menu

The Good Shepherd (2006)

mijn stem
2,88 (1499)
1499 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Thriller
167 minuten

geregisseerd door Robert De Niro
met Matt Damon, Angelina Jolie en Robert De Niro

Edward Wilson (Matt Damon) is een ijverige student aan de universiteit van Yale. Daar wordt hij gerekruteerd door het geheime genootschap Skull and Bones, een kweekvijver voor toekomstige wereldleiders. Zijn scherpe geest, onkreukbare reputatie en zijn oprechte geloof in de Amerikaanse normen en waarden maken van Edward Wilson een uitstekende kandidaat voor een bloeiende carrière bij de overheid en hij wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog overgeplaatst naar het OSS - de voorloper van de geheime dienst CIA. Als een van de grondleggers van de CIA, werkend in een organisatie waar je op je hoede moet zijn, wordt Wilsons idealisme al snel op de proef gesteld door een groeiend gevoel van onbehagen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=S8tdWA5g4Xs

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Jordy
3,5
De film bestaat inderdaad grotendeels uit fragmentarisch heen en weer gespring door de tijd. De film mist hierdoor een beetje een spanningsboog (als je het saai noemt kan ik je niet helemaal ongelijk geven) maar toch geeft de film een sterk beeld van de begindagen van de CIA, sterk geacteerd en prima regie.

avatar van kos
3,5
kos
Deze film heeft een beetje het Syriana-probleem vrees ik. Allerlei kids die een actiefilm met sterren verwachten en een ingewikelde, min of meer politieke film, voor de kiezen krijgen.
Toch slecht gemarket (of juist niet).

avatar van Norma
4,0
Ik kan de mensen die deze film traag vinden niet helemaal ongelijk geven; het verschil is alleen dat ik dit persoonlijk helemaal niet als negatief ervaar. Slaapverwekkend, niet te volgen; na dit gelezen te hebben zag ik het wel een beetje somber in. Maar ik heb genoten, ruim twee en een half uur lang, van degelijk acteerwerk en prachtige sfeervolle beelden. En van een goed verhaal, dat inderdaad wel enige oplettendheid vereist want het valt in het begin niet mee om te onthouden wie wie is en waar die dan bij hoort.

Geen actie, wie dat wil zien kan de film maar beter overslaan, maar wie bovenstaande kan waarderen moet de film zeker een kans geven!

3,5
Het was misschien een beetje moeilijk om te volgen, maar ik vond de film allesbehalve slecht. Goed acteer- en camerawerk maakten er toch een zeker te pruimen film van. Het enige minpunt was idd de duurtijd. 167 min is iets te lang, en ze konden wel hier en daar scènes hebben weggelaten.

Desalniettemin toch een 3,5*

avatar van kappeuter
2,5
kappeuter (crew)
Best een vreemde film.
Vooral vanwege het compleet ondoorgrondelijke hoofdpersonage gespeeld door Matt Damon en de vele tijdssprongen die voor wat afwisseling zorgen, maar niet strikt noodzakelijk zijn.
Matt Damon speelt een uiterst saaie en egoistische man. Wat m nou echt beweegt en waarom hij nou alles geeft voor de CIA ten koste van alles, daar kom ik niet achter.
Het beeld wordt opgeroepen van een groep individuen die teveel in zichzelf zijn gekeerd om de CIA tot een geleid projectiel te maken. Ongelukken zijn zomaar gebeurd.
De film kent een aantal goede scenes en de acteerprestaties zijn ook goed. Jammer dat de film focus mist.
Toch, de vermenging met geschiedkundige feiten geeft de film een boeiend kader. De speelruimte die de cast binnen het verhaal heeft gekregen is nihil en er is amper verhaal.
2,5 sterren

avatar van serpico
2,0
De film ging traag, maar dat was niet het grootste probleem. De film wist namelijk op een subtiele manier plotwendingen over te brengen, wat leuk was. Nee, het personage van Damon beviel mij niet. Zo'n saaie zak met altijd dezelfde blik in zijn ogen. Ik kreeg het moeilijk voor elkaar met hem mee te leven.

