in Azië tijdens de Vietnamoorlog om goedkoop drugs de VS in te smokkelen. Daarmee bouwt hij in rap tempo een groot imperium op. Echter krijgt politieagent Roberts (Crowe) lucht van zijn handige zaakje, en ook de corrupte agent Trupo heeft interesse in de zaak.

Richie Roberts

avatar van Locutus

Locutus

INCTRL schreef:

Says enough!

En dit zegt ook weer genoeg over jou.

avatar van Jointz

Jointz

Lord Flashheart schreef:

Er "rammelt" niks, ik geef gewoon m'n mening. Ik heb in jongerentaal uitgelegd wat het niveau van de gemiddelde gangsterfilm liefhebber op moviemeter is. Dat jij je daardoor op je pik voelt getrapt is niet mijn probleem. Ga nu maar snel een djonko roken, word je relaxed van.

Vermoeiend, jaloezie.

Zeker geen weggegooide avond gehad, daaraan was vooral de ambiance in Leiden debet.

Hier rammelt niks aan wilde je zeggen?

Nogmaals, als je zo graag de popie jopie wilt uithangen, gaan dan naar Partyflock.

Wij vragen niet om jongerentaal, wij vragen alleen je mening. En wat jij van de gemiddelde bezoeker hier vindt mag je gerust voor je houden. Hier worden films besproken, geen gebruikers van deze site.

avatar van Prudh

Prudh

Doe niet zo moeilijk man. De recensie van Lord Flashheart is inhoudelijk niets mis mee. Hij heeft het tenminste nog over de film, jij doet niets anders dan op de man spelen. Zeg liever zelf wat je van American Gangster vind (ik verwacht veel van je stukje).

avatar van Jointz

Jointz

Prudh schreef:

Inhoudelijk niks mis mee? Wie speelt er daar op de man door de gebruikers van deze site af te zeiken?

Heeft het er ook maar iets mee te maken dat hij in de filmwereld zit?

En dan vind jij dat het inhoudelijk prima inelkaar zit?

avatar van Prudh

Prudh

Hij legt in de eerste instantie uit hoe hij aan kaartjes komt voordat de landelijke premiere geweest is: omdat hij blijkbaar in de filmwereld zit. Prima toch? Daarna (wellicht op een ietwat denigrenede toon jegens diegenen die de film wel erg goed vinden) somt hij op waarom hij de film niet spectaculair vindt. Het eindigt met de persoonlijke noot waarom zijn filmervaring uiteindelijk positief was, ondanks dat hij een mindere gangsterfilm heeft mogen aanschouwen. Beetje vreemd dat je een dergelijke uitleg nodig hebt om zijn bijdrage te begrijpen. Ik snap je hetze tegen zijn bericht niet zo goed.

avatar van Yugnav

Yugnav

zullen we weer gewoon over de film discussieren?!

Wat een super film! gister in de sneak gezien en de hele film genoten. Natuurlijk kan Washington zich niet meten met de grote gangster acteurs uit eerdere films, maar hij doet het alsnog geweldig! Een aanrader voor iedereen die van mafia films houdt (en eigelijk ook als je er niet van houdt )

avatar van Zhao Yun

Zhao Yun

Ik zou het graag over de film hebben maar omdat ik hem pas morgen kan zien geef ik mijn mening maar over de ingezonden stukjes. Prudh snapt Jointz niet en ik snap Prudh niet wanneer hij Jointz beticht van een hetze jegens Lord.Degene die een hetze(ophitsing, opruiend, lastercampagne)begint is Lord doordat hij zich nogal denigrerend uitlaat over het "BrEaZAh publiek" van Moviemeter en gaat daarna nog een stapje verder in een reactie door iets te brabbelen over jongerentaal en het niveau van de gemiddelde gangsterfilmliefhebber.Ook zou Lord inhoudelijk op de film ingaan maar verder dan op kreten als niets vernieuwends, eenheidsworst, stelde weinig voor en achterlijk lang heb ik hem niet kunnen betrappen.Maarre ga vooral door met je inhoudelijke reviews want vermakelijk, dat is het wel.

avatar van jptje36

jptje36

in een woord super

Net de film ook gezien en ik kan er niet over klagen...

Vette Cast en regie inderdaad en het sterke verhaal mag er ook zijn.

Iets meer actie had ik wel verwacht, maar de acteer prestatie's van denzel en crowe maakte enorm veel goed.

Een aanrader om te zien zonder twijvel.

