

Genre: Drama / Actie
Speelduur: 110 minuten
Alternatieve titels: Throne of Blood / 蜘蛛巣城
Oorsprong:
Japan
Geregisseerd door: Akira Kurosawa
Met onder meer: Toshirô Mifune, Isuzu Yamada en Minoru Chiaki
IMDb beoordeling:
8,1 (53.448)
Gesproken taal: Japans
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
-
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro!Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Kumonosu-Jô
Kurosawa's verfilming van Shakespeare's MacBeth. Washizu en Miki keren terug na een gewonnen veldslag en komen een heks tegen die voor elk van hen een voorspelling doet. Washizu zal de nieuwe heer van het kasteel worden en opgevolgd worden door de zoon van Miki. Zullen deze voorspellingen uitkomen....?
Externe links
Acteurs en actrices
Taketori Washizu
Lady Asaji Washizu
Noriyasu Odagura
Yoshiteru Miki
Kunimaru Tsuzuki
Yoshiaki Miki
Kuniharu Tsuzuki
Military Commander
Washizu's workman
Reviews & comments

Spetie
-
- 38582 berichten
- 5154 stemmen
Aardige Kurosawa, maar van de vier die ik tot nu toe gezien heb echter wel de minste. Dit komt waarschijnlijk ook door het feit dat ik weet hoe Macbeth van Shakespeare, waar deze film op gebaseerd is, afloopt. De film miste daadoor voor mij toch enige spanning, die je anders waarschijnlijk wel gehad zou hebben.
De sfeer van de film is verder goed. Prima camerawerk met mooi geschoten shots en af en toe zelf enkele mysterieuze beelden, zoals bijvoorbeeld de waarzegster in de mist en natuurlijk het wandelende bos.
Mifune is verder wel weer aardig op dreef. Redelijk druk en af en toe schreeuwend, maar toch wel goed spelend. Ik vond hem hier veel onsympathieker overkomen dan in Seven Samurai iets wat natuurlijk hier ook de bedoeling is. Jammer van de voorspelbaarheid, maar verder is het dus een hele aardige sfeervolle film.
Voor nu een kleine 3,5*

JJ_D
-
- 3745 berichten
- 1284 stemmen
Na het heerlijk gestileerde ‘Yojimbo’ - dat het samurai-genre voortdurend lijkt te relativeren - was ik vergeten dat Kurosawa eigenlijk grotendeels “serieuze” vechtfilms heeft gemaakt. Dit ‘Throne of Blood’ is er weer zo eentje dat voortborduurt op de stijl van ‘The Seven Samurai’ en aanverwanten. Driftkikker van dienst is (alweer) Toshirô Mifune, in een rol die vooral veel geschreeuw, getier en smoelentrekkerij vereist. Een kolfje naar de hand van al wie zich een beetje acteur noemt, en hij vertolkt zijn belachelijke rol met verve – we geven het hem graag na.
Afgelopen week had ik zelfs, speciaal voor de gelegenheid, ‘Macbeth’ van Shakespeare eens doorgelezen. Kurosawa had zich kunnen ontdoen van de nogal gedateerde elementen (heksen e.d.), maar hij houdt zich vrij strikt aan het origineel. Vreemd is dat hij er in slaagt om de vloeiende tragedie (de kortste van Shakespeare nota bene!) om te zetten in een hopeloos trage film, met vermoeiende monologen en een oninteressante regie waar veel meer uit te puren viel.
Hoewel de sfeer constant onheilspellend aanvoelt, zijn de actiescènes van een beschamend laag niveau. En waar Shakespeare er tussen alle intriges alsnog in slaagt om smeuïge ontboezemingen en aandoenlijke afscheidsredes in te voegen, gaat alle taalkundige charme hier tevens de dieperik in.
Sfeervol, maar verder absoluut ontgoochelend.
2*

