Genre: Mystery / Drama
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 2 september 1999
Plot Eyes Wide Shut
"Cruise. Kidman. Kubrick."
Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.
Dr. William Harford
Desk Clerk
Sandor Szavost
Sally
SilverGun
Ik heb de DVD met 4:3 beeldformaat, maar zie net dat de nieuwe uitgave 16:9 is. Iemand een idee wat de door Kubrick bedoelde ratio is?
Beitel
Nou, 4:3 bedoelde hij voor video-uitgaven, omdat de meeste mensen nog geen breedbeeld-tv hadden. Zo hadden ze toch een vol scherm, wat stiekem wel heel lekker kijkt.
Maar aangezien tegenwoordig breedbeeld wel de norm is zou hij waarschijnlijk zelf ook wel voor 16:9 zijn gegaan voor de DVD. Wat het beste past bij het scherm dat je bekijkt.
SilverGun
Ah okay. Maar dan toch vreemd dat 2001 wel in 2.20:1 is verschenen in dezelfde collectie.
Die film is dan ook van voor het videotijdperk. Kubrick heeft alleen volbeeldversies gemaakt van zijn laatste drie films.
brabusRUS
Heb net een klein stukje van de film op tv gezien. Vond het zeer boeiend en zeer jammer dat ik de film niet vanaf het begin heb gezien. Zeker binnekort downloaden!
rose
Vond het een mooie prikkelende film, maar er had wel wat meer vaart in mogen zitten. Kreeg er af en toe de kriebels van...
speranza
Het verhaal lijkt mij interessant. Ik heb echter toch niet gekeken, omdat ik een enorme afkeer tegen Tom Cruise heb.
Madecineman (moderator films)
Beetje last van vooroordelen misschien? Deze maar ook Magnolia, Born on the Fourth of July en ik kan niet wachten op zijn performance in Tropic Thunder
Allemaal zeer de moeite.
Het is ook niet mijn favoriete acteur maar dat wil niet zeggen dat iedere film waarin hij speelt per definitie slecht is.
The Last
Of kijk anders Collateral, met afstand z'n beste rol, weliswaar z'n enige schurkenrol, maar die liggen hem dan ook beter.
Vind het verder echt zo'n ''Perfect Boy'', hij speelt hier best goed eigenlijk, één van z'n weinig goede rollen, maar 't is dat de rest van de film preuts is, het had wat kunnen worden dit.....
speranza
Ik zou me over mijn vooroordeel ten opzichte van Tom Cruise heen kunnen zetten. Zijn rol in born on the fourth of july is inderdaad indrukwekkend. Ik heb echter helemaal niets met preutse films. Ik begrijp niet waarom seks scènes niet gewoon realistisch in beeld gebracht kunnen worden.
Ik vind dit verre van een preutse film hoor, staat in die zin dichter bij Europese dan bij Amerikaanse films.
Madecineman (moderator films)
Sterker nog, ik geloof dat de orgie destijds onderhevig was aan censuur in de VS.
speranza
In dat geval heb ik mezelf tekort gedaan door niet te kijken.
The Last
Volgens mij zijn zo'n beetje al zijn films Europees. Maar die seksscene's zijn niet eens het grootste probleem van deze film, alhoewel niet eens een echt probleem hier. Vind het echt een typisch geval van een nietszeggend sfeerfilmpje dit. Vergelijk dit maar eens met z'n eerdere werk. ai ai ai wat een niveauverschil.
Vergelijk dit maar eens met z'n eerdere werk. ai ai ai wat een niveauverschil.
Totaal mee oneens. Vind dit op 2001 na zijn beste film.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Viel gisternacht in op de scene waarin Cruise en Kidman ruzieën en zij vertelt van haar seks met de kelner. Vond dat belachelijk slecht gespeeld van beiden, heel onnatuurlijk, zo duidelijk 'gespeeld'. Bleef toch hangen en vond het toch in zekere mate wel intrigeren. De scenes zijn mooi langzaam en goed opgebouwd, en buiten Cruise en Kidman om werd er prima geacteerd. Moet de film een keer in zijn geheel zien, maar was tot nu toe niet erg te spreken over de beiden hoofdrolspelers.
speranza
Kan het zo zijn dat het feit dat Tom Cruise en Nicole Kidman in 1999 in het echte leven al lang weer uit elkaar waren heeft bijgedragen aan het feit dat ze er in deze film blijkbaar niet in slaagden te overtuigen?
DwarreI
Mij overtuigden ze wel degelijk, ik vind dit één van de beste rollen die Tom Cruise ooit gehad heeft. Er zijn overigens ook films waarin ik me dood ergerde aan zijn verschijning (eerder een miscast dan de schuld van Cruise)
The One Ring
Kidman en Cruise scheidden pas in 2001, na deze film. Sommige mensen geloven graag dat deze film de reden is dat ze uit elkaar gingen. Ze spelen overigens geen ideaal koppel dus ze hoeven niet gigantisch veel chemie te tonen. Ik zag gisteren weer een aantal van de eerste scènes (binnenkort de hele film weer eens kijken, 5* sluit ik niet uit) en ik kan niet anders zeggen dat Cruise en Kidman hier echt op een hoogtepunt qua acteren zitten.
