Deja Vu (2006)
Met onder meer: Denzel Washington, Val Kilmer en Paula Patton
Releasedatum: 14 december 2006
Bekijk via Disney+
Plot Deja Vu
"If you think it's just a feeling, go back... and look again."
De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt: het vreemde gevoel wanneer je ergens bent, iemand ziet of een situatie beleeft en denkt het eerder meegemaakt of gezien te hebben. Maar wat als deze gevoelens in werkelijkheid waarschuwingen zijn uit het verleden of puzzelstukjes voor de toekomst? Inspecteur Doug Carlin wordt ingeschakeld om bewijsmateriaal te verzamelen wanneer er een bom is ontploft op een boot in New Orleans. Hij ontdekt tijdens zijn onderzoek dat het déjà vu-gevoel, waarvan men over het algemeen denkt dat het slechts in je hoofd bestaat, in werkelijkheid een krachtig hulpmiddel kan zijn.
Doug Carlin
Jack McCready
Agent Stalhuth
Minuti
brucecampbell
Dit soort problemen heb je altijd met films die het thema 'tijdreizen' behandelen.
Ik heb er geen problemen mee, het is puur ontspanning.
djelle
kennelijk ben jij geen type voor de soort films van deze tijd.gezien jouw top 10 hou je het liever bij long live the action hero that never get shot films. blijf jij maar lekker hangen in de jaren 80 tm half 90
Ik hou van films uit alle tijden, maar dus niet van films vol leeg gezeur omtrent zogezegde nieuwe snufjes, eentonige decors en dito filters. Gortsaaie troep, dus qua ontspanningsfilm is dit een grote zero voor me. Maar misschien ben jij geen type die daar iets zinnigs weet tegen in te brengen zonder persoonlijk te worden.
moviefreakske
heel boeiende film ! van in het begin tot het einde spannend ! en natuurlijk denzel doet het ook weer heel goed , het was ontspannend avondje ,maar je moet tog wel wat opletten:p
robinschuinder
Ik vind deze film weer eens een film die het grote publiek verdiend, niet ik dus de kritiek zelfe op dit moment. En ik had het in de eerste paar seconden al door wanneer Denzel met zijn "Hot ass" uit zijn auto stapt en wanneer dat beeld word vertraagd. Ik geloof dat dat die Tony Scott doet, nou dat pik ik gewoon niet meer. Kijk gladiator okay dat snap ik in al zijn heroitiek of what so ever. Maar op een gegeven moment word het corney! Natuurlijk zijn er dan mensen die daar van smullen, vaak wel dezelfde mensen die iedere dag naar de fitnesschool gaan. Ik vind het een hapklare brok met door de toekomst reizen en shit, gaaaa toch fietsen. Niet dat ik me niet kan inleven in sciencefiction of het niet vermakelijk vind, nee dat is het niet het is meer een verlangen naar een beetje inhoud iets minder het gevoel hebben dat ik naar een film zit te kijken die door god geschapen moet zijn. Godverdomme 2,5 en dat is dan een 5 in middelbareschool termen, neeee deze film zit wat mij part op het randje.... wat bestaansrecht betreft! Goeiedag verder
AmazingPP
Zeer mooi geschoten thriller / science fiction-film, maar met een ontzettend vergezocht verhaal. Tot het midden van de film snap je er werkelijk weinig of niets van. Het einde maakt dan ook veel goed, maar nogmaals: veel te ver gezocht. 3,5 *
Zoey
In film dat je na afloop doet nadenken!
Goed gespeeld! En Denzel was weer in topvorm.
Een film om nog eens te bekijken
PKlijnstra
+ Denzel
+ Verhaal
+ Weer eens wat anders
Al met al een dikke 4* hoor.
heel verhaal
.Allereerst wil ik zeggen dat je een mooie recensie hebt getypt en ik ben het met de meeste dingen met je eens.
Verder zal ik nu ff ingaan op jou spoilers. Weet niet of je dit nog weer leest maar dit is hoe ik het zie.
hij is al een keer eerder terug gereist alleen toen is het mis gegaan.
Dit kun je afleiden aan het volgende:
In het begin van de film krijgt Carlin een telefoontje in de tram en dan wordt er gezegd dat het lichaam van Kuchever in het water al eerder is gevonden dan de explosie op de boot. Carlin heeft dus al een keer eerder met Kuchever op het schip gezeten alleen toen liep het voor allebei verkeerd af. Bij Carlin maakte het niets uit want alleen zijn tijdreis persoontje komt om het leven. Kuchever is echt dood want die komt niet uit 'de toekomst'.
