• 9.378.158 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 2 september 1999

Plot Eyes Wide Shut

"Cruise. Kidman. Kubrick."

Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.

avatar van epetter

epetter

Gezellige kijkavond gehad voor mij een 3,5

avatar van Awake78

Awake78

4,5 bedoel je

Driello

Nog nooit een film gezien waarin stoned zijn zo verschrikkelijk slecht werd geacteerd. En dan nog wel door twee mensen tegelijk. 'Jongens, jullie zijn nu dus stoned, dus dan moet je heel langzaam gaan praten'.

Aardige film, waarbij ik eigenlijk de scenes in dat landhuis veruit het sterkst vond. Niet omdat daar nou sexpliciete scenes in voorkomen, maar omdat daar nu de langverwachte bijzondere sfeer ontstond die ik vanaf het begin in de film miste. Maar ja,dat stuk duurt wellicht 20 minuten en dat is me toch te weinig om er een film van 159 minuten mee aan een hoge waardering te helpen.

avatar van Reinbo

Ik vond het stond zijn juist erg naturel gespeeld. Beetje melig en licht verdoofd, stoned dus.

Driello

ha, ha, ha. Ik niet. Stoned zijn betekent niet per definitie dat je gewoon veel langzamer gaat praten.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het gaf voor mij op zn minst een redelijk positief beeld van het stoned zijn.

avatar van stefan dias

stefan dias

Driello schreef:

En het dronken zijn werd zo mogelijk nog slechter gespeeld. Het zwijmelende sletje.

stefan dias schreef:

Net of dat nooit voorkomt. Ze had gewoon zin om te flirten. Zo slecht vond ik dat niet vertolkt.

avatar van Reinbo

Driello schreef:

Nee, maar vaak wel.... gaf de scene in ieder geval een heerlijk ritme.

wavanbuuren

We blijken trouwens toch zaken te hebben waar we het wél over eens zijn, Reinbo

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Driello schreef:

Haha dat was inderdaad niet al te subtiel uitgewerkt.

avatar van krizl

krizl

Dat waren gewoon typische Nicole Kidman allures

Op die moment is ze zeer speels en een tik jaloers ( + stoned.. )

De manier ''waarop'' vond ik net wel zeer geslaagd, de manier hoe ze haar gevoelens uit is net realistisch, typisch vrouwelijk !

ze bracht haar jaloezie op een speelse voorzichtige manier, net of het de geschikte moment was ... het moest er uit gewoon !

Er zijn wel meerdere vrouwen die zo doen onder invloed van drank en weed, is dat jullie dan nog nooit opgevallen ?

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Vieuw,... gisteren gekeken!

Wat een pracht meid die Kidman.

Heb best genoten van deze film!

Vond alleen dat het einde vrij snel ging! Dat viel me dan wat tegen.

Ook moest ik soms goed nadenken en even pauzeren zodat de puzzelstukjes voor me in elkaar zouden vallen.

Had bijvoorbeeld eerst even niet door wie de mysterieuze vrouw was met het masker.

Toch een dikke 4 waard deze film!

avatar van Niveath

Niveath

Prima afsluiter van een geweldig oevre. Kubrick laat nog maar eens zien dat hij meester is in het creeren van een geweldig mysterieuze sfeer. Die sfeer is ook wat de film goed maakt. Het verhaal is onderhoudend en heeft een geweldige mysterieus tintje.

Zoals gewoonlijk bij Kubrick is alles perfect in beeld gebracht. Ook het spel van de acteurs is erg goed, en de soundtrack is apart, maar wel interessant.

Hakunamatafaka

Goede film, net voor de eerste keer gezien.
Vond het einde alleen wat vaag en verontrustend..

