• 9.379.405 stemmen

Geregisseerd door: Danny Boyle

Met onder meer: Cillian Murphy, Chris Evans en Cliff Curtis

Releasedatum: 19 april 2007

Plot Sunshine

"If the sun dies, so do we."

Over vijftig jaar sterft de zon af en daarmee de hele mensheid op Aarde. Onze laatste hoop rust op het ruimteschip Icarus II, dat de opdracht heeft gekregen een explosie in de zon te veroorzaken, wat hem nieuw leven inblaast. De eerste Icarus-missie is misgelopen omdat het schip spoorloos verdween en ook Icarus II verliest contact met de Aarde. Langzamerhand blijkt er meer aan de hand te zijn met hun missie en moet iedereen moeite doen niet krankzinnig te worden.

avatar van movie fan

movie fan

redelijke film , het eerste uur vondt ik hem zeer goed en heel interessant . maar naarmate het einde toe vondt ik hem slechter en slechter worden . het einde was gewoon , ja . ik zal er best maar gewoon over zwijgen . als het einde beter was geweest had ik hem misschien wel een 4.5 sterren kunnen geven , maar dankzij het domme einde een 2.5

avatar van Nomak

Nomak

Ik lees hier even wat berichten door en het gaat over eye candy, visueel verbluffend, visuele pracht, en nog meer van die superlatieven. Allemaal prima, maar ben ik dan de enige die het niet zo speciaal vond? Het visuele was zeker niet slecht, maar ik vind het zeker niet memorabel.
Het verhaal is zeker wel goed, en ik had ook wel redelijk hoge verwachtigen. En ik had me al bij voorbaat voorgenomen om niet op realisme te letten. Bij dit soort film is het meestal gewoon leuk om te genieten van de gebeurtenissen en de handelingen van de crew. Dat het boordevol clichés zou zitten had ik wel verwacht. En het was over het algemeen wel goed, al waren sommige beslissingen van bepaalde teamleden wel storend. Spanning toen het schip werd losgekoppeld van het eerste schip. En daarna nog meer spanning toen er ineens vijf teamleden aan boord bleken te zijn in plaats van vier. Goed moment was dat, later wordt duidelijk dat het Pinbacker is. De kapitein van het eerste schip die ongemerkt aan boord van Icarus II is gekomen. Jammer dat het camerawerk elke keer zo verpest werd toen Pinbacker in beeld was. Met de komst van die waanzinnige Pinbacker kwam er wel meer spanning, maar de dingen die er dan allemaal gebeuren komen de geloofwaardigheid niet ten goede. Een film die onrealistisch is dat is geen probleem, maar als het ook nog eens ongeloofwaardig begint te worden dan moet de rest wel verbluffend goed zijn om de film nog een voldoende te bezorgen.
De acteurs waren best wel ok. Jammer dat mijn favoriete acteur van deze film al snel werd uitgeschakeld. Ik heb het natuurlijk over Hiroyuki Sanada.
Ik vond het ook wel moeilijk om met de personages een band te scheppen. Als er eentje stierf, dan deed het me totaal niets. Enkel de dood van Takeda vond ik jammer.
De muziek is wel een vermelding waard, die was goed en passend bij de beelden.
Leuk om eens een keer gezien te hebben, maar voor mij hoort deze film niet bij de beste in zijn genre.

Jawaddedadde

Had een interessante film kunnen worden. Helaas.

Begint goed. De Zon dooft uit, een speciale missie wordt er opuitgestuurd om een bom in de zon te schieten om ze terug op gang te brengen. Zeer interessant uitgangspunt, zeker als je weet dat een kleine groep mensen een heel lange tijd in een beperkte ruimte met elkaar moet samenleven, wonen en werken. Dit zorgt altijd voor de nodige spanningen, conflicten en intriges, en da's als kijker natuurlijk altijd leuk om te zien.

Zo gebeurt het aanvankelijk ook hier. Problemen beginnen als ze Icarus I ontdekken en moeten afwegen of ze doorgaan met de missie of op zoek gaan naar de Icarus I. Alle daaropvolgende gebeurtenissen houden rechtstreeks verband met de keuze (de Icarus I opzoeken) die gemaakt wordt. Tot op dat moment kon de film me wel bekoren. Je voelde de onderhuidse spanningen, niet iedereen is het eens met de beslissing.