Verder is het verhaal ontzettend ingewikkeld gebracht, wat zeer irritant was, en ik was blij dat mijn vader het mij zo nu en dan kon uitleggen. Ook al maakte dat niet al te veel uit, de scènes leken bijna op zichzelf te staan. Ze gingen wel allemaal over de CIA, en wisten allemaal een kleine vorm van fascinatie op te wekken.
Verder bleek het niet mijn soort film te zijn, helaas. Dat komt ook doordat er een hoop dingen gebeuren, ook in Damon's prive-leven, waar ik met mijn hoofd niet bij kan. En als dat niet wordt uitgelegd, verslapt de aandacht alleen maar meer.
Het eind was het enige dat helemaal perfect was, vooral dat symbolische verbranden van de brief.

Het verweven van feiten door de film heen spreekt wél voor de film.
Zo kom ik op een kleine 2,5*

avatar van Madecineman
2,5
Madecineman (moderator)
Na 13 jaar neemt DeNiro weer plaats op de regisseurszetel maar of hij daar nu een terechte staande ovatie mee verdient? De film is vakkundig gemaakt, beetje in de epische stijl zoals bv The Godfather is gemaakt. Beeld en geluid zijn zeker in orde maar verder...

Ik dacht eigenlijk een spannende spionagethriller te gaan zien maar eigenlijk kreeg ik bijna 3 uur familieperikelen van Edward Wilson te zien. Edward Wilson een nogal zoutloos persoon zo blijkt. Het kon me maar matig boeien wat er allemaal in diens persoonlijke levenssfeer gebeurde. Had liever wat uitstapjes gezien naar spannende koude-oorlog conflict gebieden zoals Cuba, Zuid-Ameika en Afrika. Echter DeNiro is hier wel heel zuinig mee, slechts zo nu en dan gunt hij ons enkele minuutjes een kijkje in clandestiene CIA operaties overzee om vervolgens weer snel terug te keren naar burgerlijk Amerika.
De film duurt ook best lang maar in feite gebeurt er niet zo veel. Er zat voor zo'n lange film echt te weinig ontwikkeling in de belangrijkste karakters en dat maakt de film bij tijd en wijle wat saaiig en langdradig, wat toch vaak de doodsteek is voor zo'n episch verteld drama. Daarnaast maakt de film ook soms vreemde bokkensprongen in tijd en locatie (Hoe kwam die zoon van hem ineens met een liefje in Belgisch Congo terecht? En wat deed Joe Pesci ineens in de film?)

Dat de film niet helemaal een mislukking te noemen is komt door de duidelijk proffesionele aanpak, een goede muziekscore en een persoonlijke voorliefde voor dit tijdvak van de Amerikaanse geschiedenis.

2.5*

avatar van ®Tc
1,5
Robert De Niro zijn eerste film als regisseur (A Bronx Tale) vond ik een topper, deze vind ik een flopper. Een trage slaapverwekkende film die veel te verwarrend is en veel te lang duurt. Deze film verdient een buis, vind ik echt niks. Maar misschien is het gewoon dat ik niks van deze film snap dat ik hem slecht vind. Wel leuk om Joe Pesci nog eens terug op het witte doek te zien.

**

avatar van Halcyon
De negatieve kritieken zijn enigszins begrijpelijk, maar ik moet zeggen dat ik van de opgenoemde hindernissen nergens last heb gehad. Het klopt dat de storytelling wat verwarrend is. Veel geleuter over geheime operaties die slechts met mondjesmaat in beeld komen; het zorgt ervoor dat je nooit een duidelijk overzicht krijgt van wat er nu allemaal gaande is. Maar als ik eerlijk mag zijn, de hoedanigheid van die operaties was het minste van mijn zorgen. Ik heb hem in de nachtelijke uurtjes gezien en ik had nog eens zin in een erg trage, klassieke film, zoals ik ze in m'n puberteit tijdens lange zomernachten keek.

