28 Days Later... (2002)
Met onder meer: Cillian Murphy, Naomie Harris en Christopher Eccleston
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 28 mei 2003
Plot 28 Days Later...
"His fear began when he woke up alone. His terror began when he realised he wasn't."
Dierenactivisten dringen een laboratorium binnen om de chimpansees waarop geëxperimenteerd wordt, vrij te laten. De beesten zijn echter geïnfecteerd met een virus dat razernij veroorzaakt. Achtentwintig dagen later wordt Jim wakker uit een coma in een verlaten ziekenhuis in Londen. Ook de stad blijkt verlaten, totdat hij een kerk binnengaat en er een bende razende zombies treft. Selena en Marc redden hem en samen proberen ze te overleven.
Jim
Jim's Mother
Private Clifton
Seargent Farrell
Lad
Zucht, serieuze reacties bij een vermakelijke, heerlijke film als deze.
Pastichio Rocker
Shawn of the Dead is een zombie-komedie. Deze film is geen komedie en heeft ook geen zombies.
ILDIB
Precies wat ik zeg. Noem het geen zombies, ze doen precies hetzelfde als zombies in andere films en ze hebben dezelfde functie, alleen een tempootje sneller.
Shawn of the dead kent ongeveer hetzelfde verloop van verhaal. Dus het vergelijk lijkt me terecht, alleen is shawn wel goed te pruimen, omdat ze daar humor in hebben gezet.. Dit is gewoon het serieuze origineel. En ik kan hem niet heel hoog waarderen, want hij is veel te oppervlakkig.
Goodfella_90
@Pastichio Rocker: Naast dat dat mijn mening is, waarbij je dus niet kan zeggen dat het niet klopt, zijn jouw argumenten onlogisch en ongepast. Dat het concept uitgemolken is, vind ik een goed kritiekpunt. Jij wilt beweren dat het niks uitmaakt dat er zo ontzettend veel films zijn met hetzelfde verhaal? Originaliteit is echt wel iets dat een film omhoog kan halen, en ik vind een film met het zombieconcept nu vrijwel altijd magertjes. Als ik naar de film afzonderlijk kijk niet, maar dat ik het verhaal al zo ontzettend vaak voorbij heb zien komen zorgt ervoor dat de film sowieso wat punten verliest.
In wezen is élk genre volledig uitgemolken. Om binnen een dergelijk (sub)genre volledig anders uit de hoek te komen, zoals Boyle hier doet, verdient juist een pluim voor originaliteit.
Dat is dan enkel een beperking van jezelf. Omdat er toevallig niet meer dan 2 genres kunnen worden aangegeven op MovieMeter heeft het daar volgens jou ook direct niks mee te maken.
Huh, wat..? Een van de mooist gefilmde films van het afgelopen decennium. Hoe kom je er in vrede...
Ach zo..
Martijnnn
Nou eigenlijk ook niet, ze zijn tering snel, zombies niet, ze gaan niet eerst dood, zombies wel, ze jagen op alles wat maar vlees is, zombies alleen mensen. en ze gaan dood als ze niets te eten krijgen, bovendien kunnen ze nadenken.
Ik ben het er mee eens dat deze film juist net die nodige originaliteit brengt, bovendien een aantal waanzinnige shots met geweldige muziek. Het is overigens ook voor een groot deel een thriller, maar wat is daar mis mee?
ILDIB
Snel? Dat valt wel mee als je ziet hoe makkelijk je ze van je afslaat. Slim? Dank je de koekoek, ze doen niets slims, lopen wat nutteloos rond te schreeuwen en lopen recht in spervuur en meppende mensen. En dat ze niet eerst dood gaan voordat ze weer tot actie overgaan, ach. Volgens mij heb je trouwens de recensie uit de veronicagids over zitten tiepen.
Voor mij waren het gewoon lelijke mensen zonder hersenscellen die veelal dom achter mensen aan rennen en bijzonder makkelijk zijn af te knallen. Dat dood gaan zonder eten duurt te lang om effect te hebben op de film. Voor de rest voldoen ze gewoon aan alle kenmerken als andere films met zombies. Het is niet zo dat ze zich slim groeperen, een eigen regering oprichten of wat dan ook. Het zijn zelfstandig zonder structuur opererende wezens zonder echt doel. DOM dus.
Visueel is de film wel mooi, maar dat heb ik ook niet ontkend..
Vascago
Een van de betere zombie films, zoniet de beste, van de laatste tijd. Heerlijk filmpje
Martijnnn
Ik zeg nergens dat ze slim zin, alles wat kan nadenken is niet meteen ook slim. Dan zou veel mensen ook meteen slim maken, kijk eens om je heen
Snel? Wat heeft dat met afslaan te maken, ze bewegen snel, ze rennen als een groep ethiopiers met kolen in hun reet, dat zie ik zombies niet doen. (Afgezien van de remake van Dawn of the Dead, maar het is gewoon niet iets wat een typische zombie kan)
