Genre: Actie / Komedie
Met onder meer: Clive Owen, Monica Bellucci en Paul Giamatti
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 11 oktober 2007
Plot Shoot 'em Up
"Just another family man making a living."
Mr. Smith (Clive Owen) ziet op straat hoe een hoogzwangere vrouw wordt belaagd door schietende mannen. Hij helpt bij de bevalling en belandt in het vuurgevecht, waarbij de moeder wordt gedood. De daders, die banden lijken te hebben met enkele politici, bleken het op de baby voorzien te hebben. Aan Mr. Smith de taak om deze vervolgens te beschermen, met behulp van een prostituee die hij van vroeger kent en in staat is om de baby borstvoeding te geven.
Smith
Donna Quintano
Hertz
Hammerson
Lone Man
Senator Rutledge
Baby's Mother
Beet
Heerlijke actiefilm die zich geen zorgen maakt over het feit dat het nergens over gaat. prima!
Kintu
Ik had er veel meer van verwacht. Dit was gewoon té absurde actie... maar er zijn wel slechtere films hoor, om even in te gaan op een reactie van wat terug...
LeeGer
Giamatti acteert goed maar om iemand die over een baby heenrijd nou een coole dude te noemen?

Als je weet dat je naar een volstrekt absurde film gaat kijken is hij wel te doen. Film krijgt van mij 1 ster, humor 1 ster en Bellucci ook 1.
T.Bos
Schietfestival vol adrenaline-actie, humoristische voltreffers en verrassende wendingen. Leuk om Clive Owen en Paul Giamatti op een andere manier bezig te zien. Monica doet en is wat je van haar verwacht. Volledig geschifte actiefilm waartussen op de één of andere manier een baby en een hond in elke scene weer opduiken.
thegoodfella
Ik was zeer blij toen ik de aftiteling zag. Niet alleen omdat de film eindelijk afgelopen was maar ook omdat dat echt het vetste stuk van de film was.
Avitas Sibannac
Heerlijk, flitsende over the top actievermaak à la Crank. Hoewel ik die laatste net dat ietsje beter vond.
3.75 *
Respekked
Regisseur Michael Davis heeft goed opglet de afgelopen jaren. Met genre toppers als Transporter II en Crank duidelijk in het achterhoofd lijkt het er op, kijkend naar zijn filmografie, dat hij het eens over een andere boeg wilde gooien. En hoe!
Shoot em up is 86 minuten op inventieve wijze henchmen neerknallen. De ene kogel verdwijnt op een nog vreemdere manier in een badguy-lichaam dan de andere en dat in een moordend (letterlijk) tempo. Af en toe eet Clive Owen een wortel om even op adem te komen. Ook vertelt hij dat wortels goed voor je zicht zijn, maar ik denk dat een bepaalde henchman daar na deze film anders over denkt. Owen heeft trouwens letterlijk maar een blik in deze film, zelfs tijdens het wippen .
Owen speelt zijn rol met verve, hij moet een soort van ruige outcast zijn en daar lijkt hij ook precies op. Als een halve jaren 80 actieheld smijt hij met one-liners, die jammer genoeg maar voor de helft raak zijn. Gelukkig heeft hij een opponent waarbij alles (behalve de kogels) wel raak is. Giamatti is namelijk aan het koningen als badguy met o.a. de nu al legendarische uitspraak "Nice Knockers"
wanneer hij langs de net borstvoeding gevende en tevens doodgeschoten moeder de trap op rent .
Belucci is mooi en de scenè waarin Owen en zij seks hebben terwijl hij een paar Commando's neerknalt en ze een hoogtepunt bereiken verslaat zelfs de seks-voor-een-bus-japanners-scenè uit Crank. Verder is ze voornamelijk irritant en een sta in de weg.
Shoot em up maakt zijn titel meer dan waar. Er zitten echt een paar geniale heerlijk over the top shoot-out's bij, en het is gewoon 86 minuten knallen en lachen geblazen. Vooral het touwtje trekken in de wapenfabriek en de 'highway' scenè inclusief baby overrijden zijn het vermelden waard. Ook moest ik hard lachen toen de senator probeerde het goed te praten en Owen zonder dat die beste man zijn zin kon afmaken hem een kogel in zijn hoofd schoot. Lekker anders dan anders! Als er 1x per jaar iets in deze trend uitkomt dan ben ik een blij mens!
De muziek was trouwens wel echt kut, zoiets dat erg hip wil zijn kan echt niet aankomen met zaagsel-metal uit lang vervlogen tijden.
Beet
de grap was toch juist dat die baby rustig werd van die 'zaagsel-metal'?
Respekked
Ja, maar daar hadden ze toch ook wel een andere stijl voor kunnen kiezen.
Uiterst vermakelijk filmpje in de lijn van The Transporter en Crank.
Ietwat gestileerder wat leuk is, muziek is daarentegen stevig kut en Owen is een strijkplank waar Reeves z'n meerdere in moet herkennen. Verneukt bijna de film, moest Giamatti er niet geweest zijn. Prachtige rol voor de normaal zoveel dufheid uitstralende acteur, mag zichzelf naast Oldman zetten (Léon).
