• 9.377.938 stemmen

Met onder meer: Cillian Murphy, Naomie Harris en Christopher Eccleston

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 28 mei 2003

Plot 28 Days Later...

"His fear began when he woke up alone. His terror began when he realised he wasn't."

Dierenactivisten dringen een laboratorium binnen om de chimpansees waarop geëxperimenteerd wordt, vrij te laten. De beesten zijn echter geïnfecteerd met een virus dat razernij veroorzaakt. Achtentwintig dagen later wordt Jim wakker uit een coma in een verlaten ziekenhuis in Londen. Ook de stad blijkt verlaten, totdat hij een kerk binnengaat en er een bende razende zombies treft. Selena en Marc redden hem en samen proberen ze te overleven.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

zxstyle schreef:

Verder vind ik sommige dingen wel dom, zoals dat ze ontsnappen uit de handen van de perverse landmacht, om vervolgens dezelfde fout te maken door de aandacht van de luchtmacht te trekken. Dat maakt de film wat minder geloofwaardig.

Haha dus omdat er een aantal soldaten zijn doorgedraaid betekent dat meteen dat ze allemaal niet te vertrouwen zijn?

Martijnnn schreef:

Wat maakt de luchtmacht anders dan de landmacht als er zo'n situatie speelt. Beiden zitten dan waarschijnlijk zonder vrouwen, en beide kent soldaten met uitzichtloze situaties. Dus nee als je net met de schrik om het hart vrij bent gekomen van die lui, ga je het niet opzoeken. of zie ik het nou verkeerd? Voor mensen buiten het leger zijn ze allen hetzelfde. Daarom vond ik het raar om het gevaar op te zoeken;)

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende film waarbij een fors deel van de wereldbevolking door een virus verandert in een soort zombie. Weleens eerder gezien, maar door de vrij serieuze aanpak best interessant. Minpuntje vind ik dat er niet of nauwelijks wordt uitgezoomd van het kwartet hoofdrolspelers. Goed kijkbaar.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

zxstyle schreef:

Let wel op spoilers he! Maar heb je wel opgelet? Alleen Groot-Britannie was besmet. Het feit dat het de luchtmacht was die langsvloog betekent dat de hoofdpersonages veilig buiten Groot-Britannie getransporteerd konden worden. De luchtmacht is daarom wel iets betrouwbaarder dan de landmacht.

Cupido schreef:

Ja hoewel het europese vasteland niet besmet is, wat overigens wel realistischer zou zijn, weten de hoofdpersonen dat op dat moment nog niet(komt pas in 28 weeks). Ik blijf erbij dat in zulke situaties je het vertrouwen verliest in autoriteiten, en dat vond ik raar dat ze net ontsnapt de volgende autoriteit opzoeken. maar goed het is fictie dus waar maken we ons druk om.

avatar van Seifer

Seifer

zxstyle schreef:

Kun je die achtergebleven soldaten wel een landmacht noemen? Een landmacht staat daarnaast in dienst van de burgers, en deze soldaten allerminst. Daarnaast is het leger alles behalve een autoriteit, ze staan namelijk onder bevel van de autoriteit. Maar goed ik snap je punt, maar vergeet niet dat die mensen zochten naar een veilig toekomen en dus graag met de luchtmacht mee wilde gaan om aan de zombies te ontkomen.

avatar van N23

N23

In een vergelijkbare situatie zijn mensen juist geneigd om naar de oude autoriteiten te vluchten. Ze gaan er namelijk van uit dat de overheid wel stand houdt of stand heeft gehouden.

Want na de paniek/chaos accepteren de meesten niet gelijk hun nieuwe bestaan. En de hoop op hun oude leven begint dan pas echt te groeien. Een goed voorbeeld is de 'Colony'.

Waarin echte mensen gevolgt worden in zo'n situatie. (Aanrader voor Post-Apocaliptische filmliefhebbers.)

The Colony (U.S. TV series) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

N23 schreef:

ook als je net bijna verkracht en vermoord bent door het leger onder leiding van een officier? denk je dan nog hetzelfde?

i love post-apocalyptische film.
ik ken the colony, volgens mij was deze ook op discovery, alleen kregen ze wel erg veel tools aangereikt. Dat was toch ook met die indringers?

