The Last King of Scotland (2006)
Genre: Drama / Historisch
Releasedatum: 8 februari 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Last King of Scotland
"Charming. Magnetic. Murderous."
In de jaren 70 wordt een Schotse arts per toeval door Idi Amin, destijds de nieuwe dictator van Oeganda, aangesteld als diens persoonlijke arts. Amin had namelijk vroeger bij het Britse leger getraind en een voorkeur ontwikkeld voor Schotten. Hij droeg regelmatig kilts en wilde een leger oprichten om Schotland onafhankelijk te maken. Aanvankelijk is de arts vereerd om deze positie te bekleden, maar al snel komt hij in gewetensnood, vanwege de vele gruwelijkheden die de dictator aanricht.
Idi Amin
Mrs. Garrigan
Dr. Garrigan - Senior
Don MN
Last King of Scotland, The
Wat een geweldige acteur, die Forest Whitaker, maar hij was niet de enige. McAvoy, als Nicholas Garrigan, was een grote verassing, hij weet een personage neer te zetten dat door zijn blijkbaar saaie thuissituatie nog vrij speels en naïef op mij overkomt. Eigenlijk is het gewoon een flirterige etter, maar wel een goedhartige die zich de gevolgen ervan gewoon niet goed realiseert. Zijn vader probeert het hem aan tafel nog uit te leggen, 'het goede leven', maar hij trekt zich er weinig van aan, en kiest voor het 'avontuur'. Met een doktersdiploma op zak naar Afrika.
Daar ontmoet hij al vrij snel Idi Amin die op het eerste oog een charmante grapjas lijkt in privésituatie, maar niet voor lang. Amin is onzettend paranoïde en doet net als Garrigan vrij kinderlijk aan. Daarnaast komt hij als een controlefreak over die iedereen kan verwijten behalve hemzelf. Terechte Oscar voor Whitaker, hij zet op sublieme wijze de dictator Idi Amin neer.
Camerawerk vond ik niet echt speciaal, maar het paste wel bij de manier waarop het verhaal verteld werd. De muziek sloeg echt aan, bij vlagen liet het me denken aan 'Blood Diamond'. Films in Afrika zullen me altijd interesseren, van actiefilms als 'Black Hawk Down' en 'Tears of the Sun' tot een drama als 'Hotel Rwanda'. Al komt deze film een beetje over als een waarschuwing niet te gaan, wil ik het continent ooit nog eens bezoeken.
'The Last King of Scotland' is een spannend en enorm meeslepend drama, mede door de sterk geacteerde hoofdrollen, en ook een kijk op de rottigheid in Afrika en haar regimes. De brute 'afstraffing' op het einde zal ik nooit vergeten. Imponerende film.
Leland Palmer
Sterke film met een (hier komt een cliché) erg sterke Forest Whitaker. In het begin lijkt het allemaal nog zo leuk en aardig tussen de dokter en Amin, maar later is het vooral de enorme onvoorspelbaarheid van zijn karakter die de film een behoorlijke dosis spanning weet mee te geven.
Ook James McAvoy vond ik erg goed acteren. Zijn personage wordt al snel meegesleept in het psychopatische wereldje van Amin. Op een gegeven moment voelt het ook echt beklemmend aan, want er lijkt echt geen weg meer naar buiten. De manier waarop dit dan wél gebeurt vind ik wat makkelijk gedaan, al is de ''marteling'' ervoor erg indrukwekkend. Visueel is deze film behoorlijk te genieten, prachtige beelden en een mooie, sterke sfeer. Het zijplotje met Gillian Anderson vond ik niet helemaal onnodig, want het geeft toch aan met wat voor jongen we te maken hebben. Hij wil graag mensen helpen in Uganda, maar is jong, naïef en wil ook van het leven genieten. Wel een beetje voorspelbaar - en ongeloofwaardig - dat hij de vrouw van Amin dan zwanger maakt, maar dat mag de pret niet drukken, want het brengt toch weer de nodige spanning met zich mee. Langzamerhand komen we als kijker in een steeds grimmiger wordende sfeer terecht, uitstekend gedaan.
