• 9.375.149 stemmen

Met onder meer: Richard Gere, Edward Norton en Laura Linney

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 23 mei 1996

Plot Primal Fear

"Sooner or later, a man who wears two faces forgets which one is real."

Een arrogante advocaat neemt de zaak aan van een jongen die door de politie opgepakt werd terwijl hij wegrende van een moord op een bisschop. De zaak wordt complex als duidelijk wordt dat er, naast de jongen, misschien nog een derde persoon aanwezig was ten tijde van de moord.

avatar van Thriller

Thriller

Ik herkende het verhaal laatst weer, toen ik er een exacte kopie van in "Baantjer" zag. Daardoor werd ik weer herrinnerd aan de kwaliteiten van de film. Norton, de geweldige acteur speelt weer magnifiek, en ook Gere mag er wezen. Jammer alleen dat het geen film is om meerdere malen te zien. 4*

avatar van roda

roda

Thriller schreef:

Jammer alleen dat het geen film is om meerdere malen te zien.

vind ik wel, ik hem hem nu zo'n 10 keer gezien denk ik, Primal Fear blijft nog steeds boeien.

avatar van WB

WB

Kan me er niet veel van herinneren, maar heb em in me bezit, en weet dat et een goeie film was, met een leuk verrassend einde...
4 sterren...

avatar van jassonn

jassonn

IK heb 'm ook in mijn bezit en zal hem binnenkort maar weer is kijken.Is zien of hij nu nog zo goed is ondanks dat ik het einde al ken.

avatar van Thriller

Thriller

roda schreef:

Ik zie films zelden meerdere malen, vooral films zoals deze, waarbij de climax zo'n grote rol speelt. Het feit dat ik de film geen tien keer zal zien neemt niet weg dat de film gewoon super is, maar als ik al weet hoe de film eindigt besteed ik liever mijn tijd aan een andere film die ik nog niet ken.

eerdekes

komt volgende week donderdag op kanaal twee, ga zeker kijken !

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Erg goede thriller met veel meer spanning dan in het doorsneewerk en een krachtig en verassend einde. Norton zet hier een voor mij oscarwaardige rol neer en ook Richard gere weet te boeien. Primal Fear is een erg meeslepende en spannende film die je op het puntje van je stoel laat zitten. Het einde laat je verweesd achter en dat maakt de film er alleen maar beter op. Tel daar een erg goede soundtrack bij op en deze rechtbankthriller verdient een ruime 3,5*.

eerdekes

Pracht van een film met 'n heerlijke staaltje acteerwerk ( vooral door norton ) en met wat 'n einde. Dat hij met deze rol niet geprijsd is met die felbegeerde oscar. Ik kan er nu zeker niet bij !

Als je ziet dat william H. Macey ( die erg sterk was in fargo) ook genomineerd was en ook niet won. Stel ik mij vragen...

En dan gooding Jr. die er mee gaat lopen

morpheus

Deze film ligt in mijn dvd colectie nog steeds te wachten een keer gekeken te worden. Ben nu wel benieuwd, vanavond dan misschien?

avatar van jassonn

jassonn

Vind het wel een aanradertje Morpheus,dus als je verders toch niks van plan bent .

jassonn schreef:

Aan het leren voor tentamens en vanavond eigelijk weinig te doen dus je ziet mijn review wel verschijnen

Esteban

Een deftig script, deftig geregisseerd en een deftige cast. Dat moet toch wel one hell of a deftige film zijn dan? Yup, maar zeker niets meer.

Richard Gere vertolkt hier één van z'n betere rollen als listige advocaat, Laura Linney lijkt hier al aardig op dreef en Edward Norton maakt indruk. Al was zijn Oscarnominatie zwaar overdreven naar mijn mening. De film geniet de nodige afwisseling tussen de rechbankscènes en andere scènes, maar gaat niettegenstaande toch wel wat té lang duren. Het ultieme moment in de rechtbank word voorspelbaar en de plottwist verliest daardoor z'n kracht. Ook de "psychologische uitwerking" van het Norton-personage waar enkele kritieken vol lof over spreken is ronduit, vergeef me, platjes en oppervlakkig.

Maar zoals ik reeds zei, deftig.

