• 9.378.495 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.556)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Private Adrian Caparzo

T-Medic Irwin Wade

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

En anders graag in het forum kijken bij oorlogsfilms, hier houden we het bij Saving Private Ryan.

-edit- Mug is weer sneller .

avatar van Thomas83

Thomas83

waidman schreef:

Thomas 83 schreef

Ben ik benieuwd welke dat zijn.

Dan denk ik aan films als Deerhunter, Full Metal Jacket, Apocalypse Now en Platoon.

Het is moeilijk om al die films met Saving Private Ryan te vergelijken, maar het grootste deel van die film spreekt me gewoon niet aan omdat ik de film wat langdradig vind af en toe.

En ook weet ik me niet echt goed in te leven in de personages. Wat dat betreft vind ik Band of Brothers stukken beter. Al hebben de filmmakers in die film natuurlijk veel meer de tijd om die karakters uit te werken.

avatar van Relax

bazillion

Tof film. ****

avatar van Scratt

Scratt

Beste oorlogsfilm die ik heb gezien en die het langst in mijn hoofd blijft plakken van de films in het genre. Heb hem ondertussen wel heel veel gezien maar het blijft enorm goed .. mooie poster trouwens hierboven !

avatar van SiSsY bOY

SiSsY bOY

ja inderdaad, hele mooie poster

avatar van Nebula

Nebula

Vet, hij komt op tv. Best raar dat ik hem nog nooit gezien heb, terwijl het toch een goede film schijnt te zijn. Straks maar kijken dan

avatar van haai

haai

Gisteren weer gezien (heb de film al 2 keer gezien), erg goede film met gevoel en soms wat humor, het is erg goed gemaakt, eerste half uur is inderdaad erg indrukwekkend en dat blijft het ook, zelfs nadat je de film al vaker hebt gezien

het einde vond ik ontroerend (als hij bij het graf staat), deze film raakte me echt, het zet je echt weer aan het denken over WO II, en wat de mensen allemaal hebben moeten meemaken

en ik heb echt enorm veel respect voor alle veteranen!

avatar van BlueSword

BlueSword

ik ben niet helemaal weg van oorlogs films maar deze is zeker wel top.

duurde misschien wel een beetje te lang (vind ik) maar heb me er zeker mee vermaakt.

vooral dat begin stuk is echt geweldig!

avatar van daanos;

daanos;

een goede film, tom hanks speelt uitstekend zijn rol,

en idd... een schitterende poster!

4 ****

avatar van RJR

RJR

Wat een ongelooflijk goede film is dit. Niet te langdradig maar gewoon perfect. 5.0

ik heb echt pech...

iemand zou de film voor mij opnemen en hij had niet verteld dat het einde op het begin van de band stond. dus had ik het einde al gezien en dat vond ik zou (...) dat ik de film niet meer wou kijken. dat verpeste echt de hele film voor mij. ik ga hem later nog wel eens kijken.

avatar van nothingness

nothingness

Typisch Spielberg... typisch Hollywood dus!

avatar van moviegate111

moviegate111

Goeie film, heel origineel, Spielberg laat hier ook een van zijn specifieke kanten weerspiegelen die in zijn andere films niet echt ziet. Namelijk de typische WWII-actie / drama maar dan op zijn manier. Tom Hanks speelt zeer goed, de anderen personages doen het ook heel aardig.

Toch niet een van de beste Steven Spielberg films, maar zeker de moeite waard.

avatar van Reinbo

RJR schreef:

Niet te langdradig maar gewoon perfect.

De film is juist vreselijk langdradig, na de brilliante openingsscene lopen ze oeverloos te leuteren (over fumba of zo iets, totaal nutteloze discussie), had minimaal een uur korter gemoeten!