Ook is het zo dat in het begin de telefoon gaat van iemand die in een bodybag zit. Carlin denkt dat het zijn telefoon is en dat is het eigenlijk ook want zijn tijdreis personage is omgekomen en zit nu in de bodybag. Die hebben ze uit het water gevist. Tenminste zo vat ik dat op omdat die scene anders overbodig zou zijn. Het vage is dat 2 personen dan immers hetzelfde nummer moeten hebben en dat ze hem toch zouden herkennen maar fijn...
Verder word het ook duidelijk omdat Carlin in het begin van de film tijdens het onderzoek in het huis van Kuchever allemaal dingen tegen komt die hij op het einde zelf weer beleefd. Hij heeft dus al eerder zelf de tekst "u can save her" geplaatst zodat zijn andere ik begreep dat hij haar kan redden. Hierdoor vonden ze ook allemaal vinger afdrukken van hem in haar huis en de bebloede doek vind hij in het begin ook. Die is van hem zelf maar dat weet hij dan niet. Ook het telefoontje dat zij pleegd naar het bureau gebeurd weer.
Ook de ambulance en de oorbel bevestigen dit. Dat heeft zijn tijdreis persoontje veroorzaakt.
Zijn andere persoon weet dit echter niet en wanneer ze met de supersonische aparatuur in het verleden kijken komen ze niet zover dat hij zichzelf kan zien want dan is hij inmiddels zelf alweer terug gereist.
Verder nog ff jou eerste punt. Het verhoor met Oerstadt vind plaats in de versie waarbij de boot is ontploft en de vrouw dood is. Doormiddel van de aparatuur kunnen ze hem immers vinden en aanhouden. Na het verhoor besluit hij pas om terug te reisen om zo het hele ongeluk te voorkomen. Echter lukt uiteindelijk immers één ding niet en dat is Minuti redden.
Weertenaar
@Skompie
Vrijwel alle reacties lees ik, kijken of de mensen het een beetje met me eens zijn ja of nee! Maar jou antwoorden zijn zeker een goede uitleg voor enkele vragen die bij mij nog onbeantwoord waren gebleven na het zien van de film. Maar als ik dan het hele plaatje naast elkaar leg, het verhaal en jou bevindingen, dan zou het er dus op neer komen dat Carlin de dood van Minuti min of meer zelf op zijn geweten heeft. Want in het heden heeft hij het briefje teruggestuurd naar zijn bureau dat door Minuti word gevonden. Vervolgens gaat Carlin dus terug in de tijd, en zou Minuti op dat moment dus gewoon weer geleefd hebben. En zou Carlin dus in staat zijn geweest ook zijn leven te redden. Of heb ik nu wederom wat gemist dat van belang is?
Verder leuk om te horen dat mijn recensies op waarde worden geschat, en dat deze discussies tot gevolg heeft. Of discussies, dat is niet echt het goede woord in deze. Enfin, ik hoor het graag als je ook op deze open vraag nog een antwoord hebt, want anders zou ik toch moeten overwegen er een half puntje bij te stoppen voor deze film (en dat doe ik niet snel, want ik blijf meestal bij mijn mening!)
@ Weertenaar
Wat jij zegt klopt idd. Carlin heeft indirect de dood van Minuti op zijn geweten. Het was immers de bedoeling om met dat papiertje zichzelf te waarschuwen. Echter leest Minuti het en gaat daardoor op onderzoek uit.
Er is alleen één ding dat ik vreemd blijf vinden en dat is het feit dat je de eerste keer Oerstadt op de brug toe ziet kijken (tenminste dat zeggen ze toch?). Ook is er dan een agent die de radio hoort en de auto dus vind en even later ontploft ie. Carlin en Kuchever zijn dan niet op de boot te zien. Carlin krijgt dan later bericht dat een vrouw (Kuchever) al eerder in het water is gevonden en zij moet tegen de stroom in gedreven zijn. Carlin zit naar mijn idee dan al eerder in een bodybag maar waar hebben ze hem dan gevonden? Hij moet immers sowieso met haar naar haar huis zijn geweest want anders kan hij die hints van hemzelf niet in het huis plaatsen. Ik vraag me dus af hoe dat stuk dus eerder is gegaan. Of zie ik nu iets verkeerd?
hannes64
- 1926 berichten
Net weer herzien....vol fouten.
