Genre: Mystery / Drama
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 2 september 1999
Plot Eyes Wide Shut
"Cruise. Kidman. Kubrick."
Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.
Dr. William Harford
Desk Clerk
Sandor Szavost
Sally
Chiller1
Om te beginnen zeker een punt al voor de muziek. De muziek maakt deze film stukken beter.
Tuurlijk een punt voor nicole he, en dan nog naakt, wat een dame
Tom,nja vond die best wel te smaken, ben er ni echt voor te vinden normaal maar hier valt ie best mee dus verdiende 0,5
Het verhaal vond ik soms langdradig, had soms iets van, kan ie nu geen stap rapper gaan. (tom in de verschillende straatscene's)
Ook bepaalde scene's vond'k zo bij het haar gerepen, bijvoorbeeld die scene met dat meisje en die 2 oude chinezen bij die kostuumverhuurder.
De spanning loopt soms wel goed op,vooral van de muziek dan.
Dus nog een halve punt erbij, komen we aan 3.
LaCosaNostra
Ik heb hem gister op ZDF gezien (Duitse zender), en daar zat gewoon geen reclame in, dat is echt lekker!
Ik vind het een aparte film moet ik zeggen, de film had een super sfeer met mooie muziek! De karakters waren erg mysterieus en ze speelden super. Het verhaal, tsja, het ging niet echt over iets. Het leuke is wel dat er nog veel dingen onbekend blijven, zo vraag ik me af wat voor andere mannen er bij dat feest waren. Leuke film maar ik denk dat ik hem nog eens moet zien. 3.5 sterren, en Nicole Kidman naakt is natuurlijk altijd goed haha
Maar wel in het Duits toch? Da's minder lekker namelijk...
tzan
voor mij is hij van 3,5 naar 4,5 gegaan. Heb me verdiept in de symboliek die kubrick in elk shot met soms verschillende betekenissen heeft gestopt. Jammer dat in de final cut is bewerkt door de maatschappij.
Simon Smith (crew films)
Interessant, die symboliek, kun je daar meer over vertellen of is daar iets over op 't internet te vinden?
rubenn
Ik weet niet of het hier al eerder gepost werd,
maar ik heb indertijd dit interessante artikel gelezen (veel over de "symboliek")
TonyMontana
op deze site zijn verschillende films geanalyseerd, waaronder EWS.
LaCosaNostra
Maar wel in het Duits toch? Da's minder lekker namelijk...
Wel in het Duits ja, maar ik kan Duits wel helemaal verstaan dus voor mij is het niet erg. Engelse versie is wel leuker natuurlijk!
Legan
Een redelijke film maar waar ik veel van Cruise en Kidman had verwacht, stelden beiden mij teleur. Oninteressant en als koppel onrealistisch. De film zelf is cinematografisch mooi met interessante bijpersonages. Maar soms ging het allemaal wel in een langzaam tempo en ook krijg ik het gevoel dat het allemaal afgeraffeld is. Onafgewerkt. Qua spanning of beklemmendheid, kan ik niet zeggen iets te hebben gemerkt, dus de genre thriller bevreemdt mij. Het project had ik liever in handen van Lynch gezien.
Nu is het alweer enige tijd geleden dat ik de film heb gezien, maar één ding kon ik niet plaatsen. De nachtclubscène. Kan iemand mij uitleggen hoe zij Cruise, die zowat onherkenbaar was, herkende?
maxcomthrilla
Ik neem aan dat je hiermee de scene in het landhuis bedoelde, daar waar je alleen naar binnen mocht als je een masker droeg. Zij herkende Cruise omdat hij niet toehapte toen ze hem wilde zoenen, ze zei eerst dat hij hier niet thuishoorde waarna ze in gesprek raakten en ze hem herkende.