Helaas wordt het dan een stuk minder. Eerst en vooral die geschifte kapitein Pinbacker...Dat die man na ettelijke jaren alleen in de ruimte nog steeds in leven is..mèh. Dat hij dan ook nog eens de helft van de crew van Icarus II afmaakt...dubbel mèh.

Maar het ergste vond ik nog de chaotische beeldenstroom die je als kijker over je gegoten krijgt. Hoe verder de film vordert des te chaotischer de beelden. Ik wist op het einde eigenlijk niet meer waar ik naar het kijken was. Ik wist enkel nog dat we in de ruimte zaten. Warrige, wazige, helverlichte beelden wisselen elkaar af...maar ze komen de coherentie van het verhaal niet ten goede.

Beetje een gemiste kans toch.

avatar van Erwinner

Erwinner

Hij is zeker op TV geweest in Belgie?

Inderdaad, op 2BE.

avatar van brielen

brielen

Ik vond het letterlijk een oogverblindende film. De camerabeelden zijn prachtig en de montage van heel hoog niveau. Wat zeker bijdraagt aan de spanning.4.

avatar van Jiv

Jiv

movie fan schreef:

Precies mijn woorden! Dacht idd na het eerste uur dat ik een goede film zat te kijken, achja... 2*5

avatar van stef89

stef89

Tyn schreef:
Het leek mij interessant om een ander soort film te zien van de maker van 28 days later. Het resultaat is een spannende visueel mooie, sf-film met weinig diepgang en realisme. Achteraf vind ik het niet zo;n heel erg andere film dan 28 days later.. slechts de omgeving is anders. Het laatste gedeelte is jammer, daar blijkt de regiseur echt niet zonder zijn zombie te kunnen. Beetje jammer. Er zijn betere sf films.

Ja hallo, verklap ff alles. Zet dat tenminste ff tussen spoilers zoals ik nu heb gedaan, dan weten anderen tenminste niet hoe het einde is.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Hij verklapt helemaal niks man.

Jawaddedadde

Mja, hij verklapt anders wel dat er een soort van zombie (Pinbacker) in voorkomt. Hij is uiteraard wel geen zombie natuurlijk.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Erg genoten van de verpakking. De stunning visuals en goed gekozen muziek en geluidsband kunnen helaas toch niet verhullen dat het verder een nogal lege huls is, waarbij de psychologie van de koude grond het in een modale actiethriller makkelijk wint van de contemplatieve reflectieve film die het geweest had kunnen zijn (en dus meer Event Horizon x The Fountain dan iets anders). Maar dat was wellicht ook helemaal niet wat de makers voor ogen hadden. Cillian Murphy is toch wel een veelzijdig acteur, waartegen zo'n dom wicht als Rose Byrne wel gigantisch in het niet valt, wat een kwezelig tiepje.

avatar van RzeroY

RzeroY

Deze film toen 'ie net uit was al in de bios gezien. Episch, zoals de film begon, zat lang zelfs de optimale score in. Maar hoe de film dan eindigt, Echt Schandalig gewoon. Van 5 naar hmmm vooruit 3 sterren omdat de beelden zo mooi waren. Hoe een episch en haast betoverende film kan verzanden in een sleazy, te goedkoop voor woorden monsterfilmpje. Onvoorstelbaar...[/spioler]

avatar van Querelle

Querelle

Adembenemende momenten in deze strak geproduceerde film, met een altijd overtuigende Cillian Murphy en een eindscene die zowel spannend als visueel imponerend is. Klasse weer en misschien wel de beste van Boyle.

avatar van Opportunist187

Opportunist187

Aardige film,vooral goed camerawerk maar ook acteren is goed het verhaal echter.....

avatar van ghostman

ghostman

Ik had niet verwacht dat ik Sunshine een geweldige film zou vinden. Dit is echt zo'n film die bij je blijft. Ik ben van mening dat het einde super is. Zonder zo'n einde zou deze film veel te pretentieus zijn. Je ziet meteen dat Danny Boyle niet probeert hoge ogen te gooien en een ultra artistieke film wil maken, maar juist een vermakelijke en sfeervolle film. En dat is hem zeker gelukt!

Avenue of Hope tijdens de aftiteling is goed gekozen.