Matchostomos
-
- 4171 berichten
- 535 stemmen
Hoewel ik Akira Kurosawa nog niet geheel had afgeschreven, drong de vrees voor een nieuwe ontgoocheling zich hoe dan ook aan. Die vrees bleek in het geval van 'Throne of Blood' echter ongegrond. Kurosawa's herbewerking van Shakespeare's Hamlet is namelijk een ironische allegorie op machtsobsessies, machtswellust en ongebreidelde hoogmoed geworden. En gezien de politieke context van de prent is een weidse interpretatie naar het heden evenzeer een mogelijkheid, zoniet een noodzaak.
In 'Throne of Blood' serveert Kurosawa zodoende een ontleding van het begrip macht: het verlangen naar macht, het al dan niet respecteren van de norm en het gebruik van macht als doel en middel. In dat opzicht wordt het dan ook interessant om waar te nemen hoe Kurosawa zijn literaire bron met enige zin voor mystiek en theatraliteit naar het feodale Japan vertaalt. Beide elementen voeden het web van wantrouwen, wanhoop en absolute waan, en worden door de tradities van het zogenaamde Noh theater bijzonder theatraal, doch meticuleus tot uiting gebracht. De psychologische fundering van de protagonist en zijn vrouw is dan ook niet geheel onlogisch afhankelijk van de expressies van datzelfde theater. Mifune wordt door mezelf nog steeds niet hoog ingeschat als acteur, maar zijn aangezette mimiek leent zich ditmaal ideaal tot het vertolken van een in se persoon van vlees en bloed, iemand met existentiële twijfels.
De inhoudelijke kwestie ter zijde, toont Kurosawa zich andermaal een mindere estheet, al puurt hij onder invloed van het Noh theater wel een zekere vorm van minimalisme uit de decors en omgevingen. Met als gevolg bovendien dat hij meer ruimte creëert voor het emotieve karakter van de prent. Ten slotte bevat 'Throne of Blood' ook een sinistere en onheilspellende ondertoon, die uiteindelijk zijn climax krijgt in een eerder ironische en hoogst indrukwekkende finale. Kortom: Kurosawa herwint met deze prent deels het vertrouwen.
4*

Matchostomos
-
- 4171 berichten
- 535 stemmen
En waar Shakespeare er tussen alle intriges alsnog in slaagt om smeuïge ontboezemingen en aandoenlijke afscheidsredes in te voegen, gaat alle taalkundige charme hier tevens de dieperik in.
Waarom en bovenal hoe zou je het taalregister van Shakespeare behouden in een gegeven waar zowel gestiek als mimiek van een geheel andere orde zijn dan de literaire bron? Kurosawa beperkt zich louter tot de thematieke basis van het stuk en geeft daar vervolgens op eigen wijze vorm aan.

JJ_D
-
- 3745 berichten
- 1284 stemmen
Waarom en bovenal hoe zou je het taalregister van Shakespeare behouden in een gegeven waar zowel gestiek als mimiek van een geheel andere orde zijn dan de literaire bron? Kurosawa beperkt zich louter tot de thematieke basis van het stuk en geeft daar vervolgens op eigen wijze vorm aan.
Akkoord, maar ik vind het spijtig dat wie Shakespeare aanpakt, niet met verrassende taal voor de dag weet te komen. Shakespeare acht - in mijn ogen - de taal superieur aan het verhaal, maar Kurosawa lijkt (voor mij) alleen maar het verhaal te vertellen. Zonde van de zendtijd, als je het mij vraagt...

