• 9.379.560 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 2 september 1999

Plot Eyes Wide Shut

"Cruise. Kidman. Kubrick."

Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.

avatar van Saldek

Saldek

Geen slechte pic., maar om nu te zeggen dat dit nu klasse was? Nou, nee, niet echt. Het idee van het verhaal vond ik o.k. te noemen, acteurs o.k. (overigens voor het eerst da'k eindelijk Nicole Kidman eens op 'het doek' zag), maar het leek of het verhaal zichzelf voort moest slepen om het einde van de film te bereiken. Beetje zeurderig en traag allemaal. Mijns inziens had het allemaal veel scherper en spannender gekund. 2,5

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Pfoeh. Ik heb hier bij een eerste kijkbeurt toch wat moeite mee. Mijn 2e van hem, want natuurlijk heb ik The Shining ooit wel gezien.

De film wist me wel te boeien. Vaak verliep het naar mijn zin best wel traag en vond ik het niet een film die voorbij vloog (in de zin dat ik niet door had hoelaat het was).

Alles hhet wel een heerlijke sfeer, die zorgde dat ik wilde blijven kijken. Zou zeggen dat dat toch wel een kracht is. Ook de muziek versterkte die sfeer goed.

Het verhaal/de film was boeiend, maar naar mijn mening bouwde het wel heel veel op sfeer en gevoel. Voor mij is dat bijna nooit een probleem, ik verwelkom het zelfs, maar dit keer leek het wat minder te werken. Soms goed uitgewerkt, denk aan de club waar muziek en beeld prachtig bij elkaar komt. Echter soms verslapte mijn aandacht, zonder nu direct aan te geven waarom en op welke stukken dat was.

Ik zal zeker nog wel eens meer van de man bekijken, maar ik zie hier nu niet direct een meesterwerk in. Twijfelgeval tussen 3.5* en 4*, maar omdat de sfeerschepping zo mooi was, voordeel van de twijfel voor deze keer.

Edit: Nee die 4* is voor een volgende kijkbeurt, ik zie hem er nu gewoon nog niet in.

avatar van Montorsi

Montorsi

De mysterieuze en onheilspellende muziek creert een geweldige sfeer in Eyes Wide Shut. Had echter na het einde wel een onbevredigend gevoel. Niet zozeer dat er 'meer in had gezeten' of iets dergelijks. Maar door de geweldige aanloop had ik meer verwacht van het slot.

Ander minpunt vond ik de emotionele scenes van Kidman, wat waren die vervelend zeg.

Toch een 3.5* voor deze film.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Jammer, jammer dat dit de laatste van Kubrick was. Misschien waren daarom m'n verwachtingen te hoog gespannen, want dit valt echt heel erg zwaar tegen. Traag verhaal, een hoop gedoe om niks (een sexfeest ja dus??) en Tom Cruise ook niet op z'n best (eerder op z'n slechtst). Het dieptepunt vond ik wel de snookertafeldialoog. Ging helemaal nergens over.

-GAAP-

Het is allemaal wel leuk en aardig bedacht, maar ik vond het duidelijk veel en veel minder dan ik ervan verwacht had. De meeste scene's zijn saai en langdurig, verhaal is erg matig, maar dat is niet het enigste probleem hieraan, het leidt uiteindelijk nergens naartoe. Richting het einde kwam misschien alles wel zo een beetje op z'n plaats, mede door dat gesprek tussen Cruise en Pollack. Maar dan komt Cruise thuis en ziet die masker op het bed liggen naast Kidman, dan volgt er weer een lang en saai gesprek tussen die 2 en er komt uiteindelijk niets uit. Laatste woord van Kidman was 'fuck' en dan plotseling afgelopen. Erg merkwaardig.

Het acteerwerk valt niets op aan te merken en is erg goed, maar het o zo saaie verhaal dat nergens naartoe leidt (gaap) verpest alles.

Vooruit dan maar, 2 sterren voor de naakte dames en naakte Kidman (damn wat een lichaam).

avatar van wolter

wolter

Baksteen schreef:

Dan is dit je eerste Kubrick neem ik aan? Ik stoorde me er anders niet aan. Ik weet niet wat je er anders achter wou hebben? rock, jazz, pop

Klopt, Kubrick zegt me niets, goed dit is ook niet mijn genre. En van mij hoeft er absoluut geen rock of pop achter, maar dit slaat wel alles.

Op een gegeven moment werd er constant 1 noot aangeslagen op de piano, echt te irritant. Normaal gezien moet muziek voor sfeer of een bepaalde spanning zorgen en past dit in de film, maar nu zag ik de pianist al bijna voor me als een debiel telkens één toets indrukken, gewoon lachwekkend.

wolter schreef:

Vond het juist erg goed bij de film passen. Wat voor muziek had je dan gewild?

avatar van wolter

wolter

Goed smaken verschillen, en zoals ik al zei hoeft er van mij geen andere gerne muziek onder. Maar ik vond het; te overdreven, te lang aanhouden, te voorspellend, te overheersend, te te te.