In dat opzicht was The Good Shepherd exact waar ik naar op zoek was. 2,5 uur lang gepraat, maar eveneens 2,5 uur lang sfeer. De tijdsgeest wordt bij vlagen goed weergegeven en de decors en kostumering zorgen voor de nodige authenticiteit. Ik weet verder niet of De Niro er bewust kritiek in heeft gestopt, maar ik vond de dramatische insteek erg goed gebracht. Matt Damon speelt hierin een cruciale rol. Hij zet een onvermurwbaar personage neer dat zijn persoonlijke belangen opzij zet om het vaderland te dienen. Of Matt Damon al dan niet goed acteert is moeilijk te zeggen. Ik vond van wel, al was het even wennen om hem in een dergelijke rol te zien. Maar puur gevoelsmatig kan ik wel zeggen dat Matt Damon bij mij weinig fout kan doen, dus dat helpt.

The Good Shepherd is hoe dan ook een erg klassieke verfilming van een al even klassiek verhaal. Soms onsamenhangend, langdradig en stuurloos, maar desalniettemin makkelijk te verteren en uiterst geschikt voor wie zin heeft in een onvervalste praatfilm.

avatar van sinterklaas
4,5
Na 13 jaar komt deNiro eindelijk weer eens met een zelfgeregiseerde film: The Good Shepherd. Opnieuw heeft hij er als regiseur iets prachtigs van gemaakt. Weer zo'n film die van tijd naar tijd gaat. Matt Damon deed het weer fantastisch. Hij lijkt de laatste tijd wel de goede scripts uit te kiezen. Daarnaast zorgde Angelina Jolie ook nog voor een leuke bijrol. Wat wel jammer is is dat Robert deNiro er maar weinig in voorkomt. Hoogstens in 3 scenes van ongeveer 5 minuten. Maar ach, ook zijn korte aanwezigheid zorgt al voor een hoop plezier. In het begin is het trouwens ook een beetje rommelig aangezien de tijden en de jaren door mekaar worden gegooit. Maar daar wen je wel vrij snel aan. Ook is dit dit keer geen mafia of gangster film maar een spionagefilm met niet al te veel geweld. Sfeertje zat er ook goed in. De film gaat van de jaren 20 naar de 2de wereldoorlog naar de jaren 60. Dus is uitgebreid genoeg. Verwacht zoals gezegt geen keiharde gangsterfilm wat we nog wel van deNiro gewend zijn. Er gebeurt niet echt veel in voor de Die Hard gangsterfans. Maar het sfeer en het verhaal slepen je wel mee. Ook de weer prachtige rol van Matt Damon natuurlijk. Vond 2006 dan toch wel een goed jaar voor Damon. Eerst The Departed en nu The Good Shepherd. Hij moet zo doorgaan. Maar natuurlijk moet hij ook door blijven gaan met zijn Bourne-reeks.

Maar verder een zeer aangename film. Zeker het kijken waard als je een fan bent van Damon en deNiro. deNiro komt er dan wel niet veel in maar zelfs voor die korte momenten met deNiro is het al de moeite waard.

4,5*

4,0
Deze film destijds laten lopen vanwege de minder goede reacties. Toch maar gehuurd nadat ik afgelopen week een stukje op tv meekreeg wat me wel aanstond. Absoluut geen spijt van gehad. Geweldige film die een zeer boeiend en indrukwekkend kijkje in de wereld van de spionage geeft.

Essentieel in dit verhaal is de rol van Matt Damon. Hij is ijzersterk als de emotieloze en rationele hoofdrolspeler. Het getuigt ook van lef vind ik om iemand die dermate weinig doet om je als kijker sympathie voor hem te laten voelen toch de hoofdrol te laten vertolken. Bovendien verspeelt hij ook nog eens iedere sympathie die hij nog enigzins had tijdens de ondervragingsscene. Zeer confroterende scene die mij in ieder geval wel duidelijk maakte waarom ze waterboarding (neem tenminste aan dat dit deze vorm van martelen was) nu verbieden.

