• 9.378.314 stemmen

The Boondock Saints (1999)

Actie / Misdaad | 108 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Troy Duffy

Met onder meer: Willem Dafoe, Sean Patrick Flanery en Norman Reedus

Gesproken taal: Engels en Spaans

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The Boondock Saints

"Thy Kingdom Come. Thy Will Be Done."

De Ierse broeders MacManus voelen dat ze een missie van God hebben om alle misdadigers in hun stad Boston te vermoorden. Al snel worden ze opgehemeld door de media, die ze The Boondock Saints noemen. Ze krijgen de FBI, onder leiding van de extravagante Paul Smecker achter zich aan.

avatar van TheOne

TheOne

Bij het zien van de trailer verwachte ik veel meer dan de film eigenlijk waard was

avatar van Snuck

Snuck

wat een superfilm zeg.

ik ben blij dat ze met een 2e deel bezig zijn.

wat ik wel minder vind is dat Willem Daffoe daar

niet in mee doet

avatar van vicento

vicento

filmfreaks beste mensen dit is een echte cult klasieker.... lieve mensen je moet hem minimaal een keer bekijken en trouwen een staande ovatie voor menneer billy connoly hij is geweldig deze film krijgt van mij een dikke 10 wel verdient.

avatar van Consurgo

Consurgo

Begin vond ik iets minder, maar na een minuut of 20 komt ie echt lekker op gang en achteraf had ik toch wel het idee dat ik een erg vette film had gezien.

Lekker vlotte actie, paar leuke dingen (kat, het vertellen van de FBI agent op het laatst)

En die Ierse accenten zijn natuurlijk vet!

avatar van Ynst

Ynst

cool hoor

4 *en

avatar van v1ce

v1ce

Niet voor niets staat deze film op nr 1 op mijn persoonlijke top 10!!

Macmanus bros rocks!!!

En jah ook ik wacht met smart naar deel 2!

"All Saints Day"

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

dit is nog zoon goeie film hoe alles in elkaar is gezet uitleg van dafoe dan het misdaad al die flashbacks enz maken deze film een toppertje

avatar van br!cktop

br!cktop

hopeloze film

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

br!cktop schreef:

hopeloze film

:O mag ik daar een uitleg bij??

djelle

Volgens mij worden hier veel dingen door elkaar geslagen. Boondock Saints is misschien lichtjes geïnspireerd door films als o.a. Pulp fiction, maar het heeft enorm veel inventieve en originele elementen die heel creatief en boeiend zijn. Er zijn veel knappe scenes en de personages zijn ook heel sterk. De dialogen en het camerawerk, alsook de opbouw van het verhaal zijn prachtig.

Boondock Saints is op zeer veel vlakken erg verschillend dan pulp fiction (of andere Tarantino-werken). Ten eerste heb je het verhaal, dat zelfs totaal niet over criminelen gaat, eerder over een paar paranoïde gekken die denken dat hun moorden een doel hebben. Ten tweede hebben de actiescenes ook hun eigenheid aan BS (heel stijlvol en origineel), die hoegenaamd niet te vergelijken zijn met Pulp F. Ten derde heb je het camerawerk en de symboliek met de gepaarde hallucinante gewoonten (bv: die gebeden bij de moorden) En zo kan ik er nog tientallen opnoemen. (de muziek, de montage, de effecten, de personages, de sfeer... enzoverder)

Er zat enkele hilarische (zwarte) humor in ook. Bv de katscene, waar ik hartelijk mee gelachen heb. Het énige wat mij een beetje stoorde was het feit dat de pistoolschoten telkens opnieuw onhoorbaar waren. Maar achteraf bekeken is het toch heel machtig gedaan, zeker met die muziek erbij. Wel jammer dat het nooit eens afwisselde, maar kom.

