• 9.378.621 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.556)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Corporal Timothy Upham

avatar van Anakin01

Anakin01

Waww! Mega film.

De harde realiteit, echt prachtig gespeeld door Tom Hanks.

Een van de goede oorlogsfilms! Een dikke aanrader!

Een welverdiende 4*

avatar van Moxomagic

Moxomagic

Saving private ryan behoort zeker tot de top-10 beste oorlogsfilms allertijden. Het is een rauw oorlogsdrama met soms gruwelijke scenes. De US soldiers zijn dit keer geen John Wayne-achtige cowboys die met een ratel van hun machinegeweer een heel peleton Duitsers wegvagen, maar gewoon slachtoffers van een bizarre oorlog. De film heeft alle ingredienten voor een geslaagde filmavond. Schokkende aktiescenes, goede acteerpresaties en prachtige decors. Een film die je aan het denken zet, ook nadat hij is afgelopen. Een aanrader dus.

Van mij 4****sterren...!!!

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Geweldige film, een dun verhaallijntje dat wel.

Mooi realistisch gefilmt.

Vooral het eerste half uur is magistraal!!

avatar van metaledje

metaledje

geweldig,geweldig,geweldig vooral de opening van de film,meer heb ik er niet over te zeggen

Prachtige film

meesterkwerk

4,5 sterren

avatar van Emirdagli

Emirdagli

standaard WO2 film maar wel een hele goeie steven spielberg heeft het weer geflikt. 5*

avatar van TrickYRickY

TrickYRickY

Echt Schitterende Film die de gevoelige snaar weet te raken.

Tom Hanks zowiezo mijn favoriete acteur zet hier ook weer goed acteerwerk neer.

avatar van prinsje

prinsje

*Saving Private Ryan*

echt een topper maar we moeten er wel even bij stil staan dat er in 2 min 500 doden zijn gevallen op de invasie, en dat is echt niet te geloven maar het is wel zo

voor de rest goed acteer werk en steven spielberg heeft er een goede film van gemaakt 4 sterren dus

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Dit vind ik een van de beste oorlogfilms die ik gezien heb. Hij is te minste realistisch en niet zo'n lijpe rambo film. Ik vond hem echt schokkend toen ik hem zag als twaalf jarige. Een man die op het strand ligt met zijn darmen uit zijn lichaam. Mensen die ledematen verliezen, in hun hoofd geschoten worden. Niet echt fris...

Maar wel een mooi oorlogsdrama met een goede acteur als Tom Hanks

waidman

Het 1e half uur van de film is denk ik een van de meest memorabele openingen ooit op het witte doek vertoond. Niks vals heldendom of heroïek in deze film, soldaten worden in al hun menselijke zwakheden neergezet, negeren orders van meerderen, komen openlijk in opstand wanneer hun officier niet doet wat zij willen, denk daarbij aan de scène waarin ze een spelletje spelen met identiteitsplaatjes, of aan de scène waarin de mannen uit wraak een krijgsgevangene willen doodschieten. Ook de scène waarin de “schrijver”te laf is om een maat te helpen en later de krijgsgevangene doodschiet omdat die dreigt hem te ontmaskeren.. Alle zwakheden komen aan bod inclusief die van Hanks die aangeeft dat soldaat Ryan hem niets zegt, maar wanneer hij door het vinden van die man naar huis kan hij de opdracht zal volbrengen. Dat Spielberg heel veel studie heeft verricht voordat hij de film maakte bleek wel uit de complimenten die hij kreeg van veteranen organisaties voor de authenticiteit van de kostuums, wapens maar ook van het in beeld brengen van de landing. Daarnaast is het geluid van de schoten geen special effects, maar authentieke opnames van handvuurwapens die in die tijd werden gebruikt. Zelfs het verhaal is waar gebeurd, alleen heten deze broers Niland. Een super oorlogsfilm, enige minpunt het sentimentele einde op het oorlogskerkhof, typische americana.

avatar van ewalk

ewalk

Pacino88 schreef:

Zucht,ik bedoel de game uiteraard!