Het verhaal zelf is wat mij betreft ook meer dan interessant genoeg. 160 minuten mag dan lang zijn ik heb het niet gemerkt tijdens het kijken van de film. Het spionagewerk vooral tijdens de koude oorlog heeft me altijd wel aangetrokken en het wordt hier op uiterst interessante wijze vertaald naar film. De spanning en het wantrouwen voel je zelf ook constant en de ontmoetingen met Ulysses hebben iets intrigerends. Ook de vertelstructuur die constant schakelt tussen heden en verleden zorgt ervoor dat de vaart en spanning erin blijven.

The Good Sheperd is wat mij betreft dus een veel betere film dan ik na de berichten destijds en het gemiddelde hier had verwacht.

4*

3,5
Mja, 'gewoon' een prima film hoor. Ik snap de negatieve geluiden over saaiheid ook bij deze film weer niet, omdat er juist ontzettend veel gebeurt. Qua actiescenes en zo niet nee, maar verhaaltechnisch is het af en toe duizelingwekkend, wat nu juist ook een minnetje is.

Interessante materie in ieder geval de CIA. Helemaal niet saai, tenzij je op geheimagenten als James Bond zit te wachten (wat ook leuk kan zijn, maar dan zit je hier verkeerd). Er zijn 4 of 5 momenten die echt heel goed zijn (de moord op de vrouw van Damon's zoon, de 'Telll me you name' scene, de moord op die knakker die Damon de kneepjes leerde, het verbranden van de brief, de aankomst op het strand met lijken. Vooral erg fraai in beeld gebracht. Je kunt merken dat de Niro er op vooruit is gegaan als regisseur. Hoewel ik a Bronx Tale iets beter vond, was daar de regie dus veel onevenwichtiger. The Good Shepherd is visueel sterker, niet zo spastisch qua muziek, veel minder gehaast, betere timing.

Daarnaast is er inderdaad wel wat aan te merken op de film. Onhandig gedoe met heen en weer schuiven in de tijd, wat niet erg functioneel overkwam. Damon is een aardig acteur, maar ik vond hem hier niet goed gecast. Hij heeft een te vriendelijke kop en hij doet eigenlijk niet veel meer dan stil zijn. Ben het ook wel eens dat het gelijk blijven van zijn uiterlijke leeftijd, niet erg handig was. En zo zijn er misschien nog wel wat dingetjes, maar dat de film door sommige filmliefhebbers (of moet ik zeggen actieliefhebbers) wordt neergesabeld en saaiheid wordt verweten is nogal belachelijk. Ga dan maar lekker naar James Bond. Heeft puur met verwachtingspatroon te maken en/of een te nauwe kijk op wat film zou moeten zijn. Dat geldt ongetwijfeld niet voor iedereen hier, maar echt voor een groot deel. Ruime 3,5 sterren en dat zou bij herziening best op 4* uit kunnen komen.

avatar van Captain Pervert
3,0
Matige maar vreemdgenoeg onderhoudende film.

Duurt lang, maar er zijn films waarbij de lange speelduur veel storender is dan hier. Er gaan desondanks toch een paar dingen goed mis.

Niks tegen op Matt Damon (deed het uitstekend in de Bourne films) maar hier is hij een houten klaas. Zijn personage wordt ook totaal niet ouder en als man van middelbare leeftijd is hij - ondanks dat hij zelf ook niet meer de jongste is - volkomen ongeloofwaardig. Daarnaast is de opbouw van het verhaal eerst erg rommelig. Als er wat structuur in begint te komen, is hij student en dan pardoes geheim agent. Het wordt niet echt duidelijk waarom juist HIJ zo geschikt is voor spionage.

Wel grappig is om Joe Pesci weer eens te zien (mijn god wat ben je oud geworden) en dat De Niro, die meestal rollen speelt die veel jonger zijn dan hijzelf, hier een oud kreupel ventje speelt. Jammer dat het zo'n klein rolletje is. Angelina Jolie doet waar ze goed in is (geil kijken en overtuigend janken) en daar is ook weinig op aan te merken.

