• 9.380.400 stemmen

Met onder meer: Matt Damon, Julia Stiles en Alicia Vikander

Releasedatum: 28 juli 2016

Plot Jason Bourne

"You know his name"

Het is jaren geleden dat Jason Bourne van de radar is verdwenen, maar inmiddels is de meest dodelijke voormalige agent van de CIA uit de schaduw gestapt. In een post-Snowden tijdperk dat bezwijkt onder zware lasten en een financiële crisis waaraan geen einde lijkt te komen, reist Bourne van Athene naar Las Vegas. Weliswaar heeft hij zijn geheugen terug, er zijn nog altijd vragen die beantwoord moeten worden.

Jason Bourne

Malcolm Smith

Christian Dassault

avatar van Oosie

Oosie

Ik vond deze deel wel tegenvallen vergeleken met z'n voorgangers en dan komt er nog een deel , ik ben benieuwd.

avatar van cor1946

cor1946

Heerlijke film met goed acties. Vind ze prachtig zulke films. Goed vervolg.

avatar van Flipman

Flipman

Oosie schreef:

Mag toch hopen van niet zeg.

avatar van Film Pegasus

Jason Bourne is toch vooral meer van hetzelfde. Of bijna evenveel van hetzelfde. De spanning van de eerste films is vervangen door enkel paranoia en achtervolging. Daar is Bourne goed in, maar als je als franchise graag claimt dat je de nieuwe Bond wil zijn (de echte JB is nog altijd James Bond), moet je wel sterkt uit de hoek komen. Tommy Lee Jones speelt op automatische piloot. En ook Vincent Cassel heeft al beter gedaan. Dit 5e deel uit de franchise (als je de versie uit de 80's even niet meerekent) speelt op veilig. Het lukt de makers wel om het gekende tempo er in te houden en de typische actie. Maar meer dan een herhaling is het ook niet. Het verhaal is vrij dun, de personages zoutloos. De film is op zich wel te genieten, maar ik weet binnen enkele weken alvast niet meer waar dit over ging.

avatar van mixmaster

mixmaster

Weer een schitterend deel uit de ''Bourne'' reeks.

Ook hier is Matt Damon weer geweldig in zijn rol en de actie is wederom top.

De ''Las Vegas'' scene is echt smullen !!!

Hopelijk komt er weer gauw een vervolg met Matt Damon als Jason Bourne !!!

avatar van johnrambo

johnrambo

Op zich een goede actiefilm, maar er had veel meer in gezeten. Het werd hoog tijd voor een compleet ander plot, om de reeks nieuw leven in te blazen. Nu was het meer van hetzelfde en dat begint nu toch een beetje te vervelen. Als ze op deze manier de bourne reeks blijven uitmelken, hoeft er van mij geen nieuw deel meer te komen. Ik ben geen regisseur, maar ik had toch wel iets beters kunnen bedenken. Ik ben blijkbaar niet de enige die er zo over denkt als ik de waarderingen zie.

avatar van Gerlof1378

Gerlof1378

Goeie 4de deel van de Bourne series met Matt Damon, maar haalt het niet qua niveau en verhaal nevens de vorige 3 delen. Maar het is toch een puike actie/thriller met een goed spelende Matt Damon en ook de rest van de cast was goed. Ook de settings van over de hele wereld komt mooi in beeld en de Las Vegas scene is top, ook het verhaal word goed verteld en je zit bijna 2 uur er dan ook helemaal in. Ik zeg kijken die film en misschien dat er nog 1 komt met Matt maar wie weet maar ze moeten deze films ook niet gaan uitmelken wat anderen wel doen enjoy.

avatar van Mercurio

Mercurio

Drie keer in slaap gevallen, dat zegt genoeg. Jammer, ik vond de vorige films erg goed.

