• 9.380.511 stemmen

Met onder meer: Cillian Murphy, Naomie Harris en Christopher Eccleston

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 28 mei 2003

Plot 28 Days Later...

"His fear began when he woke up alone. His terror began when he realised he wasn't."

Dierenactivisten dringen een laboratorium binnen om de chimpansees waarop geëxperimenteerd wordt, vrij te laten. De beesten zijn echter geïnfecteerd met een virus dat razernij veroorzaakt. Achtentwintig dagen later wordt Jim wakker uit een coma in een verlaten ziekenhuis in Londen. Ook de stad blijkt verlaten, totdat hij een kerk binnengaat en er een bende razende zombies treft. Selena en Marc redden hem en samen proberen ze te overleven.

avatar van Prudh

Prudh

puckb96 schreef:

Maar als we na de bootscene kijken is er durf ik te wedden een hele tijd geen bloed te zien totdat geinfecteerd raakt.

Sfeerloos en geen bloed, nog erger Wat ik er wel bij mag zeggen is dat ik 28 Weeks Later wellicht beter zou beoordelen als het niet de opvolger was van deze film. Hij blijft dan alsnog flauw en onnodig onrealistisch (Hollywoodsausje), maar dan hoeft hij niet in de schaduw te staan van zijn grote broer.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

puckb96 schreef:

Leuk trouwens dat er toch een 28 Months Later komt. Dit mag dan wel de laatste zijn. Een waardige afsluiting van een spannende horrortrilogy.

Nu opeens wel weer?! Waar is dat gezegd?! Eind vorig jaar zou die er niet komen.

avatar van puckb96

puckb96

Nou toch wel. Op Filmtotaal heel wat toppics. Maar 1 vraag: why the hell doen Murphy en Harris niet mee met het tweede deel? Ik kan die meer een "spiritual sequel" noemen dan een sequel.

Maar 28 weeks Later heeft Andy

Hij is een kei erge stoere bink! Hoewel ik het einde niet echt helemaal snap

avatar van melvddonk

melvddonk

'Sure. - No look, I mean, thank you. - and I mean Sure'

Schandalig dat ik 28 Days Later nog nooit gezien had. Al een lange tijd wilde ik deze film gaan kijken, maar om de een of andere reden stelde ik het steeds uit. Nu moest het er toch echt maar eens van komen en ik heb hem dus gekeken.

Het begint al meteen goed, met een openingsscene die erg goed was. De gruwelbeelden op de televisie en de apen. Ja, ik was geboeid. De spanning zat er dan ook meteen goed in. En dan, 28 dagen later wordt Jim wakker. Wat was dat een leuk hoofdpersonage zeg. Ik kweekte ook al meteen een heleboel sympathie voor hem. Ook de cynische Selena was errug leuk.

De film was een beetje een mix van een destroyed world- en een zombiefilm. Erg leuke combinatie vond ik dat. Visueel was het allemaal erg mooi. Vooral de beelden van het uitgestorven Londen vond ik prachtig. Je vraagt je na het zien van die beelden ook meteen af wat er in godsnaam in die 28 dagen gebeurd is. Ja, ik was meteen geboeid.

Ook het geluid is erg goed. Er zit goede muziek in de film, maar soms is er ook, op precies de goede momenten, voor stiltes gekozen. Erg fijn, want dit past perfect bij het 'uitgestorven'-idee.

De spanningsopbouw was geweldig. In het begin was de spanning nog enigzins dragelijk, maar tegen het einde van de film was het zo nagelbijtend spannend dat ik op het puntje van de bank zat. Ook de schrikmomenten waren erg effectief. Soms waren ze erg simpel, maar o zo effectief. Voorbeeld: Jim loopt door het uitgestorven Londen, je hoort geen geluiden. Opeens loopt hij tegen een auto aan en het alarm van die auto gaat af. Ik schrok me rot!.

Ik was ook enorm aan het meeleven met de hoofdpersonages. Toen Frank infected raakte jankte ik dan ook tranen met tuiten. Naast dit drama-aspect zat er ook meer dan genoeg gore in de film en ik heb zelfs af en toe wat humor kunnen ontdekken. Vooral de cynische Selena zorgde voor de nodige humor, maar ook bijvoorbeeld de 'Let's shop'-scene vond ik erg vermakelijk.