En nee,geen tour of duty,die serie heb ik nooit gezien.Is het nou zo moeilijk om gewoon eens aan te nemen wat er staat,iedereen kent de game wel,en die lijkt ook verdomd veel op SPR,evenals Medal of honor.

Eh, volgens mij was de film er eerder dan de game hoor! Zelfs MoH was pas na de film uitgekomen. Men adverteerde nog met de Omahabeach scene. Daarvoor was er zelfs in een game als Sudden Strike(rts) een SPR scene.

Om terug te komen op de film: hij is zeker goed gefilmd en hier en daar historisch verantwoord en indrukwekkend. Maar het is ook een eerbetoon aan de gevallen Amerikanen en Amerikaanse propaganda.

Vergeet niet dat D-day nooit zou hebben plaatsgevonden als de Russen het zesde leger in Stalinggrad niet hadden vernietigd. De Russen hebben hier twee keer zoveel Duitse troepen uitgeschakeld als in de gehele campagne van de Westerse geallieerden vanaf de landing in Normandie tot aan de capitulatie van Duitsland in mei 1945.

Als Duitsland zou hebben gewonnen dan zouden de Amerikanen zelfs met de Duitsers tegen de Russen strijden! Aangezien de Russen hen terugdrongen moesten ze wel een tweede front starten zoals ze de Russen al in 1943 hadden beloofd! In feite was 6 juni 1944 de beslissende dag in de strijd tegen het communisme!

Het is erg voor die arme jongens die er door hun regering op uit zijn gestuurd om zogenaamd de Duitsers te verdrijven.Een verborgen agenda hadden ze allemaal, die regeringsleiders of dictatoren of hoe je zo ook wilt noemen.

Mythes over WWII

waidman

Mag ik je er even aan herinneren dat in september 1939 toen Hitler Polen binnen viel Stalin aan de andere kant Polen aanpakte, dat sindsdien alle aan Engeland verbonden landen in oorlog waren met duitsland en dat zowel amerika als engeland ook in azie een oorlog uitvochten, je bent geen liefhebber van Amerika, dat mag, maar wanneer je de historie aan wilt halen, doe dat dan wel compleet.

avatar van film_kaza

film_kaza

men zegt dat deze film erge beelden bevat. daar kan ik niet tegen. maar ik zou deze film dolgraag willen zien.

ik waag toch maar de moeite. ik weet alleen niet waar deze film te huur of te koop is.

avatar van carel

carel

film_kaza schreef:

Wat dacht je van de links naar online DVD-shops hierboven op de pagina.

Saving Private Ryan voor € 9,- bij GoedkoopsteDVD.nl

avatar van ewalk

ewalk

waidman schreef:

Het gaat hier niet om of ik liefhebber van Amerika ben of niet. Hoe kom je daar nou bij?

Ik heb het over het belang van 6 juni 1944 voor de indeling van Europa en de werkelijk reden voor de uiteindelijke invasie en de reden die men wil doen geloven.

Wat 1939 betreft: Inderdaad,de Duitsers hadden een nietaanvalsverdrag met de Russen maar hieven deze onaangekondigd op, in juni 1941 bij de inval in Rusland.

De Duitsers wilden hun oude grensen van voor het verdrag van Versailles terug en de Russen breidden hun grenzen uit en moordden het Poolse leger uit. Daarom zeg ik aan het eind ook dat ze allemaal verborgen agenda's hadden. Ik bedoel hiermee zowel de geallieerden als de As-mogendheden.

Wat historie betreft hier wat meer details:

Toen Rusland en Duitsland Polen waren binnengevallen, werd Duitsland idd de oorlog verklaard door Engeland en Frankrijk. De strijd barstte echter eerst los in mei 1940, toen Duitse troepen het Westen aanvielen.

De Amerikanen hebben pas na de aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 de Duitsers en Italianen tegen zich gekregen vanwege het pact tussen de drie landen.

