The Last King of Scotland (2006)
Genre: Drama / Historisch
Releasedatum: 8 februari 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Last King of Scotland
"Charming. Magnetic. Murderous."
In de jaren 70 wordt een Schotse arts per toeval door Idi Amin, destijds de nieuwe dictator van Oeganda, aangesteld als diens persoonlijke arts. Amin had namelijk vroeger bij het Britse leger getraind en een voorkeur ontwikkeld voor Schotten. Hij droeg regelmatig kilts en wilde een leger oprichten om Schotland onafhankelijk te maken. Aanvankelijk is de arts vereerd om deze positie te bekleden, maar al snel komt hij in gewetensnood, vanwege de vele gruwelijkheden die de dictator aanricht.
Idi Amin
Dr. David Merrit
Mrs. Garrigan
Dr. Garrigan - Senior
tevelenco
Soh wat een heftige en spannende film was dit zeg!!
En wat een akteerprestatie van Whitaker, alhoewel ik James Mc-Avoy ook erg goed vond.
Het verhaal begint vrij rustig en laat een leuk en onschuldig beeld zien van dokter Carrigan die naar oeganda vertrekt voor het avontuur.
Bij toeval raakt hij in contact met Idi Amin en al snel wordt hij zijn dokter en vertrouwenspersoon.
Maar naarmate de film vordert komt steeds vaker de ware aard van Idi Amin naar boven.
En wordt het ook voor dokter Carrigan steeds moeilijker om onder zijn greep uit te komen.
Wat er voor zorgde dat ik vooral de laatste 3 kwartier op het puntje van mijn stoel heb gezeten.
maxcomthrilla
Wat een formidabele acteerprestatie van Whitaker zeg. Hij weet je aan het scherm gekluisterd te krijgen en te houden. Hij oogt bijna de hele film erg relaxed. Nergens heb je het idee, dat je met een dictator te maken hebt, eerder met een dorpsgek. Zijn vrolijke gedrag maakt wel, dat je constant in spanning zit wanneer hij nou eens uit z`n bol gaat. Dat glimlachen enzo, is misschien wel gewetenlozer dan constante woedeaanvallen. Hij is voor geen gat te vangen. Goede dosering tussen humoristische scènes en wrede scènes. Verder bijzonder fijn in beeld gebracht. Het is allemaal niet zo statisch als in Hotel Rwanda. Hier wat snelle, aaneengeschakelde beelden en een camera die lekker meebeweegt.
Nou, had ik voordat ik deze film nog nooit een film gezien die alle gebeurtenissen in het continent Afrika zo luchtig in beeld bracht. Een hippieachtige Schot reist door Uganda en verovert wat Afrikaanse vrouwen terwijl hij vrolijk kraait: ik ben een man over de zee. Hij gebruikt zelfs geen condooms en dat in een land waar zo `n 20% van de bevolking HIV heeft. Mij is overigens niet duidelijk waarom hij niet voor Canada koos, toen hij eens aan z`n wereldbol draaide.
Voor drama liefhebbers die zich in willen leven in een persoon is de film waarschijnlijk te luchtig. Deze kunnen zich beter wagen aan Hotel Rwanda. In deze film echter geen schrijnende armoede en gelukkig geen oversentimentele scènes waarbij de muziek eventjes extra dik wordt aangezet.
Verder ook geen echte memorabele scènes, maar prima acteerwerk en soms grappig. Afrika zoals je het niet van tv kent. 3,5*
HorrorFilms4Life
Film viel mij enigzins tegen. Wel indrukwekkend, maar als je deze film vergelijkt met Blood Diamond of Hotel Rwanda, dan stelt deze film weinig voor naar mijn mening. Het laatste half uurtje maakte wel veel goed moet ik zeggen.
wim-film
Ik vond dit wel een goede film, ze hebben het hele gebeuren in de film toch netjes gehouden want die Amin was een beest (samen met zijn aanhangers) de film is goed omdat er vrij goede acteurs in mee spelen en het verhaaltje spannend blijft.
Maar de werkelijkheid daar in Uganda was toen wel zeker een horror film.
