Sunshine (2007)
Geregisseerd door: Danny Boyle
Met onder meer: Cillian Murphy, Chris Evans en Cliff Curtis
Releasedatum: 19 april 2007
Plot Sunshine
"If the sun dies, so do we."
Over vijftig jaar sterft de zon af en daarmee de hele mensheid op Aarde. Onze laatste hoop rust op het ruimteschip Icarus II, dat de opdracht heeft gekregen een explosie in de zon te veroorzaken, wat hem nieuw leven inblaast. De eerste Icarus-missie is misgelopen omdat het schip spoorloos verdween en ook Icarus II verliest contact met de Aarde. Langzamerhand blijkt er meer aan de hand te zijn met hun missie en moet iedereen moeite doen niet krankzinnig te worden.
Capa
Trey
Pinbacker
Capa's Sister
MrDN
Wat een waanzinnig sfeervolle en goede film zeg. Heb de filmt nu twee keer achter elkaar gezien en de beelden blijven door mijn hoofd zweven samen met die prachtige soundtrack.
Deze film heeft een plaatsje veroverd in mijn top 10
killer13
naar mijn menig, de beste van danny boyle. gevolgd door the beach!
Vond het allemaal niet zo bijzonder.
Wat niet zegt dat ik me niet heb vermaakt, want het was wel een aardige film. Het uitgangspunt is redelijk origineel en dat langzame opbouwtje ind e film vond ik ook wel aardig. De set designs zijn prachtig en de makers hebben een aantal leuke ideetjes over ruimtereizen uitgewerkt in de film. Verbaasde me eigenlijk wel over de pracht van deze film, het ziet er allemaal bijzonder mooi uit. Raar dat ik tot gisteren nog nooit had gehoord van Sunshine.
Echter duurt het op een gegeven moment allemaal te lang, er gebeuren weinig verheffende dingen en de paar spannende momenten houden helaas niet lang stand.
Ik was op het laatst ook blij met een fysieke vijand, iets wat ik wel spannender vind in dit soort films. Helaas wordt er te weinig uitgehaald en vond ik dat speciale camerawerk voor Strong op het einde behoorlijk vervelend worden. Net zoals het gehele einde, het werd een beetje te gezapig en te sentimenteel, gelukkig nog wel ondersteund door een sterke score.
Geen hoogvlieger,
BramIsLegend
deze film bestaat uit:
-gemiddeld tot slechte acteer prestaties
-beetje spanning
-falende natuurkunde(ja SF ik snap dat ik het maar moet slikken
maar toch vond ik het te ver van de realiteit afstaan om het leuk te
vinden)
-EYECANDY (ik keek deze in full HD en vond de beelden wel mooi)
-buitengewoon irritante persoonlijkheden
Beetje spanning? Man die scène met Kaneda en Capa met die zonnepanelen in combinatie met die muziek is gewoon episch imo, zat op het puntje van mijn stoel. Verbazingwekkend hoe prachtig dat is.
En slechte acteerprestaties? Ik vind het een geweldige cast, en geweldig goed geacteerd (uitzondering mss Trey).
Jasmijn_123
Een prima science-fiction film, goede soundtrack en fantastische cast, ook een zeer sterk en spannend einde.
Icer
Mooie beelden, wij zaten met geknepen oogjes naar het scherm te kijken, zonnebrillen op dus...
puhpuh
Ik begrijp die hoge scores totaal niet ...
Ik lees hier vaak "mooie beelden" maar dat is voor mij lang niet voldoende voor een goeie film. Als ik mooie plaatjes wil zien ga ik wel naar flickr.com, van een goeie film verwacht ik toch minstens dat het iets brengt. Dit onsamenhangend ongeloofwaardig allegaartje kon me allerminst bekoren, zo 'n rommeltje! Hop naar de volgende film en deze nonsens snel vergeten!
fluppebxl
Stem verhoogd naar 5: nog steeds niet zo tevreden met de nogal belachelijke verschijning van Pinbacker, maar die geniale slotscenes (vooral te danken aan de magnifieke soundtrack) heeft me ook bij de vierde kijkbeurt helemaal murw geslagen. Pure klasse!
dEUS
Prachtige film!
Ik heb Armageddon nooit gezien (klinkt wellicht heel vreemd) en Apollo 13 kon mij eigenlijk maar matig bekoren, dus ik begon toch met enige twijfel aan deze film. Maar wat ben ik blij dat ik hem uiteindelijk toch heb gezien!
De scène waarin Kaneda en Capa het schild redden en die waarin Capa de bom ontsteekt zijn echt een staaltje van magistrale cinema: adembenemend mooie beelden, heerlijke soundtrack!
Wat ik verder erg geslaagd vond, zijn de beelden van de monitor die vakkundig worden verweven in de beelden van de omgeving (bv. bij de berekening van de kans op slagen).
