Genre: Actie / Oorlog
Releasedatum: 22 maart 2007
Vanaf 6 maart op Netflix
Vanaf donderdag 26 februari in 10 bioscopen
Plot 300
"Spartans, prepare for glory!"
In 480 voor Christus geeft de koning van Sparta leiding aan de slag om Thermopylae. Hij gaat hier samen met zijn troepen de strijd aan tegen de opkomende Perzen. Deze confrontatie zal leiden tot 's werelds eerste democratie.
- Trailer (YouTube)
Ephialtes
Xerxes
WanderingStar
Hmmm...
Ik zie wel overeenkomsten met LOTR. Maar ik zie geen enkele reden om deze twee films met elkaar te vergelijken eerlijk gezegd.
LOTR vond ik (onverwacht) geweldig. Ik had het boek gelezen en ik was verbaasd over hoe de film bijna exact aansluit (qua uiterlijk) op mijn fantasie (grâce à zeer gedetailleerd geschreven boek). Mooi.
Het kijken van 300 heb ik dus tot nu toe uitgesteld.
Ik heb 'm hier thuis ook liggen en nooit bekeken omdat ik dacht dat ik het toch niks zou vinden. Vechten, rondvliegende ledematen en spatterend bloed. Hiephoi.
Vanavond zat ik te zappen. Ik heb het begin gemist.. en ik zat nog tijdens het kijken te twijfelen om 'm weg te drukken. Het duurde lang voordat ik erin gezogen werd.
Maar eerlijk is eerlijk.
Geweldige film!
Prachtig verhaal. Ik heb een zwak voor dit soort (semi waargebeurde) verhalen uit de geschiedenis. (Kon het ook niet laten om voor het einde wiki erop na te slaan!)
En het was echt echt geweldige eye-candy. Wat een kunstwerk. Ik ben niet into comics en onder andere dit weerhield me ervan de film te gaan kijken. Maar achteraf zou het juist een reden zijn om 'm te (aan) te prijzen!!!! Prachtig!!!!!!!!!
(komende van 'n rozeglitterende lipglossende girlygirl)..
Ga kijken en geniet.
Decec
Een goede actiefilm...
Wel prima camerawerk...
Veel vermoordend... veel bloederige...
Bekende acteur Gerard Butler speelt goed...
Prima acteerwerk...
DonPeliculón
Deze stripverfilming moet het vooral hebben van de geweldige vechtscènes, een aantal memorabele quotes en de unieke sfeer die om de film heen hangt doordat alles in een studio gefilmd is en de achtergronden allemaal computerwerk zijn. Een zeer vermakelijke film, die echter een sterk verhaal mist om echt goed te zijn. Het acteerwerk komt vooral neer op stoer gedrag en vechten, en wat dat betreft doet de cast met mensen als Gerard Butler, David Wenham, Vincent Regan en Michael Fassbender het goed.
K. V.
Me er toch eens aan gewaagd, al had 'k er wel geen grote verwachtingen bij en hij is me eigenlijk erg goed bevallen. De film kon me direct boeien van het begin tot het einde. De film bevat voldoende actie, zodat hij zeker niet verveeld. Ook het bloed spat vaak op en zelfs hier en daar vliegt er wel een ledemaat in de lucht
Geen zo'n bekende cast, maar dit stoorde totaal niet.
De film zag er erg goed uit en ondanks dat de film waarschijnlijk veel is bijgewerkt met de computer stoorde dit totaal niet.
Aangenaam verrast
LOTR-lover
Visueel overweldigend als je van die stijl houdt. Een aantal heerlijke scenes en prima acteerwerk. Vond het een meeslepende film met een prachtig verhaal. Ik snap de vergelijking van Immortals wel met 300, echter vind ik 't wel echt twee totaal verschillende films qua insteek. Wel allebei must-see movies in mijn ogen.