De film als geheel is echter niet enkel droef en treurnis, het kijkt lekker weg maar het verhaal had meer doorspekt kunnen zijn van beklemmende scènes (zoals de erg goede "tell me your name" scene).

3 sterren

P.S. op veel posters staan Damon, Jolie en De Niro met hun smoelwerk op de voorkant, wat eigenlijk nergens op slaat als je kijkt hoe klein het rolletje van De Niro is. Doet me bijna denken aan Guilty by Association

avatar van rep_robert
3,0
Weet eigenlijk niet wat ik van deze film moet denken, tuurlijk is het allemaal gelikt tot in de puntjes het camerawerk is fenomenaal, net als de montage op bepaalde momenten(het begin van de flashbacks/terug gaan naar het verleden de hele tijd), muziek, acteerwerk van de topcast en de hele sfeer die er hangt in de film.
In dat opzicht verdient de film alle pluim!

Alleen het verhaal stond me een beetje tegen, je moet je volle aandacht er namelijk wel bijhouden, want er gebeurt best veel, er zijn veel personages en de film duurt ook extreem lang. Aan het einde moest ik alles even goed aan elkaar vastknopen om te snappen wat er precies allemaal is gebeurt en wat de acherliggende gedachte erbij is.

Verder vond ik het spionnen gedeelte ook wel meevallen, er werd wel heel veel gepraat, maar weinig echte actie, waardor ik toch niet helemaal het gevoel kreeg dat hij ook echt een spion is. Mede dankzij het weer teruggaan op momenten dat je denkt dat er wat ging gebeuren naar 1961 kreeg ik dat gevoel ook wat meer.

The Good Shephers is gewoon een goede film, alleen als het verhaal nou iets simpeler was verteld en op bepaalde momenten wat duidelijker was had ik hier een nog hogere score uit gehaald.

Voorlopig 3*

3,5
Bovengemiddeld geslaagd. Had een beetje een saaie goedbedoelerige film verwacht. Dat eerste was het feitelijk ook, maar dan op een goede manier en daarom was ik zo aangenaam verrast. Veel tijd om het personage van Damon uit te diepen en zijn persoonlijke conflicten. Zowel DeNiro als Damon slagen daarin. Hoewel babyface Damon als vader van een 22-jarige natuurlijk niet zo geloofwaardig overkwam. Ik zie hier terug adt de mensen het daarom juist een minder geslaagde film vinden. Op het persoonlijke (wat ik zelf veel interessanter vind is-ie dus prima geslaagd).

Feitelijke reconstructies waarin de film ook probeert te slagen zijn niet zo interessant en appelleren meer aan dat saaie wat ik verwacht had. Maar die 160 minuten waren toch prima te doen en de sleutelscène (niet inhoudelijk maar in de persoonlijke katharsis dus (tegen het einde op de huwelijksdag van de zoon - de confrontatie van vader en zoon met moeder op de achtergrond) was beklemmend en daardoor overtuigend.

avatar van dave
1,5
Zonder overdrijven de langste en vervelendste zit ooit. Erg is dat het zo'n film is waarin vele details aan sneltempo voorbijvliegen.
Je moet er de hele tijd bijblijven. Dwaal even af en je bent hopeloos verloren. Ik ga dus waarschijnlijk een tweede kijkbeurt nodig hebben om alles op te kunnen nemen.
Dat idee alleen al is een nachtmerrie.

Hetgeen me het meest stoorde was het feit dat, terwijl iedereen zo z'n best deed, Matt Damon als een zoutzak acteerde.
Zijn rol is leeg en futloos. Hij heeft geen enkele moeite gedaan zijn personage wat meer karakter te geven. 22 jaar verschil in tijd en het enige dat er veranderde was een brilmontuur. Blah, verschrikkelijk.
Leuke bijrollen zijn er wel van Gambon en De Niro, maar zij zijn ook maar heel even te zien.

