Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 92 minuten / 99 minuten (extended version)
Alternatieve titels: John Rambo / Rambo IV
Verenigde Staten / Duitsland
Geregisseerd door: Sylvester Stallone
Met onder meer: Sylvester Stallone, Julie Benz en Matthew Marsden
Releasedatum: 21 februari 2008
Bekijk via Videoland
Plot Rambo
"Live for nothing, or die for something."
Vietnam-veteraan John Rambo leeft al geruime tijd in een afgezonderde levensstijl in Bangkok. Op een dag wordt hij ingehuurd door een groep christelijke zendelingen om hen per boot te vervoeren naar Birma. Niet veel later wordt het dorp waar de zendelingen hun humanitaire missie uitvoeren aangevallen. Dit komt Rambo te weten als hij door diezelfde christelijke beweging wordt ingehuurd om een groep huurlingen te brengen naar het punt waar hij ze heeft achtergelaten in Birma. Samen met het team gaat hij op zoek naar de vermiste zendelingen.
- Trailer (YouTube)
Tint
Michael Burnett
Jeff
- 2006 berichten
Daar kan ik me helemaal in vinden, kaptein smeerlap!
Niet de vetste film ooit, maar wel de bruutste en daardoor een genot om naar te kijken. Geweldig om te zien hoe oeroude clichés nog zo vermakelijk kunnen zijn. Ik had ook anderhalf uur een dikke smile op mijn gezicht! Hoop dan ook dat er nog meer van dit soort actiefilms gemaakt zullen worden.
De opening had ook zo'n oldskool font trouwens. Rood, bolt, retro, kewl!
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Welk genre precies? Nie bralle, maar knalle?
Maar serieus: als je het hebt over het genre 'actiefilm' kan ik wel honderd betere films noemen.
Verder snap ik niet wat je in godsnaam onder 'ongekend' verstaat, want ik vind hem niet beter of anders dan normaal. Beetje nors doen, weinig zeggen en stoer kijken. Alleen die tenenkrommende oneliners zijn de moeite waard. Maar goed, 't is jouw mening en daar valt eigenlijk ook niet over te discussieren. Wou het alleen effe kwijt

Ja inderdaad, dat genre. Het genre waarbinnen de films van Swarzenegger, Stallone en Steven Seagal vallen. Ik vind deze Rambo zeker beter dan alle andere Rambo films, verreweg. Met ongekend bedoel ik dan ook dat ik nog nooit een film heb gezien met zulke goede en realistische actie erin, zo snel wordt er gehandelt en gaan mensen op de meest gruwelijk wijze ten onder. Fantastisch.
Ik vraag me trouwens wel af welke honderden beter films jij dan noemt?

Zo zijn die scenes waarin die kinderen in koele bloede worden afgeslacht gewoon overbodig. Dit soort scenes zijn er puur en alleen ingezet om te shockeren (en dus cashen) en bieden verder ook geen enkele toevoeging aan het verhaal.
Hier ben ik het helemaal met je eens, dat is inderdaad een minpunt van deze film net als hoe de soldaten de vier dansende vrouwen op het podium mishandelen als beesten. De aziaten worden echt verkeerd en inhumaan afgebeeld.
Mr_White
- 2067 berichten
Ik vraag me trouwens wel af welke honderden beter films jij dan noemt?