Nomak
-
- 11634 berichten
- 0 stemmen
De meesten lijken hier bekende te zijn met Shakespeare's Macbeth. Ik kende het verhaal helemaal niet. Kumonosu Jô trok enkel mijn aandacht omdat het verhaal met een samoerai saus overgoten is en omdat Akira Kurosawa de regisseur is.
Washizu en zijn goede vriend Miki keren dus terug van het slagveld. Als ze verdwalen in het bos komen ze een boze geest tegen die hun toekomst voorspelt. De twee komen er al snel achter dat die voorspellingen uitkomen. Als kijker besef je dan ook al snel dat deze mannen hun lot niet kunnen ontlopen.
Alweer een mooie rol van Toshirô Mifune die hier het personage van Washizu voor zijn rekening neemt. Die rol staat hem op het lijf geschreven want Washizu is iemand die woest kan kijken en brullen.
Er zijn enkele heel erg mooie scènes. Dan denk ik vooral aan de scènes in het bos met de regen en daarna de mist. Ook het einde met het bewegende bos en de pijlenregen is natuurlijk een vermelding waard. Maar mijn favoriete scène is de tweede ontmoeting met de boze geest in de mist en met die dreigende muziek erbij.
Akira Kurosawa heeft met Kumonosu Jô weer maar eens voor de zoveelste keer een erg sfeervolle film gemaakt. Uiteraard is ook deze film een aanrader.

Goldenskull
-
- 24397 berichten
- 2921 stemmen
Wel aardig.
Ik heb al zo'n 1,5 jaar geen Kurosawa meer gezien. Na Seven Samurai volgden twee matige filmpjes, waarna ik er niet zoveel zin meer in had. Over het algemeen duren zijn films me gewoon te lang en is het nogal veel van hetzelfde.
Het begin is best aardig, maar uiteindelijk duurt de film te lang en kan het mijn aandacht te weinig vasthouden.
2.5*

Zobor
-
- 153 berichten
- 956 stemmen
Akkoord, maar ik vind het spijtig dat wie Shakespeare aanpakt, niet met verrassende taal voor de dag weet te komen. Shakespeare acht - in mijn ogen - de taal superieur aan het verhaal, maar Kurosawa lijkt (voor mij) alleen maar het verhaal te vertellen. Zonde van de zendtijd, als je het mij vraagt...
This translation of "Shakespeare's words into Japanese images" is a theme that was taken up several years later by film critic Jerry Blumenthal, who argues that Kurosawa's powerful manipulation of visual cues proved that Throne of Blood was no pale imitation of the Shakespearean tragedy but instead a serious, dynamic, and most of all an "autonomous work of art" (123). Where Shakespeare comes into the film at all, Blumenthal suggests his presence is only that of "a scenarist whose vision is consonant with [Kurosawa's] own" (127) as the original's poetic language is replaced by the rich visual imagery so central to the experience of cinema. (site)

J.G.
-
- 154 berichten
- 396 stemmen
Goed, maar zeker niet van hetzelfde niveau als Ran, vind ik. Als het over Macbeth-verfilmingen gaat vind ik Orson Welles' Macbeth onovertroffen.

John Milton
-
- 19468 berichten
- 10642 stemmen
Phew. Eerste comment in drie jaar tijd, wat natuurlijk iets zegt over de populariteit van deze Kurosawa vergeleken met zijn andere films. Ik heb Macbeth meerdere keren gelezen toen ik 16-18 was, maar daarna niet meer en het stond me allemaal niet meer helder voor de geest, al kon ik quotes als fair is foul and foul is fair nog zo oplepelen.
Ik heb een dubbele relatie met Kurosawa, ik had Seven Samurai al jong op dvd en ook Rashomon draag ik een warm hart toe. Zelfs nog een referaat over gehouden destijds met een filmanalyse vak op de uni. Maar de meeste andere films die ik daarna ontdekte stelden toch enigszins teleur, of erger. Ook Throne of Blood begon niet onverdeeld goed met een jengelende openingsmuziek en een swipe edit na het shot van de Samurai die op de poort ramt. Dat mag misschien toen in de mode geraakt zijn (ik dacht sixties eigenlijk), maar het voelde voor mij gek in een period piece.
Verder zaten er zeker een aantal mooie shots in (wild bewegende bomen in de mist op het einde waren zeer onheilspellend) en Mifune is weer 'erg Mifune', al heb ik met het theatrale, luide en wild gesticulerend acteren vaak moeite, zo lang na de introductie van de geluidsfilm. Het hoort bij het karakter misschien, maar mijn smaak is het niet. Wat tempo betreft is deze film echter net als zoveel andere Kurosawa's wat langzaam gepaced af en toe. Wanneer je iets heel interessant vindt en aan het scherm gekluisterd bent geeft dat niet, maar zo niet dan kan verveling op de loer liggen. Dat gebeurde (net) niet, maar ik dacht meerdere keren dat ik eigenlijk liever Macbeth zelf even uit de kast wilde trekken.
Het acquired taste stadium zijn Kurosawa en ik inmiddels gepasseerd, daarvoor heb ik nu teveel van zijn films gezien (dit was de negende). Ik zal me er bij neer moeten leggen dat ik naast die paar die ik erg goed vind, geen onverdeelde bewonderaar van de man ben. 'Misschien gewoon niet mijn ding', zoals men wel eens zegt.
Slotgedachte: de eindscène is wel erg knap gedaan vond ik. Echte pijlen. Uitleg van Criterion-filmpje
3*

