• 9.378.448 stemmen

Met onder meer: Brad Davis, Bo Hopkins en Randy Quaid

Gesproken taal: Engels, Maltees, Frans en Turks

Releasedatum: 31 augustus 1978

Plot Midnight Express

"Walk into the incredible true experience of Billy Hayes, and bring all the courage you can!"

Waargebeurd verhaal over een man die in Turkije wordt opgepakt wegens het proberen te smokkelen van drugs. Hij krijgt vier jaar en in de gevangenis blijkt snel dat de Turken het niet zo nauw nemen met de wetten. Als dan ook nog blijkt dat ze straf verlengen naar levenslang, is er maar één ding dat ervoor kan zorgen dat hij dit overleeft.

avatar van chiquita

chiquita

Deze "discussie" gaat niet om de waarheid. Het gaat om een Belg die na het zien van deze film niet naar Turkije durft. Bekrompen. Vrijheid van meningsuiting noemen ze dat.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Nou, in dat geval heeft ie hier volgens mij veel meer aan.

avatar van gauke

gauke

Een film die ik de afgelopen jaar al diverse keren gezien heb. Dit gruwelijke verhaal over vriendschap en systematische vernedering in een onmenselijke Turkse gevangenis.

avatar van PrimeTime

PrimeTime

Deze film is meer grappig dan drama, die hele verhaal is krom, en die Turkse woorden die ze gebruiken is lachwekkend, het zijn gewoon armenen die ze gebruikt hebben voor deze film, en voor de mensen die beweren dat ze dit de beste film vinden die ze ooit hebben gezien heb ik iets te vermelden zeker die scene dat Billy Hayes samen met zijn maatje in de stoombad zijn dat is de ultieme toppunt voor jullie

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

PrimeTime schreef:

Deze film is meer grappig dan drama,

rare humor heb je.

die hele verhaal is krom,

dat kan je dan van elke film zeggen.

koerden maar soit.

volgens mij heb je het nu over jezelf want kan me die scene niet eens herinneren, werd je er een beetje geil van?.

armenen

Armeniërs

combi schreef:

dat kan je dan van elke film zeggen.

Oh ja?

combi schreef:

koerden maar soit.

Nee, geen koerden.

Vooral Armeniërs (o.a. Kevork Malikyan) en Italianen (o.a. Paolo Bonacelli).

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

Diesel schreef:

Oh ja?

ja.

Nee, geen koerden.

Vooral Armeniërs (o.a. Kevork Malikyan) en Italianen (o.a. Paolo Bonacelli).

ik lul maar wat geef ik toe.

avatar van Reinbo

PrimeTime schreef:

Ik vind alle Turken stom, omdat ze zo onaardige zijn in deze film. Billy werd niet goed behandeld en dat is fout, maar zo is het in Turkije, echt waar, ben er zelf nooit geweest, maar deze film laat dat wel duidelijk zien......

avatar van L.O.S.E.R

L.O.S.E.R

PrimeTime schreef:

haha ik heb eigenlijk niet veel toe te voegen.

Misschien dat de film heel ongeloofwaardig was (maar uit je tekst kunnen de lezers dat zelf ook wel uithalen) en dat de makers (inclusief de persoon waar het over gaat) allang toegegeven hebben dat ze veel verzonnen hebben om aandacht te krijgen.

Niet voor niets is de regisseur pas op bezoek geweest in Turkije om lekker vakantie te vieren. En te genieten van de zon, zee en strand

Tjah..zo werkt het eenmaal...

ps; wat een hete sfeer in de stoombad

avatar van anco12

anco12

een hele goede film zeker de moeite waard

avatar van Zinema

Inmiddels al weer wat gedateerd, maar nog steeds een uitstekende film. Hurt steelt stiekem de show in dit gevangenisdrama dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Dit joeg mij destijds enorm de stuipen op het lijf, hetgeen naadloos aansluit op de enge sfeer van deze klassieker. Het einde is niet al te sterk, maar de film is dat wel. Zeer goed.

avatar van toeterouzo

toeterouzo

Het blijft helaas gebaseerd op waarheid. Het is al weer een tijdje geleden , maar het speelde zich echt in Turkije af. Het is eng gewoon dat er mensen zijn die er zo raar op reageren. Eigenlijk is deze onwetendheid ook een beetje dom.