De hele reis doorheen de tijd boeide me totaal niet. Het leek wel alsof de film elk interessant gegeven gewoon uit de weg ging.
Sommige delen zíjn leuk om zien. Denk aan het geheim broederschap. Maar die worden wederom niet uitgediept.

Het feit dat deze troep deftig in beeld is gebracht doet hier niets van af. Al draagt een aap een gouden ring, enz..

Nee, nee, nee.

avatar van DVD-T
2,0
Films met dit soort onderwerpen vind ik meestal wel interessant. Veel informatie die je te verwerken krijgt over historische gebeurtenissen.

Bij vlagen een zeer interessante film. Helaas is de film wat onevenwichtig. Het verhaal is erg van de hak op de tak, en je kunt vaak niet veel met de informatie die je voor je kiezen krijgt. Komt vooral door de vele tijdsprongen die verweven zitten in de plot. Erg jammer want dit wordt op den duur toch wel een beetje een storende factor. Drama om de personages kon me ook niet veel boeien, dus blijven er enkel nog wat boeiende politieke intriges over die mijn aandacht wel wat bij de film hield. Maar af en toe wordt je ook daaruit een beetje onttrokken door de wel hele slechte muziek, die ik meer vond passen bij een Stephen King thriller als Storm of the Century. Erg jammer, en daarmee kun je ook zien dat muziek toch een belangrijke factor is in een film. Acteerwerk van uitstralingsloze Damon was wederom erg saai. Net alsof de man het een beetje zonder plezier doet. Echt goed heb ik hem nog nooit bezig gezien. De rest van de cast deed het uitstekend.

Soms erg interessant, maar over de hele lijn een wat saaie bedoening. Niet genoeg om je aandacht er volledig bij te houden, maar net genoeg om boeiend te blijven.

2.5*

avatar van Filmkriebel
2,0
Spionagefilms vind ik meestal wel leuk, deze echter niet. De dialogen worden meestal herleid tot gefluister, de stiltes tussen de dialogen zijn verstikkend, Matt Damon zet de meest droge rol uit zijn carrière neer en de invasie in de Varkensbaai wordt toegewezen aan een lek (?). Ik heb altijd gelezen dat de mislukking van de operatie te wijten was aan slechte planning.

Edward Wilson is een onwaarschijnlijk emotieloze man, die uit de realiteit wordt gezogen door zijn werk. Het plot met die opname vond ik het meest interessante van het verhaal, maar al de rest, van de dove vriendin tot en met de Russische spion, kon me echt gestolen worden. Het is inderdaad een saaie bedoening, die amper mijn interesse kon wekken met leuke wetenswaardigheden over de CIA. De modus operandi is me intussen al welbekend via vele andere films en documentaires. Dat er in alle kampen mollen zitten is al lang geen nieuwtje meer, en vooral dit gegeven zat nu net veel te veel verwerkt doorheen dit drie uur durend slaapmiddel.

avatar van 606
3,5
606
Heel erg ondergewaardeerd deze toch zeker spannende thriller.
De setting is mooi en de afwisseling van rond de tweede wereld oorlog en 1960 is goed gedaan.
Er wordt goed geacteerd en de personages vervelen niet.

3,5 ster

avatar van joe black
4,5
Wat een héérlijke film. De Niro neemt zijn tijd om het verhaal te vertellen om een mooi totaalbeeld te vormen. Verschillende zijplotten geven het verhaal iets extra en zijn wel degelijk relevant. Het verhaal zelf is fantastisch maar vooral de sfeer is geweldig. Donker, koud, traag en paranoide. Heerlijk! De acteurs zijn stuk-voor-stuk geweldig. Jolie, Alec Baldwin, William Hurt, Gambon,... zijn echte goeie acteurs en zitten allemaal lekker in hun rol en passen wonderwel perfect in de film. Maar Matt Damon bewijst hier weer eens dat het een rasacteur is. Mensen, hoe gewéldig speelt hij hier wel niet.