Aziaten verkeerd en inhumaan afgebeeld? Volgens mij houdt het Birmaanse leger zich in het echt ook niet bepaald in, zoals de news-items aan het begin van de film al duidelijk maakten.
ToniMono
Zo dan, wat een afknapper dit. Had al geen hoge verwachtingen, maar het had nog minder om het lijf. Standaard "ik ga een clubje mensen bevrijden" film, met de uber Galaznikov op stand 10.
Tabossi
Als je zo redeneert kun je beter wegblijven op dit forum. Kortzichtige opmerking die nergens plaats laat voor discussie en die enkel een groep liefhebbers, positief oordelende kijkers over één kam scheert.
Duidelijk een opmerking van een onnozele debiel.
Voer voor debielen en onnozelen! Schaam je diep als je deze prut goed vind!
Leg uit, waarom moet ik mij schamen? Wat is er nu lekkerder dan met een biertje en en bakpopcorn in de hand toe kijken hoe kleine vervelende Birmese militairen met een .50 door midden worden geschoten.
Is daar iets mis mee?
En dat van iemand met dat pseudo interessante Memento op 1. Misschien moet je Rambo gewoon achteruit spoelen, vind je 'm dan op eens wel leuk.
ToniMono
Duidelijk een opmerking van een onnozele debiel.
Of ik wegblijf dat bepaal ik zelf wel. Ik wist dat ik met deze opmerking de nodige reacties zou los maken en daar was het me ook exact om te doen. Ik lees in een aantal posts hierboven hoe geweldig men deze film wel niet vind. BELACHELIJK!
Het verhaaltje is reeds tig malen eerder verfilmd (groepje mensen bevrijden), maar deze versie wil dit kunstje overtreffen, simpelweg door de geweldseffecten te vermenigvuldigen met factor 10 en deze van dichtbij te laten zien . Heb je er van genoten?
Vind je het een meesterwerk, dan nogmaals: ga je schamen!
ToniMono
Maak jezelf niet zo belachelijk met dit soort opmerkingen. Dat Memento niet jouw ding is, zal mij verder een zorg wezen. Maar je vergelijking Memento vs Rambo snijdt pas hout, zodra Rambo op de top 250 lijst in de buurt komt van Memento. Ik vrees voor je dat dat nooit zal gebeuren. Geniet van je biertje en popcorn. Je flesje en bakje popcorn zaten waarschijnlijk nog half vol toen je de bioscoopzaal uitliep, omdat de regisseur er niet meer van wist te maken dan een krappe 80 minuten. Had je gelukkig nog voldoende tijd over om het thuis voor de spiegel nog even na te spelen...
Voer voor debielen en onnozelen! Schaam je diep als je deze prut goed vind!
Nee, King Kong is een topper.
Smaak is relatief, zo ook wat betreft het actiegenre. Mensen op basis van hun smaak uitmaken voor debiel en onnozel, dat is pas debiel en onnozel. Bij deze.
En zo'n reactie plaatsen om dergelijke reacties uit te lokken? Heerlijk volwassen. Debielenfiltertje op MM kan geen kwaad, dan hoef ik me tenminste niet meer te ergeren aan dat slappe gelul in de ruimte.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Dat het militaire regime in Myanmar met strakke hand regeert klopt helemaal. Het is vreselijk hoe de mensen daar aan dit regime zijn onderworpen. Alleen in deze Rambo film wordt er teveel gegeneraliseerd naar mijn mening, de naieve filmkijker weet niet eens dat het over Myanmar gaat en ziet hier Aziaten die 'zonder reden' vrouwen en kinderen doden en vrouwen als beesten behandelen. Dat vind ik te ver gaan.
ToniMono
Als ze de kwalificatie meesterwerk of topper hanteren heb ik daar geen moeite mee. Zal me worst zijn wat jij daarvan vind. Wat King Kong betreft, dat vind ik ook geen meestwerk, maar KK bevat wel een aantal ingredienten waar het Rambo aan ontbreekt. Rambo is niet meer dan een slap aftreksel van zijn voorgangers. Zeer slap. First Blood kon me nog boeien. Voel jij je soms ook aangesproken omdat je diep in je hart ook altijd een Rambo had willen zijn?
jimba
Het verhaal is natuurlijk flinterdun , maar de film laat helaas goed zien hoe het er in een land als Birma aan toe gaat.
En wie verwacht er dan ook een verhaal als je een rambo film gaat kijken.
De film zit prima in elkaar en kijkt lekker weg, ik heb er van kunnen genieten (en walgen)
Prima aktie en special effects.
3.5 *
- 2006 berichten
ToniMono heeft inderdaad wel een vreemd soort van obsessie met het naspelen van Rambo voor de spiegel.....
ToniMono
Als het je worst is wat anderen ervan vinden, waarom reageer je dan uberhaupt op een discussie-site? Geef dan een cijfer naar jouw smaak en ga anderen niet persoonlijk aanvallen op hun mening.