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

zxstyle schreef:

Maar ze wisten toch wel dat Engeland in quarantaine werd gehouden, daarmee afleidend dat de rest van de wereld niet besmet was? Dat komen we immers te weten aan de hand van de monoloog van die dikke filosofische soldaat die samen met Jim geexecuteerd zou worden, en aan de hand van dat overvliegende vliegtuig ergens midden in de film.

Zag de film overigens van de week weer en hij wordt elke kijkbeurt beter, vooral in het eerste uur hangt er een bijna ondraaglijke spanning. Ook het bijzondere gebruik van montage en geluid vielen me dit keer op.

avatar van Angelo2

Angelo2

Spannend filmpje. De "zombies zijn angstaanjagend en er hangt een goede sfeer. Jammer dat de film in zo'n slechte kwaliteit is gefilmd. De blu-ray release is bedroevend omdat de film niet in HD is geschoten.

avatar van RuudC

RuudC

hehe, ik dacht eerst dan ook dat er iets mis was met mijn dvd. ^^

avatar van blurp194

blurp194

Spannend.

Het originele verhaal begint al in een bevreemdende en beklemmende sfeer, en dat wordt best goed uitgesponnen. En af en toe is het ook best eng. Misschien nog net niet geloofwaardig, maar pas een tijdje na de film begint dat door te komen - tijdens dat je naar de film kijkt leidt dat niet af.

Goed gespeeld, passende subtiele soundtrack, en goeie beelden - van mij geen klachten over de beeldkwaliteit, maar ik heb dan ook 'gewoon' een dvd'tje gekeken.

avatar van Spetie

Prima film van Danny Boyle, die ik de eerste keer redelijk vond, maar na herziening toch wel wat beter.

De film begint sterk met een leeg en verlaten Londen. Het zorgt voor ongemak en vraagtekens en daarnaast zorgt het een erg sterke sfeer. Verder wordt je vooral in het ongewis gelaten en weet je op sommige momenten net zoveel als de personages zelf. Door het sterke camerawerk, heb je soms zelf het idee deel uit te maken van de film.

De film heeft op momenten een zekere mate van onvoorspelbaarheid, wat de spanning zeker ten goede komt. Het is alleen jammer dat de film richting het einde wat afzwakt, iets voorspelbaar is en gewoonweg iets minder goed. Verder is het gewoon een goede gemaakte film met onbehaaglijke momenten en een fijn onaangenaam sfeertje.

avatar van Anahera

Anahera

Gewoonweg een zeer goede film, een van de beste zombiefilms die ik reeds heb gezien!

avatar van Laoslander

Laoslander

avatar van bvonk

bvonk

Vervolg is anders, maar echt beter zou ik het niet noemen. Maar vind het beide mooi zombie films.

avatar van schram101

schram101

Aardige film die helaas zeker naar het einde toe steeds minder speciaal wordt en niet zo goed is als sommigen hem doen vermoeden. Niet dat het allemaal niet origineel was (want echt standaard was het ook weer niet) maar in de tweede helft van de film vervalt de boel toch in een vrij simpele zombieflick. En op dat gebied vind ik een film als 30 Days of Night toch echt beter.

En dat terwijl het allemaal zo goed begon. Het postacopalyptische sfeertje is prima neergezet, sowieso een fijne setting voor een film trouwens, en de openingsscene best wel creepy. Ook de cast is, met name Brendan Gleeson, best in orde. Visueel houd Boyle zich, in tegenstelling tot sommige van zijn andere werken, wat meer ingetogen, maar dat staat de prent juist prima.

Toch kan ik na het zien van het einde, waar ik de film toch wel een beetje uit de bocht vind vliegen niet meer geven dan een gemiddelde voldoende.

avatar van jordandejong

jordandejong

Best lekker post-apocalyptisch filmpje...

Bij 28 Days Later wordt je vrijwel meteen in het diepe gegooid. Die scene's waar Jim door het lege Londen loopt zijn echt schitterend. Schitterend camerawerk, prachtig kleurgebruik en een heel naargeestig sfeertje.

De scene's waar de ''zombies'' aanvallen zijn behoorlijk spannend alleen is het door de erg snelle en flitsende montage niet altijd even goed te volgen. Jammer genoeg neemt de kracht van 28 Days Later af na de (uitstekende) scene waar de vader per ongeluk besmet raakt. Het hele gedoe met die landmacht kon me namelijk niet echt interesseren. Ze gingen in een keer een heel andere weg in en dat vond ik jammer.

