Genre: Mystery / Drama
8,5 (1.570.261)
Releasedatum: 8 februari 2007
Bekijk via Prime Video
Plot The Prestige
"Are You Watching Closely?"
Robert Angier en Alfred Borden zijn al van jongs af aan, toen ze nog lerende goochelaars waren, elkaars rivalen geweest. Nu, rond 1900, zijn ze beiden volleerde illusionisten en is hun rivaliteit tot immense proporties gegroeid. Zelfs zo groot dat alles en iedereen in de buurt van de aartsrivalen gevaar loopt.
Robert Angier
Tesla
Alley
Judge
Jordy
Bij herziening nog steeds erg goed, maar jammer dat dat ene shot op het eind waarbij de ene kloon de andere neerschiet de dubbele bodem onderuit schopt. Ik kan niet anders concluderen dan dat de machine inderdaad werkt. De film was m.i. nog beter geweest als 'ie voor dubbele uitleg vatbaar was, en dat was 'ie geweest als dat ene shot er niet in zat.
Dan was het OF kiezen voor de gigantische mooie tragiek van telkens die 50/50 kans op het lot van z'n vrouw OF kiezen voor de ultieme tot in details uitgewerkte truc, als bij die Chinees. Dan had je zeg maar elke keer dat je deze film zag een andere kunnen zien dan de vorige keer
Knisper
Dat moment waar die ene kloon de andere neerschiet, dat wordt toch door Angier verteld (dat is toch het moment waar hij aan Borden uitlegd hoeveel moeite en kracht het hem heeft gekost)? Dat is dan ook subjectief en hoeft niet echt gebeurd te zijn. Hoe dan ook, volgens mij viel was dat gewoon te verklaren volgens de machine-werkt-niet-theorie.
Jordy
Zo kun je alles wel goed praten, dat gaat mij wat te ver. De hele film wordt zo'n beetje in flashback door een van de twee verteld.
Knisper
Dat is ook wel zo (al is er ook veel objectieve flashback
) en dat laat ook veel ruimte om te denken wat je wil. Voor mij is het meer het idee dat alles in de film logisch verklaarbaar is. Dan is het wel heel merkwaardig (en ongeloofwaardig) dat er in een perfect rationeel verhaal opeens een kloonmachine zou zitten.
john constantine
DIt was echt een goeie film! zeker een aanrader voor mensen die veel willen nadenken bij films. 5.0* !!!!!!
Willy Wartaal
Doe eens gek geef hem een 5.
otherfool
Goochelaars. Als kleine jongetjes en meisjes kijk je ernaar en zit je vol verbazing en verwondering te kijken. Het knappe van de Nolans is dat zij nu juist *dat* aspect naar voren hebben gebracht. Als een klein joch zat ik op dat supergeheim te wachten en de spanning werd haast ondraaglijk, het is de kracht van goede cinema en dus van The Prestige.
Spanning ten top dus met een heerlijke cast (man man wat mag ik Caine toch graag zien) en een perfect opgebouwde sfeer. 4 ruime sterren voor wederom een schitterende team-up van de Nolans.
Overigens ben ik van de partij die denkt dat de machine niet werkt, maar daar is door anderen zo te zien al erg veel over verteld
Berty
Hoe kun je nou denken dat de machine niet werkt, hoe kan hij dan dood zijn, nog leven en ook nog een keer in die bak met water (op het eind) zitten?
Gizzmann
Dat vraag ik me ook af
Zal nog wel eens rustig alle berichten nalezen, maar ik zie niet hoe je er omheen kan.
nens89
Ik vond dit een goede film. Dat de film begon was ik er niet helemaal met mijn aandacht erbij, zodat ik er totaal niets van snapte. Dus heb maar de film opnieuw gestart. Zodra je er eenmaal goed in zit, kan je de flashbacks, die steeds wisselen goed volgen.
Het einde was verrassend.
Voor mij 4*
stevenvanwoo
Super film
Geweldig verhaal en een onvoorspelbaar einde
en Het onderwerp goochelaars is ook leuk, want wie vind dat nou niet mooi om verrast te worden met trucks
*4,5
The One Ring
Geen onaardige film, maar helaas wel weer zo'n film die iets teveel op verrassingen en plottwist steunt. Het eerste anderhalf uur vloog voorbij en heb ik me uitstekend vermaakt. Lekker sfeertje. Fijne acteerprestaties van Jackman, Bale en vooral Caine en natuurlijk leuke goocheltrucs om de kijker bezig te houden. Maar het laatste half uur verpeste de film een beetje. Ik zag verscheidene ontknopingen al lang aankomen. Ik had al na een kwartier geraden dat Angiers niet echt verdronken was en toen er eenmaal een kloonmachine bijgehaald werd viel alles al lang voor het einde op zijn plaats. Ik snap de keuze voor een machine die trucs écht uitvoerd in een film over magie en illusie ook niet echt. Erg slecht idee. De onthulling dat Borden een tweelingbroer had zag ik dan niet snel aankomen, al had ik allang door dat die rechterhand van hem een belangrijke rol bij de verrassing zou spelen, aangezien hij opvallend weinig (lees: niets) zegt en zo afstandelijk in beeld gebracht werd.