Gerlof1378 schreef:

5de deel

maar je hebt gelijk 4de deel met md

avatar van BBarbie

BBarbie

In mijn ogen een overbodige uitbreiding van de Bourne-trilogie. De film ziet er uiteraard gelikt uit, maar er is verder weinig nieuws onder de zon of het zou moeten zijn dat Alicia Vikander —die naar mijn gevoel tegenwoordig overal opduikt— Julia Stiles komt vervangen. Verder een inmiddels tot op de draad versleten formule met o.a. spectaculaire achtervolgingen en dat soort werk. Liefhebbers van het genre zullen dit wel aardig vinden.

avatar van willemfilm

willemfilm

Een zeer matig vervolg op de trilogie. Nergens geloofwaardig en veel te lange autoachtervolgingen maakt deze film voorspelbaar en soms zelfs saai. Een beetje het niveau van jaren 80 actiefilms met Bruce Willis. Voor die tijd prima. Maar deze kan in feite niet meer anno 2016. Het einde doet mij vrezen voor een 5e deel. Nee, er zijn veel betere van dit genre.

avatar van runnerroy

runnerroy

Zeriel schreef:

Wat een rukfilm!

Geen spanning

Geen mooie locaties

Jason Bourne is niet veel meer dan een figurant

De soundtrack sugereert een spanning die er helemaal niet is.... De hele film heeft de sound van een slotscene, behoorlijk vermoeiend...evenals de editing en camerawerk.. Er zit nergens rust in de film, maar veel actie is er niet.

Het lijkt meer op eencollage zonder samenhang van soortgelijke films.

Deze uitgezocht als vakantiefilm vanwege de redelijke score hier.

Maar het is los zand

Toegevoegde waarde aan de Bourne film is zero

Enige pluspunt de Letten in de volle zaal, zo stil, Nederland is echt een onbeschaafd land in de gewone filmzaal.

Welke film heb jij gekeken ? Volgens mij heb je een recensie van bambi neergezet...

Goed, misschien niet de beste uit de serie, maar een score 1.0 en het commentaar wat je erbij zet...beetje overdreven...dan weet ik wel mindere films te benoemen....maar het is jouw mening.

Ik heb de film in de bioscoop gezien en heb behoorlijk genoten...volop actie.

Los zand ? Tja...weet niet wat je gewend bent, maar blijkbaar met te hoge verwachtingen gekeken. Zonde...

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Ondanks dat het er allemaal netjes uitziet en de bekende acteurs gewoon hun werk doen is het allemaal niet zo bijzonder. Een standaard spionage actie/thriller die nergens in uitblinkt, erg verfrissend is het in ieder geval niet. En hoewel de spannende muziek constant aanwezig is (ik ben het op dat vlak wel met Zeriel eens) is de spanning eigenlijk nauwelijks voelbaar, het is allemaal te oppervlakkig. Een schietpartijtje hier, een achtervolginkje daar en een mager verhaaltje, meer is het eigenlijk niet. Ook Bourne wordt behoorlijk vlak neergezet waardoor je eigenlijk nauwelijks binding met hem krijgt. Het ziet er allemaal wel redelijk uit maar meer ik dan een krappe voldoende kan ik niet geven, en dan ben ik nog mild.

avatar van Wilcoo7

Wilcoo7

Meer van hetzelfde

avatar van RoFFeL

RoFFeL

2 uur lange adrenaline shot met flinter dun verhaaltje, waarbij een bijna continue stressvolle (fight and flight) ervaring wordt gestimuleerd... zonder dat het ergens écht boeiend wordt.

Op dat Jason nog steeds het verleden probeert te achterhalen na, geenszins te vergelijken met de veel avontuurlijker eerste delen.

Enkel een aanrader als je je stresslevel wilt verhogen, zonder dat je er wat voor terug krijgt.

Voor mij ruim onvoldoende, ook niet geheel slecht dus een 4 = 2 sterren.

avatar van U-77

U-77

Waardeloze film, zonde van je tijd!

avatar van Thomas83

Thomas83

Was de schuddende camera ook al zo erg in de nog echt goede Bourne-films? Ik sluit niet uit dat ik me er nu ook aan zou ergeren. Misschien dat het gewoon minder opviel omdat de actie en het verhaal nu maar weinig zijn. De persoonlijke insteek van Jason Bourne is, heel ironisch met zo'n gekozen (en van weinig creativiteit getuigende) titel, echt wat teveel naar de achtergrond geschoven. De gehele persoonlijkheid van Jason Bourne zelfs. In plaats daarvan krijgen we zo'n actueel verhaal over het werk van de geheime diensten versus de privacy van de burger, ook nog wat onnodig uitgebeeld in een verhaallijntje van de grote baas van Deep Dream, een Facebook-achtig bedrijf.

