• 9.373.905 stemmen

Met onder meer: Brad Davis, Bo Hopkins en Randy Quaid

Gesproken taal: Engels, Maltees, Frans en Turks

Releasedatum: 31 augustus 1978

Plot Midnight Express

"Walk into the incredible true experience of Billy Hayes, and bring all the courage you can!"

Waargebeurd verhaal over een man die in Turkije wordt opgepakt wegens het proberen te smokkelen van drugs. Hij krijgt vier jaar en in de gevangenis blijkt snel dat de Turken het niet zo nauw nemen met de wetten. Als dan ook nog blijkt dat ze straf verlengen naar levenslang, is er maar één ding dat ervoor kan zorgen dat hij dit overleeft.

avatar van Wouter

Scenarioschrijver Oliver Stone is ondermeer door deze film en door Scarface (maar ook door sommige andere films) vaak voor racist uitgemaakt. Alhoewel ik het ver vind gaan en ME een prima film vind, snap ik de kritiek wel.

Redlop schreef:

En dat artikel ga ik niet lezen omdat de mening van Billie Hayes niet relevant is voor de film. Die staat op zichzelf.

De film gaat over Billie Hayes en de waarheid is volgens hem helemaal verdraaid, tuurlijk doet zijn mening over de film er dan wel toe.

avatar van Wouter

Dat ligt genuanceerd. Op zich ben ik wel benieuwd naar zijn mening, maar vaak zijn mensen die de werkelijkheid kennen niet de beste maatstaf of een film nu geslaagd is of niet. Die zouden het liefts alles zien zoals het werkelijk gebeurd is, maar dat is nog niet een goede film, natuurlijk.

Maar zei Hayes iets over het vermeende racistische karakter van de film dan?

Ja.

Zoals Diesel zegt: de film is gebaseerd op wat Hayes heeft meegemaakt. Als je de moeite had genomen het artikel te lezen, zou je zien dat de werkelijkheid ontzettend wordt verdraaid. En wanneer er sprake is van een verdraaing van de werkelijkheid, wat ook nog tot gevolg heeft dat een heel volk wordt zwartgemaakt, dan heet dat generalisatie. Snap niet hoe je dit kunt tegenspreken.

Het is wel frappant hoeveel Turken kritiek op Turkije zich persoonlijk aanrekenen. Individualisme is een groot gemeen goed bemerk ik maar weer.

Als het erop aankomt ben ik de grootste criticus van Turkije. Want Turkije is verre van perfect. Bekritiseer het land dus maar zo veel je wil: je volste recht. Maar hou je asjeblieft aan de feiten.

Wouter schreef:

Tuurlijk hoeft een verhaal niet altijd 100% met de werkelijkheid te stroken. Maar deze film slaat echt alles. Kijk maar naar de gevolgen die het veroorzaakt heeft: zie bovenstaand citaat dat ik uit het artikel heb genomen

Maar zei Hayes iets over het vermeende racisme karakter van de film dan?

Hier ook weer: zie (rest van het) artikel.

avatar van Wouter

Vond het niet zo'n overtuigend artikel. Door Jaws is een overdreven angst onstaan voor haaien, waardoor er er velen ten onrechte gedood werden. Heb me wel eens laten vertellen dat sommige haaisoorten daarom op uitsterven staan. Is dat zondermeer de film aan te rekenen?

Dat veel Amerikanen als de dood is om in Turkije op vakantie te gaan zegt me op zich niet zo veel. Ik ken veel mensen die er wel op vakantie gaan en ook zij hebben de film gezien. Wat kun je de film aanrekenen en wat niet? Ik zou hem eens opnieuw moeten zien.

Anatolia schreef:

Bekritiseer het land dus maar zo veel je wil: je volste recht. [b]Maar hou je asjeblieft aan de feiten.

Heb de film een tijd niet gezien. Aan welke feiten houdt men zich niet hier?

Wouter schreef:

Heb de film een tijd niet gezien. Aan welke feiten houdt men zich niet hier?

Anatolia schreef:

Je vind in de film geen enkele goede Turk. Allemaal zijn ze dik, behaard en homo. Ook is dit de zoveelste keer dat Turkije wordt vergeleken met één of ander Arabisch land waar elke man een Fes draagt en elke vrouw weggestopt is in zwarte sluiers.

En verder van alles en nog wat...

Ik kan er, net als Anatolia, ook absoluut niet tegen als men Turkije vergelijkt met een of ander arabisch land.

Turken hebben zeer weinig gemeen met arabieren.

Anatolia schreef:

...Maar hou je asjeblieft aan de feiten.

In welk opzicht hou ik me niet aan de feiten?

Simpele vraag: vind je dat de mensenrechten in Turkse gevangenissen worden genegeerd?

A: Ja. Dan moet je niet zeuren want daar gaat deze film over.

B: Nee. Dan moet jij je maar eens aan de feiten houden en niet proberen de film van generalisatie te beschuldigen.

Redlop schreef:

In welk opzicht hou ik me niet aan de feiten?

Volgens mij ging het over de film...

Diesel

Het ging uiteraard over de film.

Redlop is duidelijk verblind door woede.