Uiteindelijk bleef ik dan ook met een gevoel achter dat Nolan juist géén goede goocheltruc had laten zien met zijn film, maar gewoon de zoveelste simpele plottwister in de stijl van Memento, The Sixth Sense en The Usual Suspects. Deze film is door de sfeer net iets beter dan die genoemde film, maar een meesterwerk zie ik er nog lang niet in. Doe mij dan toch maar The Illusionist. Eigenlijk lijkt die film nog niet eens zo heel veel op The Prestige. Wellicht omdat The Illusionist begrijpt dat hij naast plottwists ook nog iets anders moest brengen.
Heeft iemand trouwens enig idee waarom Scarlett Johansson in deze film zat? Compleet nietszeggende rol van haar hier en ze acteerde als enige ondermaats. Er ontstaat hier een soort Johansson-moeheid hier door al die weinig betekenende bijrollen die ze tegenwoordig speelt. Wel leuk om Andy Serkis eens buiten zijn Gollum-rol te zien.
Matchostomos
'The Prestige' is toch meer als een louter uit plottwists bestaande prent. Centraal staat namelijk een fysieke en vooral mentale confrontatie tussen twee mannen, die zowel hun eigen grenzen als de grenzen van het geloofdwaardige (het waarneembare?) trachten te verleggen.
Op die manier denk ik dan ook dat de complexe structuur van de prent bijdraagt aan dit gegeven. Nolan is een oerdegelijk verteller, en het zou me vervolgens verbazen dat hij enkel oog heeft voor de plottwists en niet voor de personages.
'The Illusionist' weet ook iets anders te brengen, maar kan ondanks zijn schitterende sfeerschepping geen gevoel leggen in het romantische verhaal. Nortan mag dan schitteren, de 'vonk' met Biel is helemaal afwezig en de relatie bijgevolg weinig geloofwaardig. Bovendien voelen de plottwists weinig overtuigend aan en voegen ze weinig toe aan het geheel.
The One Ring
Ik zag deze confrontatie vooral als excuus om een verhaal met twist op te bouwen.
Nolan is wel een oerdegelijk verteller, maar zijn personages zijn toch niet echt sterk. Ze staan voor mij toch echt duidelijk in dienst van de twists. Zo dient zelfs de slechte relatie tussen Bale en zijn vrouw louter als een extra element aan de twists, iets waardoor je zou moeten merken hoe geniaal de film in elkaar zit. Veel gevoel zit er niet in deze scènes. Bij Memento had ik al dezelfde indruk over de verhouding tussen personages en verhaal.
Ik vond The Illusionist ook niet per se briljant qua plottwists, maar de film werd wel overtuigender gebracht. Wellicht omdat het meer een sprookjesachtige sfeer heeft. Bij een sprookje wordt magie al snel acceptabeler. The Prestige is een rationele film, waar Nolan vooral hoopt dat zijn kijkers verrast worden doordat ze na gaan denken over de mogelijke twists. Maar juist door middel van nadenken over magie verdwijnt de magie. The Illusionist leek me vooral te willen verwonderen, The Prestige lijkt je vooral voor gek te willen zetten. Een belangrijk verschil.
Knisper
Daar verschillen de meningen over.
Met juist wel een goede truc als gevolg.
Maar dat heb ik wel te vaak gezegd. Ik ga de film binnenkort nog een keer bekijken, want als ik de film dan zie op de manier hoe jij het ziet, dan zou ik het ook een pak minder vinden.
Madecineman (moderator films)
Leuke vermakelijke film, imo een stuk beter geslaagd dan die andere goochelaar film The Illusionist. The Prestige ziet er ook nog eens een stuk beter uit trouwens. Een van de leukere popcorn-films van de laatste tijd.
De film draait om de zich steeds verder ontwikkelende rivaliteit tussen 2 concurrerende goochelaars en die uiteindelijk uitmond in een dodelijke (?) climax, daar kan onze eigen Hans Kazan nog wat van leren
Eigenlijk is het verhaal vrij rechtlijnig vertelt en uiteindelijk draait de film zeker niet om veel verschillende raadsels en plottwisten, tegen het eind staan er slechts twee zaken centraal. Ten eerste is er de plottwist van de tweeling Borden en hun dubbelleven. Je zou kunnen zeggen dat die twee het wel erg ver doorvoeren (wisselen van vrouw en minnares) maar dit past toch wel in de logica van de film en de karakters. Na het zien van de chineese goochelaar realiseert een van de Bordens zich dat om succesvol te zijn dit vraagt om ultieme zelfopoffering, iets waar zijn concurrent Angier niet toe in staat blijkt te zijn. Ten tweede blijft de kijker met de vraag zitten; Werkt die kloonmachine nu echt? Ik zelf denk van niet. Vind het niet echt passen in een verhaal met verder weinig fantasie elementen en ten tweede als het wel zou werken zou ik het wel een hele slappe oplossing vinden! En das te jammer want daarvoor vind ik de film te leuk.
Eigenlijk komt het er dan op neer dat je als kijker het geheim van Borden wel weet maar dat Angier zijn geheim het graf mee inneemt. Angier blijft tot het moment van zijn dood hardnekkig vasthouden aan zijn geheim en leert daarmee misschien ook wel wat de ultieme zelfopoffering is. Het enige wat ik niet kan verklaren is van wie het lijk nu was? Misschien dat Angier zelf een dubbelganger heeft getraind? Zal de film nog wel eens kijken en dan eens zien of Nolan er ergens aanwijzingen hiervoor in zijn film gestopt heeft.
