• 9.378.495 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.556)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

T-Medic Irwin Wade

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

Goodfella_90

Dat begrijp ik, ik zou het zelf ook willen. Ook geef ik je helemaal gelijk dat SPR er behoorlijk realistisch uitziet. Ik denk enkel dat wanneer de emoties nog zo diep zitten, het uberhaupt niet aan te raden is een dergelijke film te gaan zien.

Goodfella_90 schreef:

Misschien niet nee. Maar wat me altijd verbaast als ik ze zie en spreek, is de geestkracht van deze veteranen. In de lichamen van hoogbejaarden zitten geesten van jonge jongens. En al zijn ze soms behoorlijk geëmotioneerd, ze zijn onder elkaar ook volkomen loyaal. De ene is sterk voor de andere. Zo was het toen en zo is het nu nog. Echt geweldig om te zien.

avatar van =michael=

=michael=

Comanchero schreef:

1 voor allen en allen voor 1!

Comanchero schreef:

Dat geloof ik direct, maar gaat over een heel ander punt.

=michael= schreef:

1 voor allen en allen voor 1!

Zoiets ja.

avatar van M.Nieuweboer

M.Nieuweboer

Saving Private Ryan is sentimentele rotzooi. Het begin en het einde van de film, op het kerkhof, kan zo in willekeurig welke tranentrekker. De veldslagscene bij die brug, op het eind, is niets bijzonders. Het middendeel is langdradig - lopen, praten, meer lopen, nog meer praten. Blijft over de half uur durende aanslag op de zintuigen in het begin.

SPR heeft de psychologische en emotionele diepgang van een kopje schoteltje: wat is het toch allemaal zielig en wat is het karakter van Tom Hanks toch een geweldige held en wat is de vermiste broer na zijn redding toch dankbaar. Er zit geen vlekje aan. Tenenkrommend, zo ongeloofwaardig.

SPR is de meest overschatte film van de laatste 25 jaar. Ik zie ook wel, dat Spielberg een bijzonder getalenteerde regisseur is. Zijn probleem is, dat hij niets interessants te vertellen heeft, maar dat wel pretendeert. Het is net Haagse bluf. Als Spielberg zich beperkt tot amusement, zoals Duel en 1941, is hij zeer goed te pruimen. Maar kom bij Spielberg niet aanzetten met zoiets als karakterontwikkeling.

Al met al is SPR dus dé typische Spielberg-film. Hele meutes zullen dat als een compliment opvatten.

M.Nieuweboer schreef:

Moet ik hier nu echt serieus op ingaan?

avatar van orbit

Ik zou het niet doen.

Ik ook niet!!!

avatar van Nighth@wk25

Nighth@wk25

Deze film is voor mij echt nog steeds het beste wat ik ooit gezien heb. en daarmee wil ik zeggen toen ik voor het eerst deze film zag spookte hij nog dagen door mijn hoofd. ik heb hem ook 3 keer gezien in de bios.

ik hou enorm van woII gerne en deze film was de eerste die zo realistisch gefilmt was.

na deze film zijn de andere oorlog films ook wat realistisch geworden.

maar savind private ryan was de eerste.

heb hem nu te vaak gezien maar dat was de film blijft voor mij nr 1. Band Of Brothers is mijn nr 2 hij volgde de voetsporen van spr.

avatar van THE-J-KING

THE-J-KING

begrijp me niet verkeerd hoor maar ik vind het best een mooie film maar ik vind het een min puntje dat het een film is die niet genoeg aanzet om een tweede keer te gaan bekijken (daar kan tom hangs of stefan spielberg niks aan doen het komt door het thema maar ja als ze dat thema niet haden gekozen was het niet zon goede film geworden

Zeg dat wel ja

avatar van Materny

Materny

THE-J-KING schreef:

avatar van Halrod

Halrod

Zeer mooi, echt te vet.