A: Ja. Dan moet je niet zeuren want daar gaat deze film over.

Doe alsjeblieft niet zo bekrompt man, in landen over de hele wereld worden mensenrechten in gevangenissen genegeerd, niet alleen in Turkije. Waar het vooral om gaat is dat Turken als beesten afgeschilderd worden, wezens zonder enig medeleven.

Dan is het natuurlijk logisch dat Turken zich aangevallen voelen.

Zondermeer.

Redlop

Oh...overal worden mensenrechten genegeerd. Nee..sorry dan heb ik niks gezegd.

Volgens mij gaat de film over een Turkse gevangenis en niet over DE Turken. Maar al met al verandert er niks en wordt in feite de situatie alleen maar ontkent.

Diesel

De racistische toespraak van Hayes in de rechtszaal is wel degelijk gericht tegenover alle Turken.

Ik werd er, en dit meen ik, erg misselijk van.

avatar van Wouter

En Stone is er meer van beschuldigd:

" Stone's screenwriting jobs were somewhat more

respectable genre films, including CONAN THE BARBARIAN (1982), co-written with director John Milius; Brian De Palma's SCARFACE (1983); and

YEAR OF THE DRAGON (1985), co-written with director Michael Cimino. While these films have their admirers, each to varying degrees reflects

criticisms that would plague much of Stone's work as a director charges of racism (particularly towards Asians), excessive violence, and the marginalization

of female characters. "

Diesel

Weet daarom niet zo goed wat ik van Stone moet denken. Weet niet of hij een racist is maar dat hij het een en ander tegen bepaalde volken heeft lijkt me wel duidelijk.

avatar van Wouter

Ik weet het niet. Het is ook gewoon een soort simplisme die veel commerciele Amerikaanse films gewoon goed uitkomt. Ook Deer Hunter werd bekritiseerd om dezelfde redenen en nu weer Lost in Translation.

Wouter schreef:

Zo simpel is het eigenlijk wel ja.

Zeer treffende uitspraak bedenk ik me nu.

A: Ja. Dan moet je niet zeuren want daar gaat deze film over.

Even een simpele en serieuze vraag aan jou. Heb jij last van dyslexie?

A: Ja. Dan kun je er zelf niets aan doen dat je bepaalde stukken in mijn teksten niet in je opneemt. Dan is er verder geen probleem.

B: Nee. Dan ben je er zo eentje dat alleen die stukjes leest, die hem goed uitkomen. Of zoals Diesel zegt: verblind van woede.

Hoe vaak moet ik het nog herhalen Redlop? Hoe vaak moet ik nog zeggen dat ik bepaalde onmenselijke situaties niet ontken?

Ik heb er geen problemen mee dat er een film gemaakt wordt over een onrechtvaardige situatie in Turkije. Er zijn zelfs zat Turkse films die zo'n onderwerp behandelen.

Begrijp nou eens dat ik alleen problemen heb met de (al dan niet racistische) generalisatie in de film; met de verdraaing van de werkelijkheid. En neem nou eens de moeite om te lezen wat Billy Hayes zelf te zeggen heeft. Of ben je daar te trots voor?

P.S. Begin geen discussie die je niet kunt winnen. Van de mensenrechten-kwestie heb ik zo'n beetje mijn studie gemaakt.

Anatolia schreef:

Ik heb nog steeds een beetje moeite met dit soort zinnen.

Hoe bedoel je?

Anatolia

Goede, gefundeerde zin hierboven Redlop.

Lekker vaag blijven.

Lekker vaag blijven?

Jij hebt het over de verdraaiing van de werkelijkheid. Ik vraag me dus af welke werkelijkheid? Want je hebt het steeds over het feit dat de film een racistisch beeld geeft van Turken. Maar dat is jouw perceptie en geen vaststaand feit. Dus welke werkelijkheid wordt verdraaid?

Diesel

Ongelofelijk, het lijkt wel alsof je over van alles en nog wat heen leest, lees wat Billie Hayes zelf te zeggen heeft zou ik zeggen.

Redlop

Ongelooflijk dat ik niet een gewoon antwoord op een simpele vraag krijg. Namelijk...wat is die verdraaiing van de werkelijkheid?

Diesel

In de film zijn alle Turkse personages oplichters, dom, zien eruit als zwijnen en ga zo maar door.

De werkelijkheid is dat Turken geen oplichters zijn, Turken ongelofelijk gastvrij zijn, Turken niets te maken hebben met arabieren, de Turkse cipiers helemaal niet zo ruw omgingen met Billie, integendeel, Billie kon het zelfs goed met ze vinden.

etc. etc. etc.

Nog steeds niet gelezen wat Billie zelf te zeggen heeft?

Diesel

Redlop, ga is een keer op vakantie naar Turkije zou ik zeggen.

Redlop

Zoals ik al eerder vernam...de generalisatie is niet in de film maar in jouw hoofd.

Je vervangt de ene generalisatie met de volgende die jou wel beter in de oren klinkt ...De werkelijkheid is dat Turken geen oplichters zijn, Turken ongelofelijk gastvrij zijn, Turken niets te maken hebben met arabieren.

Dat is dus wel de waarheid kennelijk.