• 9.378.448 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 2 september 1999

Plot Eyes Wide Shut

"Cruise. Kidman. Kubrick."

Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.

avatar van Redlop

Redlop

Leuk Anatolia!

meer gossip.

avatar van ellie

ellie

Gewoon weer een topper.

Chr.s

Prachtige film, de sfeer is ronduit fantastisch! Evenals het spel van Kidman en Cruise. En natuurlijk de geweldige soundtrack niet te vergeten.

Kubrick had zijn carriere niet mooier kunnen afsluiten.

avatar van jamiesensation

jamiesensation

Goede, spannende film Nicole Kidman speelt Tom helemaal weg maar verder toppie 4*

Cloud9

Zeer degelijke film van Stanley Kubrick, alhoewel ik de lofzang niet volledig deel met de meeste mensen hier.

Heel lang geleden las ik Schnitzler's Traumnovelle en ik vond het fantastisch. Er valt genoeg te discussieren over alle psychologische facetten die hij aankaart, maar mij boeide het van begin tot eind. Dit kan ik helaas niet van Eyes Wide Shut zeggen.

Ik mag natuurlijk niet zeggen dat deze film een volledig eigen (Kubrick) interpretatie was van Traumnovelle, maar op het moment dat de inspiratie tot muze-esque taferelen leidt mag er toch zeker naar mijn mening vergeleken worden.

Daarin komt ook één van mijn kritieken naar voren. Daar de hoofdpersonage in Traumnovelle zijn 'zelf-monologen' tot een onmisbaar onderdeel van het verhaal maakt, is dit door Kubrick verwaarloost en is het aan de kijker zelf om te herleiden en analyseren wat Tom Cruise op dat moment denkt en beweegt. Ik begrijp goed dat dit heel veel leuke stof geeft tot eindeloze discusiie, maar ik vind dat daarin juist te veel verkeerde conclusies worden getrokken.

Andere aanmerkingen die ik op de film heb is dat de film soms te veel sleurt. De dialogen zijn af en toe pijnlijk langzaam dat bij mij irritatie wekt. Het gesleur hiermee heeft als gevolg dat de film te lang duurt.

Daarnaast vind ik de acteerprestatie van Nicole Kidman vooral in het eerste half uur van de film zeer onder de maat. Voor mij absoluut niet geloofwaardig.

Het blijft natuurlijk de vraag hoe de film uiteindelijk was geworden als Kubrick zijn eigen finishing touch eraan had gegeven.

Eyes Wide Shut is voor mij absoluut geen meesterwerk, maar toch een hele degelijke en soms verontrustende film.

3,5 *

avatar van Zavo

Zavo

Cloud9 schreef:

Ze is juist heel goed in het begin van de film, je zit er meteen in door haar fantastische spel.

avatar van starbright boy

Cloud9 schreef:

Wat bedoel je? Andere conclusies als degene die je naar aanleiding van het boek (wat ik overigens niet gelezen heb) zou trekken?

starbright boy schreef:

Ja zeer zeker. Ik baseer dit op mijn eigen ervaringen met discussies die ik heb gehad over deze film. Daar deze zelf-monologen in het origineel het geheel transparanter maakt, wordt het tempo naar mijn mening omhoog getrokken.

Wat ik bedoel te zeggen is dat er heel veel onnodige energie en focus op dat aspect KAN komen te liggen waardoor andere (goede)aspecten juist worden ondergesneeuwd, al zal dat (voor zover ik alle postst gelezen heb) niet zo zijn op deze site. De lofzang voor deze film is hier namelijk over het algemeen hoog.

Zavo schreef:

Daar ben ik het helaas niet mee eens. Voor mij voelde het jammer genoeg aan als jammerlijk gemijmer van de onderste plank.

avatar van mikey

mikey

Aantrekkelijke film over een 2 partners die op onafhankelijk van elkaar op zoek gaan naar eeeh andere mogelijkheden op het sexuele vlak. Erg mooi camerawerk. soms wat langdradig maar boeiend genoeg.

avatar van frankstruijk

frankstruijk

Ik vond de film erg tegenvallen, erg traag vooral waardoor ik hem met moeite heb uitgekeken....

avatar van T_fuckin_montana

T_fuckin_montana

Heel vreemde film maar wel een die blijft boeien. Tom cruise speeld hier apsoluut een van de beste rollen uit zijn carriere, een film die keer op keer nieuwe openbaringen heeft.

avatar van E V

E V

Interessante, boeiende, lange, vrij onbegrijpelijke en absurde film. Tom en Nicole spelen goed.