4,5*

avatar van Vermeer
4,0
Ik kom vers van het scherm (achter mij draait de aftiteling nog).
Wauw. Wat een film. Ik denk dat als ik de film echt goed begrijpen wil, ik het zeker nog een zit moet gunnen.

Zoals ieronder al vaker is geschreven, de film is de eerste helft langzaam, traag en er is weinig voor de kijker om aan vast te houden (de kijker wordt een paar keer flink van tijden geswitched, 1961, 1939, 1925, terug naar 1961, etc.). Een paar keer had ik wat moeite met de film te begrijpen, maar toch was ik nieuwsgierig naar waar het weer 'trackable' zou worden.

Dan ineens slaat de film om en, zoals bij niet weinig andere films, vallen er puzzelstukjes op de bekende plekjes.

De recensie hieronder door Filmkriebel vind ik zwaar belabberd (da's mijn mening op die van hem), maar ik moet de beste man gelijk geven dat er ook wat elementen uit de film weggelaten hadden kunnen worden (inderdaad als voorbeeld de dove Laura).

Iets waar ik wél absoluut met Filmkriebel van mening verschil is de rol van Damon. Daar ik Damon tot één van de topacteurs vind behoren, ben ik na deze film alles behalve teleurgesteld. Toevallig las ik een mening van iemand bij 'The Informant', waar een persoon zich afvroeg of dat niet Damons beste rol tot nu toe was. Wel, ik ben eruit. In The Good Shepard zet Damon zo'n ongelooflijk goede prestatie neer, dat hij wel erg goed zijn best mag doen, daar nog aan te toppen.

En met dat laatste te hebben gezegd: 4* de eerste kijkbeurt. Wie weet wat de tweede doet.

avatar van Hannibal
2,0
Lang, ingewikkeld en onlogisch.
Ze konden wel horen dat de plafondventilator van Belgische makelarij is, maar uitgerekend het bootje op het nachtkastje was niet te herkennen...
Het is erg lastig de verhaallijn te volgen en er komen personages in voor waarvan ik nog steeds niet weet wat hun rol precies was.
In grote lijnen is het verhaal wel te volgen, maar daarvan was ik niet onder de indruk. Matt Damon zag er niet uit met dat belachelijke wipneusje met bril als vader van een (bijna) volwassen zoon, en ook Angelina Jolie is veel te jong en mooi om moeder te spelen van een koorknaap-tiener.
Ik moest me door de film heenslepen, en dan duurde hij ook nog minstens een uur te lang.
In de 2.5 uur een zitten aantal aardige scénes, maar in het geheel geen pretje om naar te kijken.

avatar van Chainsaw
1,5
Niets tegen lange films. En niets tegen een trage opbouw. Maar als een verhaal zo oninteressant gebracht wordt als in Robert DeNiro's The Good Shepherd, dan heb ik het vrij snel bekeken. Bij wijze van spreke in dit geval, want die 160 minuten maakten er een flinke zit van. Na zo'n vijftien minuten was ik dat kleurloze karakter van Matt Damon bijvoorbeeld al flink zat. En dan blijkt dat je het nog 150 minuten lang met zo'n emotieloze zoutzak moet uithouden. Het kon me werkelijk geen hol schelen wat hem zou overkomen. Niet echt een gunstige gedachte bij een personage dat bijna in elke scène zit.

DeNiro heeft naast Damon nog een hoop andere bekende namen weten te strikken voor zijn tweede film, maar goed gebruikt worden ze niet. Acteurs als Michael Gambon of John Turturro hadden veel interessants kunnen doen, maar er wordt uiteindelijk niets met hen gedaan. Angelina Jolie is de grootste miscast van het jaar, ze was werkelijk geen moment geloofwaardig. Enkel William Hurt en zijn emotieloze gelaatsuitdrukkingen en monotone stem leek goed op zijn plek in de stoffige omgeving van The Good Shepherd. Maar of je daar nu blij van moet worden? Verder werkt de vertelwijze ook niet mee, vond het meer een fragmentarische opsomming van momenten dan een lekker opgebouwd verhaal. Maar goed, als je je niet in de karakters kan vinden, kijkt het sowieso al niet prettig. Nee, dit is absoluut mijn ding niet.

