• 9.379.415 stemmen

Irréversible (2002)

Drama / Thriller | 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Irréversible

"Time destroys everything."

Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.

avatar van andy1980

andy1980

goeie film die je zeker moet gezien hebben

avatar van joyceketje

joyceketje

as schreef:

In West- Europa wordt genoeg verkracht en gemoord lijkt me.

maar dat wil nog niet zegge dat t minder erg word of normaal!

joyceketje schreef:

maar dat wil nog niet zegge dat t minder erg word of normaal!

Dat heb je mij ook niet horen zeggen.

XfofaXX

Een erg krachtige en confronterend film! De camera zweept heen en weer, op en neer als een verwarde toeschouwer, alsof je er zelf bijstaat en ook haastig wil wegvluchten, zoals de man in de tunnel (op de achtergrond).
De combinatie van de muziek met de treffende beelden was pijnlijk, maar o zo fantastisch en realistisch. Het was net of je Alex uit A Clockwork Orange bent, die inziet wat hij bezig was (nu ja, niet dat ik me met zulke praktijken bezighou, maar je vat me wel). Als ik één slecht punt moet aankaarten op de film, is dat de film totaal anders wordt na de desbetreffende verkrachting. Niet dat dat zo slecht is, maar ik had eerlijk gezegd nog wat erge dingen verwacht
Van de omgekeerde aftiteling over de zowel muzikale als visuele pracht, tot de verblindende afsluiting: wauw.

Wel nog een vraagje: hoe het stuk van Beethoven dat op het einde werd gespeeld? Ik heb het al eens eerder gehoord, maar ik kan het niet meer thuisbrengen.

Beethoven Symphony No. 7 in a Major Opus 92 zie ik op de musicmeter link staan.

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Ik heb deze film na 10 minuten afgezet. Ik ging zo'n beetje over mijn nek.

avatar van Safri

Safri

kos schreef:

Beethoven Symphony No. 7 in a Major Opus 92 zie ik op de musicmeter link staan.

Ja, dat is hem.

In Seul contre tous maakt Noe ook al gebruik van zo'n klassiek meesterwerk, maar daar ben ik nou weer de naam van vergeten.

Dat was het

avatar van Shampoo

Shampoo

Ik mis in deze discussie een uitleg over de openingsscene waar 2 oude mannen een discussie hebben en de ene aangeeft in de gevangenis te hebben gezeten omdat ie sex met zijn dochter heeft gehad. Dit is toch het begin (of het einde) van de film? Als iemand uitleg kan geven, graag!

XfofaXX

Dit is inderdaad het einde van de film.
Volgens mij heeft het niet erg veel met het verhaal te maken.
Misschien is om aan te duiden dat je aanranding ook kan benaderen op een 'je m'en fou'-manier, terwijl dit nog altijd even erg is als een expliciete uiteenzetting ervan, zoals het verhaal dat gevolgd wordt?

Shampoo schreef:
Eén van die mannen is Philippe Nahon, de slager uit een vorige film van Casper Noe(Seul Contre Tous). het gesprek gaat een beetje over de verschrikkingen in deze wereld maar vooral denk ik dat het een grappige verwijzing is naar Seul Contre Tous.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Raspoetin schreef:

Ik heb deze film na 10 minuten afgezet. Ik ging zo'n beetje over mijn nek.

Jammer. Gewoon afkijken en dan pas een oordeel geven zou ik zeggen.

avatar van gantor

gantor

Harde scenes, speciaal gefilmd (wat bij mij trouwens af en toe irritatie opwekte) en goed verhaal. Maar het verhaal is zeer dun uitgewerkt. Er is niets meer dan enkel de rode draad. Er is verder niets ontvouwt...

avatar van Jennifer

Jennifer

Zojuist gekeken. Heel aparte film. Ik bleef met een hoop vragen zitten. Bijvoorbeeld wat is de functie van die twee mannen in het begin (en eind) van de film? . Bovendien wilde ik graag weten of Alex die aanslag overleeft. .

Die ronddraaiende camera vind ik ronduit irritant. Maar gelukkig was dat niet de hele film door. De beruchte scenes zijn wreed en keihard in beeld gebracht. Maar zo is de hele film. Geen censuur. Dat hoort ook echt bij deze film.

