• 9.373.064 stemmen

Met onder meer: Brad Davis, Bo Hopkins en Randy Quaid

Gesproken taal: Engels, Maltees, Frans en Turks

Releasedatum: 31 augustus 1978

Plot Midnight Express

"Walk into the incredible true experience of Billy Hayes, and bring all the courage you can!"

Waargebeurd verhaal over een man die in Turkije wordt opgepakt wegens het proberen te smokkelen van drugs. Hij krijgt vier jaar en in de gevangenis blijkt snel dat de Turken het niet zo nauw nemen met de wetten. Als dan ook nog blijkt dat ze straf verlengen naar levenslang, is er maar één ding dat ervoor kan zorgen dat hij dit overleeft.

dttom

Hij is wel boeiend maar vond het einde beetje onzin, maar goed toch wel redelijk. Hij is ook wel oud dus..

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Deze film is me altijd bijgebleven, ik denk omdat ik nog best jong was toen ik 'm voor 't eerst zag. De Turken worden hier wel als rechtstreekse afstammelingen van Satan of zo afgeschilderd. Grappig is de persiflage in The Cable Guy geloof ik, die is afgeleid van de scene waar de vriendin hem komt opzoeken in de gevangenis.

avatar van Blindfold

Blindfold

Hmm Twijfel, twijfel. Ik kan me namelijk wel een film herinneren van een gast die wordt gepakt en in een arabisch achtige (ik weet dus niet of het een turkse was) gevangenis terecht komt.

Goodfella

Een goede film die ik absoluut niet onder vind doen voor een gevangenisfilm als (bijv.) The Shawshank Redemption... (wat ik een erg overschatte film vind, maar dat is misschien discussiemateriaal voor een ander topic...)

dttom

deze film is daar helemaal niet mee te vergelijken

Goodfella

Ik beide films zit de hoofdpersoon in de gevangenis, wordt hij geterroriseerd door (corrupte) bewakers en wil hij ontsnappen, wat uiteindelijk lukt. Dus...

dttom

ja de mooie vriendschap en nog wel meer dingen laten we maar ff buiten beschouwing

Goodfella

Welke dingen nog meer dan? Ik zeg toch ook niet dat deze film tot in ieder detail met TSR te vergelijken is? Als GEVANGENISFILM (mèt of zonder mooie vriendschap...) vind ik deze film niet onderdoen voor TSR...

avatar van neo

neo

lekker depri sfeertje met sterk acteerwerk.4 sterren

avatar van gotti

Goede en erg aparte film.

avatar van FisherKing

FisherKing

Mooie rol van Brad Davis.

Oscars voor het goede scenario van Oliver Stone en de goede filmmuziek van Giorgio Moroder !

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

schitterende gevangenisfilm, beter dan The Shawshank Redemption (al zijn deze twee films niet geheel te vergelijken)

****' 4,5 op 5 ****'

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Fantastische film, de Amerikaan, de Engelsman, de Zweed, de sadistische gevangenisdirecteur met zijn twee dikke zoontjes, de muziek, de sfeer, alles!

avatar van De Knip

De Knip

Volgens mij al voor een 4e keer gezien, blijft toch een erg goede klassieker (voor mij dan he?).

Als ie eens in de paar jaar weer op tv is, zie ik hem toch weer....

****

avatar van T.O.

T.O.

Wat zou de Turkse staat van deze film hebben gevonden?

Verder goede donkere film, stukje in 'krankzinnigenkliniek' was behoorlijk wazig ook. En die Moroder-muziek geeft altijd een creepy sfeertje, alleen vond ik al die synthesizers hier nou niet zo heel erg passen.

avatar van tovenaar

tovenaar

Film deed me qua stijl érg denken aan Birdy, ook van Parker. Midnight Express vond ik een goede film, maar was op plekken net niet evenwichtig genoeg. Scene's met een impact van hier tot ginder werden snel afgelost door een meer luchtige scene, waardoor de impact van de scene ervoor eigenlijk weer een beetje teniet werd gedaan. De scenes in het 'gekkenhuis' waren echt bizar. Het leek net Resident Evil (spel).

PS. Georgio Moroder kicks ass!

avatar van Justice4All

Justice4All

T.O. schreef:

Wat zou de Turkse staat van deze film hebben gevonden?

Was/is verboden in Turkije, schijnt veel onwaarheden in te zitten. Who Knows... Who Cares. Had hij niet motten doen.

avatar van T.O.

T.O.

Justice4All schreef:

Had hij niet motten doen.

Dus jij vind levenslang geen slechte straf voor hasjsmokkel?

avatar van Justice4All

Justice4All

T.O. schreef:

Dus jij vind levenslang geen slechte straf voor hasjsmokkel?

Heb ik dat gezegd? Nee, hij had niet moeten smokkelen, dat bedoelde ik

avatar van Diesel

Diesel

Midnight Express zit propvol met onwaarheden, om misselijk van te worden.

Lees dit stukje van IMDB reviewer Onur Boztas maar:

Onur Boztas

Austin, Texas

Date: 20 December 2001

Summary: Really good movie but a true story?