Draid
-
- 20 berichten
- 4496 stemmen
Geweldige film met zeer goede cinematografie, wat ik wel gewend ben bij Kurosawa.
Zeker met de combi Mifune, die natuurlijk al vaker samen hebben gewerkt.
Beste scenes voor mij waren de wandelende bomen, vond ik zeer mooi gedaan met de mist. en natuurlijk het einde Waar Mifune van overal werd beschoten, zeker daarvan de begin scene.
Vast en zeker een film die ik snel nog een keer ga kijken.

clubsport
-
- 2866 berichten
- 6385 stemmen
Er zitten mooie shots bij in deze film die erg sfeervol zijn geschoten maar dat maakt het wat mij betreft nog geen goede film , vooral Washizu die zich naar mijn idee wel vrij makkelijk en te snel zich laat manipuleren door zijn vrouw vind ik wat ongeloofwaardig .

Film Pegasus (moderator films)
-
- 29737 berichten
- 5052 stemmen
Shakespeare in Japan. Akira Kurosawa geeft er zijn eigen interpretatie aan. Met veel respect voor het verhaal en de theatrale aanpak, maar je mist toch wel de dialogen waar Shakespeare toch wel bekend om stond. Het is meer dan enkel een verhaal. Kurosawa slaagt er dan wel weer in om het visueel aan te kleden, bijna minimalistisch en tegelijk heel groots. Je waant je ook meteen in het verleden, de sfeer is meteen gezet.
Wel pak minder is dat verschillende scènes toch wel te lang duren. Trage cinema is goed, maar dit zijn gewoon te trage scènes die het ritme eruit halen. Gelukkig kent de film genoeg troeven met de cinematografie en hoofdrolspeler Toshirô Mifune.

james_cameron
-
- 5381 berichten
- 8737 stemmen
Deze japanse verfilming van Shakespeare's Macbeth heeft zo zijn momenten, al heeft de film over de hele linie genomen de tand des tijds matig doorstaan. Het verhaal is en blijft ijzersterk, maar het overdreven akteerwerk en de sobere cinematografie laten te wensen over. Hier en daar wat mooie shots en sfeervolle scenes (het oprukkende 'bos' bijvoorbeeld), waardoor het geen straf is de film te bekijken, maar ik heb betere films van regisseur Kurosawa gezien.

TMP
-
- 1730 berichten
- 1566 stemmen
Het is lang geleden dat ik Shakespeare's MacBeth heb gelezen, maar de hoofdlijnen van het verhaal kwamen al snel weer terug bij het kijken van deze Japanse versie. Het verhaal en de uitvoering daarvan zijn gedegen. Qua uitwerking van het verhaal valt de relatie tussen Washizu en zijn vrouw wel wat tegen. Die relatie komt niet al te overtuigend over. Kurosawa heeft zowel betere als mindere films gemaakt. Deze film zit gedegen in elkaar, maar weet anderzijds eigenlijk op geen enkel vlak te imponeren.