Beste Uier, jij haalt de woorden uit mijn context. Wat jij vindt van mijn kwalificaties "onnozelen en debielen" DAT zal me worst wezen en niet wat anderen ervan vinden. Goed lezen in het vervolg dus aub. Ik heb zeer duidelijk aangegeven waar het JR aan ontbreekt.
Nogmaals JR is een belachelijke prul, die totaal niets maar dan niet aan het actiegenre toevoegt. Degene die dit een MEESTERWERK durft te noemen, moet eens bij zichzelf te rade gaan. Dat mijn stijl van communiceren, contraproduktief of als irritant wordt ervaren, laat me verder koud.
Probeer mij eerst eens uit te leggen waarom dit een meesterwerk zou zijn, in plaats van me aan te spreken op vormzaken. Degene die de kwalificatie meesterwerk niet gehanteerd hebben, hoeven zich uiteraard niet aangesproken te voelen.
patrick17
Dus omdat jij het geen meesterwerk vind moeten andere maar eens bij zich te rade gaan? Beetje vreemde gang van zaken.
Ik heb even op het woord meesterwerk gezocht en dan komen er vooral posten van Toni(Rambo voor de Spiegel)Moni bovendrijven. Niemand noemt dit verder een MEESTERWERK. De enige aanduiding die in de buurt komt is die van Chuck Taylor, die het 'een meesterwerk binnen het genre' noemt....
Dus blijkbaar zijn er geen 'onnozelen en debielen' onder ons.
Alhoewel ik na herziening altijd nog mijn mening kan bij stellen, het was immers wel een heerlijke actie knaller, zij het wat kort. Maar dat heb ik liever dan al die hedendaagse wannabee actie prullen die met overbodige liefdesscenes en gebrul hun speelduur oprekken tot boven de 110 minuten.
Thomas83
Rambo is precies geworden wat ik er van had verwacht eigenlijk. De film moet het puur van de vele actie hebben, de rest is gewoon niks. Stallone speelt Rambo op een belachelijke manier en de meeste andere acteurs spelen ook niet zo best.
Eerst wordt er nog ruimschoots getoond hoe slecht de vijand is, zodat Rambo weer eens ouderwets een goede reden heeft om helemaal los te gaan met zijn over de top geweld.
Af en toe bevat de film onbedoeld nog wat humor, zoals met de overdreven hufterige huurling in de boot, als Rambo een groep huurlingen naar de juiste plek brengt om wat ontwikkelingshelpers te bevrijden. Hoogtepunt is de hilarisch slechte dialoog (nouja, monoloog) tussen de huurling en Rambo.
Ook lollig zijn de gewichtig en wijs bedoelde oneliners.
Als de actie eenmaal op gang komt is die vrij aardig en vaak als vanouds over the top. Soms ook behoorlijk geweldadig nog, in een wat minder aan de verbeelding overlatende manier bedoel ik. Af en toe zijn de kills wel heel overdreven en zie je de lichaamsdelen in het rond vliegen.
De overdreven actie levert wel een vermakelijke popcornfilm op. Maar het vermaak zit hem totaal niet in goed gechoreografeerde actie of zo, maar eigenlijk puur en alleen in de kwantiteit van de kills. Rambo die met een onder geweer de vijanden bij bosjes neermaait. En verder zijn er ook de nodige explosies natuurlijk. Het kanonnenvuur en de explosies klinken prima. Dat soort actiefilms zijn ook een beetje een subgenre op zich. Het gaat puur om hoeveel bad guys de gespierde good guy kan neermaaien met zijn vaak indrukwekkende wapenarsenaal. Zulke actiefilms worden tegenwoordig niet meer zoveel gemaakt.
De laatste scène vond ik wel geinig. Hoe Rambo langsgaat bij zijn vader (neem ik aan) en hoe je hem in dat vredige landschap in Amerika ziet lopen over die lange weg.
Al met al een redelijk vermakelijke film, maar beslist geen goede. Gelukkig is het allemaal wat minder erg dan ik vreesde na wat meerdere vernietigende recensies te hebben gelezen.
ToniMono
Reinbo, ondanks de enigszins sarcastische ondertoon (dat mag) vind ik dit een goede post van je. Het gaat idd maar om een zeer select gezelschap die de eerdergenoemde bewoordingen hanteert. Daar zat jij niet tussen. Dat je je eigen grappen zo goed vindt, dat je ze nog een keer herhaalt, moet jezelf weten. Ik loop wat langer rond op forums om te weten dat het er soms fel aan toe kan gaan. Zal voor mij geen reden zijn om weg te blijven.
Captain Pervert
"Arguing on the internet is like running the Special Olympics..."
Goodfella_90
"Redeneren op het internet is als de Paralympische Spelen besturen..." ?
Zelfs als je deze zin goed getypt had raakte het kant noch wal.
roytubbergen
Ook lollig zijn de gewichtig en wijs bedoelde oneliners.