Mischa
De vergelijking met Hotel Rwanda ligt blijkbaar voor de hand, zoveel films over Afrikaanse slachtingen zijn er immers niet. Toch maakte die film meer indruk op me dan Last King. Misschien komt dat door het feit dat in die film een compleet land ten prooi valt aan de waanzin, en het hier gaat om een dictator die zijn eigen bevoling verraadt, zogezged.
pcvh1978
Goeie film, met goed acteerwerk!
Ik twijffelde om deze te gaan kijken, maar vond het zeker wel de moeite waard.
De film bleef mij boeien!
TerryA
De prijzen die Whitaker voor deze rol kreeg lijken me meer dan terecht, want wát een acteerprestatie! Ook McAvoy speelt heel erg goed, en de chemie tussen de twee vond ik dan ook zeer geloofwaardig...
zeker een top film ... en James McAvoy wordt snel de nieuwe ster vanuit GB. Hij is erg ver gekomen sinds zijn eerste rol in de cult TV series van C4: Shameless.
En Forrest Whittaker had zijn oscar zeker verdiend voor deze rol als Amin
DownBusiness
Whitaker kan er wat van, en idd, die kraaloogies van hem vallen je gelijk op..
Hij speelt ook in The Shield, ik moet zeggen dat hij ook daar, een topprestatie neerzet.
Hele goede film, 4*
kippy
Whitaker, werkelijk briljant! werd echt bang van die man
constante spanning in de film, geen moment verveeld.
Carcamel
Na 5 dagen is deze film geheel uit mijn geheugen weggesijpeld. Het beklijft absoluut niet. Een film die zo snel 'wegzakt' is geen 4* waard. Afwaardering is dan ook op z'n plaats.
Nou je et zegt, ga ik ook doen.
bugno
Een film geheel naar mijn smaak,zeer sterk acteer werk van met name Whitaker,zou Idi Amin zijn opgestaan uit de dood?
De film weet de spanning er goed in te houden,zorgt ervoor dat je zelf ook nog een beetje moet nadenken,en geeft goed weer hoe dictators,een land,naar de afgrond 'kunnen' brengen.
4* ,en die geef ik niet vaak.
Captain Pervert
Erg goede film, al werd hij op het eind wel wat smerig. Maar aan de andere kant, als je die twee smerige dingen uit de film haalt, komt Amin nog veel te lief over. Dus in die zin is het wel functioneel.
De tweede helft van de film is ook nog eens erg spannend, omdat Garrigan een fictief personage is, heb je geen idee hoe het met hem af zal lopen.
sparkie
zeer goede film en ook wat andere hier zeggen de acteerprestatie van Die Whitaker is verdomd goed, maar ook van alle andere acteurs in die film hoor. Spannend en boeiend van begin tot het einde chapeau voor Whitaker !
xedion
Geweldige film zeer sterk acteerwerk van Forest Whitaker en James McAvoy.
Hoe macht en het idee om macht te hebben van goede mensen monsters kan en zal maken.
Voor de liefhebber van drama's een echte aanrader
Een coole **4,5** waard
Meeslepende maar nogal ongeloofwaardige mix van feit en fictie. Whitaker eist natuurlijk de meeste aandacht, maar het is uiteindelijk McAvoy die de film de moeite waard maakt. Zijn personage zit knap in elkaar- hij is tegelijkertijd naïef, onschuldig, berekenend, onsympathiek en heldhaftig. Mooi in beeld gebracht en vol levendige muziek, maar de film is helaas niet altijd even boeiend. Evenwel een prima filmdebuut van documentairemaker Macdonald.
thedudesons
whitaker speelde meesterlijk, maar de rest van de film was bagger...
garlic senior
vond dit echt een hele goede film
was erg spannend en Whittaker speelde echt heel goed
heb me tijdens het kijken van de film geen moment verveeld en het hield van begin af aan mijn aandacht vast
dennis1979
Fantastische film!! Ongeloofwaardig? waarom?? Alle feiten over Amin zijn waar en de geruchten rond zijn persoon worden lekker aangedikt. McAvoy steelt inderdaad ook voor mij de show. Maar Whithaker maakt zelfs een stilleven nog boeiend. Ik denk dat als dat niet wordt onderkend er met 1 oog naar deze film is gekeken. De ander zat waarschijnlijk in de broekzak.
benjavdl
Hij gebruikt zelfs geen condooms en dat in een land waar zo `n 20% van de bevolking HIV heeft. 3,5*
was in het begin van de jaren '70 ook nog niet bekend volgens mij.
