Irréversible (2002)
Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')
Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Irréversible
"Time destroys everything."
Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.
Alex
Mick
Mourad
Layde
Naomi Watts
Ja, is ook een prima film alleen die rapescene hoefde niet zo heftig voor mij.
Chr.s
Mwah, ben het met Gotti eens. Shockeren om zijn punt kracht bij te zetten.
Wat mij betreft kan het niet heftig genoeg zijn. Té mooi, té leuk, té heftig ... het klinkt mij alle drie even vreemd in de oren. laat Noé maar lekker z'n ding doen, hij's de enige die zo heftig uit durft te pakken, zou jammer zijn moest zo'n regisseur verdwijnen.
Majestykn
Sterke film,zeer reeel gefilmd.De brutale verkrachtingsscene van meer dan 15 minuten raakt iedere brave ziel,het is walgelijk.Zijn draaiend beeldeffect in die homo-tent in de intro zorgt al voor misselijkheid, gevolgd met die verkrachting van een prachtig vrouwelijk wezen,amai,dit is een film die ik niet zal vergeten.
Ik zie het niet als shockeren om te shockeren. Ik zie het als shockeren om je 'boodschap' beter over te brengen. En dat werkt hier verdomde goed.
Sorry hoor, maar ik ben de boodschap vergeten, de schockeerscene is ongeveer het enige dat ik me van deze film herinnner. Oh en heel belangrijk! Wat was die boodschap ook al weer?
Naomi Watts
Laat nooit je vriendin 'snachts over straat gaan, vooral niet in zo'n jurk.
Het verhaal als 'boodschap' bedoelde ik...
Het wordt nu alleen maar vager...
Gezien de manier van vertellen, en het contrast effect waar Noé op rekent is het zeker gerechtvaardigd. Het hele einde is daarvan afhankelijk.
Anyway, 'shockeren om te shockeren' blijft zoiets als 'ontroeren om te ontroeren' of 'entertainen om te entertainen'. Waarom hebben mensen met de laatste twee uitspraken zoveel minder problemen ?
Edie
Nja, toch wel met Onderhond eens.. De boodschap in deze film was vrij eenvoudig en het was een standaard verhaaltje. De uitwerking ervan vond ikzelf erg goed gedaan, top acteerprestatie's en behoorlijk ingewikkelde scene's. Naar het einde toe word alles duidelijker/mooier en komt er eindelijk kleur in de film.
Ontroeren om te ontroeren noem ik vaak vals sentiment en entertainen om te entertainen is ook te vaak dom vermaak. Ik heb daar geen problemen mee, maar wordt er meestal ook niet enthousiast van. Doe mij maar iets dat 'echt' aanvoelt en in balans is.
Daarnaast is shockeren het oproepen van een heftige verontwaardigde reactie, vrij logisch dat mensen daar negatiever op reageren dan als ze ge-entertaint of ontroerd worden.
SaintOfKillers
Ik vind het in alle 3 de gevallen een enorm zwaktebod. Door gebrek aan talent of visie, worden er dan maar truukjes gebruikt die min of meer effectief zouden moeten zijn en wordt dat dan samengeperst om zo een berekend product af te leveren.
Met als verschil dat de "entertainers"en de "ontroerders" meestal niet de pretentie hebben dat ze Cinema met een hoofdletter C aan het maken zijn.
Bah, flauwe woordspelletjes. Wanneer een regisseur een film maakt heeft hij een doel, zij het het publiek ontroeren, verrassen, laten lachen etc etc. Ik spreek helemaal niet over vals sentiment of berekende producten.
De middelen die hij daarvoor gebruik zijn effectief of niet, en op basis daarvan wordt een film door iemand geslaagd of geflopt bevonden. Ik begrijp de angst van shockeren ook niet. Net in film, iets wat je als kijker vanaf je bank kijkt, ver weg van de realiteit en van de behandelde onderwerpen, is zoiets ideaal, aangezien het erg veilig blijft. Na de film stap je gewoon weer weg, zonder blijvend gevolg.
"het in veilige omstandigheden oproepen van extreme gevoelens" ... de kracht van cinema.
Het is toch logisch dat veel mensen negatief reageren als er een extreem gevoel van walging of onbehagen wordt opgeroepen.
SelmaDuim
Maar het is niet logisch dat mensen klagen over het schockeren om te schockeren terwijl de onderwerpen in de film vrij allerdaagse onderwerpen zijn. Die dingen gebeuren nu eenmaal, waarom zou je ze niet verfilmen?
terwijl de onderwerpen in de film vrij allerdaagse onderwerpen zijn.
Ik weet niet waar jij woont, maar bij mij wordt niet elke dag iemand met een brandblusapparaat tot moes geslagen.
BoordAppel
Misschien niet op die manier maar elke dag worden er wel tig (onschuldige) mensen op gruwelijke wijze om het leven gebracht.
Ik zou het toch niet direct als alledaags bestempelen, ten minste niet in West-Europa. En dat is wel waar de film zich afspeelt.
Edie
Je hoeft geeneens zover te zoeken, wie weet wat in Nederland gebeurd waar niemand iets vanaf weet.
Wat betreft de film weer; IK hou ervan als ze duidelijk laten zien WAT er gebeurd.. Dit mis ik vaak in andere films.
Chr.s
Of het allerdaags of niet is maakt me niet uit, is ook verder niet van toepassing. Dat dingen als deze gebeuren is een feit. Een verfilming van die 2 Duitsers die laatst in het nieuws waren, doordat ze het leuk vonden om elkaar op te eten had ik heel wat onsmakelijker gevonden.
Ja, tuurlijk afgelopen week nog 18 vekrachtingen en zes brute moorden hier in Rotterdam. Rustig weekje.
Naomi Watts
Hat gaat hier om 1 verkrachting en het gebeurt vaker dan je denkt.
Ik heb hier vorige week nog een erg geestig toneelstuk over gezien. Was uitermate smaakvol
geregiseerd. Ze richtte de aandacht veel meer op de absurditeit van de situatie dan dat er voor het 'makkelijke' schockeffect gegaan werd.
Hat gaat hier om 1 verkrachting en het gebeurt vaker dan je denkt.
Ik heb het meer over de scene met de BB, de verkrachting deed mij niet zo veel. die BB's worden niet zo vaak op die manier gebruikt, in ieder geval niet genoeg om het alledaags te noemen.
Chr.s
Ach, de een doet het met een hamer, de ander met een stoel, deze heer koos voor een brandblusser.

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

La Haine
Drama / Misdaad, 1995