mijn reactie kost niet zoveel tijd als die van jouw. maar ik had het niet beter kunnen verwoorden. tonimoni ga een leven zoeken.
Stallone speelt Rambo op een belachelijke manier
Wat bedoel je daarmee, Stallone IS Rambo, je kan 'm naar mijn idee ook niet beter spelen. Wat had je graag anders gezien in de invulling van de rol?
Bovendien denk ik dat de film bewust geestig is, alleen om dit effect optimaal te bereiken moet de film zichzelf serieus nemen. Maar dat is voor de gemiddelde zichzelf 'te serieus nemende' filmkijker klaarblijkelijk te veel hoge school om te bevatten.
Denken jullie nu echt dat dit Stallone's beste poging is om een politiek serieus drama neer te zetten? En dat er niemand in de schrijverstaf, onder de producers of in de crew enig idee had dat ze eigenlijk een over the top vermakelijk actiespektakel aan het maken waren?
Mocht dat echt zo zijn, dan is des te bewonderenswaardiger dat dergelijke idioten zo'n heerlijke film hebben kunnen maken.
Hij bedoelt (en terecht) dat hij buiten de actiescene's best een beperkte acteur is. Ik heb hem nooit betrapt op een fatsoenlijke dialoog. Daarom vind ik de Rocky reeks bv ook zo nep.
Moet je toch eens Cop Land f F.I.S.T. kijken en de eerste Rocky herzien...
En vanwaar dat verlangen naar een fatsoenlijke dialoog (Wat dat ook mag zijn?) van een personage dat overduidelijk geen fatsoenlijke opleiding heeft genoten? Lijkt mij niet echt geloofwaardig of een verbetering als Rambo tussen de kogelregens door ging lullen als Brugman. Nee, geef mij maar de zwijgzame wreker...
Moet je toch eens Cop Land f F.I.S.T. kijken en de eerste Rocky herzien...
Ben ik met je eens, maar dan moeten ze ook niet proberen enige emotie erin te stoppen want dat kan hij niet.
Verder ken ik de 2 films niet en in Rocky vond ik hem matig.
Waar stoppen ze er dan emotie in? En dan klopt het toch prima met het personage dat hij daar slecht mee om kan gaan cq dit kan uiten.
Stallone is zich gewoon erg goed bewust van zijn kwaliteiten en beperkingen en weet daar heel slim mee om te gaan (waarmee ik niet il zeggen dat iedereen daar enthousiast over moet zijn), maar hem als 'dom of belachelijk' bestempelen is wel het aller domste wat men kan doen. Ik ken nog geen 5 andere mensen die een even lange en succesvolle cariërre hebben als acteur/schrijver/regisseur/icoon. En dat is geen geringe prestatie in de slangenkuil die Hollywood heet.
PS Eerste Rocky leverde hem wel een oscar nominatie op, dus die prestatie werd door zijn collega acteurs in ieder geval wel goed gewaardeerd.
Thomas83
Stallone is Rambo inderdaad, ik zou me geen ander als Rambo kunnen voorstellen. Maar dan kan hij Rambo nog wel slecht spelen.
Rambo is de oorlogsveteraan die getraumatiseerd is en in feite niks meer met de mensheid te maken wil hebben. Hij heeft dat verleden en dat moet zich uiten in loner-gedrag en een getergde blik. Maar die getergde blik vind ik persoonlijk totaal niet werken. Ik vind hem gewoon als een houten klaas acteren. Misschien is de vergelijking niet helemaal eerlijk, maar als je die blik vergelijkt met de laatste blik van Cristopher Walken in The Deer Hunter, dan vind ik het verschil wel enorm.
Met je punt dat de film bewust geestig bedoeld is en zich daarom ook heel serieus neemt heb je zeker een punt. Dat zie je bijvoorbeeld bij die wel heel overdreven gun van Rambo op het einde. Zulke dingen weet ik ook te waarderen. Daar verwees ik ook naar met de zin "Zulke actiefilms worden tegenwoordig niet meer zoveel gemaakt.".
Ik verwacht van Rambo geen begaafd spreker of een personage dat heel intelligent is en veel diepgang heeft, maar ik verwacht dan wel weer van hem dan de matige mimiek van Stallone. Mij overtuigt het in elk geval niet.
- 2006 berichten
Een 60-jarige opgepompte anabolenboer met spraakgebrek. Als je de ondertiteling negeert, versta je amper wat hij zegt. Zeer vermakelijk allemaal, mits je het allemaal niet te serieus neemt. "mmmmulpel mmmppe mmmup not my war mmpm".
Southpark heeft er zelfs al eens een aflevering aan gewijd.
Geen ander had deze rol beter kunnen vervullen dan Stallone.

Rambo: Last Blood
2019

Rambo III
1988

Rambo: First Blood Part II
1985

First Blood
1982

Wees er snel bij: deze goed beoordeelde films verdwijnen nog deze maand van Netflix

Sylvester Stallone ziet mogelijke opvolger voor zich: 'Misschien is hij te knap om Rambo te zijn'

Kozure Ôkami: Oya no Kokoro Ko no Kokoro
Actie / Avontuur, 1972