• 9.370.556 stemmen

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Misdaad / Drama | 147 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders / Perfume

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tom Tykwer

Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman

Releasedatum: 7 december 2006

Plot Perfume: The Story of a Murderer

"Obsession can cause the unthinkable."

Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...

Jean-Baptiste Grenouille

Madame Gaillard

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Sjoerd111 schreef:

Dat vergroot juist het surrealistische effect

Jep, vind ik ook hoor.

avatar van Carolaah

Carolaah

Hmm.. deze film wilde ik al een lange tijd zien.

Na hem op tv voor de helft gezien te hebben (ik viel letterlijk in slaap, niet vanwege het feit dat het saai zou zijn o.i.d., ik was gewoon moe )

Daarna toch even in huis gehaald om hem af te zien..

Het begin vind ik vele malen sterker dan het einde..

En eerlijk gezegd, vond ik de film uiteindelijk tegenvallen, grotendeels omdat het verhaal me gewoon niet aanspreekt, ik vind het maar vreemd en overdreven, té apart en zinloos ofzo..

En dan nog eens dat einde, mooi in beeld gebracht, maar ja verder.. nee, een beetje jammer. Het was een andere film als ik had verwacht, waar ik op had gehoopt.

Maar hey, zo zien we maar weer, smaken verschillen

avatar van Veruca

Veruca

Walgelijk, maar wel heel bijzonder.

avatar van Kronos

Kronos

kimberlyVD schreef:

Hij maakte een parfum waardoor iedereen van elkaar zou houden. En dat is uiteindelijk gelukt. Wel wat overdreven in beeld gebracht, maar origineel is het zeker.

Een seriemoordenaar die een parfum wil maken -daar gewetenloos de ene na de andere moord voor pleegt op onschuldigen- waardoor iedereen van elkaar gaat houden.

Ja, erg origineel. Ook erg oppervlakkig en zelfs stompzinnig.

Alleen de verschijning van Dustin Hoffman geeft eventjes enige magie aan de film. De rest is ronduit plat, goedkoop proberen scoren met een verhaal dat zou moeten choqueren. Terwijl niet de inhoud choquerend is, maar het gebrek eraan. Aan stijl en smaak ook.

avatar van 606

Eigenaardig bijzonder verhaal.

Soms aan de saaie kant en sterk acteerwerk.

Mooi geschoten plaatjes en de tijd waarin het zich afspeelt is leuk.

3,5 ster

avatar van David Aaronson

David Aaronson

Bijzonder intrigerende film, geschoten in indrukwekkende beelden, met prachtige, ondersteunende muziek.

Bijzonder opvallend is volgens mij de gelaagdheid van de film. De symboliek, de alchemie, de cijfers, de rituelen. Interessant en belangrijk om dit soort boekverfilmingen te kunnen doorgronden is mijns inziens de vraag: wie is de schrijver eigenlijk?

De NL ‘Wiki’ heeft het over een kluizenaar, de Engelse ‘Wiki’ plaatst zijn vader naast de schrijversfamilie Mann (Thomas Mann en zijn kinderen). Dan zit je bij 'De Toverberg', ‘Faust’ en ‘Memphisto’. Ook het obsederende ‘Moby Dick’ van Melville heeft zijn vader in het Duits vertaald.

Compleet geabstraheerd, verteld de film mijns inziens het verhaal van een zoektocht van de duivel naar het dertiende element.

Dertien is het symbool van het in twaalfvoud van oerkrachten onderverdeelde geheel van de wereld, het geheel dat zingevend en doelaanwijzend als dertiende boven deze twaalf zweeft. Dit wordt geïllustreerd door middel van het verzamelen van de geuren van 12 vermoorde, maagdelijke meisjes en ter vervolmaking van die queeste de dertiende moord op het mooiste, meest beschermde, meisje wat de goddelijke geur vervolmaakt. De som van alle 12 elementen bij elkaar geeft het getal 13. Het getal 13 duidt op het één makende, alles omvattende principe, waarmee de meest uiteenlopende eenheden van twaalf onder een hogere gezichtpunt kunnen worden samengevat.

Dat Grenouille mijns inziens de duivel is wordt nogmaals geïllustreerd in de Labyrint scene, want in het centrum van het labyrint huist volgens de mythe de Minotaurus, Satan volgens christelijke begrippen. Daarnaast zijn er nog een aantal aanwijzingen die bovenstaande gedachte verduidelijken:

Iedereen gaat dood nadat Grenouille ze niet meer nodig heeft. Hij zelf overleeft allerlei verschrikkelijke ziektes en omstandigheden en daarnaast schijnt hij zelf geen behoefte te hebben aan moederliefde of de aandacht van een vader. Hij ondervindt geen liefde en hij geeft geen liefde. Wie kan er dan ook van de duivel houden en hoe kan een duivel houden van nakomelingen van god?

Nog een punt ter ondersteuning van mijn gedachte is dat hij alles ruikt en alles heeft een geur behalve Grenouille zelf, je zou hem hierdoor onnatuurlijk kunnen noemen, of bovennatuurlijk wat hij in zekere zin ook is.