De droom die Kidman in film vertelt, had dat nou iets te maken met dat vennootschap?
En hettmasker op het bed was dat ook door die sekte gedaan, of had kidman die gevonden, om hem ermee te confronteren, snapte dat gedeelte van die chinesen(?) in die kostuumwinkel ook niet goed, had dat verder nog iets met het verhaal te maken, anders heb ik wat gemist?
Dat einde vond ik ook wat vaag had op wat meer duidelijkheid gehoopt

Misschien binnenkort nog maar eens herzien.
Dit is mijn 2e film van Kubrick, heb full metal jacket ook gezien, ga morgen a clockwork orange kijken!

Hakunamatafaka schreef:

ga morgen a clockwork orange kijken!

Moet je zeker doen echt een toppertje!

wavanbuuren

Wat zit jij nou jezelf te quoten????

Hakunamatafaka

Ik had wat vragen, en ben bang dat niemand ze gaat beantwoorden, en ik heb weinig geduld, vandaar.

wavanbuuren

Beetje vreemd, aangezien je orginele bericht gewoon nog twee posts boven je quote staat. Daar worden mod's in zijn algemeenheid niet zo vrolijk van.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik de film zag, maar ik zal wat vragen proberen te beantwoorden als jij belooft minder ongeduldig te zijn

1) De droom van Kidman had m.i. niets te maken met het genootschap (een venootschap is een bedrijf ) Dat was meer een persoonlijke fantasie (wellicht om aan te tonen dat Dr. Harford niet alleen "schuldig"is , maar zijn vrouw zich (net zoals iedereen?) ook laat meeslepen door fantasie)?

2) Het masker was verder niet door het genootschap neergelegd. Die had Harford aangeschaft voor het landhuis en lag nog ergens in huis waar Harford het zelf mee terug naar toe had genomen..

3) Het gedeelte in de kostuumwinkel van mister Milich (was dat geen rus of armenier?, de "bezoekers" waren Japanners volgens IMDB) moet je meer zien als een bizar (en psychisch schitterend mindfucking) side-plotje wat heel mooi in de "trip" paste. Dit had m.i. verder geen link met het landhuis.

4) Wat bedoel je met het einde? De uitleg door Ziegler (sidney Pollack)? Ik weet niet meer uit mijn hoofd of dat ook het daadwerkelijke einde van de film was. Dat is in elk geval al uitvoerig besproken de afgelopen 22 pagina's, dus lees die eerst maar eens door zou ik zeggen.

Hakunamatafaka

Oke bedankt daar kan ik wat mee!

Ik bedoel dat het einde wat onbevredigend was.

avatar van FillumGek

FillumGek

Langdradige film waarbij de aandacht regelmatig verslapte. Ik moet zeggen dat ik alleen de seksscènes in het landhuis kende wat de aandacht een beetje trok. Anders had ik deze film waarschijnlijk helemaal nooit bekeken. En terecht, want buiten die paar scènes valt er weinig te genieten.

Het verhaal deed me heel erg weinig. Al die emotionele conversaties tussen Cruise en Kidman maakte niks bij me los en ik snapte de hele big deal van dat landhuis niet goed. Cruise speelde een sterke rol, maar gelukkig had de vreselijke Kidman een minder grote rol. Die heb ik het nog nooit leuk zien doen.

De film heeft wel aardig sterke muziek die een onheilspellend sfeertje creëert. Zoals gezegd waren de scènes in het landhuis het sterkst. Niet alleen vanwege de seks, maar ook vanwege de sekte, waardoor de film zowaar wat spannender werd.

Grotendeels saaie film met saaie dialogen en saaie personages.

avatar van stefan dias

stefan dias

FillumGek schreef:

Grotendeels saaie film met saaie dialogen en saaie personages.

Vreemd, ik vond het ook een kutfilm, door het abominabele spel van Kidman, maar net vooral nog door de verschrikkelijke, lachwekkende in scène gezette, potsierlijke sektegedoe. Mooie lichamen en zo misschien, maar to-taal ongeloofwaardig. En ja ik kan me wel voorstellen dat er op geheime plekjes door de 'betere kringen' flink gevoosd wordt, maar dan zal het wel niet zo esthetisch aan toe gaan.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Eyes Wide Shut is een zeer interessante filmbeleving met diepere lagen die je op jezelf in moet laten werken, daarvoor moet zowel de kijker als de film de tijd nemen, en gezien de speelduur wordt die tijd uitgebreid genomen.