Verder veel overdreven actie met een leuke scheut originaliteit, blijft een brainless filmpje maar levert wel topvermaak en genoeg humor om makkelijk de 90 minuten vol te maken. Meer van dit, jammer van de score alweer. Blijft als "toerist" moeilijk dit soort films op te sporen op MM.
Langere review, 4.0*
Chainsaw
De hoofdreden voor mij om film te gaan kijken was Giamatti en dat was uiteindelijk inderdaad de grote ster van de show. Toch had Shoot 'em Up een hoop meer te bieden dan ik in eerste instantie had gedacht. Waar ik al redelijk wat hersenloos actie- vermaak gewend was, Shoot 'em Up spant toch zonder enige twijfel de kroon. Realisme en subtiliteit hebben duidelijk een kogel door de kop gekregen, de film raast enkel als een wilde achtbaanrit met zijn over-the-top actiewerk door de 80 minuten speeldoor heen.
Er zijn een hoop elementen die de film zo leuk maken. De film neemt zichzelf geen moment serieus, sommige dingen zijn zo knullig dat ze leuk zijn, de meest idiote gebeurtenissen met bijpassende cheesy one-liners volgen elkaar in een flink tempo op en de kijker hoeft geen moment het brein te gebruiken, enkel achterover zitten in een grote luie stoel met een drankje is voldoende om deze lading entertainment juist te ontvangen.
En dan uiteraard het (voor mij persoonlijk) belangrijkste punt van de prent; Paul Giamatti. Zoals Onderhond hierboven ook al zegt, hij mag zich met deze vertolking gerust plaatsen naast Oldman's Stansfield. Leuk personage, maar vooral geweldig gespeeld. Hij had overduidelijk plezier in zijn rol en kan overduidelijk zoveel meer dan de sul spelen. Overigens vond ik Owen ook wel erg aardig als anti-held en droogkloot Smith, hij had de perfecte kop voor de rol.
Al met al een heerlijk over-the-top filmpje. Schrijver en regisseur Davis liet met Monster Man al eens zien hoe je een genre op geslaagde wijze zowel kan eren als flink in de zeik kan zetten en met Shoot 'em Up doet ie dat opnieuw. Twijfelde flink tussen een 3,5 en een 4, maar aangezien ik me in tijden niet meer zo heb vermaakt met een film krijgt Shoot 'em Up toch het voordeel van de twijfel.
Kleine 4 sterren.
Madecineman (moderator films)
Beetje flauw filmpje, vond er niet veel aan. Daar waar ik een film als Crank nog best enigszins kan waarderen komt dat met name door de absurde humor en het in alles lekker fout zijn. Echter is dat in deze film ver te zoeken, althans er wordt wel een krampachtige poging gedaan om grappig te zijn maar kon er nu niet echt om lachen. Deels schuldig daar aan is Clive Owen die niet echt geschikt is voor harde, onkwetsbare en toch coole actieheld, hij doet het gewoon beter als de wat twijfelende cynische zuurpruim.
Monica Belucci heeft nu definitief bewezen over echt 0,0 acteertalent te bezitten. Als je al dik in de 40 bent en nog steeds slechts gecast wordt voor rollen als rondborstige prostitué dan is dat toch een teken dat haar talenten ergens anders zitten. Bovendien zelfs dat kan ze nog niet eens echt geweldig. Lichtpuntje in de "sterrencast" is Giamatti die zonder enige scrupules een gewetenloze droogkloterige badguy neerzet.
Verder is de actie inderdaad behoorlijk "over the top" maar na de 5e buikschuiver van een als een dolle rondschietende Owen geloofde ik het allemaal wel. Wel leuk waren dan de worteltjes en die ongelooflijk cheesy parachute-scene.
Jammer ook dat er weer voor het standaard rijtje metalbands is gekozen voor de soundtrack, volgens mij ontbrak alleen Rammstein er nog maar aan.
Nou ja, gelukkig duurt het allemaal niet zo lang en zijn er een handjevol aardige stukjes. 2* is toch wel de max.
djelle
Hij speelt hier toch een cynische zuurpruim? Een ongelofelijke zuurpruim zelfs. Heeft overal de pest aan.
Zo voorspelbaar en saai cynisch.
In Closer laat 'ie zien hoe het wel moet. Ligt uiteraard ook aan het script.
Volgens mij ligt het toch vooral aan Wilson, zo ongeveer overal waar hij opduikt is hij niet te pruimen. Hier niet, in Closer niet, in Children of Men ook al niet. Hoop dat Hollywood hem snel vergeet.
djelle
Zo voorspelbaar en saai cynisch.
In Closer laat 'ie zien hoe het wel moet. Ligt uiteraard ook aan het script.
Wat is er zo voorspelbaar en saai aan het script dan?
Een gortdroge zuurpruim die midden in een krankzinnig vuurgevecht tussen wortel en bevallende griet een opmerking maakt over een bad guy zijn voorkomen die een van zijn irritaties weerspiegelt.