tommykonijn
Afgelopen middag me maar eens gewaagd aan een film die ik al vrij lang ontloop omdat ik dacht dat het een film zou zijn die mij zou tegenvallen. Maar op aanbeveling heb ik hem toch maar eens bekeken. Gelukkig is de film me meegevallen, en vond ik hem zelfs goed. Het verhaal is interessant, al vond sommige scenes in het midden van de film niet altijd even boeiend. Maar in deze film gaat het vooral om de actie, en die is dan ook echt fantastisch. Zelden heb ik zo goed een veldslag in beeld zien worden gebracht, misschien enkel nog bij de Lord of the Rings films. Sommige scenes worden wel overdreven in beeld gebracht imo, maar het zag er dan wel goed uit. Het acteerwerk is goed. Gerard Butler zet een indrukwekkend personage neer en ook de rest doet het niet verkeerd. Ik vond het een aparte film. Hij wordt goed in beeld gebracht en verveelde me over het algemeen niet.
Perry Meer
een leuke film in het genre, hak, smak, hoofd, splijt, been, kwijt
het ziet er allemaal gelikt uit, soms een beetje teveel zwart/wit en teveel pc-game achtig
maar voor de liefhebber van helden en spierkracht een pracht film
3, hu hu huuu
Hega
Om heel eerlijk te zijn vond ik het wat langzaam op gang komen, maar toch vond ik het ook wel weer goed hoe Leonidas zijn personage in de film gebracht werd. Helaas miste ik bij wat andere personages wel weer iets van een inleiding/introductie/uitdieping etc zoals bij Queen Gorgo, Theron en ook wel bij Xerxes.
Maar dat neemt niet weg dat ik vanaf het begin af aan helemaal in deze film zat en ik voortdurend overheerst werd door meeslepende, beklemmende en onheilspellende stemming. Wel viel me gelijk al vanaf het begin op dat het qua vertelling in 300 wel iets weg had van Braveheart. Maar dat was niet echt iets wat me stoorde.
Ook de associates met Gladiator en Return of the King vind ik erg meevallen, afgezien dan die scenes in die korenvelden wat erg neigde naar eerstgenoenmde (moet ik nog meer erover gaan schrijven?). Ik vond het verloop van 300 echt aangrijpend en de veldslagen steken echt zeer sterk in elkaar.
Geen subtiel gedoe maar zeer harde confrontaties, waarbij je in het begin echt versteld staat van de gelijkopgaande strijd. De acteurs en actrices (helaas niet zoveel vrouwen in 300, maar was te verwachten ook natuurlijk) waren echt formidabel en hadden niet beter gecast kunnen worden.
Gerard Butler is gewoon een fantastische acteur die ook zeker subliemere rollen aankan en van hem heb ik ondermeer ook erg genoten in Atilla en in een wat minder mate in Reign of Fire en Beowulf & Grendel. En ik wil hem absoluut ook nog gaan zien in The Phantom of the opera; want hier verwacht ik ook erg veel van.
En wat te denken van David Wenham en Dominic West; echt heerlijke rollen die zij neerzetten. En Lena Headley is ook echt schitterend als Queen Gorgo. Ze had van mij zelfs nog wat meer haar rol mogen uitdiepen, want dat was zeker ten goede gekomen aan 300.
Maar natuurlijk draait het voornamelijk om de veldslag(en), maar hopelijk komt er straks (nogmaals) wel een wat langere en uitvoerigere dvd-versie, waarin ondermeer de verschillende karakters nog wat meer worden uitgediept (waaronder Queen Gorgo dus, maar ook van Xerxes).
Dat vind ik juist weer een minpuntje van 300; de veldslagen volgen elkaar iets te vlug op en zo is er te weinig ruimte gelaten voor wat meer dialogen, tussenposes etc en iets meer variatie was dus niet verkeerd geweest.
Van mij had 300 daarom nog wel meer uitgediept mogen worden en hadden een aantal personages ook nog wel wat meer aan bod mogen komen.
Daarom vind ik dus zo jammer dat de veldslagen zo dicht op elkaar volgen, want 300 zou zeker wel wat meer ruimte voor dialogen en discussies kunnen hebben. Dat had deze film een nog betere wisselwerking gegeven.
Desalnietemin vind ik 300 toch zeer geslaagd en vooral het eind is erg aangrijpend.
Dreiecke
Het begint al met een ongelofelijke anime-wolf, waardoor de film meteen een fantasy en comic/anime uitstraling heeft. Je zit er meteen in
Visueel echt prachtig! Een feest voor het oog.