De Amerikanen namen nog niet echt deel aan de strijd omdat zij hun mensen eigenlijk uit de oorlog wilden houden. Men begon de Engelsen en Fransen te steunen in de vorm van materialen en voorraden. Zij trokken pas in 1942 fysiek ten strijde tegen de Duitsers. Eigenlijk eerst tegen de Vichy Fransen en daarna tegen de Duitsers in Noord Afrika.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

waidman schreef:

...enige minpunt het sentimentele einde op het oorlogskerkhof, typische americana.

Vind ik niet, en ik zie dit argument vaak aangehaald worden als dat deze film sentimenteel en erger, amerikaanse propaganda zou zijn. We zien een oude man, een veteraan op het eind van zijn leven een laatste eerbetoon brengen aan zijn gevallen kameraden. Waarschijnlijk is de periode waaraan deze man terugdenkt de meest emotionele, intense en zwaarste peiode uit zijn leven. Je hoort vaak dat mensen die een oorlog hebben meegemaakt hier iedere dag van hun leven (al worden ze 110) hier mee geconfonteerd worden. Dus wat is sentimenteel aan die scene, denk dat hij eerder realistisch is. Sterker, ik heb nooit een oorlog meegemaakt maar op zo'n begraafplaats wordt ik toch ook een beetje stil en klein.

En ewalk lekker neutraal gekleurde link geef je hier. De russen hebben mischien veel duitse slachtoffers gemaakt ja, maar tegen welke prijs. Stalin gaf geen ene donder om zijn eigen leger en bevolking, de strategie van de verschroeide aarde zegt je misschien wel iets.

En amerika samen met de nazis tegen rusland vechten? Lijkt mij erg sterk. Als het russische leger was doorgetrokken tot aan de noordzee bestond er geen Duitsland meer, laat staan Nederland. We waren denk ik dan lange tijd een rioolputje geweest van het grote russische rijk. Van de regen in de drup zeg maar.

Ewok schreef

De Duitsers wilden hun oude grensen van voor het verdrag van Versailles terug

Dat klopt niet helemaal, Tsjechoslowakije en Oostenrijk hoorden niet bij Duitsland voor het verdrag van Versailles, maar waren al wel bezet door de duitsers voor dat WO2 begon

Daarom zeg ik aan het eind ook dat ze allemaal verborgen agenda's hadden

Dat ben ik helemaal met je eens, de verschillende conferenties, Cassablanca, Teheran, Jalta en als laatste Potsdam leverden telkens weer verschuivingen op in de samenwerking van de mogendheden. Churchil heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij anti Russisch was en in het amerikaanse leger kon Rusland ook niet bepaald rekenen op symphatie. Dat de russen meer hebben geleden is echter niet de schuld van de gealieerden, dat had te maken met de mentaliteit van de Duitsers ten opzichte van de slavische volken, zij beschouwden hen als Untermenschen. En Stalin sprong niet bepaald zuinig met zijn leger om. Hij was ook een meester in het manipuleren van zijn aanvoerders waardoor deze steeds roekelozer operaties bedachten, daar waar de amerikanen en engelsen wel degelijk rekening hielden met het te verwachten aantal slachtoffers in hun operaties.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik ben wel geinteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, en daarom ook in goede films erover. Saving Private Ryan behoort dan tot de betere van dat genre.
Wel vind ik de film ietwat overschat persoonlijk. Het begin is echt ijzersterk met de beruchte invasiescene, het einde is best mooi, en het verhaal is ook wel best leuk (al raakt het me niet echt. Ik voel in de film geen speciale sympathie voor private Ryan of zijn familie), maar het middenstuk vind ik ietwat langdradig. De film duurt vrij lang, maar ik vind dat ze die tijd niet goed benut hebben. Ze hadden denk ik beter wat meer de nadruk kunnen leggen op Ryan en zijn familie, zodat je wat meer sympathie voor ze voelt.
Er zitten wel een paar sterke scenes in, ook met humor. Die scene dat een muurtje instort en de Amerikanen achter dat muurtje een hele troep Duitse soldaten ziet die aan de bar zitten vind ik bijvoorbeeld erg leuk.
Het acteerwerk van Tom Hanks is, zoals eigenlijk altijd, weer erg goed, en de film komt realistisch over. Maar Band of Brothers vind beter dan Saving Private Ryan. Al komt dat natuurlijk ook omdat dat een mini-serie is, en je de karakters veel beter leert kennen.
Saving Private Ryan is zeker een film die je gezien moet hebben, alleen al om de invasiescene, maar ik heb betere oorlogsfilms gezien.