Maar `t blijft top-entertainment...ik kan er niets aan doen maar dit is gewoon een topfilm.
Lekker rap van tempo, snelle camerabeelden ( de zg Scotshots ).
Gewoon een lekkere wegkijkfilm...niet te veel bij nadenken.
Goeie blockbuster...nog steeds!!!
Weertenaar
@ skompie
Ik weet het ok niet allemaal precies meer hoe het zit, dus ik zou er ook niet echt een antwoord op kunnen geven. Het is alweer een tijdje geleden dat ik de film gezien heb, en zal hem dus weer moeten bekijken om de dingen die jij noemt nog eens te checken. Er zal best wel weer een verklaring voor zijn, maar het is een feit dat men een erg ingewikkeld verhaal neerzet waarbij het erop lijkt dat de producers het zelf soms ook even niet meer wisten. Toch niet genoeg redenen voor mij om er een half puntje bij te stoppen, ik hou het bij mijjn huidige beoordeling!
skompie
Idd, ik heb gedurende de film niet eens zoveel over de logica nagedacht. Pas toen de film afgelopen was ging ik erover nadenken en bij mij staat alles nog vers in het geheugen. Wat dat betreft heeft de film me zeker geboeit. Keek lekker weg etc.
Feit blijft dat er toch iets niet klopt en bovendien vind ik de titel 'deja vu' niet eens echt bij deze film passen maar goed ik heb me zeker vermaakt en dat is het belangrijkste
Skeleton
Een mooie film met zeer mooie camera effecten en standen! Dit is vooral zo'n film waarbij je zelf dingen in de gaten kunt hebben wat eerder gezegt is in de film. Niet erg als je dat niet merkt maar als je het wel merkt geeft dat het verhaal van de film nog meer kwaliteit!
Mark W
Vermakelijke film met een aantal punten waarbij serieus nagedacht moest worden over het hoe, wat en waar van de personages van de film. Hier hou ik wel van. Ben het met skeleton eens dat dit het vehaal van de film nog meer kwaliteit geeft. Af en toe een beetje over de top, maar goed dat is sf. Hier hou ik dan ook minder van.
tommykonijn
Overtuigende Thriller met Denzel Washington en Val Kilmer, Ook was het Verhaal best mooi en boeiend genoeg maar helaas toch niet echt helemaal volledig mijn smaak kortom : Goede Science-Fictionfilm maar niet mijn smaak helemaal.
Scarecrow
Vermakelijke actiethriller, maar niet meer dan dat.
Allereerst wat opmerkingen over het verhaal: er wordt in de film aardig en vrij geloofwaardig met de tijd gespeeld, er worden (achter gezien
) allemaal hints gegeven, die zowel in het heden als in het verleden van de film met elkaar gecombineerd worden. Al met al vrij aardig, maar als je het gaat uitzoeken klopt er vermoedelijk niks van - maar aan de andere kant, je kunt het wellicht ookals een kleine puzzel in elkaar zetten zodat het wel klopt. Zoals bij veel films over tijdreizen dus een hoop onmogelijke dingen die je kunt accepteren of waar je kritisch naar kan kijken.
Ik heb het grotendeels geaccepteerd, alhoewel ik ontevreden was over een aantal zaken, met als belangrijkste het einde: Ik had het een mooier, passender einde gevonden als de boot wel was ontploft en het dus een soort cirkel was geweest die defilm beschreven had - met uitzondering van het redden van de vrouw. Ik liep namelijk nogal tegen de theorie aan dat je wel kleine dingen kunt veranderen, maar de grote zaken niet. Verder dus leuke speelse manier van spelen met de tijd, al had de onnodige 'liefde' er ook niet ingehoeven. Wel erg goed vond ikde scene dat 'de schurk' drie vingers van de vrouw wilde afknippen, zoals dat eigenlijk gebeurd had moeten zijn. Een tikje te vond ik dan weer de race met de ziekenwagen naar het huis van de schurk toe... dit kon je van mijlenver zien aankomen en was niet inventief genoeg. Bovendien snapte ik de itneractie tussne het heden en verleden denk ik neit goed, of het is een enorme plothole in de film. Waarom kon die vrouw bijvoorbeeld de aanwezigheid van de camera's voelen en ontdekken die er toen niet stonden, waarom kon Washington met een laserlampje op het beeldscherm (en dus niet via die tijdmachine, waarmee ze wel het papiertje en Washington terugstuurden) de tijd beinvleoden? Objectief gezien was het scherm waarnaar ze keken gewoon een scherm met beelden van het verleden erop, geen machine die (net als de 'terugstuurmachine') zaken kon transporteren naar het verleden. Het lampje had dus of moetne schijnen via de tijdmachine, of nooit opgemerkt moeten kunnen worden.