De kleurstellingen, grime, slowmotion beelden, computer graphics en effecten werken daar ook aan mee.
Het sounddesign vind ik mooi, sommige muziekstukken wat dramatisch. De voice-over maakt er een sfeervolle historische vertelling van.
Het verhaal betreft de legendarische Spartaanse krijgers, welke zonder harnas en slechts gewapend met een schild en speer elke vijand zouden hebben verslagen.
Dit gegeven geldt ook zo goed als gedurende de gehele film, maar uiteindelijk kwam de koning niet terug bij zijn koningin. Het aantal krijgers groeide na deze slag echter van 300 naar 30.000, toch goed voor het voortbestaan van de mythe.
Omdat ik iets minder van actie hou en de film daar van overvloeit en er een iets eenvoudiger verhaal in zit, komt deze voor mij onder Sucker Punch, Watchmen en The Owls of Ga'hoole terecht qua waardering.
J.Ch.
Nog maar eens gezien gisteren, en opnieuw genoten. Dit is wel het soort film waar je - ik in ieder geval - voor in de stemming moet zijn. Als je dat bent, is het volop genieten. Desondanks kan ik ook begrijpen dat er mensen zijn die deze film helemaal niks vinden.
Het sterkste punt van deze film is het vsuele aspect. De actie is uitstekend qua choreografie, maar ziet er pas echt fenomenaal uit door de slow motion (waar ik overigens in het overgrote meerendeel der gevallen een hekel aan heb). De decors zijn fantastisch en het kleurgebruik maakt de sfeer een stuk grimmiger.
Over het acteren valt er weinig te klagen. Wel leuk om hier naast Gerard Butler ook David Wenham en Michael Fassbender te zien... Het verhaal is precies genoeg om mijn aandacht vast te houden, wat vooral komt door de aanwezigheid van de koningin. Zij krijgt een actievere rol toebedeeld dan meestal in actiefilms, wat ik alleen maar kan toejuichen. Vanzelfsprekend vond ik de scène waarin zij de verrader Theron neersteekt nadat hij haar voor hoer uitmaakt dan ook één van de beste. De film krijgt hier een extra halve ster voor.
SimonV
Goed geslaagde verfilming van het verhaal. Script is goed geschreven zodat niet alles om "dat ene moment aan het einde van de film" draait. Eer viert hoogtij en de menselijke kant komt slechts mondjesmaat naar boven, zoals bij het verdriet dat een vader om zijn zoon heeft. Ijzersterke special effects en de kleurbewerking maakt alles nog rauwer.
mjk87 (moderator films)
Dat heb ik ook, vond het alleen bij deze 300 te veel van hetzelfde (en soms wat kitsch) om er echt een goed cijfer aan te geven. En film blijft een medium dat je gedurende lange tijd moet boeien, meestal is dan wel meer dan een goed uiterlijk nodig. Enkel mooie vrouwen raak je ook na zoveel tijd op uitgekeken.
Fran
- 1953 berichten
Wat een prachtige film. Het is echt een vertelling die voorzien is van schitterende beelden. Ik heb de gehele film mijn ogen uitgekeken. Iedere scène was als een schilderij dat aan me voorbij ging. Zo mooi. Met name de gevechten. Deze waren echt bruut hard en meestal kan ik daar niet zo heel erg goed tegen maar hier waren ze visueel zo mooi neergezet dat ik ernaar bleef kijken.
En dan nog een eervolle vermelding voor Gerard Butler. Wat heeft hij zijn personage indrukwekkend neergezet. Alleen die ogen al. Wat mij betreft absoluut een aanrader,deze film.
Jacquestheone
Beste kijkers,
Een zeer spectaculaire film. Goed acteerwerk en prachtig camera werk !!! Voor de juistheid van de geschiedschrijving......... daar kan ik niet over oordelen, maar als je een lekkere Actie/oorlogsfilm wilt zien....... deze is aan te raden !
waardering: 4+
vergat de sterretjes.....