Een interessant verhaal, verteld vanuit het oogpunt van een Shotse arts, die niet weet waar hij terecht komt. Erg mooi, een paar minpunten misschien, maar over het algemeen een sterke film, die dankzij een uitstekende sfeer, fantastische Whitaker en een paar indrukwekkende scénes constant boeit. Dikke voldoende.
ma_ris
Ik vond het acteerwerk op zich wel goed maar verder is deze film me een beetje tegen gevallen had er zeker wel meer van verwacht.
Maar hij was ook niet super slecht ofzo vandaar 3*
Yugnav
Ik had totaal niet het idee dat ik naar een verschrikkelijk monster van een mens zat te kijken. Het was bijna alleen maar vrolijkheid, en wanneer het eindelijk begint te dagen dat Amin toch niet zo'n held is, zit McAvoy alweer in het vliegtuig .
Heb je dan wel opgelet tijdens de film!? Je merkt toch wel veel eerder dat het een gevaarlijke dictator is! Vond het zelf een geweldige film, normaal heb ik echt een hekel aan de manier waarop Whitaker acteerd, maar vond hem hier echt goed! Echt een aanrader dit...
Keutul
Deze film boeide me van begin tot eind. Het eerste uur de aankomst in Uganda, werk als arts en de ontwikkeling van de vriendschap is erg goed gedaan en geacteerd. Je voelt echter al de hele tijd een bepaalde spanning dat Amin niet te vertrouwen en onberekenbaar is. In het tweede uur begint het duidelijk te worden waar de schotse arts aan is begonnen en die wending vind ik goed gebracht. Ook het tweede uur blijft spannend. Erg boeiende film gebaseerd op veel feitelijk waarheden.
Slynkin
Mooie avonturenfilm. Maar zeker geen grote uitschieter in z'n genre. Politiek gezien heeft het weinig inhoud, en het is allemaal erg voorspelbaar. Dat laatste hoeft niet een nadeel te zijn, maar het is allemaal niet helemaal vlekkeloos uitgewerkt. Als je een clichè film maakt, doe het dan goed. Toch blijft het natuurlijk een aandoenlijke film omdat het berust op feitelijke gebeurtenissen. En uiteraard zet Whitaker zijn rol weer erg overtuigend neer.
Een plek in de top 250 vind ik alleen onterecht.
Nomak
Topfilm is het juiste woord om The Last King of Scotland te omschrijven. Voor mij was het vandaag de tweede kijkbeurt. De jonge dokter Nicholas Garrigan trekt naar Uganda om er de plaatselijke bevolking te helpen. Hij krijgt er echter de kans om de persoonlijke arts en raadgever van Idi Amin te worden. Een kans die je moet grijpen want Idi Amin lijkt op het eerste gezicht een charismatische man met goede bedoelingen. Bij wie kan je het beter hebben dan bij zo iemand? Helaas, Idi Amin is een zeer hard en paranoïde persoon, en langzaam maar zeker komt zijn ware aard naar boven.
De acteurprestaties in deze film zijn van hoog niveau, iedereen doet het prima. Maar er is één man die werkelijk van het scherm spat. Forest Whitaker is werkelijk indrukwekkend in de rol van Idi Amin. Zeer overtuigend vanaf het eerste moment dat hij in beeld komt. Ik ben er zeker van dat er geen enkele andere acteur meer geschikt zou zijn voor het personage van Idi Amin.
Prima film die ik iedereen wil aanraden. Wel plaats ik vraagtekens over het realisme van de gebeurtenissen in deze film. Aangezien deze dokter in werkelijkheid nooit heeft bestaan vraag ik me af hoe realistisch sommige gruweldaden zijn die we hier te zien krijgen.