1,5 sterren.

avatar van goongumpa
4,0
kappeuter schreef:
Matt Damon speelt een uiterst saaie en egoistische man. Wat m nou echt beweegt en waarom hij nou alles geeft voor de CIA ten koste van alles, daar kom ik niet achter.
Hij wil koste wat kost geen landverrader zijn zoals zijn vader.

Ik vond dit een uitstekende film van De Niro. Subtiel, diepgaand en gedetailleerd. Ook stilistisch is dit een grote sprong voorwaarts t.o.v. zijn vorige film (A Bronx Tale). Sober, maar stijlvol. Damon zet hier een schitterende prestatie neer. Ondanks de zwijgzame en stoïcijnse aard van zijn karakter, weet hij toch heel veel emoties over te brengen.

Geen verrassing dat deze film geen groot succes was; het publiek van nu is niet meer gewend aan dit soort subtiel, volwassen drama met politieke en historische achtergrond. Ik vond het een verademing.

avatar van mr_erp
1,5
- langdradig
- niet meeslepend
- onboeiend
- wazig
- actieloos

Eigenlijk gewoon ronduit saaie film!

avatar van flaphead
2,0
lastig. het is een trage film die duidelijk intrigerend wil zijn. ik kreeg echter geen enkel moment écht grip op de film. ik weet nog steeds niet of dat nou is omdat hij niet logisch in elkaar zit of omdat ik hem niet begrijp. en dat is jammer, want ik denk dat het vertelde verhaal zeer interessant is. maar het werd een te lange zit. extra jammer omdat de beeldvorming en acteerwerk zeer goed in orde zijn.

avatar van K. V.
2,0
'k vond er niet veel aan. 'k had nog gehoopt dat de film beter ging meevallen, maar niet dus. Mocht de film wat korter geweest zijn, ging misschien ook al geholpen hebben, maar het verhaal was ook redelijk droog en niet zo boeiend.
'k heb hem eens gezien en daar is ook alles mee gezegd.

avatar van BBarbie
2,5
Afstandelijke, bijzonder trage film, rijkelijk gevuld met uiterst onsympathieke figuren, met uitzondering van de twee vrouwen in het leven van Matt Damon: Angelina Jolie en Tammy Blanchard. Bovendien duurt de film veel en veel te lang. Volgens mij slaat Robert de Niro als regisseur de plank hier goed mis en kun je veel beter naar een documentaire over de geschiedenis van de CIA kijken. Naar verluidt zit er een sequel aan te komen. Dat zit ik echt niet op te wachten.

4,0
Geweldige film. Meeslepend, boeiend, spannend en interessant. Geen bezwaar om mijn hoofd erbij te houden en te zien hoe zaken zich ontwikkelen.
Tegen het eind voldoende op het verkeerde been gezet om verrast te worden (de kwestie(s) met zijn zoon en ook dat hijzelf zó meedogenloos bleek, en sommige liefdes (van vader én zoon) blijkbaar ook).
Wie is nog te vertrouwen inderdaad.

Een finale met dus weliswaar gemengde gevoelens. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, gezien de cynische titel van deze film.
De beelden, geluiden en locaties zijn prima verzorgd. Een goed in elkaar zittende thriller.

Het acteerwerk van Matt Damon is zoals gewoonlijk erg goed, deze keer het 'stille wateren, diepe gronden' type. Angelina Jolie vind ik persoonlijk vreselijk qua uiterlijk en uitstraling, maar het was aardig te doen.

0,5
Heel onaantrekkelijke film: donkere beelden, onduidelijke personages en handelingen, onbegrijpelijk verhaal, merkwaardige sprongen in de tijd en bovenal uiterst saai. Een winderige tramhalte in een grijze buitenwijk biedt meer vertier.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:15 uur

geplaatst: vandaag om 03:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.