VincentL
Al jongere jongen de film zeer vaak aanschouwd. Het is echter al een tijdje geleden dat ik hem voor het laatst gekeken had en besloot hem nu maar eens met een wat kritischer oog aan de herziening te wagen. Helaas moet ik mijn cijfer iets bijstellen. Al met al was het vermakelijk, maar niet opzienbarend.
Een waargebeurd mythisch verhaal? Mooie contradictie!
Zoals hier boven al is weergegeven is het een waar verhaal. Wel eens waar ietwat aangedikt maar veel valt er niet aan te veranderen. Daar zal ik het dus ook niet te uitgebreid over hebben, maar de geschiedenis is redelijk goed nageleefd.
Waar ik normaal het visuele als laatste behandel zal ik dat nu er gelijk in doen. De uitwerking is een stuk minder. Het bestaat uit veel donkere scènes en rare lichtinval. Zelfs de kampvuren wisten niet veel verlichting te geven in deze duistere film. Je kan mij veel wijsmaken, maar zo ziet Griekenland er niet uit. Het geeft een donkere sfeer, dat zeker, maar het is storend op een gegeven moment.
De actie waar deze film duidelijk naar streeft zit er mooi uit. Het is alleen allemaal zo computer geanimeerd. Dat is ook zo zonde op een gegeven moment. Verder is het wel plezant om naar te kijken. De afwisselende rustige scènes in Sparta zijn ook een goede afwisseling van het gevecht. Niet bijster spectaculair allemaal.
Gerard Butler speelt een zeer afgezaagde rol. Hij weet zijn personage totaal geen diepgang te geven en kan alleen maar wat moralistische en didactische zinnen uitkramen. Zijn overbekende quote: "This is Sparta!" is natuurlijk de kroon op zijn werk, het puntje op de i of de kers op de taart; hoe je het wilt noemen.
Lena Headey is als koningin verrassend sterk. Ze weet echt karakter neer te zetten. Toch vind ik het ook bij haar jammer dat Snyder het heeft gelaten bij de harde Spartaanse buitenkant, en nergens de zachte Griekse binnenkant heeft laten zien.
David Wenham speelt als Dillios een aardige rol. Als Voice-over heeft hij een prettige stem om naar te luisteren en daar blijft het ook bij.
Uiteindelijk is deze 300 niet meer dan zeer vermakelijk. Daar beoordeel ik hem dan ook naar.
womanizer
Zeer teleurstellende film. Leuke 1e helft, leuke beelden en een goede Gerard Butler (tot die zijn mond open doet).
Moviestar1979
Een mooie historische film onder leiding van Zack Snyder.
De film is gebaseerd op een strip van Frank Miller en Lynn Varley.
Het verhaal gaat over de slag bij Thermopylae.
Leonidas I is de koning van Sparta die met 300 andere Spartanen vocht tegen het leger van Perzië onder leiding van koning Xerxes I.
Voor de film werd er grotendeels gebruikt gemaakt van een blue-screen en een green-screen.
Ook werd er genoeg CGI toegepast om een heel leger te creëren.
Het was tevens de 1e echte film voor Michael Fassbender.
Voorheen was hij alleen in TV-series en TV-films te zien.
Gerard Butler moest 4 uur per dag trainen voor zijn rol als koning Leonidas.
Deze historische film werd binnen 60 dagen opgenomen, en won in totaal 9 filmprijzen.
Ook het zoontje van Zack Snyder is kort te zien.
Hij speelt de rol van de jonge Leonidas.
300 (2006) Bevat eigenlijk teveel informatie om te vermelden.
Feit blijft gewoon dat dit een schitterende film is die dit jaar een sequel krijgt.
Je krijgt een duidelijk beeld van de geschiedenis, en is zeker meerdere keren het bekijken waard.
3,5 *
Naomi Watts
Herzien als voorbereiding op Rise of an Empire. Blijft echt een overdonderend visueel meesterwerk. Magistrale composities, belichting, mise-en-scene, DI manipulaties, kleurengebruik. Altijd in een zeer poëtische feel qua vorm waar een Malick zo bekend om staat, Snyder/Fong doen het zeker niet minder, maar zullen voor hun Malickiaanse cinematografie nooit de erkenning krijgen die ze toekomt. Visuele flair met heel veel aangename vondsten, over de hele speelduur blijft 300 visueel indruk maken. Qua inhoud straightforward maar dat maakt de film nou zo uniek. Halfje erbij.