JDSsmetje
Op zich een heel leuk en heel goed gegeven en als je alles op een lijntje zet echt bovengemiddelde verhaaltje. De inleiding vind ik te lang duren. In het eerste 30 min gebeurt er iets te weinig om echt te kunnen boeien. Daarna komt de film op gang en voelen we de eerste agressiefiteiten van Amin. Op dat moment heb je nog niet echt het gevoel naar een echt drama te zitten kijken en dat duurt wel een tijdje. Amin, de dictator schiet enkele keren uit met een soort van agressie-aanval maar dan is het weer een tijdje allemaal koek en ei waardoor het dramatische gedeelte een beetje verloren geraakt. Het verhaal neemt je dus niet constant mee en dit vind ik dan ook niet echt een wegkijkertje. Maar dan komen die laatste magische minuten van volle dramatiek en een echte harde Amin die zich nu laat kennen als echte gevaarlijke dictator. Maar hoe zou je zelf zijn als iemand je wou vermoorden. Omdat Amin nogal een goede reden heeft om agressie te vertonen tegenover McAvoy zie je hem niet als een kwadaardig persoon die je persoonlijk wil doodschieten. In het middenstuk zou hij feitelijk meer een stempel 'gevaarlijk' moeten bekomen. Verder vond ik het einde wel het mooist van al maar door die fout in het middenstuk ook niet geweldig.
Ook had ik liever een beetje meer de armoede gezien in Afrika om daar dan medelijden mee te krijgen maar goed daar ging het nu eenmaal niet over.
Op zich goed verhaal maar met een te lange inleiding en te weinig Amin voorstellen als gevaarlijk in het middenstuk.
Forest Whitaker levert hier enorm goede acteerprestaties. James McAvoy is ook zeer goed maar minder dan Whitaker. McAvoy neemt anders wel de hoofrol.
Last King of Scotland, The
Daar ontmoet hij al vrij snel Idi Amin die op het eerste oog een charmante grapjas lijkt in privésituatie, maar niet voor lang. Amin is onzettend paranoïde en doet net als Garrigan vrij kinderlijk aan. Daarnaast komt hij als een controlefreak over die iedereen kan verwijten behalve hemzelf. .
Is dit nu commentaar op de film ?
JDSsmetje
Daarin moet ik je wel gelijk geven.
wapper
Standaardthriller over de paranoïde dictator Amin (Whitaker) en een dokter (McAvoy) die van de ene ongeloofwaardige ontwikkeling in de andere verzeild geraakt. De meeste aandacht gaat naar McAvoy wiens favoriete bezigheid immers het neuken van vrouwen van moordzuchtige dictators is. Verder gooit Macdonald met gorigheid en wat beelden van McAvoy die met zijn Mercedes aan het scheuren is over de weggetjes in Uganda om de film een beetje spanning bij te brengen. Maar helaas is de film te voorspelbaar en focust hij te hard op de dokter. Whitaker is cool en zijn oog is lui, maar de wreedheid van zijn personage kon toch wat meer aan bod gekomen zijn ook al hebben we dergelijke dingen misschien al iets te vaak gezien?
Niet echt een aanrader, ik zou zeggen: Kijk naar de trailer en bezoek de wikipediapagina van dictator Amin en uw ervaring is gelijk aan het bekijken van deze film.
huVILEub
Mooie film. De spanning blijft erin doordat de dokter in de moeilijkheden wordt gezogen terwijl hij de generaal vertrouwt terwijl de kijker al lang weet dat hij slecht is. Zo boeit het de hele tijd. Forest Whitaker en James McAvoy speelde goed, maar de andere hadden niet echt een rol.
bild
Forest Whitaker acteert erg sterk net zoals James McAvoy. Het verhaal op zich is niet slecht maar verre van bijzonder. Toch weet deze film uiterst te boeien en de eerste 90 minuten lijkt een wegkijkertje worden. Daarna hebben we nog een sterk einde.
Murles
Absoluut een zeer indrukwekkende film, wat mij een beetje doet denken aan de sfeer uit de film Hotel Rwanda.
Filmkriebel
Vrij getrouw portret van Idi Amin en schitterende rol van Whitaker. Beeldt de mentale achteruitgang en de karaktertrekjes van de dictator goed uit. Hij kon het volk charmeren met zijn clowneske optreden, en wreed uit de hoek komen wanneer zijn paranoia de kop opstak. Het Afrikaanse bijgeloof en de westerse vorming maakten van hem de mens die hij was. Alle scènes staan in functie om de reacties van Amin in beeld te brengen. Eén van de mooiste vond ik op het einde wanneer Amin de dokter aan vleeshaken laat ophangen. Hij zei toen dat door te schreeuwen het kwaad uit hem zou komen. Garrigan maakt geen enkel geluid, en speelt opzettelijk in op zijn bijgeloof. ZIe de blik van twijfel bij Amin.