Ook voor het overige kon de film mij wel bekoren. Het verhaal - hoewel niks nieuws onder de zon - boeide me en was redelijk spannend. Het camerawerk (helmcam, close-ups,...) droegen ook aardig bij aan de sfeer in de film.
Audiovisueel veel moois dus. Spijtig dat ik dit niet in de cinema heb mogen aanschouwen!
Absoluut aanradertje.
4.5/5.0*
keulen-scelso373
Niks mis mee inderdaad, Sfeer is prima, vond sommige scenes iets te lang.
dEUS
Niks mis mee inderdaad, Sfeer is prima, vond sommige scenes iets te lang.
Als je je vermaakt duurt niks toch te lang?
En gezien jou score is er in jou opzicht wel degelijk iets mis met de film, neem ik aan?
GrimReaper
Vond deze wat tegenvallen.
Zoals verwacht veel mooie indrukwekkende beelden. En goed uitgewerkt technisch verhaal zodat het realistisch overkomt.
De technologische problemen die ontstaan zijn natuurlijk wel voorspelbaar.
Het Armageddon verhaal is leuk, maar niet echt spannend. De spanning op het eind komt totaal niet uit de verf door een raar verfilmd personage die eng moet overkomen door hier en daar wat vervaagde beelden en zijn uiterlijk, maar eigenlijk is er helemaal niets aan
Acteurs doen het over het algemeen redelijk, met hier en daar wat slechte scenes. Cliff Curtis vond ik niet bij de rol passen.
Het einde van de film is erg rommelig.
Trippy
Vond er geen reet aan ok effect waren sjiek en het begin viel mee ma daarna zakt de film in een puding in elkaar.. boorrrrrriiiiing
Cupido
- 1912 stemmen
Enorm lekker space-avontuur. Erg gelikt natuurlijk, maar het maakt die intense omstandigheden in en rondom het ruimteschip ook weer heel goed voelbaar. Film daalt wel in niveau op het einde met de komst van Pinbacker en de wat neurotische montage die de sfeer juist wat te kort doen, maar dit is echt typisch een film die je extreme gebeurtenissen en omstandigheden laat voelen en ervaren in de veilige huiskamer. En wat heeft Boyle toch een oor voor ondersteunende muziek!
Montorsi
Erg leuke sci-fi, vooral omdat het er visueel allemaal zo prachtig uitziet en het vlot verteld is. Bijna klassiek hoe er een theologisch randje bijgehaald wordt. Wat mij betreft hadden ze daar zelfs nog wat meer mee gedaan.
Helaas ontkomt Sunshine niet aan de cliché's van de crewmembers van een ruimtemissie die één voor één omkomen, zich opofferen, en dat soort noble causes, maar ik denk dat het bijna niet anders op te vangen valt binnen de setting om de film de gehele speelduur iets te kunnen bieden. Wat ik wel echt jammer vind is dat het laatste halfuur niet wat subtieler kon, best een mooie climax hoor, maar wel ontzettend bombastisch en overdadig en bijna van een compleet andere orde dan het veel subtielere eerste gedeelte. De soundtrack vond ik in eerste instantie ook wel een stuk sterker dan tegen het einde.
Voorbij voordat je het weet, jammer genoeg niet op een groot scherm kunnen kijken, had voor de kijkervaring waarschijnlijk een stuk overweldigender geweest. 3.5*
canciser
Erg goede film. Sfeer was erg goed, en ook de spanning was spannend
. De film verveeld niet, en is minder oppervlakkig als andere films in zijn soort. De personages waren wel erg cliche, zeker hoe ze aan hun einde komen. Soundtrack was prima, als vond ik het minder als in de andere films van Boyle. Het einde was erg goed en zat leuk in elkaar. Heb toch wel het idee gehad dat Boyle niet helemaal zijn eigen gang kon gaan bij deze film, het was allemaal wat standaard en een aantal dingen zou je niet verwachten van Boyle. 3,5*
kissyfur
Mooie plaatjesfilm. Ik heb beelden gezien waarvan het zo maar zou kunnen dat ze in mijn dromen jaren later nog terug komen.
Wel een flinke aftrek voor het niet erg bijzondere verhaal (er wordt her en der nogal wat leentjebuur gespeeld) en vooral voor het gebrek aan rust. Naar mijn mening had de film aan kracht gewonnen als er een kwartiertje of een half uurtje bij aangeplakt was om het verhaal wat rustiger te kunnen vertellen.
Maar goed, ik zal hem denk ik nog wel een tweede keer kijken, wellicht dat mijn waardering dan groeit.
dominion
Spannende Sci-Fi film.
Het verhaal vond ik heel sterk.
Er zaten gigantisch goeie special-effects in.
Op het einde werd hij ook wat spannender.
