Primal Fear (1996)
Met onder meer: Richard Gere, Edward Norton en Laura Linney
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 23 mei 1996
Plot Primal Fear
"Sooner or later, a man who wears two faces forgets which one is real."
Een arrogante advocaat neemt de zaak aan van een jongen die door de politie opgepakt werd terwijl hij wegrende van een moord op een bisschop. De zaak wordt complex als duidelijk wordt dat er, naast de jongen, misschien nog een derde persoon aanwezig was ten tijde van de moord.
Martin Vail
Goodman
Pinero
Stenner
Leland Palmer
Geweldige film met een uitstekende cast. Richard Gere zet misschien wel zijn beste rol neer die ik tot nu toe van hem heb gezien. Echt heerlijk hoe hij zichzelf presenteert als advocaat. Edward Norton is simpelweg briljant. Hij zet een geweldige rol neer en bewijst in zo'n beetje elke film weer dat hij bij de grootste acteurs ter wereld hoort. Ondanks dat ik Laura Linney niet altijd te pruimen vind, was ze erg goed in deze film. Ze zag er goed uit en zette haar rol sterk en erg geloofwaardig neer.
Opzich toont Primal Fear een standaard rechtbankverhaaltje. Een advocaat probeert de onschuld van zijn cliënt te bewijzen. Maar ondanks dat bevat de film veel meer. De personages zijn in ieder geval super, maar ook het constant boeiende verhaal die zo nu en dan met een spannende en verassende wending tevoorschijnt komt is meer dan voldoende. Het einde is dan helemaal geweldig, wanneer we de échte Norton leren kennen. Onder begeleiding van de uitstekende score van James Newton Howard toont Primal Fear geweldige scenes in een boeiend verhaal die over het algemeen meer dan voldoende bevonden is door mij. Dikke voldoende voor een geweldige film.
* * * *
Gert P
Alweer een zeer goede rechtbank thriller met puik acteerwerk van de 3 hoofdrolspelers/sters.
flyer
Zeer voorpelbaar ik had al vrij snel door hoe de vork in de steel zit.
Nee niet de topper die andere wel vinden
Skrean
Goede plotwendingen, zeer goed camerawerk, buitengewoon
acteerwerk, o.a. van gere en northon. Alles onder een goede soundtrack. Al met al 4 sterren.
Jeauhan
IJzersterk acteerwerk van zowel Gere als Norton. Beiden zetten, althans voor wat ik van hen gezien heb, hun beste rol neer. En dat terwijl ik geen fan van beiden ben. Gelukkig heeft me dat er niet van weerhouden deze film te gaan kijken. Het verhaal op zich is vrij standaard en komt ietwat traag op gang door bijzaken die voor het verhaal niet van belang zijn. Desondanks ontstaat er een boeiend schouwspel. Zeer goed opgebouwde spanning. Constant boeiend doordat je enerzijds niet weet wat er gaat gebeuren en anderzijds soms ook dingen voelt aankomen alleen je weet niet wanneer. Bijvoorbeeld het moment in de rechtbank waar de ware Stampler tevoorschijn komt.
Madara_
Zeer voorpelbaar ik had al vrij snel door hoe de vork in de steel zit.
Nee niet de topper die andere wel vinden
Jy bent goedddd zeg
Hankieh
Leuk filmpje alhoewel ik de cast wat minder vind.
Edward Norton speelt zeer goed inderdaad, net zoals Richard Gere die ik normaal niet zo goed vind.
Maar ik erger me wel een beetje aan de rest van de acteurs.
Voor de rest was de film goed
Vooral de stukken van aaron naar roy en roy naar aaron
Montorsi
Een clichématige Richard Gere en een grootse Ed Norton, het contrast kan eigenlijk niet groter. Verder een best wel langdradig rechtbankfilmpje met weinig echt interessante scenes, buiten dan die waarin Norton switcht.
Met het slot maken de filmmakers zich er wat mij betreft wel heel gemakkelijk vanaf.
N811
In nederland noemen we de ziekte waar Norton aan leidt: Dissociatieve identiteitsstoornis. Het komt voor bij zeer ernstige jeugdige traumatische gebeurtenissen.
Zie hier als je meer wilt lezen over deze aandoeningen:
Jammer dat op het laatst blijkt, dat hij het allemaal genept heeft.
tonnyhk
Meer eens. Die langdurige rechtbankscenes vond ik heel saai en vervelend. Nee niet echt een film die me boeit.
Yennick11
Elke film maakt wel een bepaalde indruk op je toch ? als je hem net gezien hebt denk je er soms nog wel eens aan, en soms zelfs de dag erna nog en soms zelfs nog langer.