Misschien hebben ze een aantal kenmerken van zombies, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook zombies zijn, ik heb ook kenmerken van Duiters, logisch we zijn allebij mensen, maar dat wil nog niet zeggen dat ik Duitser ben...
Vreemde vergelijking misschien, maar zo is het ook met jou vergelijking tussen zombies en deze beestjes, het zijn gewoon geen zombies.
Overigens net zo raar als de vergelijking tussen Shawn of the Dead en dit.
Haha, als ik ergens een hekel aan heb zijn het recensies van de Veronica gids, ik snap ook niet hoe je daar bij komt.
ILDIB
Overigens net zo raar als de vergelijking tussen Shawn of the Dead en dit.
Of ze nu snel of langzaam zijn, ze doen verder precies hetzelfde als zombies, nutteloos rondlopen en dienen als mak slachtvee.
De veronicagids gaf exact dezelfde omschrijving als jij deed.
Cassius
Film gisteren gezien. Hij was het kijken wel waard, maar vond hem nou niet echt bijzonder. Ten eerste vond ik het gedrag van de 'zombies' erg raar, waarom eten ze niet gewoon als ze honger hebben en waarom vallen ze iedereen aan zonder reden, behalve elkaar. Ten tweede sloeg het einde nergens op met die soldaten, kom op, ze willen enkel blijven leven, zodat ze zombies kunnen doodschieten en 2 vrouwen kunnen verkrachten. Beetje vergezocht...
Melvin Udall
Bovengemiddeld einde van de wereld verhaal dat niet een continue stroom van bloed vergieten achterlaat maar vergeleken met genregenoten redelijk gedoceerd met geweldmomenten omgaat.
Bij vlagen spannend en met een paar geniale shots waaronder het totaal verlaten London.
Effectieve variant op het zombie-concept, compleet met een prachtig gerealiseerd verlaten Londen. De digitale cameravoering is overwegend zeer overtuigend, maar de montage had soms wel iets rustiger gemogen. Soms is het lastig te volgen wat er nu precies gebeurd in de aktiescenes. Toen ik de film jaren terug voor de eerste keer keek vond ik het laatste half uur (met de soldaten) niet bijzonder interessant, maar dat vond ik nu bij de tweede keer kijken wel meevallen. De climax is aan de voorspelbare kant en neigt naar het meer traditionele horror-genre, maar dit gedeelte heeft toch genoeg boeiende materie te bieden. Feit is wel dat dit soort films altijd het beste zijn wanneer de hoofdpersoon alleen is: voeg andere mensen toe en het verwatert toch op de één of andere manier. Hetzelfde gebeurde in films als The Quiet Earth en I Am Legend. Al met al een sterke film, wat mij betreft gevolgd door het nog iets sterkere 28 Weeks Later...
brielen
Binnen zijn genre is dit een echte aanrader. Zeker geen klassieke horrorprent, en op een enge manier verfilmt.3,5
korp
Prima film, zeer interessante omgevingen. Zo'n post-apocalyptische wereld heeft toch ook wel zo zijn charmes.
Van het begin tot het moment dat de groep bij de militairen komen is het zo een heerlijke film. Je doet bijna mee met het zoeken naar alle bruikbare dingen, een veilig onderkomen zoeken, liefst lekker hoog. Waar die schepsels je niet kunnen pakken om op te eten.
Maar vanaf het moment dat ze in dat landhuis komen, bij de militairen, dan valt het wat mij betreft de film een beetje uit elkaar. Alsof er weer even iets in de film moest komen om over na te denken. De echte monsters zijn de mens.. Yeah right.. En er is ook maar 1 militair bij die het gedrag van de rest niet goedkeurt, de rest zijn gelijk maar verkrachtende psycho's geworden. Vind ik jammer.
Toch een heerlijke sfeer daar in die stad, treffende muziek en prima acteerwerk.
rokkenjager
Film bewandelt nogal de cliché-padden, zoals verwachte, maar dat mag de pret niet drukken. Vooral visueel is het een festijn. Intense sfeer geleidt met een mooie soundtrack verwisselt met adembenemende momenten. Bijzonder geacteerd ook, al kan ik Naomie Harris echter nooit uitstaan. Ondanks dat dit absoluut niet mijn genre is, heb ik erg genoten. Heb momenteel wel animo voor Boyle's oeuvre.
gillette
Had wel meer van verwacht.
Het eerste deel is machtig, maar als ze bij het leger komen word het saai en niet meer boeiend.
maerk
Stem verhoogt naar dikke 4*. Visueel een schitterende film en Boyle heeft mijn interesse gewekt. Interessante regisseur. Voor de rest lees mijn recensie(tje).
Pastichio Rocker
