• 9.379.018 stemmen

Met onder meer: Matt Damon, Julia Stiles en Alicia Vikander

Releasedatum: 28 juli 2016

Plot Jason Bourne

"You know his name"

Het is jaren geleden dat Jason Bourne van de radar is verdwenen, maar inmiddels is de meest dodelijke voormalige agent van de CIA uit de schaduw gestapt. In een post-Snowden tijdperk dat bezwijkt onder zware lasten en een financiële crisis waaraan geen einde lijkt te komen, reist Bourne van Athene naar Las Vegas. Weliswaar heeft hij zijn geheugen terug, er zijn nog altijd vragen die beantwoord moeten worden.

Jason Bourne

Christian Dassault

avatar van de grunt

de grunt

lidvanmoviemeter schreef:

Ik heb hem wel eens 5x achter elkaar zitten kijken.

Bij The Godfather ( I uiteraard ) had ik dat quotum misschien nog getrokken.., maar bij Shawshank

avatar van lidvanmoviemeter

lidvanmoviemeter

de grunt schreef:

Bijna 15 uur achter elkaar godfather ?. Are you nuts ?

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Je kunt ook gewoon de eerste keer al opletten.

avatar van keimpeS

keimpeS

Ik vond het een vermakelijke non-stop actiefilm, al heeft Matt Damon niet veel tekst toch heeft het mij niet gestoord. Was druk in de bioscoop wegens actie met gratis biertje en broodje hamburger die gingen er wel in. Echt een film die je in de bioscoop moet zien! Alicia Vikander mooie vrouw en ze zet weer een goede rol neer!

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Snelle actiefilm voor een avondje vermaak, maar niet meer dan dat.

Ik kreeg bij deze film een beetje hetzelfde gevoel als bij Spectre. Een nieuw vervolg dat best leuk is, maar het bij lange na niet haalt bij zijn voorgangers. Na de film glijdt alles als het ware van je af; er blijft niks hangen. Dat komt grotendeels door het verhaal: best dertien in een dozijn en voorspelbaar. Corrupte en meeluisterende overheid? Check. Facebook-achtig bedrijf? Check. Binnen een paar tellen alle camera's en telefoon gehackt? Check. Het kunstje is al meermaals gedaan en de film is niet vernieuwend.

Desondanks zaten er weer wat mooie achtervolgingen en vechtpartijen in, maar ik miste toch de "magie" van de eerste drie delen, namelijk de vernuftigheden die Bourne had. In dit deel waren die een beetje cliché en Hollywood. Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat het anno 2016 allemaal zo makkelijk is geworden.

Wat overblijft is een film die door de vele actie en achtervolgingen in de bioscoop goed tot zijn recht komt en waarmee je je zeker kunt vermaken, maar geen film die je bijblijft of het label "klassieker" zal krijgen.

7,5/10

avatar van geminy

geminy

Niet zo goed als de eerste 3 delen, maar zeker wel een bovengemiddeld goede aktiefilm waarin genoeg te genieten valt. Absoluut een bioscoopbezoekje waardig.

Verveelde me geen seconde, vond hem de volle 2 uur erg spannend.

Minpuntje vond ik het TE drukke camerawerk, met name in het slotstuk. 4 sterren.

avatar van moviemeneer

moviemeneer

Een zeer vermakelijke actiefilm voor een donkere zondagmiddag. Maar iets waaraan ik mij de laatste tijd behoorlijk stoor, is dat actiefilms eerder cyberfilms zijn geworden en dat het er alleen maar om hacken, computers en cyberonzin gaat. Maar over het algemeen een zeer vermakelijke film zonder te veel diepgang.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Why would he come back now?"

De nare smaak van 'The Bourne Legacy' wordt met dit deel slechts gedeeltelijk weggespoeld.

