• 9.379.969 stemmen

Met onder meer: Cillian Murphy, Naomie Harris en Christopher Eccleston

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 28 mei 2003

Plot 28 Days Later...

"His fear began when he woke up alone. His terror began when he realised he wasn't."

Dierenactivisten dringen een laboratorium binnen om de chimpansees waarop geëxperimenteerd wordt, vrij te laten. De beesten zijn echter geïnfecteerd met een virus dat razernij veroorzaakt. Achtentwintig dagen later wordt Jim wakker uit een coma in een verlaten ziekenhuis in Londen. Ook de stad blijkt verlaten, totdat hij een kerk binnengaat en er een bende razende zombies treft. Selena en Marc redden hem en samen proberen ze te overleven.

Fortune schreef:

Ik heb inderdaad moeite om katten en honden te onderscheiden.

Al sinds ik klein was zag ik honden voor katten aan en vice versa.

Goh, misschien ligt het inderdaad daar aan.

Kan jij verder ook niks aan doen vriendjes?

avatar van ibendb

ibendb

Iedereen noemt het zoals hij/zij het wil. En hier een bewijs dat er nog mensen het een zombiefilm noemen.

dualcia schreef:

Tegenwoordig hoeven mensen niet eerst dood te gaan om zombies te worden

Een simpele verspreidende infectie zorgt al voor een hoop zombiefilms. (Zombieland, Planet Terror)

ibendb schreef:

In Zombieland wordt het puntje 'eerst dood dan gevaarlijk' buiten beeld gehouden. En dus voor beide interpertatie's vatbaar. Als je kijkt naar de The Walking Dead comics en serie zie je dat ze wel eerst dood moeten gaan voordat ze terug komen.

En dan kunnen we wel een lange discussie houden of het wel of niet zombies zijn. Dat is nutteloos want het zijn, en blijven geinfecteerden. Lees anders de comic van 28 days later maar.

END OF LINE.

avatar van ibendb

ibendb

Ik lees geen comics. Maar ja, ik ga er ook niet meer op in.

Perry Meer

leuke film, beetje 'buurtje leen' van de Triffids, het wakker worden in een verlaten ziekhuis

en de lichtseinen uit het flatgebouw, ach ja

voor de rest een spannende film die lekker wegkijkt

3,5

puckb96

een dondersgoeie en originele zombiefilm.
ben de laatste tijd niet zo'n aanbidder meer van danny boyle maar over het algemeen doet ie het best wel goed.
meer een gast van de arthouse, en dit is dan zijn eerste horrorfilm.
voor een doorsnee zombiefilm zitten er erg goeie castleden in: cilian murphy, brendan gleeson en christopher eccleston.
de 'verlaten' sfeer in deze film is dan waarschijnlijk nog het beste vooral als ie voor het eerst wakker wordt op het begin. zowel doodeng als mooi.
en dan een lekker bruut einde!!!!! man, wat was dat bruut met die gestoorde soldaten.
nee, ik vind 28 days later één van de betere moderne horrorfilms, het vervolg is zelfs nog beter!

• 2073 berichten

Als je het zo'n goede film vond, waarom geef je dan een relatief lage beoordeling?

Ste* schreef:

ik vind het vervolg vele malen beter. en die heb ik een 4 gegeven. Persoonlijk vond ik de film toch geen 3,5 waard, dus ik heb een 3 gegeven. Dan is ie toch nog steeds dondersgoed?

• 2073 berichten

Naja, nee. 3 sterren is voor mij een 6, dat is niet dondersgoed.

Ste* schreef:

Naja, nee. 3 sterren is voor mij een 6, dat is niet dondersgoed.

wat mij betreft wel een cijfer wil toch niet gelijk zeggen dat als ik de film een 3 geef dat ik er ergs veel negatiefs over te zeggen heb. Nee, en als ik een 2,5 geef toch ook niet.

• 2073 berichten

Maar wat betekenen die sterren voor jou dan? Hoe beter je het vindt hoe meer sterren toch? 2,5 of 3 is voor een film die je goed vindt gewoon niet erg veel.

Ste* schreef:

Je kan dan wel nog zo genieten van een film, maar dan hoef dat dus niet per definitie 5* te zijn.

Daarbij kan je letten op de setting/muziek ect ect.

Als een film onder de 2,5 scoort dan kan je er wel zeker van zijn dat het tegenvalt, althans daar let ik op.

Perry Meer

echt duidelijkheid of informatie waar nu precies de sterretjes voor staan kan ik niet vinden op de site

N23 schreef:

Dat weet ik ook wel, en dat zeg ik ook niet.

Maar als je een film 'dondersgoed' vind, dan vind ik 3 sterren gewoon weinig, als het omgerekend ongeveer een 6 betekent.