Prachtige film gewoonweg, dagen van onder de indruk geweest, vooral Forest Whitaker was indrukwekkend. Ik ga hem een van de weken eens huren om hem nog eens te zien
Kisje
't Is net of je m'n gedachten kan lezen
, ben het echt helemaal met je eens!
Deze film is gebaseerd op waargebeurde feiten, die Schotse kerel heeft dan z'n levensverhaal verteld of .. ?
4* voor deze indrukwekkende film
DragQueen
Een indrukwekkende film, die de spanning zeer goed opbouwde. fantastische acteerprestatie van whitaker. en mcavoy beelde zijn rol ook erg geloofwaardig uit. het laatste stuk was het spannendst. hierin kwam, na een rustig opbouwend begin, de ware aard van amin naar boven. klasse film, die gebaseerd is op ware feiten. 4 sterren.
Jeronimo77
Die Schotse gozer is dan wel fictief geloof ik.
Goeie film,niet geweldig maar de rol die Forest Whitaker weg zet is pure klasse waardoor de film voor mij geen 6 maar een 7 verdiend.
Scratt
Geweldige film!
Ijzingwekkende acteerprestaties van Whitaker
JJ_D
Voor mij is 'The Last King of Scotland' dé ontgoocheling van het afgelopen filmjaar. James McAvoy is het eerste euvel: de jonge acteur slaagt er niet in een sympathieke indruk na te laten, en acteert daarenboven (met de rest van de Afrikaanse cast) bijzonder slecht - op een goeie (niet memorabele) Whitaker na...
Bovendien zitten ook de dialogen scheef: ze halen het tempo steeds weer onderuit en inhoudelijk hebben ze niks om het lijf - Amin's gevaarlijke, dubbelzinnige persoonlijkheid hoeft voor mij geen 5 keer aangetoond te worden.
Tot slot ontwikkelt de film zich überlogisch, wat 'The Last King of Scotland' bij momenten echt saai maakt... En dat Kevin Macdonald op het eind nog even 'Hotel Rwanda' plagieert werkte zo op mijn zenuwen, dat de dvd er haast moest aan geloven.
Ongeïnspireerd, op alle gebied. Het beste aan de hele film waren dan ook de archiefbeelden van de werkelijke Amin. Dat spreekt, geloof ik.
Ijzersterke film met een brilliante Whitaker. Film laat op schitterende wijze zien hoe de inner circle van een slecht regime daar wel eens te laat achter kan komen. Prachtig hoe de film steeds grimmiger wordt.
James McAvoy is helaas niet goed genoeg voor de rol, maar dat staat een zeer positive waardering niet in de weg: een hele dikke 4*.
Stukken beter dan het (te) hoog gewaardeeerde Blood Diamond. en ook beter dan het klassiekere Hotel Rwanda.
helleke
Schitterende film met acteerprestaties om U tegen te zeggen.
Heel mooi verhaal die me geen seconde verveeld heeft.
Verdient zeker 4 sterren.
dumble
Heel indrukwekkend, ik vond Forest Whitaker met zijn omlaaghangende rechteroog het beste acteren.. Petje af voor deze kerel, het is echt heel moeilijk om zo'n maniac te spelen en hij deed het zo goed.. Die trekjes in zijn gezicht, als of hij echt gek was!! Echt heel knap!
Zeer goed verhaal en script
...

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013
dictatorafrikagebaseerd op boekjaren 70generalmass murderontvoeringnaivetyluxurydiplomatcharisma polygamyugandadictatorshiphistorical fictiondoktergeweldidi amin fictieve geschiedenisscottishbased on bookkampala loose adaptation