olivier

Hoewel deze film niet bepaald lovend is ontvangen, vind ik dit een zéér grote prent. Heb de films van kubrick chronologisch en vond dat kubrick een ontzettende verzwakking kende na barry lyndon: the shining miste de kubrick-touch, full metal jacket was ronduit banaal. En dan kwam er eyes wide shut, waarin kubrick als het ware herboren lijkt, zijn obsessie voor schitterende shots, muziek en bovennatuurlijke verhalen hervindt en een laatste keer botviert op de mensheid. Dat laatste woord van he ("fuck") gaat door merg en been. Misschien een beetje een onconventioneel standpunt, maar voor mij is eyes wide shut de grootste film van de jaren '90.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Bijna alles is al gezegd in de commentaren, zowel positief als negatief. Fantastisch pakende sfeer, prima acteerwerk, briljante muziek en de scene in het landhuis is een van mijn favorieten geworden. Kortom, ik sluit me aan bij het kamp van de liefhebbers**** 1/2

Welkom.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

thanks

avatar van Safri

Safri

Deze, Strangelove en Clockwork Orange behoren voor mij tot de absolute top van Kubricks' oeuvre.

avatar van mister blonde

mister blonde

goede film, maar ik vind het op Killer's Kiss na Kubrick's minste...

Safri schreef:

Hôh het is zo moeilijk om te kiezen: paths of glory, the killing, 2001 en barry lyndon zijn anders ook niet mis. In feite zou je een volwaardige top20 aller tijden kunnen maken met vijftal films van kubrick erin. Wonderbaarlijk nietwaar?

mister blonde schreef:

goede film, maar ik vind het op Killer's Kiss na Kubrick's minste...

Bwa... spartacus was anders ook geen meesterlijke cinema naar mijn mening hoor. Dan vind ik killer's kiss toch al iets héél anders

avatar van mister blonde

mister blonde

waar Kubrick me in elke andere film (ook spartacus hoewel dat idd. buiten twee genoemde de minste is) raakte, op wat voor wijze dan ook, doet eyes wide shut dat geen moment. aardig, maar mag m.i. niet in de schaduw staan van zijn toppers (een 8 tal in mijn geval). Spartacus is overigens de minst typische Kubrick, dus niet zo vreemd dat het ook een van zijn mindere films is.....

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Wat is dit een geniale film. Heeft werkelijk ALLES. Veel te lage waardering hier op de site. Vooral het geniale script waar je dagenlang over kan filosoferen, geweldige en soms angstaanjagende soundtrack en onvergetelijke scénes. Een erg waardige afsluiter van een GROOTS ouevre van misschien wel de beste regisseur ooit. Onder dat ouevre valt ook Spartacus want hoewel het niet typisch Kubrick is wil niet zeggen dat het geen goede film is. Voor een spektakel/historische film is het een klassieker. 5*

avatar van ronaldL

ronaldL

Vraagje aan iedereen: wie weet waar de muziek van de Orgy Scene vandaan komt??????

avatar van Mischa

Mischa

dutchtuga schreef:

Vooral het geniale script waar je dagenlang over kan filosoferen,

Denk toch eigenlijk dat de credit hiervoor grotendeels naar Arthur Schnitzler, de schrijver van Traumnovelle, mag.

Volgens mij is dat van György Ligeti

avatar van Safri

Safri

Volgens mij is het Masked ball van Jocelyn Pook.

Ach, ik weet het ook wel zeker

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Mischa schreef:

Ja ok enigszins wel maar probeer zoiets ook eens geloofwaardig en zo mooi om te toveren naar een script. Geniaal gedaan.

avatar van Pacino88

Pacino88

Goeie film,jammer van de ietwat trage monologen.Duidelijk een van de mindere kubricks,kan bij lange niet tippen aan full metal jacket en the shining.Het verhaal was ook niet heel boeiend,wel aparte en originele scenes.Maar ik snap niet wat Kubrick met deze film wilde vertellen.Misschien op een oudere leeftijd overnieuw kijken.De muziek is een groot pluspunt en aparte sfeer.

avatar van Lord Vader

Lord Vader

ik vond hem ,on danks dfat hij hier en daar wat traag is, toch wel erg fijn hoor.

een goede sfeer en weer prachtige decors en beelden die alleen maar in een Kubrick film voorkomen.

Niet Kubricks beste, zeker niet.

Maar in het geval van Kubrick is 1 van zijn mindere natuurlijk nog steeds een goeie film.

zeer veel betoverende, magische scene's, puike muziek.

een Kubrick film is altijd een belevenis.,

een kybrick film kijk je niet, die beleef je.

dat was bij eyes wide shut niet anders