YouTube - Avenue of Hope - I Am Kloot (Sunshine)

ghostman schreef:

Heb precies hetzelfde! Vind het einde juist erg sterk en denk ook niet dat de film anders diezelfde climax zou bereiken. Maar vind het niet raar dat veel mensen het einde minder vinden, onder wie: Tarantino.

avatar van Manschot

Manschot

Geweldige film.

Danny Boyle weet het goed te doen in alle aspecten; interessant verhaal, mooie visuals, creatieve cameravoering en montage, prachtige muziek etc.

Je voelt echt met de karakters mee en wat ze allemaal wel niet moeten doorstaan. Ook de helderheid van de zon is erg goed in beeld gebracht.

Dat iets kleins als een groepje mensen de massale zon moet 'her-igniten' zie je duidelijk terug in de shots. De ene keer zie je iets op menselijke schaal, bijvoorbeeld de details van een oog, en daar tegenover staan dan de grootse shots van de zon. Er wordt constant geschakeld tussen die twee en dat is heel goed gedaan.

Het enige bezwaar dat ik heb, is dat er een aantal van die hollywood-clichés in zaten, waardoor de stijl van Boyle niet helemaal is zoals die is.

Er zijn nogal uiteenlopende meningen over de film, maar ik raad de film in ieder geval wél aan.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Na ongeveer anderhalf jaar uitstel, EINDELIJK gezien.

Vooral toen Icarus I in beeld verscheen, begon ik béhoorlijk aan Event Horizon te denken. Verder kan ik nog wel wat films noemen waar constant crewleden wegvallen, neemt echter niet weg dat deze film zeker te genieten is.

Pluspunten zijn vooral camerawerk, de sfeer, het visuele en deels de muziek. Toch niet echt overtuigt, dat heeft vooral met de originaliteit van het verhaal te maken denk ik.

avatar van erwku

erwku

Bij vlagen een intelligente SF film maar haalt zichzelf uiteindelijk neer door te flitsende actie en een idiote clichématige plotwending.

Gelukkig past de film in mijn geliefde genre van de dystopische SF, dus het was sowieso een geslaagde avond.

Echter, De opkomst van Pinackel, of zoiets, leek eerst een interessant idee, maar de aansluitende stompzinnige actie die daaropvolgende, en de overdreven flitsende montage wat op mijn zenuwen werkte, is gewoon absurd. Ik ben van mening als ze dit er uit hadden gehaald en verder alles het zelfde hadden gelaten, was de film op alle fronten sterker.

Maar gelukkig de mooie special effects, spanning en enkele interessante karakters en ideeën, maakt deze film zeker de moeite waard voor een gemiddelde vermakelijke SF avond.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een team astronauten/wetenschappers moet een bom afleveren in de zon, omdat deze op het punt staat uit te doven. Door die bom wordt de zon weer tot leven gewekt. Tijdens de reis overkomt het team allerlei problemen die overwonnen moeten worden. Een echte diehard-SF-film dus met veel technologisch geneuzel. Dat soort dingen staan me toch wel wat tegen in dit genre, zeker als daar heel serieus over gedaan wordt. Desalniettemin kon me deze film wel bekoren. De beelden waren ook mooi, al had ik soms wel het gevoel: 'eeh, waar kijk ik nu naar?'

Onlangs weer gezien dus vond het wel weer tijd voor een nieuw stukje.

Laat ik dan maar beginnen bij hetgeen waar half moviemeter bij deze film over lijkt te vallen: de plotwending. Vind deze juist erg sterk aangezien de film zonder deze plotwending veel te pretentieus, serieus en onzinnig zou worden. De plotwending zelf is absoluut niet realistisch maar waarom dit nastreven in een film waarin haast niets realistisch is? Bovendien zorgt het religieuze karakter van Pinbacker ervoor dat een 'tegenstelling' als wetenschap (en nieuwsgierigheid) vs. religie in de film verwerkt kan worden zonder hierover door te mekkeren. Grappig ook dat de montage verandert tijdens de scènes met Pinbacker, alsof religie verwarrend kan zijn en je zicht kan vertroebelen. Tuurlijk heel diepgaand is dit niet maar daar is de hele plotwending ook niet voor. Deze is er vooral omdat Boyle op deze manier de meest intense ervaring uit de film kan halen.

