• 9.379.415 stemmen

The Boondock Saints (1999)

Actie / Misdaad | 108 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Troy Duffy

Met onder meer: Willem Dafoe, Sean Patrick Flanery en Norman Reedus

Gesproken taal: Engels en Spaans

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The Boondock Saints

"Thy Kingdom Come. Thy Will Be Done."

De Ierse broeders MacManus voelen dat ze een missie van God hebben om alle misdadigers in hun stad Boston te vermoorden. Al snel worden ze opgehemeld door de media, die ze The Boondock Saints noemen. Ze krijgen de FBI, onder leiding van de extravagante Paul Smecker achter zich aan.

Pastichio Rocker

Pulp Fiction heeft tenminste ruimschoots bewezen een meesterwerk te zijn, gezien de invloed die deze heeft gehad op andere films en hoe goed deze wordt gewaardeerd in toplijsten elk jaar. Dat kan ik van deze matige prent niet zeggen.

Don Dijk

Ach mensen, het zijn allemaal maar meningen. Harm Jan Stegenga schrijft gewoon een fantastisch stukje over deze film zeg.

Ik ben het er niet mee eens, maar ach, wie ben ik? Ik ga me in elk geval niet excuseren voor het feit dat ik dit een ontzettend stoere film vindt met al zijn gefuck en gerook.

ILDIB schreef:

Echt TE droevig voor woorden dat mensen denken dat de regisseur ook maar 1 moment gedacht heeft een serieus bedoeld meesterwerk neer te zetten. Stegenga en The One ring zijn daar de grootste voorbeelden van. Ze houden maar niet op over redenen en naaperij van pulp fiction. Stop eens een keer met vergelijken, ja er zijn overeenkomsten op sommige elementen, maar daar waar pulp linksaf gaat, neemt deze een afslag naar rechts. En een 1 of lager geven voor deze film is gewoon ronduit stompzinnig. Wat geef je dan aan snakes on a plane of crocodile of zo...

De pluspunten van de film die van begin tot eind bedoeld OVER THE TOP is geschoten (als we dan toch willen vergelijken moet je m niet met pulp fiction vergelijken maar met get shorty of true romance, ook films waarbij de waarheid niet serieus genomen wordt).

- De live reenactements met Dafoe

- De dialogen

- De beelden an sich

- De muziekscore

- De totale absurditeit van sommige actiescenes

Maar ja, je bent bevooroordeeld of niet.

Ik vind dat je een beetje aan het zeiken geslagen bent, zonder rekening te houden met wat ik schreef. Heb je mijn recensie bij deze film eigenlijk wel gelezen? Alle punten waar jij over spreekt komen daar aan de orde en ik leg erbij uit wat er mis mee is. Van de flauwe rol van Dafoe (een acteur die ik verder nochtans zeer waardeer), de lelijke beelden, de puberale dialogen, tot het matige gebruik van muziek: het staat er allemaal in. Ik beschrijf zelfs dat ik weet dat de film over-the-top bedoelt is en ik leg uit dat ook bedoelt over-the-top slecht kan uitpakken, zoals bij The Boondock Saints.

Waar ik het in mijn hele recensie niet over heb is Pulp Fiction. Die haal je er toch echt zelf bij. Ik heb die film in de latere discussie slechts eenmaal genoemd en dat was ook nog omdat iemand anders ermee aan kwam zetten. Dat wil niet zeggen dat ik de link met Pulp Fiction niet zie, maar het is niet zo dat ik The Boondock Saints slecht vind omdat Pulp Fiction een meesterwerk is. Er zijn genoeg regisseurs die duidelijk door Tarantino's film beïnvloed zijn en wiens werk ik toch zeker kan waarderen. The Boondock Saints is de enige uit deze reeks die ik een halve ster geef.

ILDIB schreef:

O? Soms zijn het gewoon de omstandigheden volgens mij. Net zoals bij deze 2 broers, de omstandigheden zorgen ervoor dat ze het op gaan nemen voor het goede tegen het kwade.

Omstandigheden kunnen een motivatie zijn voor een misdaad. Een hele goede motivatie zelf. Ik kan me intussen niet meer herinneren waarom de Saints criminelen gingen doden. Als daar geen omstandigheden voor waren lijkt me dat best een goed tegenargument.

Jij beweert dus geen enkel positief punt in de film gezien te hebben? Dan vind ik het knap dat je hem hebt afgekeken.

Mijn vermoeden is dat je de negatieve dingen (het zogenaamde jatwerk van PF) factor 100 laat meetellen en de goede scenes maar vergeet.

Als het jatwerk van Pulp Fiction voor mij zo belangrijk was had ik het vermeld in mijn recensie. Verder laat ik inderdaad alle negatieve elementen factor 100 meetellen, maar dat komt slechts omdat ik niets positiefs gezien heb dat ik ook kan laten meewegen in de score.

En voor de duidelijkheid: in principe kijk ik gewoon iedere film af. Ook de slechte.

avatar van jordandejong

jordandejong

Ik dacht dat ik de enige was die dacht dat sommige stukken erg leken op Pulp Fiction, maar ondehand staat de hele pagina er al vol mee. Toch blijft het voor MIJ een heel erg goeie film. Eindelijk een nieuwe film in mijn top10.

En terecht.

ILDIB

Pulp fiction wordt ook door velen als hoogdravend gezeik gezien, zeker het deel met travolta en thurman.

@one ring: inderdaad heb je het er niet over in je openingspost, maar later wel. Daar geef je aan dat je het bij pulp fiction wel vindt kloppen allemaal. En daar zeg je ook dat je WEL een boodschap ziet van de regisseur en dat die nergens op slaat.

Even je lijsten nagekeken, je goede waarderingen zijn veelal terecht, maar van je lage scores zijn er overduidelijk een aantal 'anti' stemmen tegen 'grotere' films. Los daarvan, als je war of the worlds 3.5 punten geeft en dat nog serieus zegt dat dit een slechte film is vanwege de door jouw gegeven redenen. Dat snap ik dus echt niet.

ILDIB schreef:

Iedereen heeft toch wel enkele populaire en veelgeprezen films op onvoldoende staan? En daarnaast ook enkele impopulaire, slecht ontvangen films op een voldoende. Het is onmogelijk om het altijd eens te zijn met de de massa of met 'de goede smaak'. Lage stemmen voor zulke films zijn daardoor nog geen anti-stemmen. Gewoon lage stemmen voor films die ik niet goed vond. Dat andere dan wel van die film konden genieten is verder van weinig belang.

War of the Worlds is een totaal irrelevante film om hier te noemen en mijn stem voor die film heeft geen enkele verhouding met die van The Boondock Saints. Maar voor de duidelijkheid: War of the Worlds deed voor mij prima wat hij wilde doen: een spannende bioscoopervaring leveren. Dat het verder niet geniaal is doet daar weinig aan af. The Saints daarentegen wisten mij niet te vermaken, maar wel te irriteren. Genoeg reden om hem dan lager te geven dan War of the Worlds.

ILDIB schreef:

Ja, maar dat zei ik niet. Ik zei dat je Pulp Fiction wel kan beschouwen als een meesterwerk omdat deze film heel veel andere films (waaronder deze) heeft geinspireerd en nog steeds als één van de beste films in het misdaadgenre wordt gezien door allerlei topcritici (en dan heb ik het niet over amateurschrijvertjes zoals wij).

avatar van Bottleneck

Bottleneck

amateurschrijvertjes zoals wij.

Aan je 2 sterren voor deze film te zien zou jij zomaar de Veronica-recensent kunnen zijn

The One Ring schreef:

Gelukkig zijn er mensen met meningen die verschillen. War of the worlds haal ik erbij omdat zoals jij boondock van begin tot eind vreselijk vind, ik dat met die heb. Stompzinnige personages die tegen alle logica in de onwillende hero uithangen, dit alles natuurlijk onder de zoetsappige amerikaanse heroism. Elke acteur in wotw presteerd onder niveau, totaal niet geloofwaardig. Totale verkrachting van het originele prachtige verhaal daarbij ook nog.

In deze film, die NIET serieus bedoelt is spelen de karakters karikaturen. Hoe kun je nu een karikatuur slecht vinden? Je kan een hekel hebben aan het karakter ervan, dat wel. Maar dat staat los van de rest. Anyhoe, ik blijf het een goede film vinden met prachtige over the top dialogen en actie. Jij hoeft dat niet te vinden, maar m.i. is je afbraak van deze film erg overtrokken.

Pastichio Rocker schreef:

Klopt, maar dezelfde critici vinden The Ring ook geweldig, terwijl het origineel Ringu vele malen daarboven staat. Dat kan met pulp fiction en boondock dus ook. De een is super, de ander een goede lookalike.

Pastichio Rocker

Daar valt aan te twijfelen of ze dat wel doen; het spelen van karikaturen.

ILDIB schreef:

Hoe kun je nu een karikatuur slecht vinden?

Je kunt toch ook niet ieder karikatuur goed vinden? Dan zou een regisseur alleen nog maar karikaturen in zijn films hoeven te gebruiken om te scoren. Een karikatuur goed neerzetten is niet meteen makkelijker dan het gebruiken van een wat serieuzer karakter. Voor allebei is namelijk wel een bepaalde, zij het compleet verschillende, expertise nodig. Een karikatuur wordt al snel flauw en irritant als het slecht uitgevoerd is. Het vereist een bepaalde komische timing of een kunst om grotesk te spelen zonder voor gek te staan. Wat mij betrefd lukt dit de acteurs van de Siants dit niet.

ILDIB

Deze film is een groot karikatuur Rocker.. Ik moag hopen dat je dat wel ziet.

Ring; Klopt, binnen een film moeten de karikaturen wel een rol hebben, en ze moeten ook goed uitgebeeld worden.

In deze film slaagt men daar behoorlijk in. Zie je eigen reacties. Je vind dafoe te erg, rocco vreselijk en de broers matig.

Ik vind die allemaal goed, alleen Il Duve valt mij tegen.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

"You walk in some kids bedroom and it's gonna be there...

You got Batman, Superman and The Saints."

"Are you losing any sleep honey? Cause you know what, i'm certainly not."

Haha! Geniaal.

avatar van DVD-T

DVD-T

Dat dit in de top 250 staat. Een beetje een rip-off van Natural Born Killers, in een iets ander jasje.

Een pretentieus filmpje is dit zeg. Een beetje cool alles in beeld brengen en het ubercoole taalgebruik wat daarbij weer gebruikt moet worden, ook lijkt het zo af en toe op een kruising tussen Tarantino en Ritchie en Oliver Stone's Natural Born Killers. Shoot-outs waren vaak rampzalig, slechte Enya/kerk muziek eronder en overmatige slow-mo's die het geheel cooler moeten doen overkomen. En dan die flashbacks iedere keer maar weer. Ik werd er gewoon moe van. Steeds meer van hetzelfde. Het verhaal naast de 100 slow-mo shoot-outs stellen weinig voor en komen soms belachelijk over. Gij zult niet doden zeggen ze op het laatst ook nog . Komt niet echt goed uit de verf.

Acteerwerk was ook niets bijzonders. Dafoe deed het op de automatische piloot, en liet nergens wat van zijn kunnen zien, behalve een paar dingen die de regisseur "cool" leken, uit te voeren. Ook Reedus en Flanery bakken er niet veel van, en daar moeten we als kijker dan ook nog enige sympathie voor opbouwen. Verder erg standaard geschoten, en verder heb ik ook niets bijzonders gezien, en ook de humor werkt vaak niet. Dat stukje met dat touw kon ik nog wel om lachen trouwens. Nee, dan heb ik toch liever Stone's NBK. Af en toe een leuk moment, maar verder vond ik hier niets boeiends of echt vermakelijk aan.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Pastichio Rocker schreef:

Daar valt aan te twijfelen of ze dat wel doen; het spelen van karikaturen.

Om het even zetten ze buitengewoon gemaakte en slappe acteerprestaties neer...

ILDIB

Vergelijken doet met graag hier zie ik..

orbit schreef:

Om het even zetten ze buitengewoon gemaakte en slappe acteerprestaties neer...

Correct, maar de film is geloof ik niet onrealistisch bedoeld. Ongeloofwaardig is 'ie dan wel. Overigens vond ik de twee hoofdpersonen het minst karikaturaal van allemaal. Nee, dan Smecker, Il Duce of die ontzettend vervelende sidekick Rocco. Dat zijn echt stereotypen. En het ontbreken van een echt eind aan de film is ook al zoiets. De film houdt gewoon op eigenlijk, met een paar van die stomme interview scenes, rechtstreeks gejat van Natural Born Killers. En dat Dafoe een valse nicht speelde voegde ook al niets toe aan het verhaal.

kArIzMa_Movie schreef:

"You walk in some kids bedroom and it's gonna be there...

You got Batman, Superman and The Saints."

"Are you losing any sleep honey? Cause you know what, i'm certainly not."

Haha! Geniaal.

avatar van Rosicky

Rosicky

De vorige keer dat ik de Boondock Saints zag, is dusdanig lang geleden dat ik me hem niet al te goed meer kan herrineren.

Daarom begon ik objectief en fris aan deze herkijkbeurt. Die erg goed beviel. De film is een beetje in twee delen te delen. Het deel vóór en ná de broers besluiten iedereen om te leggen. Het eerste deel is redelijk standaard en nog niet al te leuk, maar daarna barst het los.

Een briljante scene vond ik die waarin Defoe (in zijn leukste rol die ik tot nu zag) "meeging" in hetgeen er in dat huis was gebeurd. Dat hij naast de saints ging staan en precies deed wat zij gedaan hadden.

De finale met Defoe als manwijf is ook erg leuk.

Prima misdaadvehicle. Erg goed entertainment. Nul drama of gezond verstand. Dat werkt zelden, maar hier vind ik het prima

Pastichio Rocker schreef:

Correct, maar de film is geloof ik niet onrealistisch bedoeld. Ongeloofwaardig is 'ie dan wel. .

Daarmee staat of valt je mening, is het bedoeld als parodie/ironie of als serieus prozawerk..

Pastichio Rocker

Er is een verschil tussen realisme en geloofwaardigheid hoor.

avatar van Mug

Mug

En sowieso zou ik deze film niet bestempelen als parodie/ironie of serieus prozawerk...

avatar van schram101

schram101

Pastichio Rocker schreef:

Er is een verschil tussen realisme en geloofwaardigheid hoor.

Volgens mij neemt deze film met beide een loopje

avatar van bennyboy

bennyboy

ik heb hem hem op dvd en laats ff overgekeken. ik vind het een ongeloofwaardige maar realistische film. en zeker een goeie film

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Gericht naar pure entertainment maar toch zijn er heel wat mislukte pogingen tot humor en komt het bovendien enorm ongeloofwaardig over. Door ongepaste muziek te gebruiken wil men de kijker doen lachen, alvast niet geslaagd. En de ergste scène vond ik deze die in het midden op de poster staat. De personages van de criminelen zetten wel een mooi karakter neer, en dat maakt wel een beetje goed, maar de scènes met de FBI-agenten en alles wat daarrond hangt, ook qua acteerwerk en script, is absoluut ondermaats en moeilijk volledig goed te maken.

avatar van IronHide

IronHide

Geweldige film. Leuk in elkaar gezet. Moet wel lachen om die suffe Itiliaan. Zeker een van mijn favorieten films.

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

HarmJanStegenga schreef:

.........................Hoe vaker het woord fuck, hoe stoerder deze film, zal schrijver- en regisseur Duffy wel gedacht hebben. Ook roken vind de regisseur nog heel stoer, aangezien het steeds zielig overdreven in beeld wordt gebracht hoe iedereen elke seconde een peuk aansteekt. Dit soort dingen worden zo vreselijk slecht en geforceerd gebracht dat het als totaalplaatje gewoon één zielig, amateuristisch zootje lijkt. Die fucks en die peuken kunnen cool zijn, maar niet op zo'n manier. Tarantino weet hoe het moet, jij niet, Duffy............. .

Als jij je al ergert aan die paar fuckjes in deze film, moet je bij Scarface wel door de grond gegaan zijn. Hoe vond de dominee het, dat je deze film bekenen had?

En dat jij nog niet zo heel lang geleden met roken bent gestopt hebben we ook begrepen. Zware roker geweest, zeker??

avatar van N811

N811