Het einde vond ik erg goed. Fijn dat ze het open gelaten hebben en briljant dat het op het einde weer 28 days later is. Ik vond het een erg geslaagde horror. Op naar 28 weeks later!

@melvddonk

Als je 28DL als zo goed vond, dan kan je 'Devils playground' uit 2010 ook wel waarderen. Aanzienlijk minder dan 28DL maar toch vermakelijk en in de sfeer van 28DL

avatar van Ruben0s

Ruben0s

Bagger verhaal dat helemaal nergens opslaat. Ik snap ook niet waarom dit een "horror film'" wordt genoemd.

ik geef hem 1 van de 5 zombie ballen.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Ruben0s schreef:

Bagger verhaal dat helemaal nergens opslaat...

Niet? Dus zombies bestaan eigenlijk helemaal niet..

Ruben0s schreef:

Ik snap ook niet waarom dit een "horror film'" wordt genoemd..

Omdat het een horror film is..

avatar van Ste*

Ste*

• 2073 berichten

Begint heel erg veelbelovend, met het verlaten Londen, de verschillende mooie shots, en de infected die ineens aan komen rennen zijn echt spannend en schrikken en goed in beeld gebracht.

Tot zover een originele, mooie film, alleen jammer dat het inzakt bij het stuk van de soldaten. Het gaat dan bijna alleen nog maar over het feit dat zij nu de eigenlijke bedreiging zijn voor de drie. De film verliest bijna helemaal zijn mooie frisse uiterlijk, het duurt te lang, is ook iets te donker en te onduidelijk gefilmd.
Ook zitten er net iets te veel kleine plotholes en onduidelijkheden in.

Verder nog steeds heel verdienstelijk, dus 4*

avatar van davincstyle

davincstyle

Een erg mooi beeld wat ze geven van een verlaten stad die geïnfecteerd is. Ik vond de shots overtuigend, spanning was ook aanwezig. Ik had de film al een keer eerder gezien dus na nog niet te hebben gestemd hierbij mijn 4,5. Dik verdiend aan deze zombie film!

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

davincstyle schreef:

aan deze zombie film!

zombies gaan toch eerst dood?

wel een rampenfilm maar geen zombie film

avatar van dualcia

dualcia

Tegenwoordig hoeven mensen niet eerst dood te gaan om zombies te worden

Een simpele verspreidende infectie zorgt al voor een hoop zombiefilms. (Zombieland, Planet Terror)

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Wat blijft dit toch een vette film. Echt precies de juiste desolate sfeer en wat een vette soundtrack ook. Al verschillende malen gezien en altijd weer even tof.

avatar van VHS1975

VHS1975

heerlijke "zombie" film !!

avatar van gr.jske

gr.jske

Ik snap niet waarom iedereen dit een zombiefilm noemt. De "zombies" zijn doorgedraaide mensen. dat is ook waarschijnlijk de reden dat ik deze goed vind, omdat zombiefilms eerder komedies zijn dan horror.

N23

@gr.jske Omdat deze film kwa sfeer en benadering veel weg heeft van de zombiefilms, en iedere zombiefanaat deze film ook bijzonder goed vindt @mijzelf.

Maar een zombie film is het niet Want deze geinfecteerde gaan na 5 weken dood als ze zich niet gevoed hebben @28 Weeks Later

Probeer gelijk anders 'Dawn of the Dead 2004' van Zack Snyder eens.

avatar van gr.jske

gr.jske

N23 schreef:

Probeer gelijk anders 'Dawn of the Dead 2004' van Zack Snyder eens.

ken ik niet. Zack Snyder wel (regisseur van het bloedbad 300, de aparte watchmen en die prachtige uilenfilm). Zijn het van die cheesy zombies? Dat vind ik namelijk lachwekkend. Dat is ook de reden waarom pirates of the caribbean 1 niet mijn favo uit de reeks is, die skelet achtige zombies konden me niet boeien.

Maar dan vind ik resident evil wel weer goed. Maar ja: RE heeft milla

N23

@gr.jske De zombies zien er niet 'cheesy' uit, maar eerder als 'echt'. Alsof ze echte zombies gebruikt hebben. ik zou zeggen als je deze film goed vond dan vind je die film ook geweldig.

avatar van Insignificance

Insignificance

Moet het iets afleggen tegen de herinnering. Wanneer het definitief van locatie wisselt, verliest het toch wat impact. Film opent wel ijzersterk. De reden van de uitbraak is melig, maar de manier waarop er vlot geschakeld wordt naar furieuze apen maakt daar korte metten mee. Net als met het eerste slachtoffer, waarmee de toon wel gezet is. De shots van de verlaten stad met de zacht aanzwengelende score doen daar nog een schep bovenop en ook op dramatisch vlak heeft het wel wat body.

