• 9.374.511 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 2 september 1999

Plot Eyes Wide Shut

"Cruise. Kidman. Kubrick."

Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.

avatar van valleyman

valleyman

zo inderdaad!

Die sene waarin ze stooned speeld lijkt ze wel een achtelijke!

En de muziek vond ik ook erg irritant.

Geen slechte film, maar mij boeide die niet.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

valleyman schreef:

Die sene waarin ze stooned speeld lijkt ze wel een achtelijke!

Ze is stoned en emotioneel....

filmfan17

The Film Talk » The Film Talk – Part 33 – That’s A 25 Year Old, An Eyes Wide Shut Appreciation - bit.ly

Interessante ophemeling van de film. Alleen vanaf min 25 gaan ze echt over de film praten.

Voorbeeld waar ze over praten: aan het begin van de film zegt tom cruise: honey where is my wallet? Lijkt een normale zin maar let eens op wanneer en waarom de portemonnee van Bill weer terug komt in de film! Ook: rode pakketvloer onder nick nightingale als hij piano speelt, in de villa en Ziegler met de rode pakketvloer. Hij "speelt" dus met al die mensen, het zijn zijn pionnen. Briljant!

avatar van Yennick11

Yennick11

De sint heeft mij deze dvd cadeau gedaan en vandaag knalde ik de disc er eindelijk maar eens in.

De sfeer die door grotendeels door de muziek gecreëerd word is past bij een thriller maar het uiteindelijke onderwerp is meer drama.

Want ja het gaat toch over erotische fantasieën.

Kidman stoned is echt lachwekkend trouwens maar ze doet dat verhaaltje en Cruise wil ineens alles neuken wat 37 graden is een *** heeft.

Dan komt hij in dat dikke landhuis waar iedereen met een masker op zich suf krikt. Met allemaal rituelen van een rare sekte. En dan dat masker wat ineens op zijn kussen ligt wat bevestigd dat het geen droom is.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ik denk dat er best een paar spoilertjes geplaatst kunnen worden Yennick

avatar van Awake78

Awake78

Sowieso niet een van de meest serieuze recensies bij deze film

Heb er echter wel om moeten grinniken....

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Hij bevestigt eigenlijk alleen waar de film over gaat

Vertelt niet wat hij er over vindt

filmfan17

Net weer herzien. Hij wordt ook met elke viewing beter. Wat is deze film ondergewaardeerd zeg, ik kom gewoon weer compleet verslagen uit de film. De muziek, de sets, de decoratie, de aandacht voor details, het kleurgebruik, het acteerwerk, het scenario, die spanning. Hier zouden veel regisseurs nog een puntje aan kunnen zuigen.

Details: op het bed bij die domino ligt ze naast een knuffeltijger, dezelfde waar Nicole voor staat bij de laatste scene, volgensmij wordt de kleur groen geassocieerd met de dood (zie het sterfbed, het mortuarium, badkamer ziegler, Bill loopt onder een groene kap een cafe binnen waar het requiem wordt gespeeld), als de stalker stil staat en kijkt naar Bill let op de achtergrond. Er staat namelijk een soort brievenbus waarop staat "voice" en er staat een verkeerspaal met "stop". Zoiets waarop staat voice kan niet echt zijn, maar verwijst naar zeer belangrijke uitroep "stop!" in de villa. Ook niet geheel ontoevallig koopt hij een krant waarop de tekst "lucky to be alive" staat. Oh en let dan ook nog op de rol van geld in deze film. Ondergewaardeerd meesterwerk.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Rol van geld? vertel.

filmfan17

"Honey have you seen my wallet" aldus Bill Harford aan het begin van de film. Regelmatig probeert hij dingen af te betalen en dergelijken. Ook alle winkels benadrukken misschien de consumptiemaatschappij. En zelfs met al zijn geld behoort hij tot een lagere klasse dan verwacht. Opmerkelijk vond ik ook dat hun dochter wiskunde ofzo moet doen en gaat het ook over geld, jan heeft zoveel geld en piet zoveel etc. Het komt regelmatig naar voren en zegt denk ik wat over de maatschappij waarin we nu zitten. Wat ik ook opmerkelijk vind is dat niemand helemaal seksueel tevreden is en meer wil (dan monogamie?!), in deze zin zou je de christelijk kapitalistische ideologie als benauwend kunnen zien. Och ik word weer te enthousiast. Geeft dit je voldoening?

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Enigzins, maar wat probeert kubrick daarmee volgens jou te vertellen? en zijn doel ervan?

filmfan17

Dat is een goede vraag, maar misschien heeft het iets met de titel "Eyes Wide Shut" te maken, met bewustwording. Dat we de ideologie zo als vanzelfsprekend vinden en als het ware blind zijn geworden, dat we bewust moeten zijn van deze ideologie.

filmfan17

Iemand merkte een keer op dat iedereen aan het begin van de film liegt. En na het bekijken van de eerste 10 minuten van de film komen alweer nieuwe dingen bovendrijven: Bill en Alice hebben in de badkamer gesprek, waarin Bill zegt dat zij er mooi uitziet etcetera terwijl Alice opmerkt "you're not even looking", wat ook zo is, wat een leugenaar. Ook in deze opening zegt Bill dat hij op de koelkast voor Roz (babysitter) een lijstje met nummer of iets dergelijks had opgeplakt. 2 Seconden later lopen ze door de gang en vraagt Bill aan Alice hoe de babysitter ook alweer heet?! Tot slot zegt Alice op het feest dat ze naar de wc moet, terwijl ze net thuis was geweest en vervolgens gaat ze gelijk naar bar. Unglaublich

chevy93

Eigenlijk wilde ik The Killing gaan kijken van Kubrick, maar de DVD speelde niet af en dus ben ik uiteindelijk voor deze gaan. Wat overigens toch wel een langere zit is .