Dus dit vind ik weer een geslaagde film van Danny Boyle.
3,5
MoFeDu
Slecht,
Toegegeven: visueel ziet de film er best mooi uit, hoe dichter ze bij de zon kwamen hoe mooier de special effects werden. Maar zelfs dat ging na een tijdje vervelen. Meer variatie dan hele lichte scènes en hele donkere was er niet, dus zelfs over kleurgebruik valt vrij weinigs positief te zeggen.
Het verhaal zit het meest in de weg bij deze film.Het wordt gewoon allemaal zo ongeloofwaardig en vooral oninteressant gebracht. De crew lost het ene vrijwel onmogelijke morele dilemma na de andere binnen enkele secondes op. Zo af en toe is er eens sprake van enig tegengeluid binnen de crew maar daar is dan ook alles mee gezegd. En dat allemaal voor een film die uiteindelijk maar tien minuten had hoeven duren: verander niet van koers, drop die bom: iedereen blij.
En dan die zogenaamd superslimme computer. Als die echt zo slim geweest was waarom opperde die dan niet dat het misschien wel handig was geweest de zonneschilden ook te draaien als je van richting veranderd? Waarom zegt de computer niet dat er nog een vijfde persoon aan boord is terwijl ze aan het uitrekenen zijn hoeveel lucht ze nog hebben? En niet als er iemand toevallig achterkomt? Kom nou, een klein ongeloofwaardigheidje hier een daar kan ik best hebben maar dit was gewoon echt pure bagger.
En dan dat hele gedoe met God ofzo en die vent die aan boord was gekomen eromheen, dat ging al helemaal nergens meer over, deed er niets toe binnen de film en maakte het allemaal nog vager.
Acteerwerk was ook verschrikkelijk vervelend. Karakters hebben totaal geen achtergrond, totaal geen diepgang dus eigenlijk boeit het de kijker geen reet dat de een na de ander doodgaat. Dialoog ging echt helemaal nergens meer over en was echt verschrikkelijk saai. Verder is de soundtrack er zo een waarvan je denkt die al in twintig andere films gehoord te hebben.
Nee, pure bagger dit. Blij dat het afgelopen was, film was ook vrijwel meteen weer uit m'n gedachten verdwenen. 1 ster voor de special effects al zag dat er zelfs wel érg onnatuurlijk uit. En sorry voor de vele spoilers, heb het daar normaal niet zo op in recensies, maar bij deze moest het even.
Justinw
Prachtig.
Meesterwerk van Boyle, dat werd wel eens tijd want na het steeds slechter wordende overhypte Slumdog is dit toch weer op het niveau van een trainspotting. Snap daarom echt totaal de rating hier niet.
Deze dvd van een medeMMer gekocht en hij lag hier maar stof te happen totdat Obervator me eraan herrinerde. En achteraf gezien gelukkig maar.
Dit is toch wel een van de beste Science-Fiction films van dit decennium. De cinematografie is wonderschoon, kan niet wachten om naast deze dvd ook de BR aan te schaffen. De sfeer is echt weerzinwekkend, z'n soort sfeer kom ik vaak alleen maar tegen in SF films. Such as Blade Runner, The Thing en de Escape Froms van Carpenter en dan laat ik er nog heel veel weg.
De cast vond ik ook erg sterk. Alhoewel een "echte" Hollywood ster ontbreekt is de cast toch wel voorzien van een aantal bekende namen en onbekenden. Deze presteren allemaal erg goed.
Om nog even terug te komen op Boyle. In veel Science Fiction zien we terugkerende elementen. Normaal zie ik niet altijd meteen die details maar dit keer vielen me er toch wel een paar op. Zo zijn er uit 2001 Alien en Armageddon toch wel wat dingen overgenomen.
2001:
- In 2001 hebben we Hal-9000 de interactieve pratende computer. In Sunshine hebben we Icarus.
- Wanneer in 2001 Keir Dullea HAL uitschakelt horen we stem vervagen tot uiteindelijk stilte. In deze prent gebeurt precies hetzelfde wanneer Pinbacker het mainframe uitschakelt.
- Ook krijgen we tweemaal een voorbeeld te zien van de Explosive Bolts uit 2001. Keir Dullea lanceert zichzelf op een manier die we 2 keer terug zien komen in Sunshine.
In Alien zien we een ongewenste passagier aan boord waarvan ze eerst het bestaan niet afwisten. In Sunshine hebben ze een soort zelfde verhaallijn erin gedumpt namelijk Pinbacker. De introductie was erg gaaf maar toch vind ik deze plotlijn een minpuntje.
Buiten de vorige films is het hele principe van deze film bijna hetzelfde als Armageddon Een missie into space om de wereld te redden. Waarin veel mensen zichzelf opofferen.