Een mooie "scarface" achtige film met mijn 4 sterren als beoordeling.

avatar van tonniedorrie

tonniedorrie

ik vond het een hele boeiende mooie film van begin tot het einde vond het tweede gedeelte nog sterker als het eerste gedee;te

verder vond ik denzel washington ook erg goed acteren (maar dat vind ik altijd )

De film vond ik ook erg spannend omdat het verhaal echt gebeurd is ,

daarom geef ik ook 5*

avatar van BLaCkMamBa

BLaCkMamBa

Stierlijk verveeld bij deze film, de voorspelbaarheid druipt ervan af. Dat komt denk ik grotendeels doordat de film veel overeenkomsten heeft met andere grote gangsterproducties. Er is volgens mij expres 'geknipoogd' naar scarface (voorbeeldje: executie doormiddel van een kogel door het hoofd midden op straat tussen het publiek) i.p.v. zonnig Miami stinkend Harlem. Geen Bolivia maar Vietnam.

Acteer werk van Washington viel me goed, ben normaal niet zo'n fan van hem omdat hij altijd van die irritante dingetjes erin heeft zitten, die bleven dit keer - zo goed als - achterwege. Dat wil niet zeggen dat hij voor een rol als gangster in de wieg is gelegd. Had Fishburne gecast zou ik zeggen, die is geknipt voor een rol als (negroïde) übergangster.
Russell Crowe speelde subliem, ookal was het een irritant -mr. Perfect- personage wat hij moest vertolken.

Haha, wat ik me nu ook zie is dat de movieposter van AG zowat is overgetrokken van die van SF, ongelofelijk

Niets nieuws te zien dus in de bioscoop, maar omdat de film toch beter is dan een gemiddelde hollywood actiethriller toch 3*

avatar van Butje

Butje

Het grote verschil tussen Scarface en American Gangster is dat deze film gebaseerd is op een waar verhaal:

Scarface is niet volledig op feiten gebaseerd!!!

avatar van Nyazzin

Nyazzin

erg goeie film

russell crowe en washington speelde beide erg goed

INCTRL

Als deze film op feiten gebaseerd is vraag ik me wel eens af hoe je in Godsnaam in de jaren 70 midden op straat iemand kan liquideren, je handen afvegen en in een coffeeshop 5 meter verderop je bakkie koffie kan drinken, zonder dat er even een politiecorps aan komt zetten met toeters en bellen????Beetje erg KUL!

avatar van BLaCkMamBa

BLaCkMamBa

Butje schreef:

Scarface is niet volledig op feiten gebaseerd!!!

Dit wil dus zeggen dat mr. Lucas het zélf heeft afgekeken van SF

avatar van Thomas83

Thomas83

Goede misdaadfilm. Door met name de indrukwekkende cast waren de verwachtingen hoog bij American Gangster, in elk geval zeker bij mij. Het is moeilijk om daaraan te voldoen, maar de film heeft me zeker niet teleurgesteld, wat al veel zegt. Niet dat het een klassieker is met stuk voor stuk memorabele scenes en een film die geen moment wat minder is, maar toch vind ik dit wel een van de betere misdaadfilms van dit decennium.
Washington speelt goed en charismatisch, maar vooral Russel Crowe bevalt me erg goed in zijn rol, zelfs zijn accent vind ik nog vrij overtuigend. De bijrollen worden stuk voor stuk gewoon goed ingevuld, waardoor de film al aardig overtuigt.
Het verhaal is vrij cliché maar toch interessant (het is altijd wel boeiend om te zien hoe iemand zich helemaal opwerkt in de misdaad, en Denzel Washington komt nog best sympathiek over, hoewel zijn daden zeker niet worden geromantiseerd) en wordt op een goede manier opgebouwd. Daar hebben de filmmakers de tijd voor genomen. Daardoor is het een lange film geworden, en dat hij toch lekker wegkijkt is puur de verdienste van de makers.
De film ziet er ook gewoon goed uit in visueel opzicht, met mooie locaties, kleuren, camerawerk en montage. Het tijdsbeeld en daarbij bepaalde belangrijke historische gebeurtenissen worden vrij autenthiek weergegeven voor zover ik dat kan beoordelen. Wel vind ik dat er soms wat al te overdreven getoond wordt in welke tijd de film zich afspeelt. Bij de scene met de magnetron kreeg ik al erg het gevoel van "ja, nu weten we het wel". De soundtrack past goed bij de film en klinkt lekker, maar is nooit te opdringerig. Across 110th Street van Bobby Womack kan ik naar blijven luisteren, heerlijk nummer!
Minpuntjes zitten er ook wel aan de film. Sommige scenes vond ik wat minder overtuigend, of zelfs een beetje irritant. Zoals de scene waarin Denzel Washington even een diner uitloopt om iemand die hem nog geld verschuldigd is en min of meer openlijk op straat te kijk zet af te knallen, waarna hij terugloopt en weer verder gaat met eten met zijn broers.
Ook is deze film niet bijzonder origineel. Vrij regelmatig had ik het idee iets te zien wat ik al eens eerder heb gezien. Soms vond ik zelfs dat je het bijna puur jatwerk kon noemen. Originaliteit is geen vereiste maar wel een grote plus natuurlijk.
Het sterkst aan de film vind ik denk ik toch de psychologie rondom Russel Crowe, en hoe Denzel Washington juist weer heel andere keuzes maakt.
Naar het einde toe wordt de film beter, want dan gaat de nadruk meer op die psychologie liggen, maar ook op de spanning en paranoia.
Al met al gewoon een goede misdaadfilm. Een met plus- en minpunten,, maar de pluspunten zijn in de meerderheid en overheersen, en die bijna drie uur heb ik wel van begin tot eind geboeid zitten kijken. 4.0*.