***

eerdekes

En jij noemt die recensie deftig

Esteban

Nope, I don't. I'm one of those die niet eens de waanzin in mij heeft een snel neergetypte mening aka verslagje, waar het hier meestal boordevol van staat, de benaming 'recensie' toe te kennen. Wat niet wil zeggen dat ik die meningen niet aprecieer en ze minderwaardig zou vinden dan één of andere "échte" recensie. Elke mening telt, op welke manier ze ook is uitgedrukt. "Dit is een stomme kutfilm!", kan er in sommige gevallen zelfs door. Wat ik hier typ is meestal the things that come up in my had, die ik dan snel samenvat, vluchtig herlees en plaats. Omdat dit de plaats is waar ik me dat kan "veroorloven". (Om een veel te zwaar woord uit te kiezen)

Als ik een échte recensie typ, schrijf ik, herlees ik, herschrijf ik en laat ik het een dag liggen om te laten bezinken en opnieuw te herlezen.

Maar om er op terug te komen, neen, ik noem het zelf zeker niet deftig.

eerdekes

Ik heb absoluut geen probleem met je toch wel deftige recensie.

Haal het woord deftig gewoon nog eens aan omdat ik het nogal deftig veel aantrof in je recensie.

morpheus

Ik ben het eigelijk eens met Esteban. Primal fear is een degelijke rechtbankfilm. Het verhaal is simpel en vrij voorspelbaar, en de regie recht toe recht aan maar effectief. Wat de film weet te eleveren van de massa is de sterke cast, die mij als geheel wist te imponeren. De karakters die worden neergezet weten te boeien en hebben allemaal elk in hun eigen manier een intensiteit die me erg aantrok. Met een speelduur van 2 wordt het maximale uit het vrij dunne verhaal geperst zonder dat de film ergens echt sleept.

Primal fear is mooi van buiten en weet zeer zeker te intresseren, dat de film van binnen eigelijk vrij leeg is wordt goed gecamoufleerd door een sublieme cast. Een deftige film is het zeker

***1/2

eerdekes

Nou voorspelbaar kan ik hem niet noemen hoor.
Norton acteerde hier zo sterk dat hij mij ( en mij niet alleen ) heeft weten te misleiden

avatar van Clover

Clover

Sjonge, wat een verhaal Esteban... En uiteindelijk gebruik je nog maar 2 zinnen om je recensie neer te zetten, maar je komt wel deftig over (pffff)

Esteban

Het is duidelijk Clover, not Clever. Als je het woord recensie nu nog gebruikt naar mij toe, well, then you missed something. But then again, was that the point?

Primal Fear (y)

avatar van saske

saske

Weer een briljante rol van edward norton, je verwacht ook niet anders.

Voor mij 1 van de beste acteurs.

avatar van donnie B.

donnie B.

idemdito.. American history X blijft zn beste. en zelfs zijn 'mindere rol' in the italian job is nog perfect!

avatar van stevie

stevie

Weer een geweldige Edward Norton

avatar van frankstruijk

frankstruijk

Zeker goede film, vooral de ontknoping was erg sterk en natuurlijk briljant gespeeld door Edward Norton!

avatar van Snufkin

Snufkin

Ik krijg toch een beetje het idee dat Edward Norton z'n rol goed vertolkt in deze film, toch maar een keer huren dan.

avatar van flipsen

flipsen

Twee vraagjes over deze best wel geinige film:

1) Vinden jullie Laura Linney ook zo onwijs slecht acteren? Komt bij mij echt heel nep over wat zij laat zien.

2) Kan iemand mij vertellen waar de titel op slaat?

avatar van nathan_666

nathan_666

ga hem vanavond bekijken heb goede reviews gezien. zal vast en zeker toppertje zijn

avatar van Terrorkaple

Terrorkaple

De haartjes in mijn nek gingen even overeind staan toen ik deze film zag. Edward Norton's debuut in deze film heeft hem gelijk een oscar nominatie en een golden globe bezorgd in de categorie best suporting actor. In tegenstelling tot menig ander op dit forum, vond ik deze film niet voorspelbaar en van begin tot eind boeiend.

avatar van flipsen

flipsen

weet iemand waar de titel van deze film op slaat?

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Ik denk dat ik het maar even tussen spoilertags zet. Volgens mij is het de ergste angst voor een advocaat om een schuldige vrij te pleiten, zeker als het zo'n monster is als in deze film. Maar ik weet het niet zeker hoor.

avatar van opa_paul

opa_paul

ik heb de film een tijd terug gezien op de bbc en vond het echt een steengoede film. ik had het einde totaal niet zien aankomen en vond het echt geweldig. en jah ik hoef t eigenlijk niet meer te zeggen maar... Norton is hier echt goed.

t leuke van deze film vond ik eigenlijk dat ik erna echt zoiets had van... huh... daar ben ik mooi ingetuind....:D