Uiterst sfeervolle laatste film van Kubrick trouwens. Visueel is elke scene opgetuigd als een kerstboom. De scenes in de balzaal zijn heerlijk traag en dankzij de gepassioneerde en stoute Nicole Kidman weergaloos mooi. De film oogt mysterieus en werkt naar zijn hoogtepunt toe als Cruise zich begeeft onder vreemd volk op vreemd terrein. De maskers, de kostumering, de aankleding van de zalen, het ziet er allemaal daverend uit en tijdens de pianoklanken door deed de muziek mij in positieve zin denken aan Mulholland Drive. De langdurige gesprekken tussen Cruise & Kidman stoorden mij niet, omdat elke scene prachtig was vormgegeven en de gesprekken verre van ophelderend waren.
Absoluut hoogtepunt was het moment dat de redding van Cruise zich aandiende op het balkon. Veel oog voor contrast zoals zij daar ineens stond, opdoemend als een zwart gedaante dat boven iedereen uittorende. Richting het einde duurde het allemaal net wat te lang. Het punt was gemaakt en de film verloor wat van zijn mysterie, omdat het nu meer draaide om het verklaren van wat er gebeurt was. Gelukkig bleef er na afloop genoeg over om over na te denken. Cruise deed het aardig, Kidman fenomenaal. Jammer dat haar niet wat meer schermtijd werd gegund. 4*
De Krokodil
Intrigerende klassieker van Kubrick over de diepe satanische machtstructuren in de elitaire vrijmetselarij. Kubrick stond lang geleden dicht bij de heersende klasse en zag dus het een en ander.
Het is ook geen toeval dat Kubrick slechts 4 dagen nadat hij de film had afgerond, stief aan een nog steeds onbekende aandoening.
4,5
Halcyon
Hmm, jouw comment werpt een bizar licht op deze film moet ik zeggen
. Heb hem reeds twee keer gezien, maar van wat jij nu zegt wist ik niets. 'k Vond die scènes in het landhuis bij het beste wat ik al van Kubrick gezien heb. De rest van de film kan er mee door, maar is verder niet mijn cup of tea.
Madecineman (moderator films)
Hoezo onbekende aandoening? Kubrick stierf aan een hartaanval.
Leland Palmer
Hoezo onbekende aandoening? Kubrick stierf aan een hartaanval.
Dat is ons allemaal wijsgemaakt ja
En ja, wie overleeft een naakte Nicole Kidman wel in het echte leven op die leeftijd?
Tieten, tieten, tieten, tieten, mooie vrouwen, mooie vrouwen, mooie vrouwen en o ja natuurlijk nog een leuke bijrol van Tom Cruise.
niethie
Dat is ons allemaal wijsgemaakt ja
Beitel
Gemiddeld sterven de meeste mannen rond de 75 en Kubrick kan nauwelijks een lichtgewicht worden genoemd. Wel was hij rond die tijd fit genoeg om bezig te zijn met de montage, dus ik gok dat het een bloedpropje of iets dergelijks moet zijn geweest. Dat is rond die leeftijd niet echt abnormaal.
Madecineman (moderator films)
En hij was daarbij ook nog eens een flinke roker. Volgens mij was Kubrick's levensstijl sowieso er niet eentje waarmee je 100 jaar oud zou kunnen worden.
Hij was juist heel voorzichtig met dingen, las ik. Zo liet hij zijn chauffeur altijd maar een bepaalde snelheid rijden, omdat hij bang was voor ongelukken.
Beitel
Dat heeft daar weinig mee te maken, nietwaar? Hij stierf aan een hartaanval, dat heeft meer te maken met overgewicht en roken dan een auto-ongeluk.
Ik bedoel meer dat hij, naar wat ik weet, met veel dingen juist oppaste in zijn leven en vrij 'voorzichtig' leefde. Maar de intensiteit waarmee hij aan projecten werkte gaat je natuurlijk niet in de kouwe kleren zitten...
Turkse gast
Maar wat is er gebeurd met die vrouw die hem redde in het landhuis ben nog steeds niet mee met dat deel ? Heb hem al zo vaak gezien en snap nog steeds niet wat er met haar is gebeurd.
Kan er mij aub iemand zeggen wat er met die vrouw gebeurt is in diene film en wie haar speelde.