De acteurs doen fenomenabel werk en dragen de film door enkele onwaarschijnlijke, doch memorabele scènes. Filmtechnisch gezien is de film ook een beleving. Het camerawerk, de belichting, de soundtrack, alles zorgde voor een zeer sfeervolle film die je visueel in de ban houd. Maar zoals bij alle Kubrick films heeft de film een inhoudelijke boodschap, en deze film is ervan doordrengt.

De onwaarschijnlijkheid van een aantal plotwendingen hebben een diepere betekenis en vergen een bepaald niveau van inlevingsvermogen van de kijker. Dat de drempel daarvoor niet al te hoog wordt gelegd komt mede dankzij de uitstekende sfeerzetting van de film. Sterker nog, de film is behoorlijk toegankelijk en nodigt de kijker vanzelf uit de diepere lagen van de film te trachten te doorgronden. De soft-erotische thema's laten de kijker onmogelijk onbewogen en zetten gemakkelijk aan tot nadenken.

Al met al een uiterst interessante film die je niet onbewogen laat, ongeacht je mening erover. Kubrick's meesterschap komt het best tot z'n recht in zijn meest ondergewaardeerde en onbegrepen film. Aanrader voor Kubrick ontdekkers. 5*

TonyCamonte

Ik ben bang dat 75% van alle kijkers van deze film de film niet begrijpen,maar dan alsnog is hij vet. Alleen de onderliggende betekenissen die hierin zitten zijn nog interessanter.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Vaag, vreemd, vunzig en freaky, die laatste film van Kubrick! Hee-eel erg traa-aag vooral, maar wat een wereldrol voor en door Tom Cruise. Bij tijd en wijle heel fascinerend, ook het spel met Nicole Kidman. Dat doet ie toch weer goed. Die Oost-Europeaanse kostuumverhuurder was overigens een welkome komische noot en daarbij had Eyes Wide Shut gelukkig ook een bevredigend einde. Anders was het doorbijten door al die traagte voor niks geweest. Waarschijnlijk moet deze film nog tien jaar extra krijgen om op juiste waarde geschat te worden, net zoals men dat destijds zei van 2001: ASO.

TonyCamonte schreef:

Beetje aanmatigend. mar wellicht kun je ons, de 'dommen' een beetje op de hoogte brengen van wat er dan zo fantastisch was....

avatar van willemfilm

willemfilm

Lange tijd geleden gezien. Maakte toen wel indruk. Spannend en erotisch naar ik meen. Bijzondere sfeer in de film. Top.

de 'dommen'

nooit gezegt dat je dom was, maar goed. Als je daarop aangesproken voelt.

"UNSEEN REFLECTIONS" in EYES WIDE SHUT. - collativelearning.com

Driello

Thanks voor de link, helaas kan ik dit niet downloaden, door mijn gebrekkige internetverbindinkje, maar de tekst heb ik alvast grotendeels gelezen.

Dan nog, ik wil een film vooral ook kunnen waarderen door het verhaal, de acteerprestaties, de cinematografie enz. Op dat vlak, de diepere betekenis van een aantal zaken dan daargelaten, vond ik dit gewoon niet een goede film. En kijkplezier, dat is toch wat voor mij in ieder geval, een groot deel van het cijfer opbrengt. Dat heeft niet zozeer met het begrijpen van een film te maken, maar meer met de kijkervaring die een film te weeg brengt. Wellicht dat ik, als ik de kans krijg de zaken in je link te downloaden en te bekijken, de film herkands en dan meer waardering an opbrengen, maar voorlopig handhaaf ik de 2,5..........

TonyCamonte

Oke ik waardeer je mening