JeroenFR08
Hele tijd het gevoel met deze film dat ik naar een film zat te kijken. Tja het was net iets te over de top. Qua die lelijke hunchback bijvoorbeeld, vond dat nergens op slaan die gozert. Maarja, ook goede kanten als de gevechten en vond Dominic West erg goed.
Gruffalo
Uhuhum.. Tja, wat moet je hier nou mee? Aan de ene kant kan ik zijn steil en actie wel waarderen, maar 300 is voor mij toch te veel van het slechte. Wel een vette film moet ik zeggen. Punt uit. Ik zou het zelfs een goede film kunnen hebben gevonden als ik niet zo'n hekel had gehad aan het patserige karakter en het zeurderige maniertje van acteren. De personages vind ik walgelijk en diepgang is er voor mij lastig in te vinden. The 'coolness' redt 300 voor mij, maar geef mij volgende keer maar een serieuze, fijnzinnige en mooie vertelling van zo'n legendarisch verhaal als dit.
Insignificance
Vrolijke jongens, die Spartanen. Normaal gesproken niet iets dat mij aanspreekt, zo'n era, deze setting en dat soort zaken meer. Riekt naar weer een muf historisch epos en daar heeft het ook wel wat van. Dan is het fijn dat iemand als Snyder, in navolging van Millers comic, het over een hele andere boeg gooit.
Dan zit je nog opgescheept met dat gezwollen gezwam, maar op deze gepimpte manier heeft het zelfs wel wat. Ik kon er af en toe wel om lachen. Geldt wat minder voor het politieke gekonkel. In eerste instantie hooguit setup en een adempauze, maar na driekwart film gooit dat toch nog wat zand in de motor.
Neemt niet weg dat het visuele velletje de film onmiddellijk op cool zet. Die gekke wolf en het orakel (als je zoiets gebruikt, ga dan ook all the way) vergeef ik dan maar gemakshalve. Zeker wanneer Butler mag gaan brullen, diverse misbaksels ten tonele verschijnen en dat smalle paadje als slagveld gaat dienen.
Leuk uitgedost ook, die Xerxes, maar het zijn vooral de battles die indruk maken. Elders vaak eentonig en vluchtig gehak, hier zwierig met variërende tegenstanders en focus waar gave slow motions en speed-ups ledematen laten rondvliegen en bloed laat spetteren. Een genietbare, stoere en aantrekkelijke film.
Tarkus
Ik vond deze film bijzonder goed, ondanks de minder bekende namen die erin meespelen.
Maar van acteerprestaties moet deze film het helemaal niet hebben, het draait hem vooral om de actie- en gevechtsscènes.
En die zijn prachtig in beeld gebracht, dankzij de veelvuldig gebruikte special effects. Ook de slow-motion tijdens sommige gevechtsscènes waren helemaal niet storend.
Ook de decors (veelal naderhand toegevoegd, door het veelvuldig gebruik van blue-screen) zijn adembenemend, evenals de monsterlijke gedrochten die her en der opdraven.
Hoewel het niet echt mijn genre is (actie en oorlog in de oudheid) heb ik toch echt boeiend zitten kijken naar deze film, puur omdat het een knap staaltje cinema is.
Vervelen heb ik me zeker niet gedaan, het had voor me zelfs nog wat langer mogen duren.
Net als de andere stripverfilming van Frank Miller ('Sin City') is dit ook een prachtige film geworden.
Naar aanleiding van het veerschijnen van deel 2. Deze opnieuw bekeken, op blu-ray dit keer.
En de beelden zijn nog mooier natuurlijk.
Altijd het pluspunt van blu-ray, je kijkt niet naar ene film, je beleeft het !!!
Movsin
Voor de liefhebbers van zware, bloederige veldslagen, gelukkig met historische achtergronden.