Ik ben geen componist en ga dus zeker niet zeggen hoe het wel moet, maar dit zijn dingen die ik constateerde. Daarbij had het bij deze film absoluut niet het gewenste resultaat, waar ik bij de meeste films niet eens zo zeer op de muziek let, was dat bij deze wel het geval en werd ik gewoon gedwongen om me te irriteren aan de muziek. (misschien juist wel de bedoeling, wie weet )

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Goede Film in zijn genre alleen vond ik het genre zelf niet echt iets voor mij, De Muziek was wel Goed en Tom Cruise en Nicole Kidman deden het aardig en vandaar toch nog een 3.5* maar toch niet echt een Film waar ik helemaal fan van ben.

avatar van darkjaap

darkjaap

was een verassing voor mij !

d8 ow dat is gewoon zon doodnormale amerikaanse film want cruise is echt zon american guy maar deze film was beter dan ik verwacht had goed geacteerd mooie muziek goede film waarvan ik geen spijt heb dat ik deze gezien heb

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Kubrick's laatste, het was al weer een hele tijd geleden dat ik deze gezien had en ik weet nog dat ik er toen eigenlijk niet veel aan vond, saai, traag, het kon me allemaal niet zo boeien. Dacht, altijd; Wat jammer toch dat de grote Kubrick met zo'n slippertje zijn carrière heeft moeten afsluiten. Alhoewel ik dit nog steeds niet zijn beste werk vind ben ik er bij een nieuwe herziening wel meer van overtuigd dat het afscheid toch wel in stijl was...

In Eye's Wide Shut gaat yuppendokter Tom op nachtelijk avontuur na dat hij totaal neurotisch is geworden toen zijn mooie vrouwtje bekende eerst wilde sexfantasiën te hebben over een onbekende marine-officier en daarna nog eens een keertje lekker droomt dat zowat het hele vliegdekschep over haar heen is geweest. Big deal kan je denken, maar voor Dokter Tom is het een rede om eens flink met dollars en zijn medical ID te zwaaien om nachtelijk NYC er toe aan te zetten hem bij een sjieke en barokke sexclub in stijl af te zetten. Op het erotische Venetiaans carnaval wordt dokter Tom ontmaskerd en met de metaforische staart tussen de benen druipt hij weer af naar vrouwlief om eens flink uit te huilen uiteindelijk volgt als famous last word van de leading lady; "Fuck." Wiedergutmachsex, eind goed, al goed.

Inderdaad het verhaal is wat raar, de film speelt zich bijna in zijn geheel af tijdens een broeierige lange en donkere winternacht en lange tijd vraag je je af waar dit allemaal toe moet leiden. Maar eigenlijk doet het verhaaltje er niet zo zeer toe want Kubrick voelt weer enkele interessante dilemma's en problemen aan de tand. Zoals wel vaker in zijn films gaat het ook hier om het onvermogen van de menselijke soort. Gelukkig is Kubrick geen romanticus en dus gaat hij deze keer op zoek naar het onvermogen om eeuwige trouw, eeuwige liefde en dus eeuwige zekerheid te hebben met de levenspartner. Zijn wij wel een monogame soort? En zijn we eigenlijk niet altijd op zoek naar nieuwe sexpartners om het biologisch genetisch materiaal te delen en te verspreiden? En maakt het uit of we dit slechts in gedachte doen of het werkelijk in de praktijk brengen. Hoe dan ook , het knelt en botst met het keurslijf van de moderne westerse mens. Het schept dan ook een geweldig spanningsveld voor een film en het stelt vragen en werpt emoties op die, denk ik, een ieder die een langdurige relatie heeft of heeft gehad vroeg of laat mee te maken krijgt.
Een groot verschil met andere films van Kubrick vind ik trouwens dat in EWS de karakters echt centraal staan en dat ze minder een klein onderdeeltje van het grote geheel zijn. En ik denk dat hij een goede keus gemaakt heeft hierin, want het schept zodoende meer intimiteit.

Tom Cruise vind ik trouwens behoorlijk sterk spelen in deze film over Kidman (hoe jummie ze er ook uitziet) kan ik wat minder hulde uitspreken, verdenk haar zelfs van een spoortje overacting hier en daar. Maar goed echt vaak is ze niet in beeld, dus de schade blijft beperkt. De bijrollen zijn daarnaast ook prima verzorgd.
Visueel is ook deze Kubrick een pareltje en keert de man weer terug naar de stad waar het allemaal ooit begon; New York City, met zijn prachtige smoezelige natte straten verlicht door het neonlicht van nachtclubs.