Boondock Saints is een prachtige film in zijn genre, die misschien een klein beetje inspiratie haalt bij enkele andere werken (maar Duffy maakt er goed gevonden varianten op), maar toch zoveel mogelijk eigen soep levert. Er waren zeer veel originele elementen en toevoegingen die zeer boeiend en interessant uitgedacht waren. Samen met het unieke verhaal en de eigenzinnige scenes en camerawerk was dit echt een genrevariant die bijna volledig op zijn eigen poten kon staan. Dit is zeker geen flauw afkooksel die weinig interessante nieuwigheden/toevoegingen biedt (en/of waarbij je enkel het gevoel hebt dat ze vooral gemaakt zijn om in te spelen op de populariteit van het genre). Lock, Stock and 2 smoking barrels: dit is pas zo'n flauw afkooksel. Boondock is bijna een film op zich. Ik geef dit origineel, doch goed geïspireerd juweeltje dan ook een 4,5.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

djelle schreef:
Ten eerste heb je het verhaal, dat zelfs totaal niet over criminelen gaat,

Dan vraag ik me toch echt af of je wel opgelet hebt. De hele film draait om criminelen.

(die gebeden bij de moorden)

Goh, waar heb ik dat toch eerder gezien?

Heb ik ook erg om gelachen maar het lijkt me wel duidelijk waar dat op geinspireerd is.

Ik denk dat ik deze film met elke kijkbeurt af zal waarderen. Ben benieuwd waar ik eindig.

avatar van bisse

bisse

Vermakelijke film waarmee duffy bewijst dat hij een publiek kan vermaken en weet hoe een film als dit hehoorlijk te monteren en te schieten. het script is echter erg onstabiel en hele sterke scenes worden afgewisseld met personages en scenes van een heel laag niveau. Dafoe maakt daarentegen een hoop goed en redt de film. In zijn geheel een leuke snack uit de videotheek maar zeker niet meer dan dat. 2,5 ster

djelle

De hoofdpersonages zijn toch eerder een soort van doorgedraaide "moraalridders", rechters die gerechtigheid willen strooien?

Goh, waar heb ik dat toch eerder gezien?

Dat zou kunnen. Geef eens een paar voorbeelden?

Je zou eventueel kunnen zeggen dat het inderdaad geïnspireerd is op die autoscene van pulp fiction, maar het is toch wel totaal iets anders hoor. Maar niettemin is het een goed gevonden variant van een goeie inspiratiebron van een knap element uit een andere film. Daarnaast bieden ze genoeg eigen waar.

Kijk, je hebt 2 soorten films die Tarantino-geinspireerd zijn:

1. Een film die bijna alles letterlijk kopieert (de dialogen, de door elkaar geweefde verhaalstructuur, de scenedetails, de hoeveelheid actie, de filmstijl enz...) zonder al te veel eigen varianten of originele elementen in te steken. Je voelt meestal ook in je onderbuik dat ze eigenlijk vooral gemaakt zijn om in te spelen op de huidige populariteit van het genre. Bovendien halen ze het lang niet bij hun origineel. Deze films kunnen mij echt irriteren. Bv: Lock Stock, and 2 smoking barrels (voor mij persoonlijk)

2. Een film die veel inspiratie opgedaan heeft bij andere films (dit is eigenlijk positief wanneer regisseurs dit doen), en die er creatieve en goed gevonden varianten mee maken. Bovenal strooien ze er meest eigen vondsten bovenop die heel vernieuwend en origineel zijn. Te beginnen met het verhaal, dat niet te standaard is. Het is ook minstens evenwaardig aan zijn origineel. Deze films kunnen mij echt entertainen. BV: Boondock Saints (persoonlijk)

avatar van BoordAppel

BoordAppel

djelle schreef:

Dat zou kunnen. Geef eens een paar voorbeelden?

Het lijkt me ook wel weer duidelijk dat dit geinspireerd is op PF. Jules die voor een moord een passage uit de bijbel citeert. Gewoon ordinair jatwerk.

Och kom, anders omdat het een kat is in dit geval? Gewoon een kopie van de scene uit PF.

djelle

Tjah, op die manier kan je voor élke film wel veel vergelijkingen maken met andere films. Dat is nu eenmaal de gang van zaken, en maar goed ook: Elke film is wel geïnspireerd op iets, meestal vooral uit andere films, maar dit is goed voor de evolutie en de vernieuwing van films in het algemeen.

