Genre: Biografie / Misdaad
Met onder meer: Brad Davis, Bo Hopkins en Randy Quaid
Gesproken taal: Engels, Maltees, Frans en Turks
Releasedatum: 31 augustus 1978
Plot Midnight Express
"Walk into the incredible true experience of Billy Hayes, and bring all the courage you can!"
Waargebeurd verhaal over een man die in Turkije wordt opgepakt wegens het proberen te smokkelen van drugs. Hij krijgt vier jaar en in de gevangenis blijkt snel dat de Turken het niet zo nauw nemen met de wetten. Als dan ook nog blijkt dat ze straf verlengen naar levenslang, is er maar één ding dat ervoor kan zorgen dat hij dit overleeft.
Billy Hayes
Max
Mr. Hayes
Yesil
kakamontana
Ik ben met drugs gepakt in Turkije, maar er gebeurde helemaal niets. ik moest ze alleen weggooien.
bob de niro
goeie film met met een hele goeie rol van john hurt!die speelt echt geweldig!ik geef 3,5*
Vascago
Goede film, maar had graag wat betere acteurs gezien. Alleen Hurt speelt erg goed.
dave
Treffend verhaal dat uitstekend wordt omgezet naar film.
De eerste helft deed me nochtans eerlijk gezegd weinig.
Het hele gedoe met die advocaat, de ontsnapping, het is allemaal wat matig en weinig boeiend. Ook vond ik dat de personages nog niet echt overtuigen. Ze hebben wat tijd nodig om aanvaard te worden door het publiek. Maar het vormt wel een mooie opzet naar het tweede deel.
Vanaf het moment dat Billy Rifke aanvalt en uiteindelijk hiervoor in 'Sectie 13' belandt toont deze prent zijn ware kracht.
Het is tergend om iemand zo in zijn ondergang te zien lopen, zonder dat hij er zelf iets aan kan verhelpen.
De scène waarin hij zijn vriendin Susan ontmoet is wat mij betreft ook de sterkste van de hele film.
Het einde kan op z'n minst vreemd genoemd worden. Hoe hij zomaar trillend kan buitenwandelen met het kostuum van die cipier zonder ook maar de minste bedenkingen bij de andere bewaker op te wekken, het is me een raadsel. Ben tevens benieuwd hoeveel er van waar is.
Overigens hebben ze er goed aan gedaan zijn thuiskomst door wat zwart-wit foto's te illustreren, in plaats van nog eens een uitgebreid deel hieraan te besteden.
Beste acteur is zonder twijfel John Hurt (Max) die me echt bijna van m'n stoel heeft geblazen. Heerlijk om hem hier aan het werk te zien.
Ook niet slecht waren de mooie plaatjes van istanboel in het begin en de muziek die doorheen de film gespeeld wordt.
Een 3,75/5, noodgedwongen afgerond naar onder.
Redlop
Slechtste film ooit, als dat Turks is ben ik Michael Jackson.
Welcome back.
Slechtste film ooit, als dat Turks is ben ik Michael Jackson.
Frust.....
Je had ook een paar kilo om je middel gebonden en was op weg naar het vliegtuig?
Turkeyloverz
Dan nog zou het niet zo erg zijn als in de film, aangezien de echte meneer heeft aangegeven dat er geen bal van klopt.
Interessante film overigens hoor, maar dat waargebeurd verhaal doet hem de das om.
Elineloves
Misschien niet zó erg, maar het lijkt me echt niet dat het een pretje is om daar in de gevangenis te zitten. De film was best heavy, maar kan me wel voorstellen dat het -met name vroeger- het er zo aan toe heeft kunnen gaan. En dat is voor mij al een pluspunt, ik kan meegaan in de film, ik kan het me voorstellen en het weet me enigzins ook te overtuigen.
Hoef je hier in NL niet te proberen, in die vakantiegevangenissen die wij hier hebben.
Elke film over een 'waar gebeurd' verhaal is een interpretatie. Of het echt zo gebeurd is boeit me niet echt. Het is gewoon een goede film.
Turkeyloverz
Dat was dan ook de bedoeling. Een realistisch tintje geven en je hebt beet. Irriteer ik me bij de Oscars ook altijd
Het is gewoon een goede film.
Vind ik ook, hoor.
Elineloves
Ik zie liever iets wat misschien niet de werkelijkheid is, maar wel heel realistisch overkomt, dan iets wat wél echt waar is maar totaal niet geloofwaardig is.
Maar inderdaad, 't is een goede film.
Mint Clansell
Elke film gebaseerd op ware gebeurtenissen is ergens wel geromantiseerd.
Mint Clansell
Dat elke film gebaseerd op ware gebeurtenissen ergens wel is geromantiseerd om te voldoen aan de wensen van het grote publiek.
Elineloves
Ja, en dus, je punt is? Begrijp nog steeds niet waar je naar toe wil met deze opmerking. Kan aan mij liggen.
Mint Clansell
Ik wil nergens naartoe met mijn antwoord. Ik presenteer het als een stelling. Dat mijn stelling jou prikkelt tot antwoorden bevestigd dus dat het een goede stelling is.
En wat voor deze film geldt is dat er wel degelijk een verschil is tussen 'based on true events' en 'inspired by true events'.
M.Goodkat
1-Het is 2010 en niet 1970.
2-Turkije was die periode zo corrupt als iets.
3-Een vriend van mijn moeder heeft in 1969 hetzelfde meegemaakt, en hééft hetzelfde meegemaakt, Het enige verschil is dat die gepakt was op de Oriënt Express en maar 500gr heroïne had= 25 jaar gevangenis en wél ontsnapt uit de gevangenis
Lexcoaster
Dat is natuurlijk vooral iets om trots op te wezen.. Ventileer het maar op het internet, dat is namelijk goed voor je reputatie.