Acteerwerk was zeker voldoende al was Megan Burns als Hannah niet altijd even overtuigend. Ook het einde vond ik wel een beetje out of the blue.

Maar al met al wel een behoorlijk goed filmpje die zich mede door het enorm sterke eerste deel goed staande houd. Benieuwd naar het vervolg.

avatar van wesleyb93

wesleyb93

nu ik deze film gezien heb na het bekijken van ''the walking dead'' lijkt dit een beetje op een slecht aftreksel, ondanks dat deze film natuurlijk veel eerder uitgebracht is..

al met al vind ik het toch een redelijke film.

avatar van congo

congo

Geweldige film met een sterk sfeertje. Komt met name door het heel erg sterke camerawerk. En de film is natuurlijk behoorlijk naargeestig.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Dit is voor mij zo'n film waar de tijd van de film voorbij vliegt. Zo spannend en mooi gemaakt. Het verlaten Londen is prachtig gedaan. De rennende zombies zijn veel enger dan slome zombies. Jammer dat de film korrelig is en dat je eigenlijk nooit echt goed te zien krijgt dat een zombie een mens op eet. Maar verder een super goede film in zijn genre. Geen moment verveeld. Terwijl ik de film al eens eerder had gezien. Ik heb de dvd nu voor 2 euro gekocht op een rommelmarkt. En deze blijft in mijn collectie.

Ik kan deze film met moeite waarderen. Ook al begon de film vrij sterk, tegen het einde aan werd het een rommeltje. Ik vind het onrealistisch dat al na 28 dagen de landmacht vrouwen begint te verkrachten van hun eigen volk en dat er maar 1 sergeant voor hun opkomt. Dan moet de hoofdrol speler en de sergeant dus ook maar gelijk dood?? Zwak hoor. Ik vind het ook stom dat als ze vrij komen van de landmacht ze gelijk weer opzoek gaan naar hulp... kom op jullie zijn met de dood bedreigd een kind zou verkracht worden maaar nee de volgende mensen die we vinden vast zij niet zo....En ik las hierboven dat de luchtmacht misschien wel te vertrouwen was omdat alleen Engeland nog besmet was maar waarom de fuck heeft de landmacht geen contact gemaakt met de luchtmacht (of visa versa) Dan zijn er toch nog genoeg redenen om te leven voor de soldaten?

EN vond ik de filmkwaliteit matig, waardoor ik me eerder zat te ergeren dan dat ik goed in de sfeer kon komen.

Schrik momenten waren wel goed, toen ze vast in de tunnel zaten kneep ik hem wel even.

Al met al een aardige film die een stuk beter had moeten aflopen

avatar van kRZ

kRZ

Deze film , vind ik , zwaar overschat.
voorbeelden waar ik mij aan dooderger: Ze komen aan in Manchester City en de vader is zwaar teleurgesteld omdat de radioboodschap nep blijkt te zijn. Hij laat al zijn frustratie de vrije loop en schopt tegen een stelling. Het moet toch wel juist lukken dat daar een dood persoon in hangt en een druppel besmet bloed in de vader zijn oog terechtkomt. En wat gebeurd er natuurlijk 10 seconden later, de militairen komen juist aan en schiet de zombie-vader dood.
Dat is iets teveel toeval naar mijn zin.
Net hetzelfde toen de dochter achter het stuur zat en de militair net de hoofdrolspeler neer geschoten had. Zij gaat even naar de inkomhal rijden en toevallig komt daar een zombie aangelopen die de militair door de vensterbank trekt en de militair dood. (terwijl diezelfde zombie te dom was om zichzelf te ontdoen van een ketting.
Door die momenten lijkt het wel meer een komedie dan een thriller.
Ook storten de stoere, sexmaniakale soldaten ineens in en gaan ze lopen/verstoppen voor de zombies terwijl ze daarvoor in hun voortuin met zware geweren de zombies even neerlegden
Allemaal echt jammer want in deze film zat echt wel meer potentieel in. Resident Evil, vind ik, veel beter. Daar konden de acteurs wel wat beter acteren en werd je echt in het verhaal gesleept. Ik had wel een déjà vu gevoel in het begin.
Resident evil: apocalypse had net hetzelfde beginscene

avatar van bvonk

bvonk

De militairen kwamen waarschijnlijk wel vaker bij die controlle post dus zo toevallig zou het niet zijn. Maar als je zo naar films gaat kijken dan vindt je wel heel veel wat wel "toevallig" is. Ik vond dit een bijzondere zombie film juist omdat het allemaal eens wat anders is. Resident Evil vind ik ook leuk maar dat is allemaal wel een beetje standaard, alleen bij elke film worden de dingen groter. Daar begin ik wel een beetje genoeg van te krijgen.