Yes, the movie is a great one telling us the tragedy of a man. But, a few years ago, a very famous Turkish commercial director; Alinur Velidedeoglu, who is also well known in US found Billy Hayes and had a little chat with him about the movie and also recorded it with his cam. I had seen it on the news. Billy Hayes says that the movie is not completely true. He says " Yes I was involved in some fights and there was a guardian who treated us bad but not as bad as shown in the movie. I had a lot of Turkish friends and one of the guardians even bought me a guitar to play". When asked why Alan Parker changed the story, he says; " Well, I guess he wanted to heat things up a little bit. He was a young and passionate director at that time. I think he wanted to take some attention". And he also adds that he wants to visit Turkey again as soon as possible. As I said, the movie is good, but it is mostly fiction. Also there is no Turkish actor in the movie and most of the actors playing Turkish characters are Greek originated. Being Turkish, I could not understand even a word of Turkish spoken in the movie. Strange, isn't it?

Anatolia

Als Turk zijnde kan ik het stukje van Onur Boztas beamen. Ik heb het interview met Billy Hayes ook gezien.

Walgelijke film was het. Een gelegenheid voor diegenen die hun haat tegenover Turken even eruit wilden kotsen. Je vindt er letterlijk geen enkele goede Turk in terug. Allemaal zijn ze varkens en lelijk, dik, behaard en (net zoals we ook in de films 'Lawrence of Arabia' en 'Ararat' konden zien) homo's.

Ik rolde over de grond van het lachen toen de rechter 'Turks' begon te spreken. Vrij vertaald naar het Nederlands was het zoiets als:

"Gromgrom... Iek kan ergrrrrrrrr niets ggrrrrrrom doen. Zgooo iesch diegg wet grrrrr."

Ik ontken de slechte situatie van de gevangenissen in Turkije in die jaren niet, maar deze film slaat echt alles. Beetje een heel volk zwart maken!

Ook is dit de zoveelste keer dat Turkije wordt vergeleken met één of ander Arabisch land waar elke man een Fes draagt en elke vrouw weggestopt is in zwarte sluiers.

Walgelijk...

Toevoeging:

Even walgelijk vind ik het feit dat de Turkse autoriteiten elke film verbieden die het land bekritiseert.

Iedereen in de wereld heeft de gelegenheid gehad de film te zien! Wat heeft het dan nog voor zin om het voor je eigen bevolking te verbieden??

avatar van yarakhasan

yarakhasan

Stomme onzinfilm

avatar van Redlop

Redlop

Anatolia schreef:

... Beetje een heel volk zwart maken!

Het feit dat jij deze film zo interpreteert zegt meer over jou dan over de film. Kennelijk vat jij deze protestfilm als zwartmaken van een volk. Daarmee ben je geen haar beter dan de Turkse regering die er klaarblijkelijk ook zo over denkt.

avatar van Beejeej

Beejeej

ik vond het allemaal wel meevallen hoor. ik begrijp de ophef niet. er gebeurde in deze gevangenis niet veel ergere dingen dan in ander slechte gecontrolleerde gevangenissen zou gebeuren. ik vond hem niet expliciet Turks overkomen overigens. ik had het niet direct gezien als het niet verteld werd in de film.

over de film zelf, verhaal was wel aardig, acteren wat minder. weinig echt bijzondere momenten. onderhoudende film.

een 6 = 3 *

Redlop schreef:

Dus jij ontkent dat er sprake is van een generalisering in deze film? Een (al dan niet opzettelijke) poging tot het aantonen van de achterlijkheid van de totale Turkse bevolking?

Het gaat er niet om hoe ík de film interpreteer. Het gaat om dit:

Mention that you're planning a trip to Turkey, and there's a good chance you'll get a reaction like the one I got from a friend the other day.

"Didn't you see that movie?'' he said, shuddering visibly. "You know -- 'Midnight Express?'

Klik hier voor de rest van dit artikel (gevonden via imdb). Ook staat hier wat Billy Hayes, de werkelijke drugskoerier, vindt van de film. Hij zegt eigenlijk wat ik zeg. Lees het aub.

Nogmaals: ik ontken de onmenselijke situaties die voorkomen in Turkse gevangenissen niet. Ik heb iets tegen de generalisering die wel érg duidelijk naar voren komt. Deze hangt als een donkere schaduw over de 'boodschap' die de film had moeten geven.

En dat ik wel degelijk minstens een haar beter ben dan de Turkse regering, blijkt uit het feit dat ik ten allen tijde tegen dit soort censuur ben. Hoe erg de film dan ook mag botsen met je eigen gedachtegang... (of het moet iets als 'Der ewige Jude' zijn)

Ik zie niet in waarom deze film zou generaliseren. Een normaal denkend mens concludeert niet 'alle Turken zijn slecht' na het zien van deze film.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ligt de schuld dan niet bij het boek waar deze film op gebaseerd is ?

avatar van Wouter

Dat argument hoor ik vaker. Bepaalde zaken zou je een film niet mogen verwijten omdat die al in het boek aanwezig waren. Vind ik onzin.

avatar van Redlop

Redlop

Anatolia schreef:

Dus jij ontkent dat er sprake is van een generalisering in deze film? ...

Ja.

En dat artikel ga ik niet lezen omdat de mening van Billie Hayes niet relevant is voor de film. Die staat op zichzelf.

Het is wel frappant hoeveel Turken kritiek op Turkije zich persoonlijk aanrekenen. Individualisme is een groot gemeen goed bemerk ik maar weer.