• 9.384.291 stemmen

Releasedatum: 24 april 2003

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Van God Los

"Rock Hard and In Your Face"

De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Anna Sprengers

Mrs. van de Velde

Mr. van de Velde

avatar van mister blonde

mister blonde

accent of dialect whatever.....

Stephan schreef:

Grappig dat met name Limburgers het altijd over hun accent hebben...

Ik ben welliswaar geen limburger, maar als brabander kun je vrij goed horen dat af en toe het accent niet goed is. Dit doet verder weinig tot niets af aan de film hoor..

Ik vind het zelfs erg knap gedaan.

avatar van mister blonde

mister blonde

Droopy schreef:

Ik vind het zelfs erg knap gedaan.

stephan doelde erop dat Limburgs dialect is.(je hoort het limburgse dialect door het Nederlands door.)

een accent is wanneer je bijvoorbeeld een Nederlands accent door het Engels hoort.

Droopy

Als je het zo bekijkt. Het opvattingsverschil over de definitie van accent en dialect.

Uit Van Dale:

di·a·lect (het ~, ~en)

1 de bijzondere taal van een streek of plaats, voor zover deze afwijkt van de algemene landstaal => gewesttaal, patois, plat, streektaal

ac·cent (het ~, ~en)

1 eigenaardige persoonlijke of regionale uitspraakwijze => tongval

avatar van jassonn

jassonn

Net gezien, en vind hem erg goed. Er werd goed geacteerd door zowel Tygo, Egbert en Angela.

Vond de voice-over er goed bij passen, en de film heeft een lekker tempo en wordt nergens saai.

Ben blij dat er in Nederland toch nog goede films gemaakt worden(niet dat ik ze allemaal gezien heb maar wat ik gezien heb was over het algemeen niet echt je-van-het).

Deze krijgt in ieder geval 4,5 ster!!

Acteur en Gouden Kalf-winnaar Tygo Gernandt signeert woensdag 5 november aanstaande bij Media Markt in Amsterdam de DVD VAN GOD LOS. De hoofdrolspeler uit VAN GOD LOS is tussen 16.00 uur en 17.00 uur aanwezig bij de Media Markt vestiging aan de ArenA Boulevard 123-125 in Amsterdam.

bron: RCV

avatar van Webby

Webby

Hmm zit ik net een paar meter verder op in de bios naar The Matrix te kijken Waar ik trouwens met veel plezier naar toe ga, maar wel op een k*t tijd geplaatst die signeersessie.

avatar van Vyvre

Vyvre

Ik ben geen die-hard fan van Nederlandse films. Sterker nog, de enige nederlandse film die ik me kan heugen ooit uit te hebben gekeken is Turks Fruit. Bij de meeste Nederlandse films erger ik me zo erg aan de brakke acteerprestaties dat ik graag verder zap, hoewel ik de laatste reeks Nederlandse films niet heb gezien. Van God Los vond ik de uitzondering op wat ik altijd heb gedacht, dat Nederlanders gewoon geen films kunnen maken en niet kunnen acteren. Ijzersterk drama, dat erin slaagt zeer geloofwaardig over te komen waardoor (in mijn geval tenminste) je compleet meeleeft met de hoofdpersonen. Confronterend, schokkend en direct waren de woorden die bij me opkwamen. 4,5*

avatar van dttom

dttom

Misschien had ik er iets te veel van verwacht, maar de film liet me warm noch koud. De acteerprestaties waren wel aardig, maar voor de rest is de film eigenlijk een standaard hollywoodfilmpje, niet meer niet minder. Erg voorspelbaar en cliche's genoeg. 2,5*

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Zeer goede Nederlandtalige film, die net als "Phone Booth" lekker kort duurt. Ik vond alleen Tygo Gernandt af en toe erg schmieren. 4*

avatar van ForzaRoberto

ForzaRoberto

gewoon een hele goeie film!!

EN NL dus,

avatar van dartviper

dartviper

Deze film is zo ontzettend goede nederlandse film wat voor mij wel weer een keer tijd werd. Tygo die speelde z'n goede rol alleen jammer dat zijn koppen trekken iets minder was.[ En Angela een dikke neuk rol heeft maar voor de rest goed toch een 4.5 * omdat het toch een NL film is en geen hollywood film is en toch zo goed.

avatar van SSeagal

SSeagal

Zeer goede nederlandse film, sterker nog, 1 van de beste die ik gezien heb. Tygo vond ik juist goed vanwege de dreiging in zijn gezichtsuitdrukking, beetje Pacino face, zeer strak. Verder een heerlijke donkere sfeer en goed verteld. *****

dartviper schreef:

Van deze onderbouwing begrijp ik niets.

avatar van jedymaster

jedymaster

begin van de film ergde ik me aan nep dialect maar gaande weg de film verdween die ergenis goede film met goede rollen

avatar van EmDee

EmDee

Droopy schreef:

Van deze onderbouwing begrijp ik niets.