avatar van AC1

AC1

JeroenisLeeuw schreef:

cantforgetyou schreef:

Regisseur wou een bepaalde sfeer creëren en heeft daarom voor home video camera gekozen. Beeldkwaliteit is dus erg low-fi maar daardoor heeft het wel een rauwe, realistische sfeer. Ik vind het zeker wel iets hebben.

avatar van AC1

AC1

Laoslander schreef:

het vervolg is toch stukken beter hoor!

Die staat nochtans in mijn top 20 allerslechtste films ooit. De eerste vind ik briljant maar aan de 'sequel' heb ik me constant doodgeërgerd.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

Ik heb enkele maanden geleden 28 Weeks Later gezien en ik kon niet anders dan lof betuigen over hoe die film een thema behandelde dat inmiddels al het grootste cliché van de filmindustrie geworden is. Het kon dan niet anders dat ik ook nog de originele film wou zien en al zeker toen ik vernam dat de regisseur van Trainspotting deze had gemaakt. En ondanks de psychologische insteek vond ik hem wat minder dan de opvolger.

Ik had vaker gemengde gevoelens over hoe het werd gefilmd en vooral als die techniek meer zijn gebreken toonde dan zijn genialiteit. Gebreken die pijnlijk duidelijker worden door de gebreken van het DVD-formaat. Maar aan de andere kant van het low budget verhaal, ik vond het scenario even goed tot zelfs beter dan scenario's van films waar er wel hele grote bedragen aan verbonden waren. Ook vond ik dat de film door het filmen met een digitale videocamera er een stuk realistischer uitzag en aanvoelde. De spanning was er om te stijgen in bijvoorbeeld die tunnel en op het eind was het onweer van essentieel belang voor het horror element.

Je ziet trouwens heel erg duidelijk waar de serie The Walking Dead zijn inspiratie vandaan haalde. En ik kan die scène waar Cillian door de straten van het post-apocalypse Londen dwaalde maar niet vergeten. Ondanks het visuele gebrek vond ik het één van de mooiste en sfeervolle scènes die ik ooit al heb gezien. Een gevoel dat werd versterkt door de fantastische geluiden van East Hasting van mijn favoriete band Godspeed You! Black Emperor. Een betere soundtrack voor de scène kun je jezelf niet bedenken. Een andere scène, of beter gezegd scènes, die ik ook mooi vond is het moment dat de vier overlevenden naar die blokkade gingen om zogezegd gered te kunnen worden en zowat aan het verbroederen waren gehele de hele trip. De cast mag dan allemaal onbekenden zijn, met uitzondering dan van Brendan Gleeson, toch deden ze hun werk heel goed en kunnen heel wat acteurs daar toch wel iets van opsteken.

Maar ondanks de sterkte van de inhoud kan ik niet meer dan drie sterren geven. Ik vond, zoals eerder gezegd, de opvolger een stuk beter en dat heeft trouwens helemaal niet te maken met het low budget karakter van de film. Het is een gevoel dat word versterkt door steeds op de gebreken van de camera techniek gewezen te worden. Misschien dat een blu-ray versie enig verbetering kan geven, want de gebreken van het DVD-formaat doen absoluut niets goed aan de film.

avatar van Bardie

Bardie

Interessante film. Ben normaal niet zo'n fan van zombie's en andere onrealistische fenomenen maar vond deze film toch goed te kijken. Moet zeggen dat er voldoende spannende momenten in zitten al komen ze wel een paar keer onrealistisch goed weg in mijn ogen bijvoorbeeld wanneer ze hun wiel moeten verwisselen, de dochter wisselt zo ongeveer sneller een wiel als bij een formule 1 team gebruikelijk is. Ook rijdt de taxi waarin ze rijden over de overige auto's heen alsof het een Monstertruck in het Gelredome is.. Verder wel erg spannend en dat is dan ook het gene dat bij mij het meest bleef hangen.

Ga 28 weeks ook zeker kijken, ben benieuwd.

avatar van Sopherian

Sopherian

Geweldige zombie film! echt 1 van de beste.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke