• 9.374.502 stemmen

Releasedatum: 14 november 1996

• meJane Bekijk via meJane

Plot Beautiful Thing

"An urban fairytale."

Jamie en Ste zitten samen op school en wonen in dezelfde flat in een grote buitenwijk van Londen. Jamie heeft een hekel aan sport, is daardoor niet populair op school en spijbelt regelmatig. Ste, een echte sporter, heeft thuis problemen. Hij wordt zowel door zijn vader als zijn oudere broer mishandeld. Wanneer Ste thuis weer eens in elkaar is geslagen, biedt Jamie's moeder, Sandra, hem vanzelfsprekend onderdak aan. Zo komt Ste in aanraking met de tederheid die bij hem thuis ontbreekt. En in de intimiteit van deze onverwachte situatie voelt Jamie zich steeds meer tot Ste aangetrokken. Ste probeert zijn gevoelens nog enige tijd voor de buitenwereld te verbergen. Maar dat wordt hem uiteindelijk onmogelijk gemaakt wanneer Leah, een buurmeisje, een gerucht verspeidt.

MFEO

Mooie feel good movie is dit. Heb deze film al meerdere malen gezien.

avatar van Adrian030

Adrian030

Geweldige Film! Enige in zijn soort en een onwijze feel good movie!

Ben inmiddels de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik hem gezien heb!

avatar van Sparkle

Sparkle

Uitstekende film en allemaal perfect gecast. Spijtig dat enkel China van een dvd release mocht genieten. Ik heb destijds in Londen het theaterstuk gezien en de film leunt zeer sterk naar het originele verhaal.

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Op zich wel een lief homo-liefdes- verhaaltje, maar weer veel van hetzelfde..

(get real, like it is...)

En de laatse scene vond ik wel echt een beetje TE feelgood. Ben ik een beetje allergisch voor.

MFEO

Deze film wordt op zondag 09-03-2003 om 21:30 uur vertoont in bioskoop Cinerama Rotterdam. In kader van Sungay Times. (Iedere zondag avond een andere homo getinte film.)

avatar van Zavo

Zavo

Deze is leuk, een soort Fucking Amal met jongens.

Zavo schreef:

Deze is leuk, een soort Fucking Amal met jongens.

Inderdaad, zojuist nog gezien in de bioskoop en mijn stem verhoogd tot 4,5*

Hij verdient dezelfde waardering als Fucking Amal, maar ik ben bang dat alle stoere heterojochies hier wel graag naar zoenende meisjes kijken, maar koudwatervrees hebben voor een film met bekkende jongens.

avatar van starbright boy

In Nederland op DVD vanaf 5 augustus!

titan

Dat zou eens tijd worden ook.

avatar van Peter

Peter

Goede film. Ontroerend. Het eind een beetje over the top maar stiekem wel erg mooi. 4,5 sterren. Kijk ook naar "get real". die is misschien nog wel mooier...

avatar van starbright boy

Ik vind Get real toch duidelijk minder goed.

avatar van jassonn

jassonn

Goede film.had hem opgenomen en kwam tot de ontdekking dat ik hem al eerder had gezien,maar bij mooie films maakt dat niets uit. Vond dat er een mooi achtergrond muziekje bijzat die door de hele film weer terug kwam. 4.5 ster.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Aardige film ja. Deed een klein beetje Mike Leigh of Ken Loach-achtig aan. 3,5*

avatar van neo

neo

Precies wat Narva zegt. 3 sterren

avatar van gotti

Fucking Åmål voor jongens... Alleen stukken minder. Fucking Åmål is tenopzichte van deze film veel rauwer, veel dramatischer en veel 'echter' dan deze film. Ik had totaal niet het gevoel dat de twee jongens er onder leden dat ze homo waren. En ik weet wel dat de ene zwaar mishandeld werd, maar als je in zo'n film echt mensen wil raken moet je imho zoeits ook echt laten zien en niet alleen maar de gesprekken achteraf. Wat mij betreft had het dus veel rauwer en dramatischer gekunt. Vond het nou veel, maar dan ook veel te 'braaf'. Zo'n film hoort je, als hij écht goed is, te raken in het binnenste van je hart, wat Fucking Åmål dus wel deed. 2*

avatar van gotti

....en nee ik heb geen problemen met 'bekkende' jongens.

gotti schreef:

Kun je aangeven op welk onderdeel je FA rauwer en dramatischer vond? Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen. En waarom zou FA echter zijn?

avatar van starbright boy

Vreemd dat je een film die mijn leven zo ongeveer veranderde niet echt genoeg vind. Kan ik me ook erg weinig bij voorstellen.

starbright boy schreef:

Rara, hoe zou dat nou komen.....

avatar van Zavo

Zavo

gotti schreef:

Moet dat dan? Een film over homo's mag toch ook wel positief zijn?

gotti schreef:

Hoe dom ben je eigenlijk?