De film begint ongelofelijk traag. Zo traag dat ik op een gegeven moment maar met een half oog heb lopen kijken. Ik heb ruim een uur moeten wachten, voordat er daadwerkelijk wat goeds op het scherm kwam. Dat was het moment dat hij uit de taxi stapte. Vanaf daar kan de film echt beginnen!

Veel extravagante en allesbehalve alledaagse beelden. Waarschijnlijk zijn we tegenwoordig gewoon te weinig gewend. Veel scènes die erg indrukwekkend zijn en waar ik wel mijn aandacht bij heb kunnen houden. Kubrick ten top!

Daarna volgen nog meer scènes die eigenlijk allemaal een verlengde zijn van die ene scène en alleen al daarom zeer zeker de moeite waard.

Naar het einde toe werd die sfeer toch weer om zeep geholpen. Vooral doordat de relatie weer in beeld kwam. Dat was jammer.

Wat overigens nog wel de moeite van het vermelden is: de muziek. Prachtige muziek. Gewoon basismuziek waarvan ik denk dat ik het zelf ook wel had kunnen spelen, maar wat paste het perfect bij de film. Vooral tijdens en vlak na de achtervolging paste het ideaal bij de film.

Matig begin, prachtig middenstuk en een doorsnee einde. De prachtige muziek tilt deze film dan nog tot een voldoende.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Tering wat moet ik deze film snel weer is gaan kijken.

avatar van Marvinvd

Marvinvd

saaiheid aan de top, deze film is zo saai o m g

ik kijk nooit meer zo'n soort films...

Hou het inderdaad maar bij "perfecte" films als Home Alone 4

chevy93 schreef:

Hou het inderdaad maar bij "perfecte" films als Home Alone 4

Ik wou net hetzelfde zeggen

Laoslander

Ook een zeer kunstvriendelijke film. Kubrick haalde onder andere zijn inspiratie bij Delvaux, Klimt. En hij slaagt daar perfect in!

filmfan17

Mag ik vragen hoe je erbij bent gekomen om deze film te kijken marvinvd?

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Was een tijdje geleden dat ik deze film heb gezien en recent weer gezien.

Geen minuut verveeld.

Ik vind het een sterke film, in tegenstelling wat sommige andere mensen vinden, maar dat maakt uiteraard niks uit.

5'

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Geweldige Kubrick-film! Ik had hem gisteren om een uur of 12 opgezet en ik was behoorlijk moe. Was van plan hem een uurtje te kijken, maar ik bleef geboeid zitten. Typisch Kubrick. Behoorlijk bizar, aangrijpend en goed acteerwerk van Cruise en Kidman. Ik vond het zelfs een beetje creepy. Echt zo´n Kubricksfeertje. Sexy was de film niet, geil soms wel.

4,5 *

avatar van cbokhove

cbokhove

Redelijk goede Kubrick film. zakt in na de scene waarin bij biljart wordt uitgelegd dat mystiek een tijdverdrijf is voor rijken. Dan laat the Ninth Gate meer te raden achter.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Goeie film. Wat eerst helemaal begint als een soort van soap en uit eindelijk komt hij terecht in een apart landhuis met een occultisme sfeer. Geweldig

sabsabsab schreef:

Heb jij al ooit een soap gezien met zo'n spetterende monologen en doordachte beeld/kleur kadreringen en een onderliggende filosofie om U tegen te zeggen?

Ik lees net dit stukje van Raphael (screenplay):

Begin maart zette ik op een gegeven moment de televisie aan omdat ik wilde weten of Newcastle de bekerwedstrijd tegen Everton had gewonnen. Dat was inderdaad het geval. Onder de beelden van de overwinning van Newcastle liep een inzetstrook met het bericht dat Stanley Kubrick was overleden. Ook onsterfelijken kunnen sterven.

Ironisch en tragisch tegelijk.

avatar van Movsin

Movsin

Zelden een trager film dan deze, volgestopt met erotische gebruiken en fantasieën en als het besluit dan is "let's fuck" dan begrijp je wel dat het niveau niet hoger is dan de prestaties van de twee hoofdvertolkers. Aan het personage van Cruise kan ik geen touw aan vast knopen en hij zo te zien ook niet terwijl ik zelden een belachelijker act dan die van Kidman heb gezien.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Erg goede film MAAR ik heb me nog nooit zo geërgerd aan Nicole Kidman. Wat een wansmakelijke en slechte acteerprestaties. De film kon gemakkelijk 15 minuten minder duren als haar overdreven langzaam gepraat er niet tussen zat. Hoe slecht kan je een gedrogeerde spelen? Eigenlijk was ze ook gedrogeerd aan het doen, wanneer ze "normaal" moest spelen!

Voor de rest had ik niet zoveel spanning verwacht. De scenes met die maskers en de achtervolging op straat straalden toch wel veel sfeer uit zeker in combinatie met de muziek.

Goed dus!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Die scene dat ze gedrogeerd moest spelen is best wel genant inderdaad. Bijna zo slecht dat het leuk wordt.

Naomi Watts schreef:

Ik vond het een bijstersterke monoloog!