28 Days Later... (2002)
Met onder meer: Cillian Murphy, Naomie Harris en Christopher Eccleston
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 28 mei 2003
Plot 28 Days Later...
"His fear began when he woke up alone. His terror began when he realised he wasn't."
Dierenactivisten dringen een laboratorium binnen om de chimpansees waarop geëxperimenteerd wordt, vrij te laten. De beesten zijn echter geïnfecteerd met een virus dat razernij veroorzaakt. Achtentwintig dagen later wordt Jim wakker uit een coma in een verlaten ziekenhuis in Londen. Ook de stad blijkt verlaten, totdat hij een kerk binnengaat en er een bende razende zombies treft. Selena en Marc redden hem en samen proberen ze te overleven.
Jim
Private Clifton
Seargent Farrell
Bubblez
- 2060 berichten
Op IMDb staat 28 Months Later geregistreerd als in development met als releasejaar 2013!
jorriroosen
Fur zwak geacteerd hahahaha. En dan heb je Cloverfield in je top 10 staan. Daar word nou matig in geacteerd. 28 day's later heeft veel invloed gehad op het zombie thema. Spanning valt wel mee ja, maar dat maakt mij eigenlijk niets uit. Alles klopt gewoon en kom nou niet met iets van slecht geacteerd. Kun je dan ook een voorbeeld geven van wanneer.
Jesse93
Erg goede horror. De lege ruimtes geven een goede sfeer. Jammer genoeg kwam ik erachter dat ik de film al eens had gezien, maar hij was zeker leuk om nog eens te bekijken. Spanning droop er vanaf. Ik las dat er ook nog een alternatief eind, maar ik vraag me af hoe deze was geweest. Vind dit dan wel weer mooi. Ik ben ook zeker van plan het vervolg te gaan zien.
Ik zit nog te twijfelen tussen een 3,5 en een 4. Dus voor nu maar even een 3,5*.
Minotaures
Redelijke horror.
In dit geval zat het in de zombie-situatie hokje, maar het gaat echter om met razernij geïnfecteerden, hetzelfde als [Rec] (hondsdolheid i.p.v. razernij).
Verhaal was goed, acteerwerk redelijk, ze deden hun best om overtuigend te spelen. Setting van het verlaten London zag er indrukwekkend uit (fase 1 van New York in I Am Legend als het ware), ook van dat grote landhuis, verlaten gebieden en wat rustigere plekken (de ruïnes). Van superaardige tot wel irritante personages. Zoals vele horrors waren de overgebleven soldaten hier puur om afgeslacht te worden. En terecht...
Wat wel angstaanjagend is, is de transformatie van normaal mens tot een krankzinnige moordenaar. Véél sneller als van mens naar zombie. Je zou maar tussen mensen staan die transformeren... Fysiek zijn ze sterker, dat bewijst zich wanneer getrainde soldaten ze niet aan kunnen.
Wat wel een klein beetje raar is, is de theorie rondom het laten verhongeren van de geïnfecteerden. Zoals al eerder gezegd zijn het geen zombie's, dus ze voeden zich niet met vlees maar maken je enkel dood door hun bloed op je te spugen of een infectie te geven door je te bijten. Hoe kan je nou iets laten verhongeren wat zich niet voedt?
Ik heb deze film gewoon als originele Dvd op mijn computer gezien, maar had af en toe het gevoel alsof ik naar een kopie aan het kijken was. Sommige beelden zagen er redelijk donker en vaag uit. Geen idee waar dat aan lag, maar was niet al te storend. Wel niet al te duidelijke beeld.
Liefhebbers van zombie en andere geïnfecteerde moordmachine's zouden deze niet moeten overslaan.
timbo_
Zombiefilms zijn normaal gesproken niet aan mij besteed. De zombieserie The Walking Dead volg ik echter met veel plezier, en liefhebbers van die serie wezen me keer op keer op 28 Days Later als de ultieme zombie film. En ik heb me niet verveeld. Het verhaaltje is redelijk standaard maar de uitwerking is prima. Vooral de soundtrack was erg sterk. De paar momenten vol gore bezorgden me dan weer minder plezier maar gelukkig waren ze niet talrijk. De ultieme zombiefilm 28 Days Later, komt bij mij echter toch niet verder dan een dikke voldoende omdat het genre me simpelweg niet ligt.