Hoe erg lijd jij eronder dat je hetro bent?

Nou ja...

MFEO

Waarom zou je er moeten onder lijden dat ze homo zijn? Die opmerking slaat toch nergens op! Net zoals de opmerking "Hoe erg lijd jij eronder dat je hetero ben".

Ik heb de film niet gezien, maar op middelbare scholen kun je om die reden gepest worden. Je vader wil het niet accepteren of een coming out die je maar uitstelt want je durft niet. Ik zeg maar wat, maar dat kan toch ?

Trouwens, er zijn homo's die maar nauwelijks accepteren dat ze homo zijn. Gerard Thoolen bijvoorbeeld. Die heeft het er altijd moelijk mee gehad.

MFEO schreef:

Lijkt me ook.

Maar ik neem aan dat Gotti bedoelt dat er in de film sprake is van dat de hoofdpersonen problemen krijgen door hun homosexualiteit, en dat dat niet echt op hem overkwam (ik heb de film zelf niet gezien).

Als je niet zeker bent of je langs elkaar heen praat, zou ik niet direct met zulke grove bewoordingen komen.

avatar van Ramon K

Ramon K

Kom zeg. Je weet toch wel wat Gotti bedoelt? In FA bijvoorbeeld komen de meisjes er pas na een aantal omzwervingen voor uit dat ze lesbisch zijn. Dat levert een aantal dramatische elementen in de film op. Gotti drukt zich misschien wat ongelukkig uit. Veel films over homoliefde gaan over een ontdekkingstocht, over niet-acceptatie van homo's door de maatschappij........dat levert nogal wat drama en leed op lijkt me. Ik geloof niet dat Gotti hier kortzichtig of beledigend was......

titan

Ik geloof best dat Gotti het zo niet bedoeld heeft, maar hij drukt zich op zijn zachtst gezegd erg ongelukkig uit. Alsof een homo altijd moet lijden onder zijn geaardheid of alsof een film over homosexualiteit pas geslaagd is als de homo het moeilijk heeft.

Beautiful thing gaat ook niet zozeer over hoe twee jongens lijden onder hun geaardheid. Het is juist een uit het leven gegrepen en voor homo's ontzettend herkenbaar en realistsich verhaal over twee jongens die ontdekken dat ze elkaar leuk vinden en hoe ze met die wetenschap omgaan.

avatar van gotti

Inderdaad was mijn opmerking niet al te slim. Wat ik er mee bedoelde te zeggen was dit:

Met er onder lijden bedoelde ik dat de twee jongens er door hun leefomgeving op werden aangekeken dat ze homoseksueel waren of aan het ontdekken waren of ze het waren. Je zag wel af en toe dat Ste inelkaar geslagen was, maar je werd er als kijker niet écht mee geconfronteerd en dat vond ik toch wel een minpunt, omdat het in het bij deze film niet alleen gaat om de ontekking van het homo-zijn; daar horen namelijk ook de trijteringen en pesterijen van buitenaf bij. Want die zijn er...

En op dit punt vond ik vooral Rebecca Liljeberg er veel meer onder lijden in Fucking Åmål (om nog even op de berichten terug te komen) Ik voelde de pijn echt in die film en dat had ik bij deze film in veel mindere mate (en af en toe zelfs helemaal niet.) Dan heb je het voor mij, als filmmaker dus niet goed gedaan, als je me niet weet te raken (maar dit is voor iedereen persoonlijk dus.)

Hopelijk heb ik iedereen nu voledoende uitleg gegeven en zijn nu alle misverstanden uit de wereld.

gotti schreef:

Sorry hoor, maar ik vind dit al net zo'n domme opmerking. Wie heeft jou wijs gemaakt dat het hoort dat homo's getreiterd en gepest worden? Natuurlijk komt dat wel voor, maar dat is zeker geen regel. Waarom zou je een film daarop moeten afschieten? Wordt een film daar slechter van als de pesterijen ontbreken? Ik dacht het niet. Wat had er dan moeten gebeuren? Had Ste doodgeschopt moeten worden door zijn vader of broer of had Jamie naar een priester gestuurd moeten worden voor een inversietherapie?

Mij raakte de film juist enorm, al komt dat ook natuurlijk omdat het thema dicht bij mij staat. Het komt op mij een beetje over alsof je wat wereldvreemd bent, weinig inlevingsvermogen hebt en een eenzijdig beeld van de waarheid hebt.

avatar van gotti

Ik stoorde me er in deze film gewoon aan dat de 'weerstand' van buitenaf tegen het homo zijn zo miniem bleef. Het kwam in ieder geval niet goed naar voren. En tuurlijk worden in deze tijd nog homo's eropaangekeken puur en alleen omdat ze homoseksueel zijn en dan vooral in een arbeiderswijk in Engeland als in deze film.

Dit was voor mij de hoofdreden dat de film mij niet écht kon raken. Echte confrontatie met de kijker...(wat ik dus had willen zien)