Dit was het wel z'n beetje, ook al zijn er nog wel veel meer connecties te vinden. Maar zoals ze zeggen: Waarom iets nieuws uitvinden als iets anders al werkt.
Verdict:
Fantastische Science Fiction film die je eens moet gezien hebben als je een liefhebber van het genre bent.
Cleanshot
Er zaten wat foutjes in waardoor je niet helemaal mee kon gaan in de film- het script.
Dat was jammer, voor de rest een aardige sf film die best kon boeien.
sportfan27
Tja, wat moet ik met deze film ?
Het ziet er allemaal heel mooi uit maar het camerawerk begon mij tegen het einde zwaar te irriteren evenals de boordkartonnen personages, totaal geen diepgang of achtergrond.
De film deed mij denken aan een mengemoesje van Event Horizon/Sphere.
Ik ben een fan van Science-Fiction maar vond dit iets te opera achtig...
Er had veel meer ingezeten naar mijn mening , 2,5 *
RaouL#1
Toch wel een zware tegenvaller. Na het zien van de trailer had ik echt zin in deze film. Het begin was goed, maar het wordt steeds minder. Vanaf het moment dat er een onbekende 5e persoon aan boord komt ( Pinbacker ), vond ik het niet meer om aan te zien.
debbie89
Goed geacteerd dat wel ja , maar zooooooooooo slecht dom verhaal en slecht uitgewerkt , bijvoorbeeld een computer die je met je voornaam aanspreekt maar geen alarm geeft als er brand is aan boord ???
Er moest eerst gevraagt worden "why this " en " why that " dan gaf de computer pas het antwoordt ;"because there is a fire on board"??? hahahaha .... belachelijk !! Geen brand alarm in een ruimteschip ??? Maar oke , ik heb best wel wat fantasie .. Dus er wordt een brand geconstateerd en wat gebeurd er ? Ze gaan die brand blussen / doven met zuurstof !!!!????
Nou heb ik nog geen universiteit maar iedereen weet toch als je zuurstof aan brand toevoegt dat de brand nog groter wordt ??? En in een gesloten ruimte er zelfs een explosie plaats kan vinden als er zuurstof wordt toegevoegd ??!! Allejezus !! Wat stom zeg !!!!
Ten eerste hebben ze die zuurstof nodig om zelf te overleven in combinate met stikstof .En .is er geen brandblus installatie aan boord van een ruimteschip dat de toekomst van de mensheid moet redden ??? Halloooo ???!!!! Maar in een ruimteship is brand eigenlijk heel simpel te doven d.m.v. een klep open te zetten zodat de zuurstof in het vacuum van de ruimte gezogen wordt en de brand dus dooft ! Hallo !?? Zo moeilijk is dat toch niet in de ruimte !? Hebben jullie de film "Alien" of de film "The Red Planet" niet gezien ??
Ja sorry hoor , maar dit is echt belachelijk stom !!
Wel erg goed geacteerd , dat vind ik wel , en mooie special effects ja , maar dat belachelijke stomme achtellijke verhaal verziekt de hele film ondanks het goede acteren van de acteurs . Dat vond ik erg jammer ..
Mischien wel leuke Science Fiction film voor mensen met een extreem laag intellegentie gehalte .....
maxcomthrilla
En dan notabene zelf het woord Intelligentie verkeerd schrijven. Mwoehaha!
debbie89
Oeps ! ja sorry ! het was niet mijn bedoeling om mensen te beledigen ( nouja mischien een beetje dan) Maar die brand in deze film vond ik gewoon triest uitgewerkt , en dan kan die filmmaker zo beroemd zijn , ik vind het gewoon zonde van de film .
christian
Dit zegt toch niks over de kijkers zelf? De 1 ergert zich hier aan de ander minder. Een beetje flauw dan om mensen voor dom uit te maken als ze genoten hebben van deze film. Er zijn zo veel films gemaakt die van geen kant klopte. Dit zegt meer over de makers dan de kijkers.
Seifer
Het plot lijkt me wel aardig, op tv zag het in de reclame er ook nog wel goed uit. Ik ben eigenlijk wel benieuwd. Des ondanks dat het verhaal wel erg onrealistisch is, maar goed dat hoeft niet eens zo storend te zijn.
Dat je het verhaal stom vind en alsnog gaat kijken zegt denk ik meer iets over jouw dan over een ander. Of wist je van te voren niet waar de film over ging. Dan had je namelijk wel geweten dat het verhaal onrealistisch is, een zon gaat niet zomaar uit in de loop van 50 jaar.

Ex Machina

Frequency
Sciencefiction / Thriller, 2000

Children of Men
Actie / Thriller, 2006
saving the worldbomsunspace marinespace suitsunlightsolar energy ruimtereisspace missionearthexpiration introspectivegrand2050ssuspensefulambiguousaudaciousawestruckbaffledforebodingfrightened