Gewoon mooi verhaal en dan ook nog D-Day, terwijl ze die er ook net zo goed uit hadden kunnen laten. (Goed dat ze dat niet hebben gedaan), aangezien D-Day niet zo heel erg bij het Saving Private Ryan verhaal hoort ofzo

Weet niet uit te leggen

kazin

Saving private ryaN? Liever niet! dat stukje in de film maakte me zo kwaad dat die amerikaan die ene Duitser liet gaan. Later in dat stadje kwam hij die duitser weer tegen en die had toen 2 man van amerikaane gedood. Dan bij die trap ziet hij die jongen die hem vrijgelaten had en die laat hij dan gewoon gaan. Als hij die niet had laten gaan had hij nog kans op overleven want weer die zelfde jongen knalde hem op het laatste dood. Wat steven spielberg hier mee wilt berijken weet ik niet want dit stukje herhaald zich in een paar gevallen en dat slaat nergens op alsof de Duitsers destijds ook iedereen lieten gaan die hen heeft laten gaan. Saving private ryan... Geef mij maar liever The longest day. Een 3,5 voor saving private ryan

Goodfella_90

Een gevoel dat hier wel vaker opkomt bij een bericht van jou:

avatar van hc2day

hc2day

dit is zo'n aanrader voor de ECHTE oorlog-film fans,de scenes zijn goed. Behalve dat die tolk die duisters langs hem laat lopen en ze doen hem niks,het komt waarschijnlijk door die dunne vriendschappelijke band maar op het laatst schiet hij hem toch dood dus dat maak wel zo'n beetje een eind aan het verhaal.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

In de KrO gids krijgt deze film 3 sterren. Dat is wel heel weinig. Hij is trouwens volgende week vrijdag op tv. Op net 5 als het goed is.

Barrie vd Laan schreef:

Staat erbij waarom maar zo weinig? Ben wel benieuwd naar die argumenten.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Nee dat staat er niet expliciet bij. Alleen waar hij over gaat.

avatar van P8rb

P8rb

vond ik ook al zo opvallend dat hij maar 3 sterren krijgt. de toelichting bij de film is dan weer wel positief

avatar van arshad

arshad

ik vond dit de slechtste film die ik ooit heb gezien! het was langdurig en een klotefilm veel mensen vonden het goed maar ik niet. ik wou dat ik een lagere cijfer kon geven dan 0.5

avatar van Materny

Materny

Och och.

avatar van fanaat

fanaat

Geweldige film, jammer dat ik hem nog steeds op video heb want zo'n prachtige film moet je gewoon op dvd hebben.

Ik kan me nog herinneren dat ik deze film de eerste keer dat ik hem zag ( 3 jaar geleden ) ik hem bij de eerste scene uit had gezet en ik dacht, weg er mee! Maar godzijdank heb ik dat niet gedaan en hem een half jaar later nog eens herzien, en toen vond ik hem echt geweldig en het kwam niet meer in mij op om hem weg te doen.

En nu de dvd kopen.

4,5

kazin

De film klopt niet eens.

Als die oude man bij graf van die kapitein komt dan lijkt het alsof hij terug denkt, aan de oorlog. Je ziet hem zeg maar in de ogen en flits d-day hij denkt dus terug. Een ding klopt niet, een groot iets: Hij denkt blijkbaar terug maar de eerste 1,5 uur tot 2 uur kom je die Ryan niet eens tegen... En hoe kan hij nou terug denken aan mensen die hij daarvoor niet gekend heeft enzo.

Dat klopt niet. En de titel is: Saving Private Ryan.

De eerste weet ik veel 1 uur tot 2 en half uur gaat niet echt over hem. Ik had meer verwacht dat ze na d-day hem gelijk zouden vinden en moeten beschermen tegen aanvallen enzo. En niet alleen het laatste halfuurtje.

kazin

Vandaar krijgt het een 2.0 had eerst een 4.0 gegeven maar nu ik hem weer gezien heb is mij dat opgevallen.

Goodfella_90

Twee sterren aftrek, omdat je de scène verkeerd interpreteert vind ik wel veel. Wie zegt dat hij terugdenkt aan D-Day? Niemand, want (en dat zeg je zelf ook al) daar was hij niet bij aanwezig.

avatar van 606

kazin schreef:

dan klopt je top 10 ook niet meer want een film met 2 sterren staat niet in je top 10

606 schreef:

klopt. Maar slimme mensen weten dat een mens niet elke dag 24 uur per dag achter de computer zitten en soms vergeten de top 10 aan te passen.