Op het eind van zijn zoektocht, na het volbrengen van zijn queeste, ontdekt Grenouille dat hij als onmens niet kan proeven van de totale menselijke liefde, tot uiting gebracht in de expliciete orgie scene, "Voor het eerst hadden ze iets uit liefde gedaan", en verliest daardoor de zin om verder te leven. Hij gaat terug naar zijn oorsprong en wordt daar opgegeten. En haast messiaans einde.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Kronos schreef:
Het kan aan mij liggen, maar ik had nergens het idee dat het de bedoeling was om te shockeren. Gewoon een verhaal over een jongen die, in zijn ogen, de ultieme geur wil maken. Die van een maagd. Daarvoor moet hij echter wel een aantal opofferingen doen. Een mooie sfeervolle film. Het einde op het plein is lichtelijk overdreven, maar al met al een mooie film.

avatar van funland

funland

leuke Drama/Thriller

Toch een raar verhaal, hoor

Een man die een vrouw vermoord gwn om er parfum van te maken?

Nu de film was best oké

Had toch wat meer verwacht maar hij valt nog redelijk goed mee

En @ Kronos:

Ik denk niet dat de film bedoelt is om te choqueren

Anders zou eht allesinds niet gelukt zijn bij mij

avatar van akka

akka

ik verwachte er veel van. Het hoge gemiddelde het aparte onderwerp het goed lijkende verhaal. Hij viel toch zwaar tegen. Het begint allemaal goed maar wordt steeds vager. Je snapt het wel maar het is totaal niet logisch. Ook het einde vind ik heel vaag.(wie bedenkt er nou een verband met gruwelijke doodstraf--Gigantische gangbang??

toch nog een 2.5 omdat het een goed onderwerp heeft

avatar van ILDIB

ILDIB

Erg pretiige film, zeker ook de kleurstellingen gedurende de film. Het verhaal is misschien niet even geloofwaardig maar dat mag de pret niet drukken. Hoofsrolspeler is echt goed.

avatar van djeebee

djeebee

klasse !

avatar van otherfool

otherfool

Het duurt even voordat de film op gang komt maar dan heb je ook wel wat. Interessant gegeven is niet altijd even gelukkig uitgewerkt, maar het einde overvalt en verrast en weet uiteindelijk de film net aan over de streep te trekken.

3*.

avatar van loves_horror

loves_horror

WAUW.

Ik vond dit zoooo'n mooie en bijzondere film, Perfume! Wat een prachtig verhaal zeg! Ik ben nu het boek aan het lezen en moet er met moeite doorheen komen, maar de film was niet moeilijk om te volgen. Echt een perfecte film! Een sprookjesachtig decor en goed acteerwerk. M'n vader werd raakte helemaal opgefokt door die vent (wat wel grappig was om naast te zitten )

avatar van Leno

Leno

Ik ken het boek niet, maar ik denk dat ze er een goede interpretatie aan hebben gegeven in deze film. De film is luchtig en donker tegelijk. Het verhaal is zeker amusant maar kan tevens stof tot nadenken geven. Er is best wat symboliek in te ontdekken zoals enkele oplettende kijkers hier hebben geconstateerd.

De rollen worden leuk ingevuld; Hoffman en Rickman zijn uitstekende acteurs en daar profiteert de film van. Whishaw is mysterieus en zijn uiterlijk past goed bij de rol. Het einde is prima; orgineel bedacht en zegt precies genoeg.

avatar van Willie_Baas

Willie_Baas

Wat een rare, doch goeie film. Kom niet eens in de buurt van mijn favoriete flmlijstje ooit. En toch een 4. Hij begint al raar. Een kerel die achter een geboortekraam wordt geboren. Maargoed, het proces van dat hij de geuren leert kennen vind ik echt heel sterk neergezet. Met de "psychotische" Ben Whishaw maakt de regisseur een goeie zet. verder vind ik alles heel erg goed, maar had die orgie op het eind nou echt gemoeten? Beetje raar, maar toch wel weer sterk bedacht. Paste wel bij het verhaal. Bovendien vind ik het heel goed hoe ze hier hebben neergezet dat de moordenaar helemaal niet geïnteresseerd is in meisjes maar alleen in geuren.

ik twijfelde tussen een 4 en een 3.5. Toch maar een 4.

avatar van Honkie

Honkie

Toffe film, nog toffer boek.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Stem verhoogd naar 5. Dit is werkelijk een fenomenale film. Het boek (dat overigens ook schitterend is) wordt hier verfilmd op een fantastische manier. Het meeslepende verhaal, de uitmuntende regie (Tom Tykwer is gewoonweg geniaal), de schitterende fotografie, knappe acteerprestaties, de prachtige en grootste decors, de vele prachtige kleuren, de Hitchcock-achtige suspense, de muziek, niet te bombastisch, maar wel spanning oproepend, ... En dan dat schitterende einde! Deze film valt bijna niet te overtreffen. Een waar meesterwerk dat hier op Moviemeter schandalig ondergewaardeerd wordt.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Zeker goed gedaan vind ik ook.