DE hele film is een sterke film en een wijze les. (niet weggelegd voor mensen die niet willen luisteren)

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik vond het zeer indrukkenwekkend om te zien hoe het er daar aan toegaat. Zeer goede film, heb hem de eerste keer gezien toen ik nog vrij jong was, toen vond ik hem volgens mij zo eng dat ik met de dekens over mijn hoofd getrokken zat.. maar een paar maanden geleden nog eens gekeken, zit je er toch met een heel ander gevoel in, prima film!

avatar van The Last

The Last

Het is ook een zeer indrukwekkende film. Misschien wel de beste gevangenisdrama ooit. Of het allemaal nou waarheidsgetrouw is of niet, kan me geen drol schelen. Deze film toont de ware aard van zulke gevangenissen. Dat de (meeste) Turken vrij bruut worden neergezet, lijkt mij meer dan logisch. Wie zegt dat het allemaal lieverdjes zijn?? Er heerst waanzin, iedereen en overal om je heen. Maar het valt sowieso flink mee met hoe de Turken worden afgebeeld. Bijvoorbeeld het zwart maken van een bepaald land/volk/cultuur, zoals te lezen is op de eerste pagina's, gaat wat te ver.

Sommige zaken zijn idd wat overthetop (zoals die bewaker), maar verder is dit een ijzersterk gevangenisschets die aantoont dat het er gewoon keihard aan toegaat in zo'n poepgat. Wellicht waren sommigen geschokt van de 'overdrevenheid', omdat films als The Shawshank Redemtpion zulke dingen alleen maar romantiseren. Dan wordt het al gauw minder ja.... Ik verhoog naar 4,5*.

avatar van speranza

speranza

Dit is zonder enige twijfel de beste gevangenisfilm die ooit gemaakt is.

speranza schreef:

Dit is zonder enige twijfel de beste gevangenisfilm die ooit gemaakt is.

Afgezien van Brad Davis' aardige rol en Moroder's sfeerscheppende muziek stelt de film weinig voor. Papillon bijvoorbeeld is op alle vlakken superieur aan Midnight Express.

avatar van The Last

The Last

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Wie vind de gene op de poster ook zo op Jim Carrey lijken?

jumpstylemovie schreef:

Wie vind de gene op de poster ook zo op Jim Carrey lijken?

Meer Matt Dillon.

The Last schreef:

Papillon is een disney-sprookje vergeleken hierbij.

Grappig want precies het tegenovergestelde is waar. Met dit soort platte uitspraken overtuig je mij niet. De alom bekende gevangenis thema's zijn beter uitgewerkt in Papillon. Juist Midnight Express is kinderachtig omdat Arkin en Stone een oversentimenteel verhaal voorschotelen zonder enige diepgang. Goedkoop sentiment is alles dat Express te bieden heeft. De film is een mislukte worst case scenario filmpje. De makers hebben iets te sterk geprobeerd om de kijker emotioneel te betrekken bij de personages. De geloofwaardigheid is ver te zoeken, het script is lachwekkend.

Daarentegen is Schaffner's meesterwerk wel een serieuze film. De personages in Papillon zijn echt. Echte mensen met gevoelens. Er is geen scheidslijn, or whatsoever, tussen goede en slechte mensen. De personages in Papillon zijn complexe wezens, in Express zijn het of helden of villains. Daarnaast is Papillon qua thematiek tien keer veelzijdiger dan Express. Schaffner is dan ook een mature filmmaker, terwjl Arkin met Express de easy way out neemt. Al moet er ook gezegd worden dat Schaffner het voordeel had dat hij met briljant bronmateriaal aan de slag kon gaan. 1 bladzijde van Henri Charrière's boek veegt Stone's hele script van de tafel.

avatar van Reinbo

Papillion is mij te langdradig. En de muziek is hier veel beter.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Diesel schreef:

Meer Matt Dillon.