Want dat is Sunshine vooral, een ervaringsfilm. Visueel sowieso een van de mooiste films die ik ken. Niet zozeer qua camerabewegingen maar wel qua kadreringen, standpunten, kleurgebruik en SE. Vind Boyle ook erg goed in het creëren van een intense climax. Prachtig vormgeven en fantastisch getimed. Muziek voegt hier ook veel toe, sowieso erg mooie score van John Murphy en Underworld.

Kan nog wel wat schrijven over het eerste deel van het script (waar de nieuwsgierigheid van de mens een belangrijke rol speelt) of de personages en het acteerwerk maar vind dit eigenlijk vooral ondergeschikt aan het bovenstaande.

Halfje erbij nog maar, 5*.

avatar van SilverGun

SilverGun

Mooi stuk, kan me er helemaal in vinden. Binnenkort eens herzien op bluray, dan zal er wel een halfje bij opkomen gok ik

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

B_B schreef:

Onlangs weer gezien dus vond het wel weer tijd voor een nieuw stukje.

Dat vond ik nu net erg storend aan de film. Een wetenschappelijke originaliteit had in mijn ogen veel beter gepast dan "weer eens" een religieuze. Dit is wel een vaak terugkerend motief in SF-films (Black Hole o.a.) en dat vond ik nu juist helemaal niet origineel. Bovendien vond ik Pinbacker ook wel deels gejat uit "Event Horizon", waar ook zo'n boosaardig karakter in zat.

SilverGun schreef:
Binnenkort eens herzien op bluray, dan zal er wel een halfje bij opkomen gok ik

Zou m ook nog wel eens in HD willen zien, lijkt me deze zeker geschikt voor

Filmkriebel schreef:

Heb geen van de door jou genoemde films gezien maar snap wel wat je bedoelt. Vind dit nu niet echt storen omdat het er totaal niet dik bovenop ligt, er wordt nauwelijks tijd besteed aan de uitwerking hiervan maar juist veel tijd aan het scheppen van sfeer ed. Bovendien gaat Sunshine vooral over menselijke nieuwsgierigheid en niet zozeer over een werkelijk conflict tussen wetenschap (progressief?) en religie (conservatief?). Die nieuwsgierigheid komt natuurlijk naar voren wanneer ze de icarus 1 vinden maar ook wanneer kenada doodgaat en die psychiater nauwelijks geschokt is, maar vooral benieuwd naar zijn ervaring (what do you see).

Een wetenschappelijke originaliteit zou ik ook erg interessant hebben gevonden maar ben bang dat de film zonder deze wending wat pretentieus zou zijn en met een sisser zou eindigen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Was in elk geval een erg vreemd einde, wanneer C.Murphy oog in oog staat met een massa vuur en licht , en is ook niet zo makkelijk te interpreteren. Maar de film verdient in elk geval wel enkele 5*, want goede SF is te zeldzaam geworden

Filmkriebel schreef:

Inderdaad, net als de bom die er eigenlijk voor zorgt dat iets uit niets gecreëerd wordt. Ach zolang het er niet te dik bovenop ligt kan ik me hier absoluut niet aan ergeren, bovendien is dat einde een van de mooiste scènes die ik zo kan bovenhalen.

avatar van JP

JP

B_B schreef:
Onlangs weer gezien dus vond het wel weer tijd voor een nieuw stukje.

Halfje erbij nog maar, 5*.

Niets aan toe te voegen.

Memorabele film waarin ook de plottwist mij behoorlijk kan bekoren. De scene waarin de boordcomputer Murphy meedeelt dat er een vijfde persoon aan boord is, verbijsterde me en zou wel eens een klassieke scene kunnen worden. De tijd zal het uitwijzen of dit in zijn genre ook voor de film als geheel geldt.

avatar van sofripa

sofripa

Prachtig. Ware SF. Mooie effecten. 4 sterren.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Herzien op blu-ray. Schitterende belevenis. Op audiovisueel vlak één van de meest indrukwekkende films die ik in lange tijd zag. Werd regelmatig van de bank afgeblazen door de prachtige beelden die perfect samensmelten met de werkelijk bril-jan-te score van John Murphy. Machtig! Verhoging voor deze Sunshine. Heb érg genoten.

avatar van JohnMcLane

JohnMcLane