Je zou denken dat de terugkeer van Matt Damon en Paul Greengrass een nieuwe impuls aan deze reeks zou geven. Helaas presteert men het om met een plot te komen dat nauwelijks ergens naartoe leidt; het is min of meer een herhaling van zetten. Als kijker begin je je dan ook al gauw af te vragen waarom er zo nodig een vervolg moest komen.

Centraal staan hedendaagse thema's als: social media, inbreuk op privacy en klokkenluiden à la Edward Snowden. Op deze manier worden er geforceerde subplotjes gecreëerd, ondersteund door vage motieven. Nergens krijg je het gevoel dat er een groots intrige aan de gang is, ondanks meer uitleg over de achtergrond van Bourne. Zelfs Alicia Vikander - die ik altijd kan waarderen - en Tommy Lee Jones weten niets bijzonders toe te voegen aan het geheel.

Het kat-en-muisspel wat volgt, is best aardig te noemen. Jammer genoeg wordt het op een gegeven moment te repetitief. De actiescènes zitten namelijk goed in elkaar, maar met name de achtervolgingen gaan te lang door. Hierdoor word je langzamerhand murw geslagen door alle crashes, explosies en chaos. Je zou bijna denken dat je in een Michael Bay film terecht bent gekomen...

Al met al een redelijk vermakelijk vervolg, maar vrij teleurstellend eigenlijk.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van Wilcoo7

Wilcoo7

Ik sluit mij aan bij Shinobi.

avatar van GuidO96

GuidO96

Waarom het vervolg per se moest worden geschreven is mij onduidelijk, maar het is wel een fijne film. Ik denk dat het moeilijk is om de vorige films te herhalen, mede omdat Robert Ludlum dit verhaal niet heeft geschreven. Aan de andere kant is dit wel een film waarin we zien dat Bourne niet altijd veruit de beste meer is, maar zich wel kan laten gelden.

avatar van Wataru

Wataru

Een kritische recentie op de Volkskrant in het Filmkatern: Jason Bourne weet hoog nive...

avatar van freek_93

freek_93

Wat ik vooraf van deze film verwachte: Een film die het niveau van de eerste 3 Bourne films niet zou kunnen halen. Ik ging er vanuit dat dit een degelijke actie film zou worden met een verhaal dat beter/interessanter is dan de gemiddelde actie film.

Wat ik voorgeschoteld kreeg: Een saaie lange film die mij op geen enkel moment wist te boeien.
Het verhaal was, naar mijn mening, slecht. Het voelt een beetje uitgemolken. Verzin er één klein dingetje bij, in dit geval het gebeuren met zijn pa, haal hier het oude verhaallijn bij plus een aantal moderne topics die eigenlijk niks toevoegen. Het was daarnaast geen enkel moment spannend.
Ook zat er, naar mijn gevoel en vergeleken met de vorige Bourne films, vrij weinig actie in. Alleen op het begin en het eind gebeurde er eigenlijk iets. De scene in Griekenland tijdens de rellen, was erg vet en mooi gemaakt!.

Nee, dit was het niet voor mij. Één leuke scene kan deze film niet redden. Een onnodig vervolg. Hopelijk stopt het hier.

avatar van John Milton

John Milton

ik had het niet verwacht, maar ik moet zeggen dat ik het eens ben met de kritiek op het camerawerk die hier door enkelen is geuit, de shaky cam was natuurlijk geen onbekende van The Bourne Franchise, maar hier wordt het ook gedaan als er geeneens actiescènes zijn. Ik was er geen fan van.