Ste* schreef:

Dat weet ik ook wel, en dat zeg ik ook niet.

sorry hoor maar waar kan ik die 'omrekening' vinden?

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

Perry Meer schreef:

sorry hoor maar waar kan ik die 'omrekening' vinden?

dat is toch logisch?

een cijfer geven tot maximaal 5 op MM is dan dezelfde als 1 tot 10, met 10 als uitmuntend en een 1 als supershit. Hier op MM is dan een 5 uitmuntend, 4,5 net niet, en een 3 op MM is dezelfde als een 6 uit 10

Perry Meer

ja Uzza_Sparta maar is dat wel zo? waar staat dat?

misschien staat hier wel een sterretje 5 voor 'goed' en 3,5 voor een 'aardig'

de redactie kan hier duidelijkheid in scheppen!

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Perry Meer schreef:

Dat kan ook voor iedereen weer anders zijn, zie ook het volgende topic: De Site >> Gebruikers >> Hoeveel zijn jouw sterren waard?

Perry Meer

ha bedankt mr Bungel, ik lees dat deze 'discussie' niet nieuw is

avatar van Metalfist

Metalfist

In een ver verleden heb ik me ooit eens gewaagd aan het vervolg van deze film, 8 Weeks Later, en die beviel me eigenlijk wel. Mijn broer had deze film op een rommelmarkt voor een spotprijs gekocht maar toen ik zag dat de film van Danny Boyle was, daalde mijn interesse wel wat. Boyle is een regisseur die verafgood werd met films zoals Slumdog Millionaire en Shallow Grave maar ik vond het allemaal maar wat overrated. De verwachtingen werden dus wat getemperd maar nog altijd is 28 Days Later een teleurstelling te noemen.

Al moet ik eerlijk toegeven, ik had soms de indruk dat ik naar een kopie was aan het kijken. De hoes zag er nogal korrelig uit qua afbeelding maar was toch geprint op het correct aanvoelende papier. Er was een scènemenu en dergelijke aanwezig en ook de afbeelding op het schijfje zelf zag er authentiek uit maar de kwaliteit van de film was soms toch echt wel bedroevend slecht. Is dit een gimmick van Boyle? Geen idee maar het werkte wel op mijn zenuwen. Voor de rest is de film ook niet al te boeiend. Op gebied van zombies wordt dit nergens echt vernieuwend maar heel de plotlijn wordt zo ontzettend saai uitgewerkt! Had af en toe last voor mijn ogen open te houden. Gelukkig dat Boyle er nog wel een beetje sfeer in weet te brengen. Nu is London blijkbaar wel een perfect gebied voor een claustrofobische film want gecombineerd met een heerlijk accent bij vlagen, geeft dit toch nog enig vermaak. Het einde vond ik trouwens wel compleet misplaatst. Het idee van de soldaten die eens niet de typische soldaten-in-een-zombiefilm-rol hebben is goed gevonden en één van de weinig verfrissende aspecten van de film maar wanneer Jim dan eens eventjes ontsnapt uit de handen van de soldaten en begint knokken, dan had ik het echt wel gezien.

Waarom weet ik niet maar die Engelsen kunnen vaak echt wel ontzettend goed acteren. Types zoals Paddy Considine uit Dead Man's Shoes zijn geweldige acteurs en ik hoopte er hier een nieuwe te ontdekken. Jammer genoeg blijkt dat niet waar te zijn. Cillian Murphy kende ik al vanuit Inception en de Nolan's kijk op de Batman saga maar daar lijkt hij me beter op dreef te zijn dan hier. Pas op, hij doet het niet slecht maar het kwam niet echt goed over. Hetzelfde geldt voor Naomie Harris die de rol van Selena vertolkt. Sowieso een waardeloos personage in mijn opzicht. Iets van background story had gerust gemogen (of lopen er in London overal van die harde chicks rond die zonder enige twijfel hun vrienden afslachten?) maar ze speelt ook zo overdreven. Bij de rest van de namen kan ik me eigenlijk al bijzonder weinig meer voorstellen dus dat is voor mij ook al het bewijs dat er niet echt een indruk werd nagelaten.

Nah, ik denk dat ik de films van Boyle in het vervolg toch echt aan mij voorbij ga laten gaan. Nu al een aantal verschillende genrefilms van hem gezien maar geen enkele lijkt een diepe indruk achter te laten, al zeker deze 28 Days Later niet. De korrelige weergave lijkt op een kopie te duiden al zou ik er niet van verschieten dat dit de bedoeling was. Qua cast is dit nergens hoogstaand en ook heel het plot is iets om snel te vergeten, alleen de sfeer is nog redelijk de moeite waard.

avatar van SlasherMovieMan

SlasherMovieMan

Is 28 Days Later inderdaad ook een van de betere zombiefilms van de moderne jaren?