Geef EWS voorlopig maar een 3.5* maar sluit niet uit dat er nog eens een halfje bijkomt als ik deze film eens geconcentreerd bekeken heb zonder hinderlijke en afleidende afwasmiddelen, balansdagen en maandverband er tussendoor. Die reclameblokken duren zolang dat ik gewoon m'n afwas tijdens zo'n blok kon doen. Echt waar, het moet commerciële zenders gewoon verboden worden goede films te verpesten op deze manier.

Madecineman schreef:

Opzich mee eens. Die vele reclames heb ik ook een hekel aan, maar één of twee kleine pauzes tussendoor om jezelf van een hapje en drankje te voorzien is bij mij wel welkom Mooie recensie overigens...

avatar van ordeith

ordeith

Beetje bizarre maar steengoede sfeervolle film.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Leland Palmer schreef:

Kwestie van de juiste voorbereiding. Maar op zich kan ik 1 korte pauze ook nog wel eens gebruiken (vooral als je erg moet plassen kan het een werkelijke verademing zijn)

The Last

Doe mij maar 2 pauzes, je weet maar nooit of je een grote boodschap moet doen.

avatar van DragQueen

DragQueen

Naar mijn mening heeft kubrick met zijn laatste helaas, een kunstzinnige film neergezet. en het verhaal is op een diepzinnige manier uitgewerkt. het acteerwerk is van behoorlijk niveau. van zowel cruise, als kidman. en de overige bijrollen. verder heeft de film heerlijk lange scenes, en vermakelijke dialogen. de sfeer met daarnaast de gepaste achtergrond muziek, is voelbaar, en lekker mysterieus te noemen. wat mij betreft 4,5 sterren.

avatar van skip

skip

Aangekomen in het grote huis leek het bijna wat te gaan worden maar helaas is bij deze film de omhulling veel groter dan de inhoud. Nicole Kidman zette bedoeld of onbedoeld een irritante trut neer en ik vond Tom Cruise ook niet echt geweldig. 2,5 *

avatar van Rephlex

Rephlex

Ik dacht in eerste instantie met een saai romantisch drama van doen te hebben. (ik wist echt nog niets over deze film).
De wending die de film nam toen Bill naar die macabere orgie ging deed me dus veel deugd.
Helaas wist de film die spanning mijns inziens niet vast te houden.
Het geheel werd ietwat warrig zonder ergens concrete aanknopingspunten te leveren.
Toen Bill uiteindelijk dat masker naast het kussen van Alice vond was ik echter allerminst verbaasd en zelfs lichtelijk teleurgesteld.
Het liet me zitten met zo'n gevoel van 'Was dát het nou?'
Enfin... een vermakelijke film zonder al teveel verrassingen.
Meneer Kubrick heeft hiermee naar mijn idee geen waardig afscheid geregisseerd.
Maar goed... na 'A Clockwork Orange' valt een film sowieso al snel tegen.
Al met al 3 sterren.

The Last

Romantisch is deze film zeker niet!

avatar van Coco111

Coco111

ik snap niet egt veel van die film

4,5

avatar van gotti

Vanwaar dan die 4,5?

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Matige film, matige vertolkingen, Kubrick onwaardig vind ik; Niet echt mijn ding, neen.

Couch Potato schreef:

Misschien niet je ding, maar Kubrick onwaardig? Vind dit toch echt een topfilm! Hmm, zit mezelf nu af te vragen of mijn stem niet veel te laag is. Nou jah, ik heb in ieder geval de prachtige 2 disc S.E. besteld van deze film dus na herziening kom ik erachter.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Ik vond deze film ook beter na herziening, zou m graag weer kijken, een fascinerende, droomachtige ervaring, en de vertolking van voornamelijk Nicole Kidman en Sydney Pollack zijn geweldig.

Simon Smith schreef:

Ik vond deze film ook beter na herziening

Aah, dat is goed nieuws! Zodra de film binnen is ga ik direct maar over tot herziening denk ik

Leland Palmer

Dat films van Kubrick na herziening voor mij beter worden is deze na A Clockwork Orange wel het bewijs van. Nadat ik de film laatst op tv zag heb ik dit fascinerende werkje direct op dvd gekocht en vandaag dan eindelijk herzien...

Het masker voorop de prachtige dvd hoes van de 2-disc S.E. van deze film vond ik zo prachtig, dat ik geen moment heb getwijfeld om die uitgave te kopen ondanks zijn hoge prijs. Na herziening is deze film zeker beter geworden. Al eerder aangegeven een paar berichten hiervoor en ook ik kan het daar nu alleen maar mee eens zijn.