Nolan blijft een leuke regisseur, zijn films zijn altijd wel de moeite. In The Prestige pakt hij lekker groots uit met stemmige decors, kostuums en muziek en bovendien heel behoorlijk acteerwerk. Vooral de mannen doen het leuk, heb genoten van het trio Bale, Jackman en de ouwe Caine. De vrouwen zijn wat minder interessant en Scarlett lijkt er inderdaad alleen maar om haar naam in te zitten. Nu, ja het blijft natuurlijk Hollywood. Ik ga voor een hele aardige 3.5*
The One Ring
Daar verschillen de meningen over.
Ik heb intussen het spoilertopic doorgenomen, maar geen enkele van de theorieën die uitgaat van het uitgangspunt dat de machine niet werkt is overtuigend. Al is het maar omdat er zeker 3 dode Angiers te zien zijn, wat onmogelijk is zonder zo'n kloonmachine.
Met juist wel een goede truc als gevolg.
Dat lijkt me nogal tegenstrijdig, nietwaar?
Madecineman (moderator films)
Heb het spoilertopic (nog) niet doorgenomen (zal ik zo eens over doen) maar volgens mij zijn er maar 2 dode Angiers waarvan je het echt zeker weet. Diegene die in het mortuarium ligt en diegene die op het laatst door Borden wordt neergeschoten. De Angiers die Angiers zelf neerschiet (LOL) kan een verzinsel zijn, ook de Angiers op het laats in de watertank kan een illusie zijn (een wassenbeeld bv). Dit zou er op duiden dat Angiers met zijn dubbelganger (?) zijn truc heeft geperfectioneerd en alles doet om de illusie op te houden (net zoals de chineese goochelaar uit het begin van de film).
The One Ring
Nee hoor, het zijn er zeker 3. Ik tel die ene die Angiers zelf neerschiet niet mee. Ten eerste is er de Angier die verdinkt, zodat Borden van moord beschuldigt wordt. De tweede is de Angier die door Borden vermoord wordt op het einde. De derde Angier is in het laatste shot te zien. In de kamer waar de neergeschoten Angiers ligt zien we nog een bak met water staan waar ook een dode Angier inzit. Dit kan niet dezelfde zijn als die eerder verdronk, aangezien die later nog in een mortuarium te zien is.
Lijkt me waterdicht eerlijk gezegd.
Madecineman (moderator films)
Nee dat hoeft niet, de Angiers in de tank op het einde kan bij de illusie horen, nergens zie je aanwijzingen dat dit ooit een "levende Angiers" is geweest, het kan een wassenbeeld zijn bv. Okay Angiers moet zijn truc dan wel heel ver doorvoeren maar dat past wel in het thema van de film.
The One Ring
het kan een wassenbeeld zijn bv.
Ik kan geen reden bedenken waarom Angiers een wassenbeeld in een watertank zou laten zetten.
Madecineman (moderator films)
Om de illusie te perfectioneren. Net zoals die chinees die deed alsof hij kreupel was en dat ook deed als hij na de show het theater verliet. De man wordt als het ware zijn eigen illusie, eigenlijk leef je een groot geheim en leugen. Het vraagt om zelfopoffering, een van de thema's die regelmatig wordt aangehaald. Net zoals dat het publiek (wij dus) liever niet de waarheid zien maar juist de illusie (in die zin is zeker de kloonmachine en eigenlijk ook de film zelf een goocheltruc). Ik vind dat zelf een leukere verklaring iig dan dat de machine zou werken.
The One Ring
Maar wat heeft een wassenbeeld in een watertank op een plaats waar niemand komt (of hoort te komen) met perfectionering van een truc of zelfopoffering te maken? Zelfs Borden zou dat wassenbeeld eigenlijk niet hebben hoeven zien, aangezien Angiers niet wist dat Borden op dat moment nog zou leven. En eigenlijk ziet Borden het ook niet. Dus voor wie wordt is dat wassenbeeld er dan. Voor de filmkijker? Houdt Angiers zelfs daar rekening mee? Geloof me, ik zou ook liever zien dat die machine niet werkt, maar het klopt gewoon niet.
Knisper
Ik ben het toch met Madecineman eens. Volgens mij is de Angier die verdrinkt de dubbelganger (let maar eens op, het verdrinken is slechts een keer gezien en hij kijkt behoorlijk geschrokken als hij in de tank valt. Blijkbaar valt hij normaal gewoon zacht. Dan is er de echte Angier van het einde.
De Angier in de watertank is gewoon een mindfuck. Op dat moment zegt de voice-over namelijk dat we graag in magie willen geloven, zelts tegen beter weten in. Het is niet voor niks dat het zo wazig in beeld werd gebracht. Zo werd gewoon expres even geprobeerd om iedereen in verwarring te brengen.
Madecineman (moderator films)
Het gaat erom dat de illusie tot in de perfectie wordt doorgevoerd, dus ook de zaken die het publiek niet direct zien. Eigenlijk gaat de goochelaar zijn eigen illusie geloven en leven (net zoals Borden en zijn broer dat deden). De opoffering is dus dat je eigenlijk niet je eigen leven kunt leiden, de tol van de roem zeg maar.
Nee, dat lijkt me wel erg ver gaan. Maar... bedacht me zonet wel dat deze film van Nolan natuurlijk ook een grote illusie is terwijl we nu al 2 dagen hier ouwehoeren over zijn "Prestige" alsof het echt gebeurt zou zijn