Zeker een pluim voor de de sterke, visuele effecten in de massascènes, maar daarnaast is er niet zoveel te beleven, worden een paar nutteloze passages ingelast en vind ik de acteurs op zich niet zo overtuigend.
arno74
Hoe smaak kan veranderen in 8 jaar tijd. Destijds in de bioscoop gezien en dat beviel toen wel, 8 jaar later op het kleine scherm voorbij zien komen en van dat gevoel blijft weinig meer over. Eerlijk gezegd herinnerde ik me niets meer van deze film, het is zeker niet eentje die je lang bijblijft. Veel spectakel, maar een mager verhaal, lege "dialogen", matig acteerwerk en een pover design. Ook visueel vind ik het inmiddels tegenvallen, het lijkt meer op een computerspel dan op een film.
Verstand op nul episch actievermaak. Niet meer mijn ding. Een magere 2* (was 3,5*).
dvdcrusher
Waanzinnig goede film met prachtige actiescenes en prachtige donkere beelden. Deze film kreeg een al een even schitterende sequel. Uitkijken naar een derde deel. 5 sterren
Sint Antonius
Aangezien ik wel fan ben van de sprookjes/game-achtige visuele stijl van Zack Snyder, heb ik deze film maar eens gezien. Visueel oogt de film zoals verwacht zeer mooi en episch. Ook het gebruik van de vertelstem om het verhaal aan elkaar te praten werkt naar mijn mening zeer goed. Het verhaal op zich vond ik maar simpel en weinig om het lijf hebben. Desondanks had ik het einde niet zien aankomen. De vechtscènes - met het typische gebruik van slow motion door Zack Snyder - vond ik ook geslaagd.
Hnzm
Met het feit dat ik aan deze film begon met het vage idee dat ik hem misschien toch al wel eerder had bekeken en slechts enkele scenes waren blijven hangen had ik een aardige voorspelling kunnen doen van de score die ik hem nu heb gegeven: 3*
david bohm
De heer Snyder z´n stijl bevalt me over het algemeen wel maar hier vind ik het niet echt nodig, misschien zelfs wat misplaatst. Logisch ook dat deze film zo vaak gepersifleerd is met de bombastische teksten en taferelen. Kijkbaar maar niet bijzonder onderhoudend.
IH88
“Freedom isn't free at all, that it comes with the highest of costs. The cost of blood.”
Visueel feestje. Echt geweldig hoe Zack Snyder 300 heeft aangepakt. Het verhaal is bekend en straight forward, maar Snyder weet het op te blazen tot een bombastisch spektakel met sommige waanzinnige actiescènes. Het wordt op een gegeven moment wat repeterend, maar aan de andere kant houden de verschillende tegenstanders het wel interessant.
Vooral het onoverwinnelijke leger van Xerxes is geweldig. Het is ook een testosteronfeestje en de acteurs mogen vooral pompeuze dialogen opdreunen, hun sixpack tonen, vechten en boos kijken. Maar daar zijn ze allemaal (met Butler voorop) erg sterk in. Headey doet het ook goed en heeft vooral op het laatst een gedenkwaardige scene. Zulke scènes zitten er genoeg in 300.
SmackItUp
Allereerst mag gezegd worden dat het er allemaal erg mooi uit ziet. Kleurgebruik is sterk en de actiescènes zijn bij momenten magistraal. Echter zijn er ook een aantal dode punten. Oorzaken hiervoor zijn het ontbreken van plotontwikkeling en actiescènes. Dat eerste stoort niet zo zeer, want voor mij gevoel scoort de film enkel punten wanneer er actie ten tonele verschijnt. Dit had véél vaker moeten zijn. Hier laat 300 overduidelijk punten liggen. Acteerwerk is aardig, maar veel verder dan brullen en moeilijk kijken komen ze dan ook niet.
Nipte voldoende, 3*.

Drama / Thriller, 2006

Fantasy / Avontuur, 2009

The Bourne Ultimatum
Thriller / Actie, 2007
vertellingeviscerationjavelin shieldlegerepischblood splattergebaseerd op stripzwaardgevechtbloedvergietenbloedbadoude wereldbased on graphic novelancient greeces.a.t. minionswarriorancient warfaresparta greece 5th century bcwarmale protagonist bloody deathspartaspartansbattle of thermopylaegod kingbattle axe