Primal fear was laatst op tv, primal fear **** richard gere, edwart norton en laura linney en dan het verhaaltje eronder.
Het leet me allemaal niet zo interessant toch maar gekeken.
Het was dus de tweede film waarin norton speelde, en ik was al een fan van hem door films als fight club en american history x.
Dit is nu nog groter geworden, hij acteerde in mijn ogen zeer sterk, en je krijgt gedurende de film echt sympathie voor onze kleine onschuldige aaron, maar man man man, wat kunnen films toch plotwendingen krijgen. soms is dat heel vervelend, maar deze film kwam het alleen ten goede, mede door die plotwending staat deze film in mijn top10, laat ik het houden op 15% de andere 85% staan op naam van EDWARD NORTON. Hij maakt deze film goud.
Sfeervol filmpje met een schitterende Norton. Voor doorgewinterde cinefielen misschien een heel klein beetje voorspelbaar, maar uiterst smaakvol. Zeer goed.
maerk
Aardige film die gedragen wordt door het geweldige spel van Gere en vooral een fantastische rol van Norton.
De eerste helft van de film is uitmuntend. Er zit veel vaart in en de moord vond ik mooi in beeld gebracht. Je ziet Gere een erg sterke rol neerzetten en de eerste kennismaking met Norton overtuigd ook meteen. Maar in de tweede helft neemt de vaart af en zakt de film flink in. Gelukkig heeft de film deze twee acteertalenten want die maken de tweede helft nog interessant. Vooral Norton laat een diepe indruk achter als we zijn schizofrene kant leren kennen. En de twist aan het einde, Norton heeft alles gespeeld, is super. Ik blijf het zeggen, maar Norton speelt hier de sterren van de hemel, ongelooflijk zeg. Nu heeft Norton me al helemaal overtuigd, een van mijn favoriete acteurs. Jammer van Laura Linney. Ze stort zich helemaal in haar rol maar je ziet veel te duidelijk dat ze acteert, vooral in het begin is dat storend.
Filmkriebel
Primal Fear is een zeer krachtige verfilming van het boek (dat ik nog heb gelezen voor het verfilmd was). Gere zet een goede rol neer als de egotrippende advocaat Vail, die met zijn jarenlange ervaring roet in het eten gooit bij de tegenpartij. Laura Linney ziet er snoezig en iets te braaf uit in haar rol. Ze slaagt er nooit echt in om haar mannetje te staan en een dreiging te zijn voor Vail. De confrontatie is slapjes en er mocht hier wel meer pit in zitten.
Edward Norton zet een bijzondere acteerprestatie neer als de stotterende Aaron Stampler, die iedereen in de waan laat over zijn schuld. Verder merkt men hier en daar wat onlogische taferelen, zoals de twee advocaten, die plots flik gaan spelen en achter een getuige aan zitten, of Stampler, die plots Gere in elkaar timmert, zonder dat Gere zelfs erg verbaasd lijkt.
Gelukkig is het verhaal erg goed, en ook de dramatische muziek van de Portugese diva Dulce Pontes spookt meermaals door de film. Wie van gerechtelijke thrillers houdt zal niet ontgoocheld worden. My word on that
AddictedToMovies
Edward Norton draagt de film. Richard Gere trekt 'm naar beneden.
M.Goodkat
Letterlijk dan hé, zonder Norton was het niks geweest anders. Echt een schijtacteur Richard Gere.
Mede door de verhaal en Norton 4,5*
maerk
O, ik vind Richard Gere's prestatie in deze film anders erg sterk.
Tympous
Agreez! Norton is geweldig, Gere komt niet geloofwaardig over voor me
G to the J
Zeer goed gespeelt door Norton.
Als je de film voor het eerst ziet. is het einde zeer overwachts..
Dat is wel leuk..
Verder zeer goede film
Timothyvdmeer
Geweldige film met een goede Gere en een super Norton. Spanning en een verassend einde. Zeker een aanrader deze film!
powerman
Spannende en verassende film, met uitstekende acteerprestatie van Edward Norton
Smooth Criminal
If you want justice, go to a whorehouse. If you wanna get fucked, go to court.
moviemafketel
- 19752 berichten
Vanavond weer eens verkeerde aankondiging op teletekst dat deze nu op veronica zou zijn. Zie ik opeens reteslechte zogenaamd grappige rappersfilm.
laundromat
Edward Norton