Net herzien. Cijfer blijft staan. Prima film, spannend, vette soundtrack en goed geacteerd. Tweede helft wellicht iets minder, maar doet mijns inziens geen afbreuk aan de film. Het lijkt me eerder een regelrechte ode aan Day Of The Dead van Romero.
Xen0n
Na al deze reacties en het geweldige 2e deel moet ik deze gewoon ook zien! Er zit niks anders op:P
Legan
Zonder hoge verwachtingen aan de film begonnen, maar tot onze verrassing bleek een vermakelijke en sfeervolle zombiefilm. In ieder geval een stuk leuker en realistischer dan menig van zijn soortgenoten. Het bewandelt paden die al eerder zijn bewandelt, maar doet dat uitstekend. Enkele actiescènes zijn iets te schokkerig imo en het einde was helaas een soort anticlimax (hoewel wel te verwachten).
De grootste pluspunten zijn zonder twijfel de sfeer en de muziek. Beiden vulden elkaar uitstekend aan en gaven de film net dat beetje extra om het te onderscheiden van het de middenmoot.
Xen0n
Ik had toch wel een aardige verwachting van deze film, het tweede deel had ik al gezien. Ik vond het tweede deel wel beter als de eerste en dat is toch niet iets wat je bij elke film reeks kunt zeggen... De eerste is natuurlijk altijd origineler, maar ik vond dit deel iets te simpel uitgewerkt. Zeker vermakelijk om te zien, maar ik zou het 2e deel eerder aanraden.
Donkerwoud
Na de grandioze opening in die lege stad verwacht je een heleboel van deze film, maar dat wordt niet echt waargemaakt. De sfeer is mij te serieus voor de pulp die het uiteindelijk is en eigenlijk konden de bord-kartonnen karakters mij weinig schelen om de dramatische kant te kunnen waarderen. Sowieso vond ik het erg jammer dat de zombie's naar het einde toe op een tweede plaats leken te verdwijnen. De parodie Shaun of the Dead en de remake Dawn of the Dead hebben voor mij veel meer het overdreven zombie-gevoel wat ik hier mis.
sartbeau
Goede film in zijn soort. De droevige sfeer bleef gedurende de film hangen en laat indruk na. Geen overdreven zombie-film, maar wel aardig wat bloed en slachtpartijen.
Zonder voorkennis aan deze film begonnen en liet een goede indruk na. Deel 2 (28 weeks later) ook gezien en is een goede opvolger.
patrick21079
Prima spannende film, eerste helft zeker het best. Goed geacteerd, boeiend verhaal en goed gefilmd wel een donkere film, dat was wel jammer want dan mis je wat effecten.
AC/DC
Vermakelijke film. Was opzich niks mis met de acteerprestaties. Moet zeggen dat ik gisteravond 2 keer ben geschrokken. Eén keer toen Jim in de kerk was, en hij 'hello' riep en er opeens 2 zombies omhoog sprongen (met het geluid iets te hard) En de andere keer toen de vaatwasser automatisch aanging.
het zijn gewoon geen zombies.
Laten we het dan op geïnfecteerden houden
Shinobi
Een erg vermakelijk sfeer die bij mij voornamelijk indruk maakte door de sfeer dat alles er zo verlaten bij ligt.
Het verhaal had wat beter gekund, maar stelt alles in dienst van enge scènes van de besmette mensen. Alleen wel jammer dat het op het eind toch nog iets inzakt door die militairen die al zo lang geen vrouw hebben gezien.
Al met al toch goed voor 3, 5 sterren.
skitz0frenix
Hele mooie scènes in het begin van 1 man in een verlaten stad. Deze film doet me erg denken aan Left 4 Dead (game) of andersom...
playah26
Eindelijk gezien, na eerder al '28 weeks later' gezien te hebben, beetje verkeerde volgorde maar ik kan er niet mee zitten, want ze staan gelukkig toch vrij los van elkaar.
Maar heb 2 geweldige films gezien, waar deze toch als duidelijke winnaar uit de strijd komt!
Zeer goed acteer werk, spanning was top, en de special effects waren ook in orde.. en natuurlijk het verlaten londen geweldig..
Na het zien van deze 2 films heb ik ineens een mindere waardering voor 'I am legend' die toch de inspiratie uit deze films heeft gehaald maar nergens het niveau haalt bij 28 days later.
Al met al een top film in zijn genre. Dikke 4* waard

28 Years Later: The Bone Temple
2026

28 Years Later
2025

28 Weeks Later
2007

Zombiefilm '28 Days Later' met Cillian Murphy vanavond op televisie

Cillian Murphy maakt toch niet zijn opwachting in '28 Years Later': 'Hij wilde er graag bij betrokken zijn'

'28 Years Later' is in aantocht, maar de originele film met Cillian Murphy tref je nergens meer aan
Vervolg op iconische horrorfilm '28 Days Later' met Cillian Murphy cast drie grote namen voor de hoofdrol

El Laberinto del Fauno
Fantasy / Drama, 2006