De scene in de homotent is beangstigend. Ook door dat griezelige geluid dat je steeds hoort als Marcus door die catacomben loopt. Met als brute afsluiter de beruchte brandblusscene, die inderdaad behoorlijk bruut en visueel in beeld gebracht werd. Niet dat ik nou een voorstander ben van dergelijk geweld, integendeel... maar de emoties zijn begrijpelijk.

Al met al een brute film. Maar geniaal gebracht, alhoewel niet mijn genre. Dat camerawerk hoeft van mij niet. Ook zonder die ronddraaiende camera is de film twisted genoeg.

3 *

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Jennifer schreef:
wat is de functie van die twee mannen in het begin (en eind) van de film? .

De man rechts (volgens mij) is Phillipe Nahon. De acteur uit Noe's voorloper "seul contre tous". Eeen soort van cameo zou je dus kunnen zeggen.

Dit heeft juist een functie. Op dat moment volg je de film vanuit Cassel's perspectief. Die man draait helemaal door ,paranoia, dus is het rondzwaaien best toepasselijk en voegt het toe aan de intensiteit. Let ook op hoe verder de film vordert hoe rustiger het camerawerk wordt en hoe mooier de beelden worden.

avatar van SilverGun

SilverGun

dutchtuga schreef:

Het camerawerk wordt inderdaad geleidelijk aan rustiger, maar de omslag van de grimmige eerste helft van de film naar de kleurige tweede helft is veel plotselinger met de verkrachting als abrupt keerpunt.

avatar van Jennifer

Jennifer

dutchtuga schreef:

Ja, het idee achter dat ronddraaiende camerawerk is duidelijk, en draagt inderdaad bij aan de chaos en de pijn. Maar het kijkt niet echt prettig. En op het moment zelf kon ik me er niet mee verenigen, pas toen het ronddraaien was afgelopen en het verhaal meer vorm kreeg.

Ik moet zeggen dat deze film me echt raakte. Het schrille keiharde contrast. Monica Belluci (Alex) was zo mooi en lief, haar lot was zo vreselijk, het contrast kon niet schriller.

avatar van Bas17

Bas17

Laatst herzien en ik moet mijn stem verlagen.
De film is gewoon niet meer dan een "maagstomp" die eenmalig is voor mij en na enkele dagen is de film weer uit mijn hoofd verdwenen op 1 scene na.

Iedereen heeft het hier ook over 2 scenes die blijven hangen. De scenes waar het meeste geweld in zal en willen shokeren om te shokeren. Het verhaal naast deze 2 scenes is een wraakverhaal maar dan omgedraaid en vond ik zelfs vrij standard (en nee het camerawerk en de audio die aardig bij de film passen maken het niet ineens een top wraakverhaal) en het einde of begin vind ik ook zeer matig dat ze uiteindelijk ook nog zwanger was , overdone en het weer willen shokeren om te shokeren, wat uiteindelijk bij mij averechts werkt.

De film heeft voor mij niet meer te bieden dan even te shokeren tijdens de verkrachtingsscene die ik erg goed en grauw vond en waar ik wel even moest slikken en kan voor mij ook niet bijblijven. Bij de herziening besefte ik dat ik niks meer van de film wist behalve de verkrachtingsscene en een beetje van de eerste scene met de brandblusser maar die me eigenlijk niks deed.

Over de camera en muziek: ze paste echt wel bij de film dus ze waren aardig goed, maar voor niet zo geweldig was als iedereen hier zegt, beetje rondtollen met de camera en wat irritante muziek eronder zodat ze de sfeer nog wat grimmiger willen maken... lukt ze dus redelijk.

O ja, de acteerprestaties zijn alleraardigst en 1 scene blijft redelijk bij, maar echt shokeren kan het mij uiteindelijk niet. Toch 3.5 kleine sterren omdat ik de tijd dat hij duurde me toch niet heb zitten vervelen al hebben de scenes naast 1 scene de verkrachtingsscene voor mij weinig te bieden.

avatar van SilverGun

SilverGun

Bas17 schreef:

Ik vond de ironie in die scène juist wel sterk. In de context van de film shockeert het, terwijl het eigenlijk een zeer heuglijk iets is. Verder is de tweede helft van de film erg functioneel. Personages worden uitgediept en het lieflijke gebeuren geeft een wrang gevoel. Dat is vrij uniek. Ook de aanloop van de verkrachting naar de brandblusser-scène kwam ongekend naturel en alles behalve 'standaard' over.

avatar van Bas17

Bas17

Op jouw misschien, maar bij ij vond ik het eigenlijk niet meer van ik ga hierheen en daarheen om mijn doel proberen te vinden en dan wat grauw gefilmd, verder weinig speciaals.