Ofte:
'I hate these forty-year-old jack-holes wearing ponytails. That pony tail doesn't make you look hip, young, or cool.'
Dat we dat beiden niet even grappig vinden is mogelijk, maar dat dat het dingen zijn die je zo ziet aankomen kan ik moeilijk inkomen.
Madecineman (moderator films)
Vind het toch allemaal een beetje makkelijk hoor. Owen speelt gewoon de coole stoere actieheld, niets bijzonders of opmerkelijks beetje zeuren over "ponytails" en knipperlichten heeft niet zoveel met cynisme te maken. Dan vind ik zijn rollen in Closer (niet dat ik dat nu een geweldige film vind maar toevallig is de rol van Owen me het meeste bijgebleven) en Children of Men gewoon beter. Daar is hij veel meer verbitterd en zwartgalliger en dat gaat hem een stuk beter af.
Nou ik bedoelde dat ik het veel te flauw vond steeds.
Het verraste me niet en het was meer van hetzelfde.
djelle
Maar hier is hij ook verbittert en zwartgallig. Hij kraait dan wel oneliners uit op een stoere manier enzo, maar steeds met een gezicht en attitude dat voluit wrok en bitter pessimisme uitstraalt (zijn bitterheid wordt ook voor een deel verklaard als ik me goed herinner).
Madecineman (moderator films)
Volgens mij lullen we naast elkaar heen
Wat ik bedoel is; Clive Owen hoort hier ook de coole, stoere held uit te hangen daar is Shoot 'em Up ook de film na. De karakters en de dramatische ontwikkelingen zijn dunner als rijstevloei en doen ook maar half terzake. Probleem is met Owen in de hoofdrol komt het niet lekker en allemaal wat houterig en geforceerd over. Hij komt beter tot zijn recht in wat serieuzere films (van zijn rol in King Arthur kan ik me ook nauwelijks nog iets herinneren) dan in dit soort snelle over the top actiefilmpjes. Voor zo'n Jason Statham geld dan weer het tegenovergestelde.
Erwinner
Ook maar weer een knallende film geprobeert. Oei, wat valt C.Owen
hier door de mand. Heel ongeloofwaardig geacteert in een nog ongeloofwaardiger filmpje. Hij had na een stoere scene beter zijn mond dicht moeten houden en liever alleen stoer kijken dan maar en een extra wortel nemen ofzo.
Nu neigde het naar Die Hard-achtige taferelen. Stomme one-liners
zonder enige vorm van vernieuwende humor, ergerlijk gewoon.
Aktie scenes waren wel in orde gelukkig, jammer dan weer van de foute muziek, in het begin storend maar het wende wel snel.
Het redmiddel voor mij was de korte speelduur en de baby waar ik
me zorgen om maakte.
Zet je vestand maar op nul, want diepgang is er simpelweg niet.
En dat is nou net, waar ik het steeds lastiger mee krijg.
Ergens kan ik het wel begrijpen dat mensen dit leuk vinden. Al is dit niet meer aan mij besteed.
MarkFish
Een erg ongeloofwaardige film, die het alleen maar moet hebben van de twee goeie acteurs (Belucci bakt er niet veel van) en de over-the-top actie. Het is totaal ongeloofwaardig dat Owen telkens een heel leger te slim af en het is helemaal niet te geloven dat die baby ongedeerd blijft. Salto's, valpartijen, sprongen door ramen, maakt niet uit, met die baby is niks aan de hand.
djelle
Het is dan ook helemaal niet de bedoeling dat je dit soort actiefilms serieus neemt natuurlijk. Over the top fantasie maakt net deel uit van het type vermaak zij aanbieden. Uiteraard kan dit allemaal niet in real life. Maar sinds wanneer is entertainment gebonden aan geloofwaardige grenzen? Schrap dan maar gauw die Kill Bill films uit je 3,5/4 sterren-rijtje MarkFish.
Zet je vestand maar op nul, want diepgang is er simpelweg niet. En dat is nou net, waar ik het steeds lastiger mee krijg.
Martijnnn
De absoluut niet realistische aanpak maakt deze films juist zo leuk!
Dat is het mooie van films, het hoeft niet serieus en realistisch te zijn.
Rulo
Lol als je Braindead een 5 geef en deze film een 2, dan heb je het volgens mij überhaupt niet helemaal begrepen, maar dat terzijde. Trouwens Braindead is ook wel goed, maar geen 5.
Vond dit wel een leuke film, zeker eentje om nog een keer terug te kijken. Leuk verhaal en hele foute actie. Steeds die wortel, steeds een aantal hele foute manieren om iemand te vermoorden, foute oneliners enz. enz. enz. Kortom een leuke actiefilm die nergens over gaat.
O ja, zou het genre niet moeten worden veranderd van Actie/Thriller naar Actie/Komedie???
Erwinner
Geen idee luitjes. Ik vergelijk nooit horror met aktie. Dan nog liever appels met peren.
djelle
Dus actie moet diepgang hebben en horror niet?

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Warrior
Drama / Sport, 2011