Voor de rest ook vooral een bekend recept met overbekende ingrediënten. De mogelijke bondgenoot binnen de opjagende partij, een beetje verstoppertje spelen in wereldsteden (hadden we Berlijn en Londen al niet eens gehad?), mooie stadsbelichting maar ook overdreven donkere kamers. De jagers van de CIA hebben kunnen wel heel overdreven snel en makkelijk Jason of wie ze ook zoeken steeds opsporen. Je gaat je al bijna afvragen of die samenwerking met Deep Dream wel echt noodzakelijk is. Iedereen lijkt aan toeval alleen eigenlijk al genoeg te hebben.

Tommy Lee Jones heeft voor een directeur van de CIA en wel heel actieve rol in de hele operatie om Bourne te pakken te krijgen. Samen met het ook al zo overdreven naar voren geschoven personage van Vikander en de totaal overbodig erbij hangende Essandoh moeten zij een beetje het gezicht van de CIA uitbeelden. Bij Vikander is het al helemaal sterk. Simpel verwoord is ze de soort van baas van de hackers van het bureau, maar nadat ze zich heeft aangeboden stuur ze al gauw alles aan. Eerst als leider in de controlekamer samen met Jones, daarna ook tijdens een missie buiten, als onderhandelaar met Bourne, als oud-studiegenoot van de CEO van Deep Dream zelfs. Geen wonder dat ze de film eindigt als directeur van de CIA, ook al is ze van een leeftijd dat ze nog makkelijk het groentje op het bureau had kunnen spelen. Echt goed is ze ook niet. Niet echt een film voor haar denk ik.

De actie is het voornaamste onderdeel van de film uiteraard, maar het dronken camerawerk zorgt ervoor dat je weinig ziet. Ook buiten de actie om trouwens. Dan moeten de vreselijke dialogen en de netjes in beeld gebrachte korte steekwoorden en zinnetjes uit artikels en rapporten etc. hulp bieden. Een groot deel van de actie komt neer op en sniper en Bourne die steeds weer gebruikt maakt van een menigte om uit handen van zijn achtervolgers te blijven. De agenten die wel bij hem weten te komen lijken eerder domme huurlingen zo slecht bewapend en snel uit te schakelen als ze zijn. Uitzondering is de door Cassel nog wel redelijk gespeelde huurmoordenaar met een persoonlijk (en hypocriet) wraakplan.

Zijn vuistgevecht met Bourne helemaal op het einde is het absolute hoogtepunt van de film. De autoachtervolging daarvoor is nog heel even leuk vanwege de fraaie locatie van Las Vegas, maar dan laat het busje al rammend auto's overdreven door de lucht vliegen en wordt het ook al snel flauw hoe Bourne steeds maar weer de controle over zijn auto weet te behouden
. En de computereffecten worden ook bepaald niet verhuld door de zwierende camera's en snelle montage. Al dat hacken zag er trouwens ook niet uit, maar dat is eerder regel dan uitzondering in Hollywoodfilms. Een heel matige en ook overbodige film, slecht in veel dingen en goed in maar weinig. 2.0*.