Thomas 83 schreef

Ben ik benieuwd welke dat zijn.

avatar van Reinbo

Thomas 83 schreef

Ben ik benieuwd welke dat zijn.

Apocalypse Now, Full Metall Jacket, Big Red One, Platoon, Deerhunter, Idi i Smotri, Der Untergang, Das Boot, Soldaat van Oranje, Underground, Taegukgi Hwinalrimyeo, The Pianist, The Killing Fields om er maar een paar te noemen...

Reinbo schreef:

Mijn vraag was eigenlijk bedoeld voor Thomas 83, maar ben wel blij met jouw reactie, je noemt een indrukwekkend rijtje op, maar vergeet je dan niet All Quiet on the Westernfront, Pastorale 1943, Het meisje met het rode haar, The Great Escape, Stalag 17, Dawn Patrol, Von Richthofen en Brown, Gallipoli, Paths of Glory, Mash, Gunns of Navarone, Patton, For whom the bell tolls, Sergeant York, In wich we serve, Mrs Miniver, The best Years of our Lives, The Men, Born on the fourth of july, Action in the north atlantic, To hell and back, They were expandeble, Run Silent Run Deep, Pork Chop Hill, Bridges at Toko Ri, enz,enz,enz. Ik bedoel maar, de lijst is oneindig en een ieder heeft zijn favoriete film, SVP is 1 van mijn favorieten.

avatar van gorelover

gorelover

Bijzonder indrukwekkende film. Het verhaal vond ik matigjes, maar de geschoten beelden waren subliem gefilmd door S. Spielberg, die ik steeds meer ga waarderen.

Vooral het eerste halfuur is dit nog steeds een onvergetelijke filmsensatie.

Voor mij persoonlijk met longest day en where eagles dare de ultieme oorlogsfilm

avatar van Sin City

Sin City

eerste halfuur is misschien wel het beste halfuur wat ik ooit in een film heb gezien...zo hoort een (oorlogs)film eruit te zien.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prachtige film, zoals Sin City al schrijft, indrukwekkend eerste half uur. Maar die zoektocht die erna volgt vind ik ook fantastisch (maar dit is dan ook een van mijn lievelingsgenres). Heerlijk wegkijk vermaak met ook nog wat momenten van bezinning. Hier is Spielberg het best in!

avatar van Goise

Goise

avatar van malkovich

malkovich

Goise schreef:

Zijn er nog meer goeie films...?

Ik weet niet wat je precies zoekt. La Vita E Bella vond ik echt prachtig en Der Untergang sprak me ook aan. Andere suggesties zijn Schindlers List, The Pianist, De Tweeling, De Aanslag, etc.

Goise schreef:

Zijn er nog meer goeie films...?

bedoel je WO 2 films met actie of wat meer ingetogen, zelfs in dit genre heb je nog subgenres, meer met vliegtuigen, de jodenvervolging, krijgsgevangenen, de oorlog in europa of azie en afrika, spionage, met schepen, nederlandse films over de oorlog, ik bedoel maar keus genoeg.

avatar van Goise

Goise

Bedankt voor la vita E Bella....

Die ga ik zeker zien. De volgende films heb ik al gezien:

Der Untergang

The Pianist

Schindler List

Het liefst geen Nederlandse films, zoals:

De Tweeling

Soldaat van Oranje

De aanslag

Zelf vond ik Hitler, The Rise of Evil ook goed...

Het maakt niet uit wat voor genre....

Als het maar over WO2 gaat.....

Nog meer suggesties.....?

waidman

Kijk bij mijn post van 1 april jongstleden, zit vast wat wel van jouw gading bij