Cupido
- 1911 stemmen
Wat heb je tegen op het genre en wat maakt the Walking Dead dan zo speciaal? Ben nu ook ineens geinteresseerd in die serie.
timbo_
Heb op zich niets tegen genre maar heb er vooral niets mee. Waar hem dat nu precies in zit geen idee. Maar leef nooit mee met de personages in zombiefilms. Heb ik bij Walking Dead wel en die serie ziet er ook nog eens fantastisch uit.
Bubblez
- 2060 berichten
... wat maakt the Walking Dead dan zo speciaal? Ben nu ook ineens geinteresseerd in die serie.
The Walking Dead vind ik ook geweldig! Ben daardoor de twee 28 Days-films weer gaan kijken. Het eerste seizoen heeft zes afleveringen en zijn gemaakt door regisseur Frank Darabont. Het geheel komt qua sfeer vrij dichtbij de eerste film. Ziet er uit als een film, uitgestreken over afleveringen, echt een aanrader!
Cupido
- 1911 stemmen
Ik vind het idee van 'het wegvallen van de beschaving' enorm fascinerend eigenlijk, ik vraag me altijd af wat ik zo'n situatie zou doen. Ik kan me daarom ook vrij snel met de personages sympathiseren in een zombiefilm.
Nakkie13
Wat ik me kan herinneren vond ik dit een zeer sterke film, maar de herinnering is te vaag om te stemmen.
Binnenkort herkijken.
Hab ar zan an!
En ik heb hem gekeken.
Geen zin in lange mening want het is laat.
Spannend, tof, origineel ( tot bepaalde hoogte ) en fijn om te kijken.
De wraakactie van Jim deed me om een of andere reden denken aan de laatste scene van Apocalypse Now.
Een mooie 3.5
Davidus
Irritante personages. Vooral die Jim en Selena. Vond het nergens spannend. Voorspelbaar, onwaarschijnlijk m.n die actie tegen die soldaten.
Heb me zwaar lopen ergeren.
Nakkie13
Ik vond inderdaad ook dat Jim wanneer hij terugkomt ineens verandert in een ultra efficiënte moordmachine een beetje ongeloofwaardig.
dinhus
Wij willen deze wel kijken, maar d'r tegelijkertijd ook een drankspelletje van maken.
The Game: Drink whenever any person (infected/uninfected) gets killed.
Ik weet dat dit onrelevant is, maar ik ben toch écht van plan hem te gaan kijken, haha.
N23
Aanrader als je van het zombie gerne houdt, geeft ook een mooie post-apocalitsche omgeving neer. Kijkt lekker weg.
Raad iemand 'm aan?
Dat spelletje zou ik doen bij Dawn of The Dead of een dergelijke film.
Deze is toch iets serieuzer en minder geschikt als gezelschaps film.
Testa-Rossa
Nee!
Je moet dan het vervolg hebben, 28 Weeks Later, ergens halverwege breekt daar de pleuris uit, en gaan er een hoop, dus kan je flink doordrinken
Fur
Die staat in mijn top10 ja! Puur omdat ik hem tientallen keren kan zien en hem zeer vermakelijk blijf vinden! Kijk ook even verder naar dat lijstje, ik denk niet dat je daar verder nog veel films inziet waar volgens jou slecht in geacteerd wordt... En spanning maakt volgens jou niks uit, ik vind het van groot belang bij een horror en dat miste ik gewoon bij deze film!
een vraagje: hoe is het camera werk in het eerste deel?
hetzelfde als in een deel 2, of is eer een statische camera met oog op inkadering van het beeld?
Hassink
Ontspannende film. Niet bijster goed geacteerd en niet echt heel spannend. Het deel tegen die soldaten is idd te belachelijk voor woorden. Maar toch redelijk genoten van de film. Goed om te kijken als een film wild waar je niet hoeft bij na te denken of heel de tijd op te letten.
Muyo
Goede film !
Hij is al enkele jaren geleden gemaakt en ik had hem ooit al wel eens eerder gezien, maar dat weerhield mij er niet van om hem na zoveel jaren nog eens te bekijken.
Acteren is goed, de personages passen goed bij dit verhaal en alle effecten zijn goed in beeld gebracht.
Netjes gedaan en heerlijk om naar te kijken, ook al is deze film al wat ouder.