avatar van coumi

coumi

Herhalingsoefening die slechtst gedeeltelijk werkt. Valt toch tegen dat een getalenteerde regisseur en de door hem vaak geprezen Damon op de proppen komen met zo'n flets verhaal, enkel de moeite waard door een aantal uitstekende actiescènes. Slim ook die vele locatiewijzigingen(van Ijsland tot Berlijn, van Rome tot Athene, van Londen tot Vegas, waarschijnlijk afgekeken van die andere JB), geeft wat broodnodige afwisseling aan dit zoveelste verslag van onze zwijgzame held jegens de verraderlijke overheidsdiensten. De minste uit de reeks van vier, dat is evident, zelfs het tussendoortje met Renner vond ik beter. Heeft trouwens aan het slot wel de beste autoachtervolging sinds tijden te bieden, maar in een film die in zijn geheel oogt als een te herkenbare en te lange achtervolging zelf, verbleekt zelfs dat gegeven. De nieuwkomers(bitchy Vikander, bad Jones, en moordenaar Cassel) zijn adequaat maar ook niet meer dan dat. Twee van deze drie hoeven niet meer terug te komen voor een hopelijk niet op de agenda staand volgend deel, en zullen daar niet al te rouwig om zijn.

avatar van Leno

Leno

Het verhaal is voor de vierde keer (eigenlijk vijfde keer) een herhalingsoefening en dat kennen we nu wel. De autoriteiten zien Bourne als een bedreiging en willen 'm dood. De nerveuze montage in de atiescenes wordt ook hier weer gehanteerd. Het verhaal heeft dus weinig te bieden, het is met name wachten op de volgende actiescene. Die zijn dan wel erg spectaculair, met als hoogtepunten het begin in Athene (daar niet opgenomen overigens) en de bijzonder spectaculaire climax in Las Vegas. De Riviera neemt met een auto in de voorgevel mooi afscheid. Nu Bourne nog?

avatar van JJ_D

JJ_D

Sinds afgelopen dinsdag verlangen we allemaal terug naar de goeie ouwe tijd, nietwaar? De pre-Trump era. De wereld vooraleer die ten prooi viel aan onverdraagzaamheid, misogynie en regelrechte idiotie. Maar ook: de jaren waarin de Bourne-films thrillers waren die zich in het hoofd afspeelden. Bloedstollende actie van en voor de geest. Denkwerk, verbanden leggen, netwerken ontrafelen, enzovoort.

Tegenwoordig is het personage een anti-held waarmee we zonder slag of stoot lijken te moeten sympathiseren. Nou ja. Het levert een spannende actiefilm op, zij het een die zich niet zo heel duidelijk onderscheidt van het gros dat momenteel gefabriceerd wordt. De nadruk ligt op slim geregisseerd spektakel, in plaats van op het verbijsterende uitgangspunt van een man die in een moordmachine werd veranderd door het systeem. Nu ja, dat praatje hebben we ondertussen al gehoord, klopt. Dus voegt Greengrass een alternatief kritisch discours toe, een Snowden-achtige kanttekening bij een film die vooral het hart in de borstkas wil doen bonzen. Missie geslaagd. Maar eigenlijk: mission failed.

avatar van Waku

Waku

Twee uur lang achtervolgingen, heel veel actie en spectaculaire stunts.

Film die vliegt in een razende vaart van Athene naar Berlijn, Londen en tot ontknoping komt in Las Vegas. Enorm hoog tempo. Grote nadeel vond ik ( zoals al eerder genoemd is in dit topic) het enorm nerveuze camera werk tijdens de actie scenes. Het zorgde veel chaos en kwam de film niet te goede.

Irriteerde zelfs. half puntje aftrek hierom.

avatar van deRappe

deRappe

Helemaal niks mis mee.....lekkere film!

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Niks mis mee, gewoon een mooie film en zeker nu Vincent Cassel en Alicia Vikander iets extra's toevoegen.

Beide uitstekende acteurs en natuurlijk Matt Damon ook wederom super.

Ik heb me prima vermaakt en zit tussen de 3,5 en 4 sterren in.

Afgerond naar 4

Voor mij zeker een aanrader.

avatar van Flipman

Flipman

Oosie schreef:

Ik vond deze deel wel tegenvallen vergeleken met z'n voorgangers en dan komt er nog een deel, ik ben benieuwd.

Flipman schreef:

Mag toch hopen van niet zeg.

Om het maar te nuanceren; ik hoop nu op een vervolg met Jeremy Renner's personage Aaron Cross. En zonder Bourne zelf. Zal vast geen populaire mening zijn maar dat vind ik een stuk beter te doen dan de koers die met deze toevoeging gevaren wordt, die gewoon alle intelligentie mist die de eerste films zo geweldig maakt.

avatar van flurk

flurk

niks op aan te merken, goeie film

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

De koek is op.