Ik ben nog niet overtuigd! Omdat het is best kloppend te maken is en bovendien vind ik het beter bij de thematiek van de film passen als de machine juist niet werkt, een truc is. Dat is namelijk waar de hele film om draait. Ik vraag me trouwens wel af wie nu de moordenaar is (dat moet dan Angiers zelf zijn geweest dus om zo Borden erbij te lappen en zo de ultieme wraak te nemen).
The One Ring
Nee, sorry. Geen enkel argument die probeert te verklaren dat de machine niet werkt weet mij te overtuigen. Als al die dingen waar zouden zijn dan zou ik de film denk ik zelfs alleen maar slechter vinden, want dan wordt het me allemaal te vergezocht en is het niet langer acceptabel.
Madecineman (moderator films)
want dan wordt het me allemaal te vergezocht en is het niet langer acceptabel.
Verder gezocht dan een tweeling die vrouw en minnaressen uitwisselen en waarvan een de vingers afbeiteld? Ik vind het juist beter passen bij de film dat beidde heren zo ver gaan om roem en wraak. Maar goed denk dat we een beetje in een patstelling zitten nu... en film blijft een illusie dus het publiek mag geloven wat het wil
The One Ring
en film blijft een illusie dus het publiek mag geloven wat het wil
Mee eens. Laten we het daarop houden, want verder zullen we het waarschijnlijk niet snel eens worden.
Puthenaer
De film boeide mij van begin tot eind. 4,5 dik verdiende sterren. als die kloonmachine er niet geweest was, had de film 5 sterren gekregen!

Mysteryfilm 'The Prestige' van Christopher Nolan wordt morgenavond uitgezonden op televisie

De tien best beoordeelde films van de jarige Hugh Jackman (55)

De vijf beste films van de vandaag jarige Christian Bale (48)

Vijf goede films die met je brein spelen

The Shawshank Redemption

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

The Usual Suspects
Thriller, 1995
londen, engelandzelfmoordcompetitiegeheimobsessiemagiedagboeksterven en doodtwistclass societyillusiontrickshostilityclasspartnerrivaliteitsteampunkcrueltyhangingjail cell19e eeuwnikola tesla goochelaartesla coilbittersweet secretdirectmind-blowing antagonisticembarrassedpretentious