Spanning en horror is meer dan genoeg aanwezig en dat maakt het kijken aantrekkelijk.
Zoals deze heb ik meer films gezien en deze is gewoon goed in het rijtje.
3,5 ster.
John Lee Hooker
Ik had hier wat meer van verwacht.
Het openingsshot met de aap was indrukwekkend, evenals de scène die daarop volgt. Al die wilde apen in die kooien brengt al genoeg heisa met zich mee. Ik vond het stiekem wel jammer dat we hier niet verder mee gingen.
Toen Jim wakker werd en rond ging lopen moest ik direct aan I Am Legend en The Road denken. Verlaten, grauw. Jim in z'n groene patiënt-pakje valt goed op tussen die gebouwen.
Die muur met letters voegde zeker iets toe. Maar wat stond er nou precies... 'Repent the end is extremely fucking nigh'
Opzich is de samenstelling van de groep wel aardig: een dikke man, stille dochter, chiquita bonita uit Suriname en de redelijk normale Jim.Ik ergerde me wel aan dat blije gedoe ( bijvoorbeeld in de supermarkt ): zowat alles is verwoest en er zijn mensen dood maar hun doen alsof ze een dagje uit gaan... dat vond ik ook al zo overkomen bij Dawn of the Dead.
Op 'n gegeven moment komen ze bij die blokkering op de snelweg. Pas nadat die bolle zichzelf infecteerd knallen die soldaten hem neer. Ook lekker subtiel.
En als Hannah's vader dan gesneuveld is reageert zij alles behalve begrijpelijk. Geen schreeuw, geen close-up, niks. Ze staart gewoon recht voor zich uit in de jeep net als Jim en Selena. Dan leef ik toch 'n stukje minder met ze mee.
Verder zagen er sommige dingen niet echt soepel uit. Zo was er een stuk waar een paar 'besmette personen' uit het bos renden waarbij het geluid en beeld erg vreemd in elkaar zat.
Verassend wel dat we in een legerbasis terechtkomen waar het ook niet eens pluis blijkt te zijn. Die neger aan de ketting bij die witte lakens was nog enigszins freaky.
Hier en daar een surprise maar overal komt het allemaal 'n beetje geforceerd over. Het einde is lichtelijk afgeraffeld omdat er opeens de ene na de andere moord plaatsvind.
Duidelijk een Engels- en geen Amerikaans product natuurlijk, het heeft zo z'n eigen karakter.
Maar erg onder de indruk ben ik niet.
N23
@ John Lee Hooker
In je reactie haal je een paar films naar voren, die NA 28days zijn gemaakt. En volgens mij heb je dat ook mee genomen in je cijfer? Al met al toch een redelijke reactie
gijsvogel
Hmmm,
Ben hier aan begonnen met enige verwachting.
Uiteindelijk uitgezet vanwege dat alles me een beetje te vaag werd.
Over een tijdje nog maar eens een kans geven, want de film krijgt hier wel echt goede waarderingen.
puckb96
Nou 28 days later is wat griezeliger. Terwijl 28 weeks wat voller is. Echter.
Prudh
28 Weeks echter? [edit mod: spoilers voor 28 Weeks verwijderd]
Die film is puur gemaakt voor wat vadsigheid en entertainment. Een waardeloos vervolg met een chronisch gebrek aan spanning en sfeer.
28 Weeks echter? [edit mod: spoilers voor 28 Weeks verwijderd]
Nou dat vind ik niet helemaal waar. Misschien wel een beetje. Maar als we na de bootscene kijken is er durf ik te wedden een hele tijd geen bloed te zien totdat Don geinfecteerd raakt.
puckb96
Leuk trouwens dat er toch een 28 Months Later komt. Dit mag dan wel de laatste zijn. Een waardige afsluiting van een spannende horrortrilogy.

28 Years Later: The Bone Temple
2026

28 Years Later
2025

28 Weeks Later
2007

Zombiefilm '28 Days Later' met Cillian Murphy vanavond op televisie

Cillian Murphy maakt toch niet zijn opwachting in '28 Years Later': 'Hij wilde er graag bij betrokken zijn'

'28 Years Later' is in aantocht, maar de originele film met Cillian Murphy tref je nergens meer aan
Vervolg op iconische horrorfilm '28 Days Later' met Cillian Murphy cast drie grote namen voor de hoofdrol

El Laberinto del Fauno
Fantasy / Drama, 2006