Ondanks dat de film eigenlijk nooit echt op gang komt weet de film mij toch steeds weer gekluisterd aan het beeld vast te houden. Echt prachtig en fascinerend hoe Kubrick een soort extra dimensie geeft aan alle beelden in deze film. Tom Cruise is een geweldenaar in deze film en naast zijn rol in Magnolia is ook deze één van zeer hoge kwaliteit wat mij betreft. Nicole Kidman is prachtig en speelt een sterke rol, maar ook Sydney Pollack weet ondanks zijn betrekkelijk kleine rolletje een verpletterende indruk achter te laten.

De scenes tijdens het feest in het huis zijn voor mij nog steeds de sterste en deze horen zeker in mijn lijstje favoriete scenes allertijden (niet dat ik die heb trouwens). De prachtige sfeer, heerlijk beklemmende muziek, fascinerende kostuums en natuurlijk het vrouwelijk schoon wat te bewonderen is zijn overweldigend naar mijn mening. Er zijn niet veel films die ik wil laten behoren tot een soort van ''kunst'', maar daar hoort deze film wat mij betreft wel bij. Eyes Wide Shut is één groot kunstwerk van regisseur Stanley Kubrick verguld met een dikke laag goud eromheen.

Dat de film op het eind een beetje afzwakt is misschien een beetje jammer, maar ondanks dat ga ik mijn score verhogen van vier sterren naar vier en een half. Stiekem had ik nog wel een hogere score in gedachten, maar die zijn gereserveerd voor een derde kijkbeurt. After all: drie keer is scheepsrecht...

avatar van niethie

niethie

Wauw Harm prima geschreven jongen, ik zelf zag de film jaren geleden voor het eerst was er toen eigenlijk nog veels te jong voor en vond er dan ook geen bal aan, een jaar of twee later na enige aarzeling herkeken en vond hem direct geniaal en ondanks dat ik hem sinds die tijd jammer genoeg nooit meer gezien heb ben ik de film eigenlijk nooit vergeten en ligt hij nog goed in mijn geheugen alhoewel ik als ik eerlijk moet zijn me er niet alles meer van herrineren maarja het is dan ook alweer twee jaar geleden.

De sfeer in de film is inderdaad beklemmend en de score kan daar alleen maar aan helpen, je hebt echt de hel tijd het geveoel alsof er iets ernstig gaat gebeuren en dit houd de spanning er goed in en zorgt ervoor dat je van begin tot eind ondanks de speelduur van maarliefs twee en een halfuur aan het beeld gekluisterd zit.
Opvallend is de geweldige rol van cruise (die ik normaal gesproken een beetje houterig vind spelen) en ook kidman speelt haar rol prima.

Daarnaast bevat de film een paar meesterlijke en vooral erg sfeervolle scenes maar vooral de beginscene op het feestje en natuurlijk de haast surrealistische scene in de nachtclub was geweldig en bovenal een genot om naar te mogen kijken.

Kortom deze film is gewoon perfect alhoewel ik me ook voor kan sltellen dat sommige mensen er niets aan zullen vinden ik bedoel het moet wel je film zijn natuurlijk , voor mij is het pure kunst niets meer niets minder (kubrick had zich dan ook geen betere afsluiter kunnen maken) en ga hem dan ook zo snel mogenlijk weer eens herkijken en geef hem bij voorbaat nu al-

4,5 sterren

niethie schreef:

Wauw Harm prima geschreven jongen

Mijn dank is groot Ben blij dat de film jou ook zo goed bevalt. Hopen dat dit na herziening zo blijft of misschien nog wel beter word.

avatar van gj.s

gj.s

Verrassend dat zoveel mensen deze film hoog waarderen. Voor mij was de film een behoorlijke tegenvaller. De scenes in het huis zijn natuurlijk mooi vormgegeven en mooi gefilmd. Het zich eindeloos herhalende pianodeuntje kan wedijveren met de 'Jaws' tune. Het trage acteren, het trage camerawerk ; alles draagt bij aan de suggestie van spanning. En dat is de reden dat ik de film niet erg kan waarderen. Er wordt spanning gesuggereerd maar ik heb de film nergens spannend ervaren. Door de combinatie van de droom van 'Nicole' en de belevenissen van 'Tom' wordt surrealisme gesuggereerd. Alweer gesuggereerd, nergens heb ik de film als surrealistisch ervaren. Voor mij is het een eindeloos durend sterrenvehicel waarin ik me steeds meer begon te irriteren aan het kunstje van langzaam praten. Tom Cruise in Magnolia en Jerry Maguire vind ik heerlijk. Nicole Kidman ken ik eigenlijk alleen uit Batman en Moulin Rouge. In deze film komen beide gekunsteld op mij over. 2001, a clockworck orange, the shining, full metal jacket ... nee, deze film verwijder ik uit eerbetoon aan Kubrick uit mijn geheugen.

avatar van Koendh

Koendh

niet mijn film, het verhaal wat sommige prachtig vonden kon mij niet boeien. mn ogen vielen nog net niet dicht