Wat de film zelf betreft, wat zal ik zeggen. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het gewoon leuk om Damon weer als Bourne te zien, maar het brengt niet veel nieuws. Bourne met Snowden saus. En ze hadden deze laatste ook zo toe kunnen voegen aan de honest trailer. Het valt ietsje tegen dus, maar de achtervolging in de laatste akte was wel heerlijk lomp. Past het niet, dan botst het wel.

avatar van Roy1967

Roy1967

Aardige film. Het viel me op hoe realistisch de betoging in Griekenland er uit zag. Het camerawerk vond ik niet altijd prettig, regelmatig storend. De muziek liet het lijken of het voortdurend aktie was, aangezien dat zeker niet zo is vind ik dat overbodig. Tommie Lee Jones vond ik goed, als hij ooit plastische chirurgie heeft gehad is het niet aan hem te zien, de camera is onverbiddelijk.

avatar van Vilmkritikus

Vilmkritikus

Dit deel haalt niet het niveau van de eerste 3 delen en ik werd op een gegeven moment knettergek van dat parkison camerawerk pffff.

avatar van Walter S.

Walter S.

Amusante film maar wel een dertien in een dozijn actiefilm. Eentje die ik over een week alweer grotendeels vergeten ben denk ik.

avatar van milannn

milannn

Ik ben het wel eens met Shinobi. Ik had gehoopt dat deze zich bij de trilogy kon voegen qua niveau, maar helaas blijft Bourne voor mij de trilogy.

Het is een redelijke actiefilm en het is allemaal best vermakelijk, maar als Bourne gewoon niet echt geslaagd en zeker niet zo goed als de trilogy. Het verhaal is oppervlakkig en niet heel boeiend, en de Bourne charme ontbreekt. De achtervolging op het eind vond ik ook te overdreven en niet passend bij Bourne.

Alicia Vikander is m.i. ook miscast. Ze heeft een vrij zware stem en ze praat (zoals wel vaker met Scandinaviërs) soms wat onduidelijk, maar het grootste probleem is dat ze constant monotoon praat.

Dacht gisteravond nog aan een krappe 3,5*, maar het blijft bij een 3,0.

Ik hoop dat dit de laatste is.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Niet heel bijzonder. Standaardverhaaltje, echt spionagewerk is er niet (de hoofdpersonen zijn er altijd en weten precies waar ze heen moeten) en dat hele achtergrondverhaal rond die pa is er maar bij gesleurd. Daarnaast schiet dit vooral op actie schiet tekort. Dan is het wel de stijl van de serie, maar die shaky cam en hypermontage (al valt het ergens nog mee) kunnen echt niet meer anno 2016. Zo'n tien jaar terug was het hip en een middel voor talentloze regisseurs om ook actiefilms te draaien, maar zeker vorig jaar met Mad Max maar ook Mission Impossible zagen we dat overzichtelijke actie duizendmaal boeiender is dan dit gedoe waar je geen idee hebt wat er gebeurt. Alleen die scène in Griekenland is wel sterk, niet zozeer vanwege de achtervolging maar wel de uitstekende weergave van de rellen.

De film redt het dan nog net door de sfeervolle fotografie en sterke acteurs. Damon is prima op dreef, Vikander is als altijd verrukkelijk (al ben ik het met milannn eens dat haar stem net te zwaar is), Cassel is fijn en Jones is helemaal op zijn plek met zijn doorgroefde kop. 2,5*.

avatar van MartMovie

MartMovie

Zeer tegenvallend. Heel weinig verhaal en een samenraapsels van clichés die al 100 keer eerder verfilmd zijn.

avatar van mrklm

mrklm

Geen verhaal deze keer, maar een excuus. En een vaag excuus bovendien. Iets met gedownloade bestanden met onthullende informatie over de rol van Jasons vader in het Treadstone-project. Zo weet de FBI Bourne weer op het spoort komen, wat leidt tot een aantal even voorspelbare als dwaze achtervolgingen, te beginnen in Athene en eindigend in Las Vegas. Hoe het kan dat Bourne zo gemakkelijk de globetrotter uit kan hangen is mij nog steeds een raadsel, maar het grootste raadsel is waarom deze franchise opnieuw leven is ingeblazen. In de introductie bij de voorpremière zegt Matt Damon iets over hoe 'actueel' Jason Bourne vooral nu is. Dit opmerkingen zou je nog kunnen verklaren door de verspilling van acteertalent [de normaal gesproken imposante Vincent Cassell heeft een ondankbare rol als de man die Bourne moet uitschakelen] en de nimmer aflatende barrage van onbestrafte vernielingen van grote steden, die inderdaad erg actueel zijn omdat het een inmiddels slaapverwekkende trend in actiefilms is geworden. Ik vrees echter dat Damons opmerking geen greintje ironie bevatte... en deze film, helaas, evenmin.

avatar van The Oceanic Six

Remembering everything doesn't mean you know everything.