Heb je t ook al geprobeert door m achterstevoren te lezen?

avatar van Goodfella

Goodfella

..en weer even over de film

Gister voor de 2e keer gezien en ik blijf bij m'n 4,5*. Op sommige momenten heeft de film dezelfde heerlijk rauwe stijl als Amores Perros, ook al zo'n fantastische film vol duistere personages. Die blikken van Weeber, Gernandt en Wittermans zijn om bang van te worden af en toe. Vele scènes komen griezelig realistisch over of zijn juist heerlijk theatraal uitgevoerd, zonder daarin te overdrijven.

De sombere voice-over draagt prima bij aan de naargeestige sfeer en het mag dus duidelijk zijn dat ik weinig van de kritiek hierop begrijp. En het feit dat het een Nederlandse film is draagt hier misschien wel meer dan ooit bij aan m'n beoordeling. Er zijn maar weinig films waar ik zo "in" zit als Van God Los, het is ook allemaal zo herkenbaar en makkelijk voor te stellen, al die kleine details, er wordt zoveel verteld tijdens zo weinig speelduur... prachtig.

Ik denk dat dit echt de beste Nederlandse film is die ik ooit heb gezien!

avatar van gotti

Goodfella schreef:

Ik denk dat dit echt de beste Nederlandse film is die ik ooit heb gezien!

Ga dan maar gauw (mijn) Abel kijken...

EmDee schreef:

[ Heb je t ook al geprobeert door m achterstevoren te lezen?

Ja, wil ook niet

Ik heb mezelf zojuist aangemeld als gebruiker van de moviemeter-site. Ik gebruik de site al een tijdje als referentie, om tebepalen welke films ik zou moeten kijken, en 'van god los' heeft me bepaald niet teleurgesteld. Een goede pakkende film die het imago van de Nederlandse film positief beinvloedt. Mooi om te zien hoe beinvloedbaar personen zijn, en hoe zij aangezet kunnen worden tot het plegen van buitensporige misdaden.

mimi mouse

What the hell is "schmieren"???!!! Best redelijke film overigens, maar dan wel dankzij Tygo want van Eggie kan ik toch echt niet bang worden; die vind ik fout gecast en ja Angela....die kan niet veel meer als op d'r rug liggen

mimi mouse schreef:

want van Eggie kan ik toch echt niet bang worden; die vind ik fout gecast

Volgens mij heb jij de essentie van de film gemist.

mimi mouse

Ken. Ik had zeer hoge verwachtingen van deze film, die maar gedeeltelijk ingelost zijn. Maarre...wat is volgens jou dan wel de essentie van de film?

Het gaat juist om de kwetsbare meelopende Stan. Dat jij zegt dat je niet bang van hem wordt, is dan een vreemde opmerking.

avatar van cornelis

cornelis

mimi mouse schreef:

What the hell is "schmieren"???!!!

Op het overdrevene af nadrukkelijk met zeer veel effect spelen, zoiets. Over het algemeen maakt schmieren je erg attent op het acteren zelf, al verschillen mensen van mening of schmieren per se negatief bedoeld is. Wat mij betreft niet, overigens, zo lang het maar doet wat het moet doen.

van Eggie kan ik toch echt niet bang worden

Hoe kom je erbij dat dat de bedoeling was?

en ja Angela....die kan niet veel meer als op d'r rug liggen
Je moest eens weten hoe ze is als ze boven mag.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

cornelis schreef:

Je moest eens weten hoe ze is als ze boven mag.

vertel Cor, vertel

kappeuter schreef:

Daar heb je een punt...Begreep ik ook wel hoor mop, maar heb de associatie met de Bende van Venlo iets té strak genomen: Michael was de hele bende in de film zal ik maar zeggen

mimi mouse schreef:

Begreep ik ook wel hoor mop

Droopy

De bende van Venlo stond bekend (en was berucht) om het plegen van ramkraken, naast andere vergrijpen natuurlijk. Ik vind de vergelijking van de film met de bende van Venlo dan ook erg ver gezocht. De film speelt zich af in (noord) limburg en de acteurs spreken een limburg dialect. Daarnaast plegen ze misdaden. Daarmee houdt volgens mij de vergelijking op.

avatar van Thriller

Thriller

Klopt inderdaad! Al geloof ik dat de misdrijven die ze pleegden in de film, ook wel in het echt zijn gebeurd. Volgens mij is het een compilatie van wat de werkelijke bende allemaal op z'n repertoire had staan want het is niet allemaal vertolkt in de film. De bende bestond (volgens mij) in werkelijkheid ook wel uit meer bendeleden, het begrip "bende" is eigenlijk in de film teruggebracht tot 1 persoon, namelijk Maikel.