Met de toename van zijn waanideeën nam het geweld in Oeganda gelijkmatig toe. Garrigan vond ik een naieve slijmbal in de film, iemand die zo dom is dat je er weinig sympathie voor kan opbrengen. Garrigan is een fictief personage, maar Foden baseerde zich op een (anoniem gehouden) Brit die effectief als arts voor Amin werkte. Die man was trouwens veel toegewijder aan Amin dan Garrigan.
Een 4* omdat de film trouw is aan de geschiedenis en de dictator niet als een karikatuur afbeeldt.
Norma
Forest Whitaker’s vertolking van Idi Amin heeft me ook bij herziening weer koude rillingen gegeven. Fantastisch hoe hij deze man neerzet, moeiteloos switchend van kinderlijk enthousiast tot angstaanjagend berekenend.
Ook James McAvoy vind ik heel overtuigend als de naïeve jonge arts die zich vreselijk in de nesten werkt. Spannende film met indrukwekkende acteerprestaties.
powerman
Qua thriller is de film gemiddeld, wat de film net iets over gemiddeld tilt, zijn de geweldigde acteerprestaties van Forest Whitaker die werkelijk grandioos een Amin uitbeeld in deze film.
Wat wel jammer is dat de makers van de film Amin van zijn media kant laat zien. Decennia lees je de griezel verhalen van deze Afrikaanse "Hitler" en "slachter van Afrika" en zien we hem alleen maar als paranoia man, die niets en niemand vertrouwd.
Los van dit alles is deze film zeker dubbel en dwars de moeite waard, al was het maar vanwege het geweldige acteerwerk, en sfeerimpressies van Oeganda in de 70'er jaren.
Filmkriebel
Daar ben ik niet mee eens. We zien ook een Amin in familieverband, als grapjas en charmeur. Dat hij een Afrikaanse "hitler" was, is gewoon de waarheid. Het heeft hoegenaamd niet veel zin om dat hier te gaan verdoezelen.
Zoals hier al meer geschreven moet ik ook erkennen dat Whitaker ongelofelijk acteert in deze film. Je merkt direct een staatshoofd op waar dreiging uit komt. Het script is niet altijd even sterk of origineel, maar het geheel is toch boeiend genoeg om je bij het verhaal te houden. De sfeer en het acteerwerk zijn grote troeven in deze film. Eén van de betere films die ik de laatste tijd gezien heb.
Thom1994
Deze film heb ik gezien toen hij net uit was, dus het is erg moeilijk om te beoordelen, maar deze film heeft zo'n indruk op mij gemaakt, dat als ik de titel : The last king of scotland , hoor, ik gelijk denk : Idi Amin, zo heette de hoofdrolspeler in dit verhaal. Als ik na 3 jaar en zo'n 70 films later de naam nog weet, en mij het nog best goed kan herinneren, is het voor mij voldoende om te kunnen zeggen , deze film geeft ik 5*, en mijn gedachten bleken helemaal te kloppen, toen ik ook nog zag dat deze film in de top 250 staat!
Zizzo
heb hem nu voor de 3de keer gekeken en hij blijft geweldig, voor Forest Whitaker zijn beste rol tot nu toe, verhaal, sfeer, karakters, allemaal erg goed neergezet. Een ijzer sterk film.
Near_Dark
van regisseur Kevin Macdonald heb ik nog maar één film gezien nl. zijn schitterende "Touching the Void (2004)".
Deze film begint sterk maar eens Nicholas in dienst is als lijfarts van de President vond ik het eerder middelmatige cinema.
De laatste 45 minuten herpakt hij zich en krijg je nog een goeie thriller te zien die het mindere middelste deel compenseert.
Ik geef hem 6,5/10,
al met al een goe filmpje om één keer te zien.
Filmsite: http://www.foxsearchlight.c...