Een dappere poging om de geuren om te zetten in beelden, wat mijns inziens goed geslaagd is.

Een goede vertolking van het o zo bekende boek.

avatar van Raab

Raab

Wat zijn de geuren goed overgebracht op het beeld..! Ze waren natuurlijk niet allemaal prettig, maar kon ze zo voor me halen.

Veel mooie beelden en mooie opgetutte 18e eeuwse dames.

avatar van Milan07

Milan07

Mooie film, prima bewerking van een onmogelijke bestseller. Ik blijf het boek mooier vinden en geeft mee rinhoud aan de personages, maar om dit over te brengen naar het doek is m.i. goed gelukt.

avatar van suario

suario

Leviwosc schreef:

Ik zou wel graag zien dat je die mening onderbouwt

Een niet onderbouwde mening is geen mening.

volledig mee eens!

dit is namelijk alles behalve een walgelijke film! echte en kortzichtige opmerking

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Raar, ik vond hier eigenlijk helemaal niks aan... Alleen de rol van Dustin Hoffman was leuk.

avatar van Queen-Bee

Queen-Bee

De film vond ik beter dan het boek... maar ik ben geen lezer...

Je ruikt de scène's gewoon door de toon van de vertelstem, de kleuren en de sfeer. Het is een hele intieme film. Da's niet altijd even smakelijk.

Geen popcornfilm... Wel een parel ...

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een prachtige film is dit! Heel erg mooi vormgegeven, heel erg mooi geschoten. Ik had het boek ook gelezen, dus had er een bepaalde verwachting van. Die is helemaal volbracht! Erg goede verfilming van een toch wel pittig boek. De hoofdrolspeler is perfect gekozen en Hoffman heeft hier erg veel plezier in zijn werk. Prachtige muziek ook en inderdaad: het leek wel of je de geuren kon ruiken. Jammer dat er nog geen geur-tv is, alhoewel; Emile Ratelband zou ik nooit willen ruiken, laat staan zien!! 5 *

avatar van hdehoon

hdehoon

Een gruwelijke, bizarre maar fascinerende film, briljant camerawerk, uitstekend acteerwerk, doorspekt met mooie teksten van literaire kwaliteit. Die worden gesproken door verteller Ian Hurt, als ik me niet vergis. Het is naar het boek van Patrick Suskind.

Hele leuke, doorleefde rol van Dustin Hofman, die alleen in de eerste helft van de film speelt. Je moet tot de tweede helft van de film wachten eer Alan Rickman opkomt, maar dan is ie er ook helemaal. Hij speelt een mooie, sympathieke en warme rol als vader van een dochter die wordt bedreigd door een seriemoordenaar. Hij hangt zelfs een beetje de detective uit, omdat hij als eerste doorheeft dat de seriemoordenaar iets ´verzamelt´ en dat alleen bidden tot God door de bijgelovige dorpelingen echt niet zal helpen. Maar dan komt een bijzonder onverwacht, ongelofelijk slot, met een zeer dramatische, bijna sexy scène. Steeds surrealistischer wordt het, totdat alles in een soort morbide sprookje eindigt. Echt een aanrader die nog lang nadreunt in je hoofd.

avatar van Dunder Mifflin

Dunder Mifflin

Vond er weinig aan, maar blijkbaar ben ik hier een van de weinige. Ja, er zijn goede acteurs, mooie beelden en goede muziek, maar ook een verhaal wat me niet pakt omdat ik totaal geen sympathie had voor het hoofdpersonage. Een man zonder persoonlijkheid die volledig onschuldige jonge vrouwen vermoord, en daar vervolgens een soort God mee wordt, nee dan zag ik toch liever dat hij gemarteld werd. Ondanks dat de enorme orgie op het einde wel iets bijzonders was.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Dunder Mifflin schreef:

Vond er weinig aan, maar blijkbaar ben ik hier een van de weinige.

Ik vond er ook niks aan.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik zie nu net in mijn profiel dat ik eerst deze film 2 sterren heb gegeven. Ik had toen een hele vroege versie van de film gezien in slechte beeldkwaliteit. Nu heb ik hem gezien vanaf Blu Ray op een HD televisie met DTS-geluid. Maakt toch wel veel uit, dus....

avatar van Horrorfreak12

Horrorfreak12

wat een mooie pakkende rare en aparte film !!

deze film zal je zeker bij blijven

alleen spijtig van de iets te lange niets-gezegde scenes

alles word subliem prachtig in beeld gebracht

avatar van laundromat

laundromat

Wow wow! Blijft een vette film zeg! Acteerwerk, sfeertje, muziek, beelden.

De scene dat Grenouille naar het schavot loopt t/m dat de massa ontwaakt is een van de geniaalste scenes die ik ooit heb gezien. Heftig en mooi. Heb er nog kippenvel van. Én dan nog die eindscene. WOW!