• 9.384.057 stemmen

Releasedatum: 24 april 2003

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Van God Los

"Rock Hard and In Your Face"

De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Anna Sprengers

Mother Stan

Mrs. van de Velde

Mr. van de Velde

Droopy

Als het een compilatie is dan mis ik echt die ramkraken. Als ik mijn pa (oud politieagent regio zo brabant en N limburg) vraag over de bende van Venlo houdt hij het eerstkomende uur niet meer op, zo vaak heeft hij er achteraan gezeten. Vooral die brutale ramkraken zijn hem bijgebleven.

avatar van Thriller

Thriller

Ja, je hebt gelijk, een selectieve compilatie was beter op zijn plaats geweest. Het neemt niet weg dat er dus een hele hoop is weggelaten en aan het verhaal en de samenstelling van de bende behoorlijk gesleuteld is. Ze hebben alleen de interessante vergrijpen (vooral moorden), ongeschonden gelaten. Neemt overigens niet weg dat ik de film erg hoog beoordeel, hij heeft veel indruk op me gemaakt.

cornelis

Het is dan ook geen documentaire....

Droopy

Helemaal eens, prima film !

avatar van pabostudent

pabostudent

Zeer goede film, het is daarbij ook een zeer extreme film en zeker niet geschikt voor de wat gauw geschokeerde mensen.

avatar van Wouter

Kom, dat valt toch wel mee?

Wouter schreef:

Kom, dat valt toch wel mee?

Wel als je bang bent voor mannen met lang haar

avatar van Mischa

Mischa

Droopy schreef:

Wel als je bang bent voor mannen met lang haar

en enge accenten:"Heudecheudehohoho, echwel!"

Quido

Ontroerend, spannend en indrukwekkend!

Van God Los is wederom een zeer geslaagde Nederlandse productie. Eén van de beste films die ik gezien heb. Dit zal ongetwijfeld ook te maken hebben met het feit dat die tragische geschiedenis zich hier in de buurt heeft afgespeeld en dat ik een liefhebber ben van de Nederlandse film.

De hoofdrolspelers worden gespeeld door ex-soapies( hoewel sommige al meer film-ervaring achter de rug hadden) wat vaak ook een negatieve invloed op de film kan hebben, gelukkig is dat hier helemaal niet het geval. Geweldige prestaties van met name Tygo Gernandt, die ook niet voor niets een Gouden Kalf voor zijn rol ontving. Maar laten we vooral ook Egbert en Angela niet vergeten. Naast al het drama en geweld is er ook nog plaats voor wat humor hier en daar. De 80 minuten vliegen voorbij omdat je gewoon helemaal meegesleept wordt door het verhaal. De film is prachtig geschoten, om maar met een “inhoudsterm” van de film te spreken. Mooi camerawerk en een goede montage zorgen voor een prachtige film.

Wat ook vaak meespeelt in mijn beoordeling voor een film is de muziek. Ook bij deze film was de muziek goed en maakte sommige scènes nog indrukwekkender. De slow-motion beelden droegen ook bij aan een aparte sfeer.

Een minpunt van de film is de lengte. Als de film een kwartiertje langer had geduurd hadden de karakters nog beter uitgewerkt kunnen worden. De voice-over vond ik niet irritant. Het Limburgse accent daarentegen leek nergens op. In Venlo (heel Limburg eigenlijk) praten ze heel anders.

Al met al een uitstekende film die de volle beoordeling van 5 sterren voledig verdiend.

Heel anders?

Ik vond het wel goed gedaan.

Quido

Het accent dat men in de film gebruikt kom je tegen in het Zuiden van Limburg (onder Roermond). Als Limburger vond ik het niet echt goed. Maar op zich is het wel leuk dat ze het gebruiken. En vooral kenmerkend waardoor de meeste mensen toch zeggen: "dat klinkt wel Limburgs" is de zachte "g" die veelvuldig gebruikt wordt. In Venlo praten ze met een soort "knik" in de stem, moeilijk uit te leggen, ik zou zeggen ga eens naar Venlo!

avatar van FisherKing

FisherKing

Heel anders?

Ik vond het wel goed gedaan.

't zat enorm dicht tegen Eindhovens, vooral de taal die Tygo hanteerde. Niet slecht gedaan overigens voor wie boven de rivieren woont.

avatar van Wouter

Laat ik nu twee jaar in Limburg gewoond hebben en een jaar of 9 in Brabant (onder Eindhoven, redelijk dicht bij Limburg). In die tijd kwam ik regelmatig in Venlo, btw.

Quido´s opmerking over zuid Limburg snap ik wel een beetje. Eindhovens was het in ieder geval zeker niet...

Tja, er zullen altijd mensen zijn die nitpickend beweren dat er weinig van klopt, maar ach. De ene zegt dat men meer zuid limburgs praat, de ander zegt dat het juist noorderlijker klinkt.

Nogmaals, ik vond het behoorlijk goed.

cornelis

De film zelf stelt ook niet in Venlo te spelen, maar in 'het zuiden van Nederland'.

avatar van Wouter

Dat is natuurlijk enkel safety.