Dat het woordt 'preuts' bij deze film genoemd wordt vind ik een van de vreemdste dingen die ik ooit op MovieMeter gelezen hebben. Hoeveel vrouwen moeten er naakt gaan zodat het niet meer preuts is?
Beitel
In een college gebruikte iemand deze voorbeeld van Hollywood-acteren, waarbij de hoofdrolspelers zo natuurlijk mogelijk samenvallen met hun rol. Er valt veel moois te zeggen over deze film, maar het acteerwerk herinner ik me toch vooral als stijf. Dromerig wellicht, maar echt overtuigend kwam het op mij niet over.
Leland Palmer
Het blijft ieder voor zich natuurlijk, maar ik vond zowel Cruise als Kidman vreselijk sterk acteren. Naast Cruise zijn rollen in Magnolia en Born on the Fourth of July is ook deze geweldig wat mij betreft. Past precies in het totaalplaatje in ieder geval.
A. Jacobsen
Klopt, voeg daar aan toe dat het erg moeilijke rollen zijn, de acteurs mogen volgens mij niet "voluit" gaan. Het gaat hier niet om rollen waarin je je als acteur kan uitleven. Het contrast tussen Tom Cruise in deze rol en zijn rol in Magnolia lijkt mij duidelijk. Moeilijk om te zeggen welke rol beter is omdat ze zo verschillend van aard zijn.
Leland Palmer
Inderdaad, waar Cruise dat - zich uitleven - vooral in Magnolia wel mocht, moet ie' zich hier toch inhouden, wat perfect gedaan word. Beide rollen zijn geweldig, al prefereer ik die in Magnolia toch. Die rol raakte me echt, waar deze me op een andere manier behoorlijk wist te fascineren.
DwarreI
'Zich uitleven' en sterke emotionele uitingen zijn in films van Stanley Kubrick zowiezo 'not done'. Dit heeft alles te maken met wat deze regisseur aan de toeschouwer wil overbrengen. Hij wilde namelijk de nagatieve kant van de menselijke natuurlijk aan het licht brengen.
''De 12 speelfilms die Kubrick in een periode van bijna 45 jaar maakte, kenmerken zich door een zeer pessimistische wereldvisie en een opvallende emotionele afstandelijkheid. Kubrick betrekt de kijker niet bij de emoties van de hoofdpersoon maar laat de kijker de hoofdpersoon als het ware observeren.''
(Reader Zomerfilmcollege 1999 te Brugge door de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur)
Mensen die hier zeuren over ondermaatse acteerprestaties begrijpen naar mijn idee dus maar weinig van zijn films.
sabsabsab
goeie film. veral met die griezels met dat masker was creepy. je kon zo zien dat het van kubriek is. goeie thriller niet te geloven dat die voor 12+ is.
A. Jacobsen
R. Lee Ermey - Full Metal Jacket
Peter Sellers - Dr. Strangelove
Niet exuberant genoeg voor je?
stefan dias
'
Ja, dat kan wel zijn en wat Tom Cruise betreft kan ik nog zeggen 'oké', maar hoe Nicole Kidman eerst een dronken vrouw speelt en daarna ook nog eens doet alsof ze 'stoned' is, grenst werkelijk aan potsierlijk amateurtoneel (hoewel ik amateurgezelschappen zeker niet wil beledigen). En Nicole Kidman kan best wel wat, maar hier…
tonnyhk
Ik vond het een goede film. De film boeide mij vanaf het begin tot het eind. Er werd goed geacteerd, was spannend, mysterieus en zeer onderhoudend.
Wonderschoon gefilmd en met vakmanschap gemaakt. De inhoud is echter van een geheel ander niveau, die grijpt je aan of niet. Ook het acteerwerk van Kidman is discutabel, maar blijkt wel vaker een bijzondere ervaring. Hier is het met name het verhaal dat vaak niet boeit. Toch bevat de film een aantal memorabele scenes. Redelijk.
Louis-Rich
Een prachtige film met sterke acteurs, actrices en uitmuntende regie.
Deze film heeft iets unieks wat ik niet bij films heb gezien.
Je leeft mee met Cruise, en in het mysterische landhuis waar in hij beland.
De film wordt ook met de legendarische zin: Let's Fuck afgesloten.
Iconische mysteryfilm 'Eyes Wide Shut' is ineens weer ontzettend in trek op HBO Max

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Legendarische mysteryfilm 'Eyes Wide Shut' van Stanley Kubrick vanavond (5 juli) te zien op televisie

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Marketa Lazarová
Drama / Romantiek, 1967

Festen
Drama, 1998
new york citysexual obsessionprostituerengebaseerd op boekchristmas partyerotiekorgiemasked balloffersecret societyhuwelijkcultfilmfeestjesamenzweringmarihuanaconsumerismherenhuisdokterlustdrugsvermommingillegal prostitutioncultfilmsexual desireegobriberymacabrevoyeurismeparanoiderotic thrillermale egossex partymarital crisisrelationshipscostume shop hookergrandprovocativechristmas movie alternativeabsurddramaticsuspensefulcriticaltenseromanticaudaciousboldshaggy dog story