Josh Brolin.

avatar van Dardan

Dardan

Gewoon een erg goed verhaal met een zeer sterke rol van Brad Davis, het feit dat dit waargebeurd is veranderd toch niks aan de film zelf? Dat er daardoor lompe reacties afkomen door mensen hoort er nu eenmaal bij. Hiermee duid ik vooral op mensen die Turkije anders zouden beoordelen dan voorheen, in "Prison Break" zit er ook foltering, moord, corruptie, en die serie wordt ook niet bepaald elke avond met haatgevoelens gevolgd in de V.S.? Of door die serie gaan we ook niet meteen Amerikaanse gevangenissen/mensen bekritiseren? Dus hou op met die onzin -

Turken die deze film verafschuwen doen me dan weer denken aan Polen die iets hebben tegen De Geverfde Vogel (van Jerzy Kosinski): ik bedoel maar, waar is dat voor nodig? Het is maar een film...

Al bij al zeer goed gedaan, jammer dat het niet wat diepgaander en langer duurde, maar voor wat het is die dubbele Oscar op zijn minst waard.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Sterke cinematografie, uitstekend acteerwerk en een redelijk meeslepend verhaal. Maar dat alles heeft nogal te lijden onder het veel te dik aangezette scenario, waardoor ook het waarheidsgehalte een beetje in het beding komt. de film is onbetwistbaar 'gebaseerd' op een echtgebeurd verhaal, maar is overduidelijk niet een waarheidsgetrouwe weergave ervan. Desalniettemin een bijzondere kijkervaring. 3.5*

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

The Last schreef:

Papillon is een disney-sprookje vergeleken hierbij.

Deze film is veel rauwer inderdaad. Toch moet ik zeggen dat Papillon bij mij meer in de smaak viel, doordat de film een stuk subtieler is. Dat overdaad schaad is hier het geval.

avatar van Willeke1959

Willeke1959

Deze film krijgt van mij waardering!

Één van de beste films die ik ooit heb gezien.

Iedere keer als ik 'm in de handen heb kijken we wel weer......

Deze film hebben we zeker zo'n 15 á 20 keer gezien.

Zeer boeiend ....je blijft kijken........................

avatar van morreke

morreke

nu op bluray !

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Jaren geleden had ik deze film ook al eens gezien en was toen zwaar onder de indruk. Gisterenmiddag de film weer eens opnieuw opgezet en ik was nog steeds zwaar onder de indruk. De film is qua kleding gedateerd, maar qua film zelf nog helemaal niet. Hij houdt je geboeid van het begin tot het einde en daarbij wordt er zeer goed geacteerd in deze flik. En ja, inderdaad; er zijn wat problemen geweest met de manier waarop de Turken in deze film worden neergezet, maar als je de bonus-disc bekijkt, wordt het allemaal heel duidelijk uitgelegd. Prachtige film: 5 *

avatar van Prudh

Prudh

Chase, het eerste nummer van de score, is ronduit fantastisch. Die plaat kan ik oneindig vaak horen. Dat een artiest als Laurent Garnier zo'n nummer origineel in een set draait zegt genoeg.

Verder snap ik het gegronde commentaar op deze film heel goed, maar ikzelf stoor me niet zo aan de zwart-wit-afschildering in Midnight Express. De sfeer, decors en de vette synthesizerdeuntjes tellen veel zwaarder mee in mijn beoordeling. Zo ook de sterke rol van John Hurt.

Verder is het verhaaltechnisch armoetroef, maar daar draait de film niet op. Een mooie score van mij.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

uitstekende film met een relatief onbekende cast wel uitstekend geacteerd voornamelijk door John Hurt die weer een prachtige rol neerzet.

Zeer rauwe en trieste met een geweldige soundtrack.

Absoluut vier sterren

4/7.8

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Prachtige film waar nauwelijks wat aan mankeert. Het acteerwerk is subliem (met name van Hurt en de helaas veel te vroeg overleden Davis) en dat geldt ook voor de rauwe beelden en het trieste verhaal. Laat ik daarnaast de muziek ook niet vergeten want die geeft deze film absoluut meerwaarde. De film heeft nogal wat commotie teweeg gebracht in Turkije maar dat vind ik onterecht. De film geeft een goed beeld van de destijds Turkse gevangenissen, niet over de Turkse mensen als zodanig.