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Nergens langdradig inderdaad. Perfecte afwisseling tussen dialogen en actiescene's.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Het 1ste half uur was absolutely fabulous, ondanks dat het er soms wat nep uitzag, er leken alleen nog wat frietjes te ontbreken. Daarna verzandde de film in een steeds langzamer tempo en een eendradige invalshoek van oorlogvoeren. Ik leefde absoluut niet mee met de personages, dat was samen met de te lange speelduur het grootste manco aan deze film. Toch maar verhoogd, vanwege enkele goede actiescènes en dialogen. *3.

avatar van markie1978

markie1978

Onnodig hard en onrealistisch begin van de film. Veder vond ik de film wel aardig. De franse steden vond ik een beetje nep, je zag goed dat het een set was.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Onnodig hard zou je kunnen zeggen maar het is juist heel realistisch... En D-day was ook niet zo prettig...

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik heb Saving Private Ryan van de week weer gezien, en hij was beter dan ik me kon herinneren.

Wel vond ik middengedeelte af en toe nog altijd wat langdradig, maar minder langdradig dan in mijn herinner was blijven hangen.

En de sfeer in de film is gewoon erg goed.

feanaro surion schreef:

Op zich kun je alleen oordelen of het allemaal realistisch is als je zelf een oorlog als soldaat hebt meegemaakt denk ik.

Maar in lang niet alle oorlogsfilms zie je zulke harde beelden, zoals armen die eraf liggen en brandende mensen. Maar zulke dingen zullen denk ik wel in echte oorlogen voorkomen en normaal niet worden getoond omdat men het te hard vind om te zien voor het publiek.

Wel zijn sommige gedeeltes wat gedramatiseerd heb ik het idee. Bijvoorbeeld hoe de zee zo rood kleurt van het bloed. Ik vraag me af of dat rood niet vrij snel verdwijnt.

Maar goed, ik vind het in elk geval niet storend. Het draagt wat bij aan de film.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Die beginscène is juist zo realistisch en bloederig neergezet omdat WOII films daarvoor altijd een beetje braafjes waren en de horror van de oorlog nooit erg werd uitgemeten. Ik vind dat Spielberg dat wel mooi heeft gedaan (heeft veel navolging gekregen).

Sowieso ben ik een fan van een WOII film met een goede actielijn en oorlogsstrategie, dus ook het middenstuk is goed aan mij besteed.

Maar al met al is het wel een actiefilm geworden itt sommige sobere WOII films, dat zal sommigen wel storen... mij niet in ieder geval

avatar van D-ark

D-ark

Deze film hakte er bij mij flink in we moesten hem verplicht kijken op school.

De begingsence is eigenlijk te goor maar is wel echt gebeurt. De horror van oorlog wordt geweldig neergezet door de erg bewegelijke camera en Hanks levert weer een toprol af.

een 4,5

avatar van DarkDuuvel

DarkDuuvel

ik heb hem laatst als best-seller gekocht bij de free-recordshop nou echt Super-film!!!

het moest nog in de winkel liggen voor 20 euro inplaats van de 10 euro die ik ervoor betaalde

maja... 5.0!! (jammer dat het niet hoger kan)

.....

steven spielberg film weer hé .. mét tom hanks!! super

film_kaza

tot u toe een deel gezien. ik vind hem niet echt geweldig omdat ik het einde al weet en het kijken van de film vind ik maar zonde. verdient tot nu toe tussen de 3,5 en 4 sterren.

film_kaza

de rest gezien. evenoed als La Vita È Bella. 4,5 dus.

avatar van Materny

Materny

film_kaza schreef:

evenoed als La Vita È Bella. .

Euhuh, zat ik ook al aan te denken.

avatar van felix89

felix89

Thomas83 schreef:

het is mij opgevallen dat men hier bijna alle oorlogsfilmen zegt behalve mijn favoriet 'the thin red line''

dus zal ik hem maar is zeggen.

saving private ryan is en goede film: het begin is fantastisch en het einde mag er ook zijn maar alles tussen het begin en het einde kan mij niet echt bekoren.

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

felix89 schreef:

dus zal ik hem maar is zeggen.

Vergeet Platoon niet

avatar van willa man

willa man

een goede film soms wat te langdradig maar spielberg weet hoe hij het spannend moet houden vin diesel die wordt geknalt da's een goeie eindelijk maken ze hem af

in films

altijd als ik hier naar kijk denk van maaaaaaan wat die mensen moesten doormaken toen echt geen film voor kinderen