AmazingPP
Alweer een prachtige film uit de koker van grootmeester Kubrick, helaas veel te vroeg overleden. Prachtig vormgegeven, prachtig verteld en goed geacteerd. 4,5*
Laoslander
Prachtige film! Hij staat dan ook niet voor niks op 1 in mijn top 10
Alles is perfect: de muziek, de sfeer, het acteerwerk.. Ik heb altijd al gehouden van films met een iet wat 'surealistische' ondertoon (ook eternal sunshine, alice in wonderland). Maar deze film overtreft echt de wildste dromen van een echte filmliefhebber.
stefan dias
Jezus, wat een flauwe kul zeg.
Het begint al hopeloos met Kidman die irritant slect acteert. Dronken op champagne lijkt ze bijna half bewusteloos (die hopeloze Omar-Shariffcloon is trouwens ook om je rot te lachen). Ook als ze high is, slaagt ze er totaal niet in dit geloofwaardig neer te zetten. Heel de film mag ze blijkbaar niet veel meer doen dan zo maar een beetje half ijlend vooral afwezig te zijn. Voor zo'n vrouw wíl je toch geen moeite doen?
En dan heel dat verhaal met die seksclub, belachelijk hoe iedereen daar forogeniek een beetje wulps staat pralen. Ook de vrouw die zich opoffert en het maat haar eigen zou leven zou bekopen is één: ongeloofwaardig, twee: volstrekt onlogisch. Ridicuul gewoon.
En ik ben de laatste om te roepen dat alles snel en flitsend moet gebeuren, maar nu wordt elek scène nodeloos lang gerokken.
En een hoertje dat zowat de hotste babe van heel New York is en nota bene de brave Cruise aanspreekt, ze moet hem bijna naar binnen sleuren…
Nee, over relaties, trouw en ontrouw, heb ik wel eens betere films gezien. Veel betere
stefan dias
ja: slordig scenario.
het IS niet heel duidelijk, maar erger nog: waarom zou iemand hem met haar eigen leven willen redden? Omdat hij als dokter toevallig in de buurt was om haar de juiste klappen in het gezicht te geven en haar te redden van een overdose? "Bedankt, dokter, nu is het mijn beurt om mijn leven voor jou te geven"
In dat geval had die Ziegler allich gelijk en was het allemaal maar in scène gezet, maar dan rest nog de vraag, waarom dat masker alsnog teruuggelegd moet worden op dat kussen. (en hoe kómt het daar in hemelsnaam?)
behoorlijk zwak hoor allemaal en totaal niet overtuigend gespeeld.
A. Jacobsen
Door de combinatie van de droom van 'Nicole' en de belevenissen van 'Tom' wordt surrealisme gesuggereerd. Alweer gesuggereerd, nergens heb ik de film als surrealistisch ervaren.
Please, heel de film ademt surrealisme uit!
Alles is net dat tikkeltje te volmaakt waardoor een bevreemdend effect ontstaat.
Geniaal trouwens dat Kubrick er voor kiest om niet in widescreen te filmen en met zijn prachtige cinematografie een ongeschreven wet van de cinema weerlegt.
filmfan17
de film komt zaterdagavond op tv, net 5 begint wel pas om 0:15.
Over dat bevreemdend effect, de straten van new york zijn allemaal nagemaakt in de studio, maar net met een bepaalde soort sfeer, dat het bevreemdend is en toch nét niet écht new york.
Iconische mysteryfilm 'Eyes Wide Shut' is ineens weer ontzettend in trek op HBO Max

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Legendarische mysteryfilm 'Eyes Wide Shut' van Stanley Kubrick vanavond (5 juli) te zien op televisie

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Marketa Lazarová
Drama / Romantiek, 1967

Festen
Drama, 1998
new york citysexual obsessionprostituerengebaseerd op boekchristmas partyerotiekorgiemasked balloffersecret societyhuwelijkcultfilmfeestjesamenzweringmarihuanaconsumerismherenhuisdokterlustdrugsvermommingillegal prostitutioncultfilmsexual desireegobriberymacabrevoyeurismeparanoiderotic thrillermale egossex partymarital crisisrelationshipscostume shop hookergrandprovocativechristmas movie alternativeabsurddramaticsuspensefulcriticaltenseromanticaudaciousboldshaggy dog story