Basto
-
- 9364 berichten
- 6620 stemmen
Na Polanski en Coen mijn derde MacBeth verfilming in een maand.,
Een leuk vergelijk en een staving van mijn mening, dat films niet om het verhaal draaien, maar om de uitvoering, de regie.
Ik ben ook geen fan van het verhaal van MacBeth. Eigenlijk wordt in de opening alles gespoilerd en zien we vervolgens hoe dat wat voorspeld was ook uitkomt. Dus echt spannend wordt het niet.
Maar goed, uitwerking. Daarbij kiezen alle drie de regisseurs (niet de minste) voor een andere aanpak. Polanski blijft het dichts bij het verhaal en de tijd waarin het speelt en geeft ons een realistisch ogend ridderverhaal. Beetje actie, beetje drama en een weinig charismatische MacBeth en een knappe Lady. Vond het allemaal wat gewoontjes en ook de minste verfilming.
Coen, ik behandel ze in de volgorde waarin in ze zag, gaat voor een hyper gestileerde zwart wit variant. Ook hier Shakespeariaanse teksten, een donkere MacBath en oude lady. Dit werkte wonderwel goed. De claustrofobische fotografie plaatste je echt in de emotie en het was een kust voor het oog vol bijzondere cinematografische vondsten en bijzondere geluidsband. Als regisseur maakte Coen er echt een audiovisuele beleving van. Kunst zelfs.
Vandaag Throne of Blood gezien. Kurosawa’s versie op het verhaal. Een soort world cinema avant-la-lettre, want het is een Engels drama op Amerikaanse wijze, aktievol verfilmd met natuurlijk de nodige Japanse invloeden. Meest in het springt natuurlijk de verplaatsing naar middeleeuws Japan. Ook zijn de teksten hier (afgaand op de ondertitels, want ik versta geen japans) meer eigentijds. Hierdoor is het wel makkelijk te volgen.
Kurosawa kiest ook voor een kille benadering. De scenes in het bos zijn nog wel actierijk en zitten vol beweging en grafische vondsten, maar de kastelen liggen in een desolaat door mist omgeven gebied. Hier heeft Coen zich volgens mij behoorlijk laten inspireren. Ook binnen is het minimalisme dat de toon voert. Wat de acteurs betreft wint hij met vlag en wimpel met een charismatische Mifune die je echt geloofwaardig gek ziet worden en een ijskoude enge lady MacBeth. Brrrr.
Qua verhaal laat het me ook hiervweer koud, maar de eindscene is er eentje om in te lijsten. Ook Kurosawa toont zich hier een groot cineast.
Zo zie je maar dat eenzelfde scenario tot drie totaal verschillende films kan leiden, waarbij ik Coen’s versie toch de mooiste vind. Nipt gevolgd door deze. De meer standaard recht toe recht aan vertelling van Polanski deed mij het minst.
Ruime 3,5 blijft staan!

Het laatste nieuws

Clint Eastwood (92) maakt laatste film van zijn carrière, Michelle Rodriguez weigerde terugkeer in 'Avatar'-sequels | MovieMeter Recap

MovieMeter Podcast #32: Recensie 'Cocaine Bear' - Cocaïne en beren: een gouden combinatie

Jon Bernthal begonnen met trainen voor terugkeer in MCU als duistere anti-held The Punisher

Francis Ford Coppola's passieproject 'Megalopolis' rondt opnames af
Bekijk ook

Ningen no Jôken
Drama / Oorlog, 1961
27 reacties

Seppuku
Drama, 1962
90 reacties

Shichinin no Samurai
Actie / Drama, 1954
907 reacties

Tengoku to Jigoku
Thriller / Misdaad, 1963
96 reacties

Jôi-uchi: Hairyô Tsuma Shimatsu
Drama, 1967
48 reacties

Ningen no Jôken
Drama / Oorlog, 1959
96 reacties
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.