Dan het acteerwerk: zeer goed, vooral Washington, Kilmer (met een wat dikker hoofd dan ik van hem gewend ben) en later de vrouw (sorry, ben haar naam vergeten). Vooral Washington schittert weer op een klasse die we inmiddels van hem gewend zijn: ingetogen maar toch ook zeer sterk. Hij weet van zijn 'flat character' toch nog een vrij diepgaand personage te maken. Meer dan lof voor de kast.
Verder: cameragebruik, muziekstijl, settings: het ziet er visueel zeer goed uit en de muziekkeuze vond ik voortreffelijk.
Dus tja, de eindbeoordeling. Het gehele plaatje was prima, als thriller. Als actiefilm vond ik hem soms te kort komen. De grootste minpunten van de film vond ik dus het einde (zie hierboven) en de ongelooflijke manier van het introduceren en uitleggen van de tijdreismachine. Maar verder een prima avondfilm. 3*
wietse1992
waaaw prachtig filmke zeg ik dacht in de bios WAT HEB IK NU GEKOZEN maar vanaf de eerste seconde boeide het me , toen ik de acteurs val ilmer en denzel washingthon hoorde moes ik hem zien echt een film die meer oproept !!
orginaliteit
ik vind dit zeer goeie film maar ik snap em eigenlijk niet goed
zo ingewikkeld maar kan iemand hem misschien uitleggen dan kan ik m'n stem verhoge mss ?? als iemand zo vriendelijk is omdat te doen
voorlopig 3 sterren
astrid02
ik vind dit zeer goeie film maar ik snap em eigenlijk niet goed

voorlopig 3 sterren
Moeilijk uit te leggen, aangezien je niet vertelt wat je niet snapt. Ik kan er wel iets over zeggen; tijdens een onderzoek hebben Doug's collega's een tijdpoort ontdekt, waar alleen licht doorheen kan. Op die manier kunnen ze dus iedere keer 4 dagen terug in de tijd, maar omdat ze ook echt terug in de tijd gaan, kun je iedere opname maar 1 keer bekijken. 4 dagen terug wordt opnieuw beleefd dus. Het idee dat hij op het einde weer als toekomstige zelf te zien is, is ook lastig te begrijpen. Een film met een toekomst-verledenthema kan nooit helemaal kloppend worden gemaakt, aangezien de toekomst moet verdwijnen als hij het verleden verandert.
john constantine
Een goeie spannende sciencefiction/actiethriller
Denzel washington zoals altijd weer erg goed in z'n rol. Hij was best moeilijk om te begrijpen maar daarmate de film steeds verder gaat begrijp je er steeds meer van. Het einde was ook leuk/goed
Hij krijgt van mij een 5.0!!
Filmfreaker
Goede blockbuster. Gewoon vermaak en er klagen veel mensen over het verhaal, maar het is een zeer vermakelijke film, met veel spanning, sensatie en actie.
Kan er niets aan doen, krijgt een 5.0 van me.
Overtuigende sf film die me wist te boeien. Washington is dan ook een overtuigend acteur, ook nu weer.
Het verhaal is diepgaand, soms lastig te volgen maar als je goed oplet valt het wel mee. Het einde is sterk en de spanning is de gehele film aanwezig. Prima film.
andnino
Superieur verhaal! deed me denken aan het spel Prince of Persia: Warrior Within, waarin op dezelfde manier de hoofdpersoon erachter komt dat zelfs tijdreizen je lot niet kan veranderen. erg indrukwekkend. topfilm.
soom
Denzel Washington speelt sterk, er zitten echt handenwringende scenes in aan het einde, ik at echt m'n nagels vierkant op toen, zat ook echt vreselijk in het verhaal, hoewel ik wel ontzettend moe was, het was rond kwart voor 3 dat ik hem keek. Maar wel een goed bedacht verhaal. Hier en daar kleine dingetjes die ik niet zo begreep, maar toch wel een goede film.

Sciencefictionfilm 'Deja Vu' van Tony Scott vanavond te zien op televisie

Goede beoordeelde films die net als 'Tenet' aan de haal gaan met de tijd

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006