De Knip
Nogal saaie verfilming over stukjes van het leven van Idi Amin. Hoewel Withaker het niet slecht deed, vond ik de gelijkenis (qua uiterlijk) nogal ver te zoeken. Zeker wanneer je na de aftiteling de echte Amin nog even in beeld ziet. Dat hangoog van Withaker leek extra aangezet, terwijl Amin dat helemaal niet heeft. Naja iets futiels, maar ik stoorde me eraan.
Waar heb jij met je hoofd gezeten? Kwam je echt op het einde tot de conclusie dat het een monster was?
Dat werd toch al veel eerder duidelijk??
***1/2
Jawaddedadde
Prachtige verfilming over (een stuk van) het leven van Idi Amin, de slager van Afrika.
Laten we maar meteen een open deur intrappen: Forest Whitaker is grandioos als charmante doch gestoorde generaal/president Amin. Ik ken Amin natuurlijk niet persoonlijk, maar ik vond z'n manier van acteren schitterend. Dan weer is hij innemend en charmant, dan weer paranoïde en agressief. Ook fysiek is hij imposant, net zoals Amin dat was.
Maar niet alleen Whitaker steelt de show, ook z'n tegenspeler James McAvoy speelt heel erg sterk als de wat naïeve arts Nicholas Garrigan. Die wil eigenlijk alleen maar avontuur en avontuurtjes beleven en als bij toeval kruist hij het pad van de charismatische dictator. Aanvankelijk als persoonlijk arts, nadien ook als meest vertrouwde raadgever (al wisselt dit nogal eens tijdens de film, afhankelijk van Amins stemming). Als hij echter onrechtstreeks verantwoordelijk is voor de dood van één van de ministers, beseft hij dat hij diep in de stront zit en dat deze Amin wel eens z'n ondergang zou kunnen betekenen. Als hij dan ook nog eens met één van Amins vrouwen de sponde deelt (niet slim natuurlijk), is hij helemaal ten dode opgeschreven. Zoals de Oegandese dokter die hem het leven redde al zei: hij verdient eigenlijk te sterven. Eigenlijk is Garrigan gewoon een erg domme geile jongen die z'n pik achterna loopt. Maar McAvoy zet dat type dus wel perfect neer.
De film focust vooral op Amin en Garrigan en hun onderlinge relatie, af en toe wordt er met mondjesmaat informatie gegeven over wat Amin nu allemaal uitvreet. De scène waarin Garrigan aan vleeshaken wordt opgehangen kwam voor mij dan ook als een gruwelijke verrassing. Het onderstreept wel de gewelddadige natuur van deze dictator.
Dit is een film die ik zeker nog ga herbekijken.
van duijn
Ik vind het heel apart dat de film '' the last king of scotland"
heet. In de film heb ik niet kunnen opmerken waarom.
Vond het wel een goede film met een goed verhaal.
Het doet ook wel iets met je als je weet dat het echt gebeurd is.
Daarmee spreek ik vooral over de martelingen in de film.
*3.5

Madecineman (moderator films)
Ik vind het heel apart dat de film '' the last king of scotland"
heet. In de film heb ik niet kunnen opmerken waarom.
Ik zou zeggen lees de plotomschrijving hierboven nog eens een keertje aandachtig door.
van duijn
Nou snap ik het
Ik had een heel andere plotomschrijving op me hoessie staan
deLeeuw
- 1944 stemmen
Met 108.000 gebruikers kunnen we toch een actie beginnen tegen de clowns bij Veronica-magazine die volgens mij de films zelf beoordelen?
2 sterren krijgt deze film!
Is een digitale-handtekening-actie een idee? Ontslaan dat tuig, er zitten genoeg ervaren mensen thuis op de bank een beetje werkloos te wezen!
mandy7
2 sterren krijgt deze film!
ik had die 2* review gelezen en had zoiets van WTF!?!?!?
Maar ja, ach, ze zitten er wel vaker naast.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013
dictatorafrikagebaseerd op boekjaren 70generalmass murderontvoeringnaivetyluxurydiplomatcharisma polygamyugandadictatorshiphistorical fictiondoktergeweldidi amin fictieve geschiedenisscottishbased on bookkampala loose adaptation