Ik heb zojuist mijn recensies van de 4 voorgangers herlezen. Respectievelijk 4 (Identity), 3.5 (Supremacy) en 4 (Ultimatum) sterren voor de eerste delen met Matt Damon; gevolgd door een magere 2.5 voor "Legacy" met Jeremy Renner. Het verhaal is klaar. Legacy voegde al niets toe en dit nieuwste deel ook niet.

Het duurt nog geen 10 minuten of het voelt al vertrouwd. Terwijl Jason Bourne rondrent in een warm oord met geel kleurfilter, wordt hij op afstand achtervolgd door hightech-agenten in een kamer met veel computerschermen en een koel blauw kleurfiltertje. We hebben weer knokpartijen gefilmd vanaf maximaal 15 cm afstand, intense achtervolgingen, closeups, mensenmassa's waarin Bourne opgaat door een petje op te zetten, oortjes, telefoons en nog meer closeups. Het zit er weer allemaal in.

Toch mist er iets. Oh ja, een verhaal. De eerste drie films legden steeds een klein stukje van de puzzel bloot, maar na "Ultimatum" was het wel klaar. In deze film wordt ineens een familielid van Jason Bourne er aan de haren bij gesleept. Iemand waar we niks mee hebben, want we zien alleen een kleine flashback. Om de kijker dan toch wat emotie te geven wordt er nog even iemand koud gemaakt. Dit is in een filmreeks van meer dan 2 delen blijkbaar onvermijdelijk: je kan er op wachten tot iemand van de vaste koppen het loodje legt (zie ook Rocky IV). De kijker moet boos worden en roepen dat de held achter de schuldigen aan moet. Werkte helaas niet voor mij. Verder heeft de film amper plotwendingen en zie je de meeste dingen van verre aankomen.

Alle goede ingrediënten zitten erin, de film is kwalitatief zeer hoogstaand en alleen daarom het kijken waard - maar het mixt niet lekker tot een echte topfilm. Wel is het een geweldig visitekaartje voor schurk Vincent Cassell en prachtige reclame voor zowel Las Vegas als de Dodge Charger. Maar Jason Bourne is wel klaar.

Vermommen en pasjes stelen en overal zo naar binnen sneaken *check*

Al rennend en achtervolgend van wereldstad naar wereldstad *check*

Ingewikkelde en vooral onmogelijke livefeeds en satteliettrackers en er heel moeilijk bij kijken *check*

Enfin, niks nieuws onder de zon dus.

Gelukkig is er dan nog altijd held Tommy Lee Jones die t allemaal wel de moeite waard houdt.

avatar van martijnk

martijnk

Goede film heb me meer dan prima vermaakt en de Las Vegas scene op het einde is echt smullen, gewoon een heerlijke zomer blockbuster movie meer niet.

En ja inderdaad er valt zeker wel iets aan te merken, de hack technieken van de CIA slaan natuurlijk helemaal nergens op en zijn totaal onrealistisch. Een laptop wissen via een telefoon bijv. of hoe snel ze iemand kunnen vinden in een oproer van 1000-en mensen en dan nog de onnozele termen die ze gebruiken, zeker als je wat van computers weet soms tenenkrommend maar als je daar doorheen kijkt vermaak je jezelf prima.

Alicia Vikander was ook een minpunt, super mooie meid maar matig qua acteerprestaties en totaal niet geloofwaardig als iemand die aan het hoofd staat van een CIA missie die de agency moet redden met haar 28 jaar. Ik had ook echt het idee dat ze heel de tijd serieus probeerde te kijken en dat bijna niet lukte.

In de eerdere bournes had ik trouwens precies hetzelfde met Julia Stiles, totaal out of character. Dat soort actrices zijn niet echt geschikt voor dit soort films maargoed het oog wil blijkbaar ook wat.

IMDB is zwaar underrated trouwens met een 6.8 laat je daardoor niet afschrikken.