Wat belangrijker is: zijn het goeie varianten van knappe zaken en hebben ze daarnaast zelf ook nog veel te bieden dat 100% origineel is. Als toelichting zegt mijn laatste post (voor deze nu) genoeg over wat ik belangrijk vind bij dit soort geïnspireerde werken, zonder dat ze teveel een ordinaire ripp-off worden.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ga de film vooral niet herzien (of juist wel).

Stond hier een paar jaar geleden in de top 10. (waarom is me een raadsel, of wordt dat voor eigen rechter spelen zo gewaardeerd ? )

djelle

Dat aspect is in elk geval op een hele leuke en originele manier gebracht. Maar daarnaast heeft het nog vele goeie zaken, zodat het zeker hoog genoteerd mag staan. In de top 10 is inderdaad overdreven.

avatar van starbright boy

Laat ik het nu net een strontvervelende rip-off vinden. Ik ben ook geen fan van Guy Ritchie, maar die gaf zijn films tenminste nog een Brits randje mee. Dit vond ik echt een kitscherig misbaksel. Met een vreselijk script en irritante overacting. Ik kan me één geinig ideetje herinneren in de hele film. Echt met heel veel moeite uitgezeten (in drie etappes). Met afstand de slechtste film uit de top 250 (die ik gezien heb). Ik doe er nog maar een half sterretje af.

avatar van mister blonde

mister blonde

FisherKing schreef:

moet je dat waarderen om de film goed te vinden? heerlijk jatwerk, dit.

avatar van Rob82

Rob82

Ik vind dit toch zeker een zeer goede actiefilm met het mooie element dat die ene politieman (ik ben zn naam kwijt), steeds verder komt bij de analyses van de moorden, eerst gebeurt gewoon een moord en dan gaat hij het analyseren, en bij de laatste staat ie er als het ware gewoon bij. Schitterend gevonden, ik weet niet of dit jatwerk is, dan moet er maar even op gereageerd worden als dit ook al in andere films is geweest (wil ik graag weten, dan kan ik die films ook kijken:))

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

ach ja jongens, wat is nou niet jatwerk de laatste tijd

avatar van Rob82

Rob82

als er maar goed gejat word, vind ik het wel best..

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Deze film gister voor het eerst eens bekeken naar er al veel over gehoord te hebben. Dat ie geniaal is is zwaar overdreven. Enkele leuke scenes maar vooral Willem Dafoe als wat "andere" FBI agent deed het voor mij erg goed. Alsnog 3,5* zullen eens kijken wat de tijd er mee gaat doen...

avatar van Disk

Disk

Ondergewaardeert Meesterwerk.

4.5 str

avatar van De GeuS

De GeuS

Hmmm, valt wel mee hoor....

avatar van Chr.s

Chr.s

Deze wil ik nog eens herzien, voorlopig 3*

avatar van janoz46

janoz46

Heej!

Zeer goede film 5 sterren!!

Kheb hem nu 5 keer gezien en de laatste keer met anderen die hem nog niet hadden gezien. Toen heb ik voor de grap het aantal keren dat "FUCK" voorkwam geteld.... 233!!! HAHAHA

JANOZ

avatar van luuk1988

luuk1988

ik vind dit zo een maaster flim en ik kan niet geloven janoz dat er 233 x fuck in voor komt!! het zit allemaal zo vlot in elkaar en hoe de tegenspeler van die 2 achteraf verteld hoe het gegaan had moeten zijn... hahaha schitterend 5 sterren vind ik wat optimistich want het kan altijd beter maar 4 sterren zijn het zeker waard~!

avatar van Prudh

Prudh

Ik snap het negatief commentaar op deze film niet helemaal. Ik vind de film echt geweldig! Hoe de film de feiten weergeeft via het speurwerk van de geweldig acterende Dafoe. Eerst zijn visie op het verhaal, dan hoe het echt ging. En later komt het steeds dichter in de buurt van de waarheid: Dafoe doet mee in de scene waarin de 'Saints' een maffioos omleggen alsof hij erbij was. Meesterlijk! En de score vond ik ook heerlijk.. is die eigenlijk wel te koop?

Deze film is echt een aanrader!