Een afscheidsbriefje, een dak met emmers en een taxiritje gooien toch wat empathie en sympathie in de mix, zonder dat het wat dat betreft overkookt. Geeft het vervolg net dat beetje extra, alhoewel dan het beste wel zo ongeveer achter de rug is. Het is nog genieten wanneer Manchester opdoemt, maar ondanks een bittere draai en het enorme landhuis doet de finale wat obligaat aan, is de dreiging van de verder wel lekker felle geïnfecteerden wat ingezakt en sluit het ietwat soft af.

avatar van Nierika

Nierika

Zijn er nog mensen die het boek 'De Triffids komen' van John Wyndham hebben gelezen?

Ik heb écht het gevoel dat het ontwaken van Jim in het ziekenhuis daar rechtstreeks van afgekeken is...

Verder sluit ik me volledig aan bij het commentaar van Ste*!

avatar van Insignificance

Insignificance

Zal wel. Ik heb het boek niet gelezen, wel die mini-serie van 2009 eens gezien. Die start zo ongeveer hetzelfde als 28 Days Later. Van de wiki:

Style and inspiration

On the DVD commentary, Boyle and Garland frequently call it a post apocalypse and horror film, commenting on scenes that were specific references to George A. Romero's Dead trilogy. However, during the initial marketing of the film Boyle did try to distance the film from such labels. Boyle identified John Wyndham's The Day of the Triffids as Garland's original inspiration for the story.

avatar van Nierika

Nierika

Insignificance schreef:

Aha, waar Wikipedia al niet goed voor is..

avatar van Wouter

Nierika schreef:

!

Gelezen en ja, daar lijkt het erg op. Meer, trouwens.

28 Days Later...

Een minder geslaagde zombiefilm. Het is leuk, zo de verlaten straten van Londen. Het verhaal is goed, maar het zakt af en toe in. Ook vind ik het jammer dat de zombies zo snel veranderen. Verder ziet alles er goed uit. 3*

ibendb schreef:

28 Days Later...

je review klopt niet want het is geen zombiefilm.

ibendb

Die geÏnfecteerden dan, he. Ik noem ze zombies. Waarom?

1) Ze zijn moordlustig en kunnen niet praten

2) Ze lijken op zombies.

Ik noem het een zombiefilm, maar dat is mijn mening.

ibendb schreef:

Die geÏnfecteerden dan, he. Ik noem ze zombies. Waarom?

1) Ze zijn moordlustig en kunnen niet praten

2) Ze lijken op zombies.

Ik noem het een zombiefilm, maar dat is mijn mening.

Juist, als we die criteria voor alles gebruiken dan is mijn schoonmoeder ook een zombie....

ibendb

Het zijn inderdaad geen zombies, maar geïnfecteerden. Sorry.

avatar van Fortune

Fortune

N23 schreef:

je review klopt niet want het is geen zombiefilm.

Wat maakt dat nou uit hoe je ze noemt?

Alsof er ook maar iemand beter af is met deze informatie.

Verandert helemaal niks aan niks.

Echt zo'n berichtje van kijk mij het verschil tussen zombies en geïnfecteerden weten.

heel erg goed van jou dat je dat weet.

Fortune schreef:

Wat maakt dat nou uit hoe je ze noemt?

Alsof er ook maar iemand beter af is met deze informatie.

Verandert helemaal niks aan niks.

heel erg goed van jou dat je dat weet.

Ach als je een film wilt beoordelen als een zombiefilm, moet het wel een zombiefilm zijn.

Een kat noem je ook geen hond, al heb ik wel mijn twijfels of jij dat verschil ziet.

Een koe zegt boe, en een kat zegt miauw.

avatar van Fortune

Fortune

Ik heb inderdaad moeite om katten en honden te onderscheiden.

Al sinds ik klein was zag ik honden voor katten aan en vice versa.

Goh, misschien ligt het inderdaad daar aan.