avatar van Thomas83

Thomas83

Jointz schreef:

wat dacht je, nu ik in de filmwereld zit kan ik ook een strakke recensie schrijven?

Ik kreeg plaatsvervangende schaamte bij het lezen van je tekst.

En als je al dure woorden neer wilt zetten, gebruik ze dan goed.

Je hele debet verhaal klopt niet. Voor jou dus voorlopig alleen de dvd "Nederlandse taal en opvoeding" nog maar eens.

Ik ga zo de film denk ik maar eens kijken. Ben erg benieuwd!

Hier wil ik nog wel even op ingaan.

Zou niet weten wat er zo verkeerd is aan zijn stukje. Vond het gewoon een prima post eigenlijk, en niet met overdreven gemaakt taalgebruik of zo. Ook geeft hij een duidelijke mening en onderbouwt deze, zonder daarbij specifiek mensen aan te vallen, zoals jij bij hem deed.

avatar van kleez

kleez

Wat een goede film! ongelooflijk!! Met name ook het 2e stuk, nadat hij is opgepakt, vond ik erg goed!!

INCTRL schreef:

Says enough!

dan heb je, of zitten te slapen tijdens bepaalde scene's, of je hebt een andere film gekeken!

AANRADER!

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Ik moet deze film nog zien, en ben echt benieuwd naar deze film.

Hoop dat mn hoge verwachtingen niet te hoog worden voor deze film.

avatar van MrMeller

MrMeller

Had zeer hoge verwachtingen. Goede regisseur en favorite acteurs. Helaas kwam ik hierdoor, denk ik, met een beetje dubbel gevoel de bios uit. Heb me absoluut vermaakt en zeker niet het gevoel gehad dat ik ruim 2,5 uur in een stoel heb zitten kijken. Maar... toch had ik niet dat opgewonden gevoel dat ik verwacht had... Geef hem 4 sterren, het is wel 1 van de betere films geweest die ik gezien heb in de afgelopen tijd. Misschien dat het bij een tweede keer nog iets afneemt, maar voor nu voordeel van de twijfel

Cheers

avatar van baklap007

baklap007

Precies als MrMeller, ik ben er niet heel erg kapot van. Nergens op het puntje van m'n stoel gezeten. In 1 woord; gezapig. Bij mij krijgt hij geen 4* maar 2,5*.

avatar van willemfilm

willemfilm

Trage film. Redelijk in de tijd neergezet. Film was te lang 2 1/2 uur. Was niet spannend, voorspelbaar zonder humor. Crowe had een weinig bijzondere rol en gaf er ook geen extra dimensie aan. Washington had een rol met meer uitdaging die hij goed vertolkte. Had had niet de sfeer zoals bij de spagetti misdaadfilms. Overigens vond ik dat na de vrijlating van Washington hij niet of nauwelijks ouder was geworden, de boffert. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen maar al met al een redelijke film die door de verwachtingen laag scoort.

kleez schreef:

AANRADER!

Of jij hebt liggen dromen van scarface...mocht je er meer gezien hebben.

avatar van The Last

The Last

Ik ga zo snel mogelijk proberen kaartjes te krijgen voor de premiere in Enschede.

avatar van superbassie

superbassie

Geen klassieker, maar wel een coole gangsterfilm. Crowe speelt prima en ook Washington doet het goed ondanks die niet als badguy bekend staat.

avatar van Materny

Materny

Vondt hem toch anders een van zn beste rollen spelen als badguy, waar ie terrecht een oscar voor kreeg.

4.0 voor dit aantrekkelijk werkje, metname weer dankzij Denzel.

avatar van FKNer

FKNer

Heb 'em net gezien.

En ik moet zeggen dat ik ervan genoten heb.

Zoals superbassie zegt, misschien geen klassieker maar een hele coole film. Plus de acteerprestaties van Crowe en Washington waren weer van hoog niveau

avatar van TonyMontana

TonyMontana

willemfilm schreef:

...de spagetti misdaadfilms....

daar heb ik nooit van gehoord...

avatar van angerona

angerona

Wat een ongelofelijke sch**tfilm zeg.

Enorm slaapverwekkend en totaal niet spannend.

Dacht dit word de knaller van het jaar maar helaas.

Van mij krijgt ie een 0.5