Laura Linney
Frances McDormand
Richard Gere
Heeft Cuba Gooding Jr. terecht oscar voor beste bijrol gewonnen? Of moets Norton winnen? Primal Fear is meer mijn film dan Jerry Maguire, dus ik ga voor Norton.
Jawaddedadde
Prima rechtbankthriller.
Begint allemaal vrij standaard en dat blijft het lange tijd ook. De plotwending op het einde en de uitstekende acteerprestaties van Gere en vooral Norton (schitterend hoe hij van bange wezel Aaron omschakelt naar arrogante, agressieve Roy) tillen deze film echter boven de middelmaat uit.
Film duurt vrij lang, maar gaat verbazingwekkend goed vooruit. Nergens valt een dood moment. Karakters worden goed uitgewerkt, leuke haat-liefde verhouding tussen Martin Vail en Janet Venable ook. Maakt het allemaal prettig om volgen.
Visueel blijft het allemaal wel braafjes, al vond ik de flits waarin de aartsbisschop z'n vingers verliest wel knap gedaan.
Slotsom: een prima film.
platonie
Wat blijft het een geweldige film ook al heb ik hem nu 3 keer gezien. Het spel van Edward Norton blijft briljant in deze film, wat ik niet kan zeggen van Richard Gere. Zowieso niet mijn favorite acteur. Maar ondanks dat zal ik hem zeker nog wel een keer gaan kijken.
Malli
Een uitstekende Edward Norton en een best te pruimen Richard Gere kunnen niet verhinderen dat deze prent door de mand valt wegens te voorspelbaar.
Nasty
Ik heb deze film gisteren avond voor de derde keer gekeken , en vond em opnieuw geweldig !
Het verhaal en plot zijn echt super goed , een genot om opnieuw naar te kijken .
Ik vind Richard Gere steeds iritanter hoe vaker ik naar em kijk met zijn smoothe lach , maar hij acteerde verder redelijk, had zijn rol liever door een ander zien doen .
Tja en dan Edward Norton geweldig gedaan
hij vedient een 5 voor zijn briliante rol in deze film , geweldig hoe hij deze gespleten personelijkheid Aaron/Roy speelt .
Zou de film bijna een 5 geven maar door een iets te zoete Gere een
4,5 *

Netflix haalt 'Primal Fear' met Richard Gere opnieuw uit het aanbod

Goed beoordeelde thriller 'Primal Fear' met Richard Gere komt naar Netflix

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

De beste films met een hoofdrol voor de jarige Richard Gere (72)

The Game

The Life of David Gale
Drama / Misdaad, 2003

Mystic River
Drama / Mystery, 2003
corruptiekindermishandelingchicago, illinoisgebaseerd op boekbishopmanipulationrechtszaakpornographic video rechtbankpsychopaatadvocaatwhodunitpsychiatergeestesziektemurder trialaltar boy legal dramalegal thriller