Wouter schreef:

Dat is natuurlijk enkel safety.

Safety voor wat? En hoezo 'enkel'?

Quido

Maar als het "Venlo's" (of hoe je dat schrijft) gesproken zou zijn, zou bijna niemand het verstaan. Ik denk dat ze zich daarom ook indekken maet "het zuiden van NL". Zo kan er op het dialect niet afgerekend worden.

avatar van martijn77

martijn77

Vermakelijk en.. Nederlands. Spannend verhaaltje, mooi licht, knap gedaan met die dialecten, overtuigend en op het eind best 'feelgood' ondanks het feit dat de halve cast kassie wijlen gaat..

avatar van vince

vince

Quido schreef:

Gelukkig gaat het meer over de film als geheel en de acteerprestaties en die vind ik goed. Er wordt altijd over de verschillende dialecten gesproken in Zuid- Limburg, een Maastrichtenaar vind een Heerlenaar geen echt Limburgs spreken en zelfs tussen Geleen en Sittard schijnt men het verschil te kennen, dus ik denk dat ze het nooit goed hadden kunnen doen.

Zeker een goede film en weer eens iets anders.

Quido

Het heeft ook geen rol gespeeld in mijn beoordeling en nogmaals: het is leuk dat ze het gebruikt hebben. Volgens mij denkt nu iedereen dat ik het slecht vond en irritant, maar dat was dus echt niet zo.

avatar van Menni

Menni

vince schreef:

zelfs tussen Geleen en Sittard schijnt men het verschil te kennen

Als echte Hollandsche inwoner van Sittard-Geleen kan ik beamen dat dit soort onderscheid inderdaad soms tot het idiote wordt doorgetrokken. In een film kan ik me trouwens zelden storen aan geforceerde of niet geheel juiste accenten, zeker niet als 'ie zo boeiend is als deze.

avatar van Engelltje

Engelltje

Ik vond het een goeie film. Ik vond het sowieso al een interessante zaak, en als er dan zo'n film omheen wordt gemaakt, krijg je altijd net een beter beeld. Weet dat niet alles klopte met de werkelijkheid, maar dat kan ook niet altijd.

Goeie spelers goed verhaal. 4,5*

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Als ze het mislukte mengelmoesje van allerlei semi-zuidelijke accenten weg hadden gelaten was de film gewoon beter geweest. Als je iets niet kan, doe het dan gewoon niet.....

avatar van Wouter

Vond het juist bijdragen...

super indrukwekkende film!!!

5 sterren!! en dat voor een nederlandse film!!!

je word er alleen niet vrolijk van

avatar van JayLunar

JayLunar

Okay, heb deze eindelijk gezien. Vond het een aardige film, maar nergens spetterend, bijzonder of memorabel. Vooral het verhaal was nogal mager: paar lui worden crimineel, het gaat hen een tijdje voor de wind, maar dan komen problemen met andere criminelen en één of andere love interest, en uiteindelijk worden de hoofdpersonages ten gronde gericht. Er zijn misschien wel honderdduizend van dit soort films gemaakt, en Van God Los onderscheidt zich ook niet echt zo veel van al die andere, behalve dan dat de technische uitwerking hier zeer redelijk is (de pluspunten daaromtrent zijn denk ik allemaal al genoemd, dus daar ga ik verder niet op in).

Dingen die me niet echt aanstonden (heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur):

De muziek is bijna continu aanwezig, dit irriteerde me (vond dat ook bij bv. LOTR irritant). Daarnaast krijgen we vrijwel alleen de dramatische gebeurtenissen te zien uit de levens van de hoofdpersonages; Maikel en Stan vertonen eigenlijk nergens normaal, rustig gedrag (ze zijn altijd boos, of bang, of verdrietig etc.). Dit komt op mij nogal geforceerd, onrealistisch en ongeloofwaardig over. Had daardoor ook niet zoveel sympathie voor deze karakters, en ik vond hun hechte band ook niet bijster overtuigend.
Bovenstaande heeft denk ik voor een groot deel te maken met het tempo, dat ik veel te hoog vond; de scènes waren gewoon te kort (een lange scène kan bovendien op mij veel meer indruk maken dan een korte). Het genoemde biedt wat mij betreft geen goed platform voor een degelijke uitwerking van de karakters. Jammer. Heb me verder wel vermaakt hoor, het had alleen veel beter kunnen zijn. 3*

Quido

Ik heb nu nog steeds een aantal scenes in mijn hoofd zitten die toch wel grote indruk op me hebben gemaakt.

avatar van Hagele

Hagele

een Maastrichtenaar vind een Heerlenaar geen echt Limburgs spreken

Mwah, ze spreken wel Limburgs in Heerlen, maar wij vinden het gewoon niet mooi ( klinken ). Verstaan doen we hun ook bijna niet

ACiD4BLooD

4 sterren voor de bende van venlo die uit 3 leden bestaat ?

Ze hadden die film beter De Bende van Angela Schijf kunnen noemen.

Wat viel deze film tegen zeg.

Leg eens uit...