Mint Clansell
Daarom gebruiken de meeste users ook een schuilnaam.
Lexcoaster
Ja, gelukkig wel.
Toch, je kan ook reputaties onder je schuilnaam opbouwen/afbreken.
Madecineman (moderator films)
Bericht over politiek verwijderd, het is en blijft een filmsite. Politieke discussies horen hier niet thuis.
oruiz
aardige film. Ik ergde me alleen wel onwijs aan het vele Turk in de film zónder ondertiteling. Natuurlijk weet je wel ongeveer wat er bedoeld wordt, maar toch vond ik het irritant
Paulie Walnuts
Nou, ik vind Paul Smith als Hamidou toch ook erg overtuigend.
Zeer goede film, die het vooral van het laatste anderhalf uur moet hebben. Het eerste half uur is best lastig om doorheen te komen, de handelingen van een verder prima acterende Brad Davis zijn twijfelachtig. Ten eerste is dat smokkel gedoe gewoon achterlijk en het moment dat hij probeert te ontsnappen is eigenlijk het moment dat hij z´n vonnis tekent en dus in de gevangenis belandt.
Aan het begin in de gevangenis kreeg ik niet echt het gevoel dat het heel erg vertoeven was daarzo, maar naarmate de film voortduurde werd het erger en erger en kwam ik steeds meer in de film.
De drie Engels pratende heren (ook nog de prima Randy Quaid en John Hurt die het trio compleet maakten) werden voortdurend geteisterd door die vervelende bewaker en die gruwelijk irritante Rifki, prima vertolkt dus. Sowieso was het wel simpel, maar effectief uitgewerkt. Het Turks werd nooit ondertiteld en zo werd de sympathie voor de hoofdrolspeler ook meer en meer opgewekt. De degeneratie van Davis nadat hij in bij die gekken in "sectie 13" belandt is het allersterktste en dat uitte zich ook wel mooi in die bezoek scene van Davis zijn knappe vriendin hehe.
Vond het verder een sterke film, met een leuke soundtrack en kan het zeker aanraden.
ossman1987
ben ik totaal niet met je eens ten eerste vind ik dat die smokkel scene fantastisch in beeld gebracht is ten tweede is het een waargebeurd verhaal en mensen doen nou een keer wel eens domme dingen en dat die probeerde te ontsnappen lijkt me ook volkomen logisch omdat hij er anders echt niet met een sisser van af was gekomen gezien het feit dat er in die tijd heel streng tegen opgetreden werd en dat die zijn hele buik toch met een paar ons volgeplakt had.
Die mensen die in het echt op deze manier drugs probeerden te smokkelen zijn dan ook achterlijk wat mij betreft. Vooral als je weet hoe streng dit soort landen hier tegen optreden. Beetje dom om dan achteraf weg te gaan rennen, had ie dan beter vooraf kunnen bedenken. En tuurlijk doen mensen wel is domme dingen, alleen vraag me wel af waar hij zonder geld en persoonlijke eigendommen heen zou wllen rennen. Dat was gewoon plain stupid
Maar probeer meer aan te geven dat hij er niet onschuldig zit, hij heeft (hele) domme dingen gedaan waardoor hij terecht in de gevangenis komt.
orbit
- 12092 berichten
Dat ie in de gevangenis zit is natuurlijk terecht.. en dat ie terecht komt in een buitenlandse gevangenis waar ze de mores uit zijn land niet delen is ook terecht (hij gaat daar namelijk over de schreef). Lijkt me ook amper het punt van de film echter.. volgens mij is het gewoon een droge registratie van hetgeen je kan overkomen in dit soort landen als westerse verwende yank. En het merendeel van de westerse wereld had hier in de jaren 70 geen idee van.. best een eyeopener dus!

'Midnight Express' verlaat Netflix binnenkort: 'Beklemmende film die het buitenlandse gevangenisleven goed laat zien'

Hababam Sinifi Tatilde

Lenny
Biografie / Drama, 1974

Den 12. Mann
Oorlog, 2017
gevangenisluchthavenjaren 70drug smugglingattempt to escaperechtbankgebaseerd op een waargebeurd verhaalontsnappenadvocaatmartelenhashish wreedheidmasturbatieistanbul, turkey