Het wordt weer in de film geplaatst om te shokeren. Een heugelijk iets in deze context plaatsen wordt dus gedaan om te shokeren niet?

En ik heb niks tegen films die wat willen shokeren, maar hier is het wat overdone gedaan zodat het bij mij minder hard aankomt toch. Voor mij moeilijk uit te leggen, maar ik had tijdens de scene een gevoel van: dit doe je alleen om te shokeren, en als ik die gedachte heel de scene heb komt het minder hard aan. Volgen we het nog ?

Hier heb je eigenlijk wel gelijk in 2e helft van de film is eigenlijk minder standard en je leert de personages eigenlijk wel kennen nu ik erover nadenkt wat je zegt . Maar ik blijf bij mijn half puntje verlaging naar 3.5 bij herziening aangezien ik toch heb gemerkt dat maar 1 scene echt bijbleef, omdat de film toch wel "vermaakt (op een zekere manier, kan even het goede woord niet vinden)" zolang hij duurt en voor de ene beste verkrachtingsscene ooit in een film.

avatar van flipsen

flipsen

Hele sterke film dit. In anderhalf uur tijd gaat het van keiharde geweldadige scenes naar wat rustigere en plezierigere scenes. Als je vervolgens bedenkt dat het verhaal achteruit gaat, hou je daar een heel raar en naar gevoel aan over. De tijd maakt alles kapot (een zinnetje dat de film echt afmaakt).

Ik weet niet of het achteruit vertellen nou gejat is van Memento, of dat het hier opnieuw is uitgevonden. Ik vermoed het laatste, want het wordt hier compleet anders gebruikt. In Memento kun je je door het achteruit vertellen beter verplaatsen in de hoofdpersoon (ook erg origineel) en in deze film krijg je door het achteruit vertellen een heel vreemd en naar gevoel van tegengestelde emoties mee.

Heftige film, het extreme geweld vond ik niet leuk om te zien (maar dat was de bedoeling ook), maar is absoluut noodzakelijk om het idee achter deze film goed uit te werken.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Inderdaad een sterke film, die nogal vaag begint met irritant camerawerk. Maar na wat er allemaal gebeurt is met Alex, geeft deze de situatie goed weer. Er is geen tijd meer voor helder nadenken.....Ranzige stukjes worden niet geschuwd. Leuker dan Memento omdat ik de scénes goed kon plaatsen op chronologische volgorde. De filmposter mag er trouwens ook wezen. *4,5.

avatar van aphexfreak

aphexfreak

het camera werk in deze film is werkelijk fantastisch gedaan! het verhaal is pure emotie en woede,ik heb keihard meegeleefd met de personages en voelde hun pijn en woede.....DAT is voor mij de essentie van een goede film

avatar van Materny

Materny

Ik heb de film nog niet af gekeken maar o'o wat een Gruwelijk geweld.
Ik had al geruchten gehoord van de brandblussers scene maar dit extreem had ik niet verwacht.
Tot nu toe vind ik het camerawerk zwaar irritant en sommige scene''s zijn echt te lang uitgerekt.

De verkrachtingsscene in de Tunnel ( of waar het ook was) was zeer bijzonder.
Metname doordat de gehele verkrachting werd gefilm vanuit een hoek.

Tot nu toe waren deze 2 scene''s dan bijzonder en schokkend maar bij de rest van de film vond ik het moeilijk voor de aandacht er bij te houden.

Ben benieuwd naar hoe het afloopt.

avatar van mister blonde

mister blonde

jij kijkt een film van 90 min. in etappes?

as

Wordt trouwens weer eens tijd voor een nieuwe film van Noel.

avatar van katie morosky

katie morosky

Noé. Lees ik net.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Kan iemand mij vertellen of dit wel of niet een SE is?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik heb dat exemplaar en dat is geen Special Edition. Je hbet wel een trailer als extra, daar wordt je vast niet warm of koud van.

avatar van gotti

Is hier uberhaupt een SE van dan?