Nou, nou nou! Ik vind 28 Days Later maar een beetje een rare hype. Op zich vond ik niet zo'n slechte film, maar het is absoluut niet een van de betere zombiefilms van de laatste jaren. Het gore gehalte was best wel op safe, en af en toe is ie ook best wel saai. De sfeer daarin tegen is wel erg goed en misschien zelfs een van de betere in het zombie genre. De acteerprestaties zijn ook nog niet zo slecht, maar voor de rest vind ik het niets meer dan weer een zoveelste zombiefilm. Het einde was wel lekker bloederig en bruut, maar daar blijft het dan ook bij. 3 sterren dankzij het einde, de sfeer en de vermakelijke scènes. Voor de rest is het niet echt zo boeiend.

avatar van Fortune

Fortune

SlasherMovieMan schreef:

Welke moderne zombie films bedoel jij dan die beter zijn?

Fortune schreef:

Welke moderne zombie films bedoel jij dan die beter zijn?

gezien je cijfer zou je aan 'Devils playground' ook wel wat hebben. :3

avatar van Fortune

Fortune

Niet gezien maar ook geen zin in als het maar een aftreksel hiervan is. Ponty Pool maar eens een kans geven.

Moet je zeker doen, en DP is idd maar een aftreksel maar toch 1,5u film

En Deadgirl is ook zeker een aanrader (alleen dan met zombies).

avatar van misterdhdh

misterdhdh

zeer goede en leuke film, met een hoger budget was deze film zeker nog 10 keer beter, maar al bij al heb ik me wel geamuseerd bij deze film. De film ging vlot, heb me geen moment verveelt, was wel verassende film, je wist nooit wat er ging gebeuren tot op het einde. Muziek en acteerprestaties vond ik schitterend. Alleen miste ik wat spanning, er hing wel een constante dreiging, maar soms was de spanning een tijdje weg. Ook de mensen die besmet waren waren zeer goed uitgebeeld, ik dacht in het begin dat het een zombiefilm was maar dat is deze film niet. Ga zeker het vervolg nog ergens kopen

een aanrader, zeker eens kijken

3.5/5 (miste beetje spanning, maar voor de rest een topfilm, goed verhaal, goede acteurs,.... alles was goed)

avatar van gauke

gauke

De optiek, stemming en sfeer zijn het beste in deze sciencefictionverhaal met drama, horror en actie elementen en, hoewel het niet de eerste keer is dat een dergelijke film is uitgebracht, oogt ie behoorlijk fris. Hetzelfde geldt voor de cast. Vooral de beelden van de lege straten in Londen aan het begin zijn ijzersterk en zorgen onmiddellijk voor een gevoel van onbehagen. Hetzelfde geldt voor de manier waarop de film is opgenomen: alsof je er midden in staat. Rustige scènes worden afgewisseld met shock momenten. Jammer dat de film aan het eind volledig op hol slaat.

avatar van Rosicky

Rosicky

Weer eens wat anders

Boyle gebruikt een handheld camera met korrelige, schokkende beelden. Daar ben ik nooit zo kapot van. In het begin werkt het sfeerverhogend, maar na een tijdje had ik soms geen idee meer waarnaar ik precies aan het kijken was.

De plot is redelijk origineel. Er wordt een aantal interessante vragen gesteld over de mensheid, maar hij leidt uiteindelijk nergens naar. De gewelddadige soldaten vond ik niet echt geslaagd.

Verder wordt er redelijk geacteerd, alleen dat kleine dochtertje van Brendan Gleeson kon er helemaal niets van. Bij vlagen spannend, maar - mede door de filmstijl - niet echt mijn ding. Eerste uur was prima, het tweede deed me bijzonder weinig.

avatar van kemphaan

kemphaan

ik vind dit een van de best zombiefilm. je kan je goed inleven met hoofdpersonage tijdens een echte zombie apocalypse. dit vond ik bij deel 2 heel anders daar wordt meer gekeken vanuit de regering.

het werd ook goed spannend gehouden wat wel belangrijk is bij een horrorfilm.

avatar van zxstyle

zxstyle

Een originele zombie film, zo origineel zelfs dat ik het idee heb dat "i am legend" veel elementen uit deze film heeft 'gepikt'.
Verder vind ik sommige dingen wel dom, zoals dat ze ontsnappen uit de handen van de perverse landmacht, om vervolgens dezelfde fout te maken door de aandacht van de luchtmacht te trekken. Dat maakt de film wat minder geloofwaardig.
Verder vond ik de film wat donker en sinister, dit heeft wel geholpen om de film wat eng te laten lijken.

Zometeen het vervolg maar kijken.