Uitstekende vierde film met Matt Damon die zijn iconische rol na bijna 10 jaar weer oppakt. Tijden zijn veranderd, de overheid controleert nog meer zijn bevolking via onder andere social media. Komt bekend voor he. Maar goed, het is natuurlijk allemaal erg actueel. Het is geen bijzonder plot en diep uitgewerkt is het ook niet, maar het voldoet. Het verhaal rondom zijn pa voelt wel echt overbodig.

Het is vooral een kapstok om Damon opnieuw uit te laten blinken in zijn Bourne rol. Hij is ruim in de 40, maar is fysiek nog steeds imponerend. Hij rent, slaat, schopt en beukt zich door de film heen met veel overtuiging. Sowieso ligt hier de kracht van de film; de actie is talrijk en ook erg flitsend gefilmd. Greengrass zijn stijl bevalt me nog steeds. De 2 grootste scenes in Athene en Las Vegas zijn imponerend. Bijrollen zijn er onder andere van Tommy Lee Jones (solide prestatie, zoals altijd) en de 2 mooie dames Julia Stiles en Alicia Vikander. Zeker die laatste is echt een plaatje zeg. En het zijn zeker rollen met inhoud.

Wat ik jammer vind is dat deze nieuwe Bourne weinig vernieuwend is geworden en dat er absoluut meer in had kunnen zitten, maar aan de andere kant ligt het tempo hoog, de visuele stijl uitstekend en Damon prima op dreef. Ik heb me er echt heel goed mee vermaakt en het bioscoopbezoek is gewoon een aanrader. Ik kijk uit naar de volgende Bourne met Damon en Greengrass. Neem aan dat die opvolger er gewoon gaat komen.

Kleine 4*

avatar van voskat

voskat

Wat een gedrocht.

Met goede moed en zin hiernaartoe gegaan, maar het laatste wat we hadden verwacht was een twee uur lange aaneenschakeling van inspiratieloze, achterlijk gefilmde actiescènes met slaapverwekkend vulmateriaal tussendoor dat een plot voor moet stellen.

Je hebt regisseurs en je hebt schrijvers.

Paul Greengrass moet lekker in dat vouwstoeltje blijven zitten en het bedenken van leuke verhaaltjes overlaten aan de mensen die hem de vorige delen hebben voorgebakken.

Dit was gewoon pijnlijk.

Goed, kan gebeuren. Als je thriller- en spionage-elementen je in de steek laten, dan kun je er nog altijd een leuke actiefilm van maken.

Helaas laat deze Bourne zich ook op dat gebied op geen enkel boeiend moment betrappen. Een beetje tam heen en weer gestomp dat als "spectaculair" wordt verkocht door een hoeveelheid shakeycam die Michael Bay op Terence Mallick laat lijken.

Matt Damon en Alicia Vikander strompelen als zombies door de film. Tommy Lee Jones gromt zich er op de automatische piloot doorheen en levert daarmee nog het meest inspirerende acteerwerk af.

Dus hop, Groengras, pen inleveren en snel door naar deel 5, want deze martelgang verdient het niet om te lang in ons geheugen rond te waren.

avatar van soom

soom

Jee. Ik gooide mijn flesje cola om. Ik dacht niet aan de wet van welke kracht dan ook, voor ik hem opende. De héle vloer onder de cola. Met een net gekochte Mickey Muis broek de boel wat drooggedweild.
Daarna ging er nog iemand vol op mijn voet staan. Heul fijn.
En twee mede bezoekers vonden het nodig om even de benen te strekken tussendoor.
Dat alles irriteerde me wel. Van dat flesje omstoten.. Je weet dat je dat niet moet doen, met openen. Maar toch denk je soms niet na.
Mijn bruggetje.
Wat een kwezel is die Jason, sjonge jonge. Nikki zegt half stervend.. Niet komen. Maar hij luistert niet en komt toch. Gatsie, enorme kwezel. Nou ja. Mannen en vrouwen luisteren nooit naar elkaar, natuurlijk, maar toch. Hij had haar niet kunnen helpen. Nu is ze helemaal dood. Door zijn schuld. Terwijl ze nog wel een kans gehad had, als hij maar gewoon iets anders gehandeld had.

Matt Damon breekt geen lans af. Hij is matig. Inwisselbaar. Maar wat een kop he. Verbeten. Alicia Vikander stijgt boven hem uit, deelt wat beter werk uit. Ze laat zien dat ze de baas is, de broek aanheeft.

Vermakelijk gedoe. Lekker stoere jongensdromen worden hier naar het beeld vertaald. Soms gniffelend.. Alicia is koel, cool en haar spel houdt mij het meest bij de les. Geen topper, maar dankzij Alicia stijgt 'ie wel boven de gemiddelde actiefilm uit, voor mij.

avatar van John Milton

John Milton

soom schreef:

Ik kon niet goed zien waar en hoezeer ze verwond was, maar ik had niet het idee dat ze veel kans had. En ik weet niet of ik naar een mogelijk shell-shocked neergeschoten persoon zijn ratio zou luisteren, hij deed wat hij juist achtte. En de mogelijkheid het leven te laten zal haar met deze baan niet onmogelijk hebben geleken, denk ik. Agree with the Alicia bit, though

avatar van soom

soom

John Milton schreef:
Nou. Dat is waarschijnlijk en vermoedelijk precies het verschil tussen mannen en vrouwen ! Ik vond dat korte moment nl zo dom, niet juist zoals jij dat zegt. Ik ging er op zich vanuit dat Nikki verder geleefd kon hebben - met een schotwond dat wel - , als Jason haar niet benaderd had. Het ging die Vincent tenslotte om hem en niet direct om haar. Maar nee. Onze held Bourne gaat naar haar toe, ondanks haar halve sterftoestand lijkt ze wel genoeg bij kennis. Hij laat haar doodgaan omdat hij in het vizier komt van de schutter. Die vent heeft waarschijnlijk wel door dat hij Jason Bourne raakt, door haar van kant te maken. Dus als Jason Bourne een andere weg had ingeslagen, dan had Nikki, gewond en wel, een geringe kans gehad om het te overleven. Ik snap de keus van de regisseur wel (enigszins). Maar het is tegelijkertijd naar mijn idee, ook echt een moment die iets omgebogen had moeten worden.

avatar van clubsport

clubsport

op zichzelf staand een redelijke actiefilm maar tov de eerste 3 delen tegenvallend , zeker wat verhaal betreft

avatar van johanneman

johanneman

De minste van de 4 met Matt Damon.Maar toch 2 uur prima vermaakt,vooral tijdens de rellen in Griekenland. Het enige wat me soms stoorde is inderdaad dat continue switchen van camera.Vooral in de laatste achtervolgingscene . Ik zie het nut er ook niet van.De muziek die vond ik juist prima,ook al gebeurde er helemaal niets,de muziek hield je toch alert. Verder leuke wegkijker,maar ik denk dat als je de film later gaat zien op tv het niet onder doet voor de bioscoop.

avatar van Indiana007

Indiana007

Vermakelijke film met een geweldige Cassel.

Werd wel gek van de shakey cam.

Beter dan deel 4.

Niet verveelt.

avatar van Walter White

Walter White

Echt een goede Jason Bourne film heb er van genoten hoop dat nog een deel van komt.