• 9.370.379 stemmen

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Misdaad / Drama | 147 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders / Perfume

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tom Tykwer

Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman

Releasedatum: 7 december 2006

Plot Perfume: The Story of a Murderer

"Obsession can cause the unthinkable."

Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...

Jean-Baptiste Grenouille

Giuseppe Baldini

Narrator (stemrol)

Bishop of Grasse

Mayor of Grasse

Madame Gaillard

avatar van Malibu Stacy

Malibu Stacy

Had meer verwacht van deze film. Vond hem traag en op sommige momenten zelfs saai. Verhaal is (vooral op het laatst) wel erg vergezocht.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Niet echt een film die je zou verwachten bij een historisch kostuumdrama van 2,5 uur... in de positieve zin dan.

Vooral fijn dat Tykwer voor een lekker tempo zorgt, wat soms nogal funest kan zijn voor films met zo'n lange speelduur. De film verveelt geen moment en elke scène heeft wel iets wat interesseert of je aandacht trekt. Verhaal trok me ook wel waarbij het personage Grenouille fantastisch wordt uitgewerkt. Erg knap geacteerd door Ben Whishaw want je hebt eigenlijk steeds totaal geen idee wat er in hem omgaat, wat het personage wel een mysterieuze vibe meegeeft. Jammer was dan wel weer dat het einde wat te lang werd uitgerekt, had wel wat vlotter afgerond kunnen worden.

Maar vooral de sfeer wist mij echt mee te sleuren. Alles is prachtig vormgegeven en Tykwer weet de film ongelofelijk veel flair mee te geven. Heerlijk die bewegende camera en de timing van de close-ups is haast perfect. Verder zorgen de lekker lopende montage en mooie score ervoor dat het plaatje mooi afgemaakt wordt.

Hele dikke 4*

Edit: Vond trouwens de rol van Dustin Hoffman ook wel leuk, misschien een beetje overdreven maar vind het toch wel wat toevoegen.

avatar van Kronos

Kronos

Dit moet zo ongeveer een van de achterlijkste films zijn die ik al gezien heb.

avatar van Rabbitto

Rabbitto

Lekkere vage film die zeer vermakelijk was. mooie kostuums en mooie meiden (including redhead )

avatar van finalman

finalman

pff, wat n flutfilm zeg. Zeker een heel erg domme einde.

halve punt voor Dustin Hoffman, halve punt voor Alan Rickman en natuurlijk 1 punt voor die bloedmooie Laura.

avatar van Milan07

Milan07

Het boek was zeer indrukwekkend, ben erg benieuwd naar de verfilming?

avatar van Smaling

Smaling

Milan07 schreef:

Het boek was zeer indrukwekkend, ben erg benieuwd naar de verfilming?

Volgens een collega van mij (aan wie ik de film had uitgeleend en die ook het boek heeft gelezen) komt de film heel erg overheen met het boek.

avatar van dvd-me

dvd-me

Lijkt mij een mysterieuze maar toch goede film.

Misschien toch vandaag is gaan kijken.

avatar van starbright boy

Weinig van verwacht op de een of andere manier. En daardoor viel het me eigenlijk reuze mee. De film is geen volbloed historische film, maar eerder een af en toe spannend duister sprookje, met een fijn zwartkomsich randje. Niet bescheiden, veel digitale effecten en dik aangezette sfeer. Maar ook een speelse montage en soms verrassende visuele vondsten. En precies de goede lengte, geen minuut te lang of te kort.

Hoffman is inderdaad een beetje een miscast en past nauwelijks bij de rest. Lijkt me een gevalletje "de financiers willen een grote naam". Hoofdrolspeler Winshaw is juist een typisch voorbeeld van een heel sterke casting. Niet omdat Winshaw hier alle acteerkunsten uit het boekje toont, maar omdat hij de juiste kop en de juiste uitstraling heeft.

Ik heb het boek nooit gelezen, wellicht gaat dat er nog eens van komen als ik weer eens een leesperiode heb. Het verhaal beviel me wel. Een donker sprookje dat door de humor wegkomt met hele ladingen metaforen en verwijzingen. En godzijdank niet het overmoralistische einde waar ik bang voor was.

Dik 3.5*

avatar van flrn

flrn

ik vond dit een erg langzame slepende film, met wel erg mooie scenes er in, maar het verhaal slaat echt nergens op in mijn optiek, de film irriteert mij..dat zal het wel zijn. mocht je in zijn voor een langdradig verhaal en een nog langere zit moet je deze film zeker bekijken

wel heerlijke chicks

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Ik vond het een prachtig boek. Mooi geschreven ook. Ja, ik denk dat ik deze ga kijken.

avatar van Eny

Eny

Haha wat een toeval ik ben vandaag aan het boek begonnen, dat ik voor school moet lezen... de film gaan we op school bekijken, om vervolgens een vergelijking te maken, dus ik denk dat ik hem niet ga kijken vanavond, eerst lezen.

De filmposter ziet er prachtig uit!

avatar van H1DD3

H1DD3

Ik heb positieve verhalen over deze film gehoord en ook over het boek. Het verhaal ervan interesseert me wel. Ik ga 'm vanavond maar eens proberen te kijken.

avatar van Sjoerd111

Sjoerd111

Misschien dat ik het vanavond eens ga kijken, vond het destijds een klein meesterwerkje!

avatar van michiel117

michiel117

straks mischien even kijken is hij goed ?

avatar van ErwinDoornbos

ErwinDoornbos

Prachtige film met bijzonder einde wat ik zeker niet had verwacht.

avatar van Rosicky

Rosicky

"Perfume: The story of a Murderer"
Thriller / Drama
149 minuten

Zo luidt de koptekst van deze film bovenaan de moviemeter-pagina. Hierin staan al direct twee dingen die ik niet goed vind. Ten eerste is dit absoluut geen thriller. De film is op geen enkel moment spannend. En ten tweede is de speelduur van 149 minuten veel te lang.

Laat ik dan maar beginnen met die spanning. "Perfum" zou ook als thriller gemaakt kunnen zijn. Dat is een keus geweest van de filmmakers. Een groot aantal moorden op maagden, halverwege en tegen het einde van de film had ook doodeng in beeld kunnen worden gebracht. Geen van deze moorden wordt getoond, en er is nergens sprake van een spannende of enge situatie.

Verder kent het verhaal een aantal zaken die ik erg opmerkelijk vind. Zo krijgen we een eerste indruk van het reukvermogen van JP als hij opgroeit. Dit wordt gedaan door middel van flitsende beelden van alles wat hij ruikt. Dit komt daarna nooit meer voor. Een film die dus geheel in het teken staat van geur, toont enkel en alleen in het begin ook iets wat daar visueel op doet lijken. De hele jeugd van JP wordt sowieso vlotjes verteld, terwijl de rest van de film erg traag is.

Iets anders dat opvalt is dat liefst drie maal nadat JP iemand verlaat (Weeshuis vrouwtje, Baas en Dustin Hoffman) die persoon ook maar gelijk sterft.. En daarnaast begint ook deze film maar met het einde, alsof we dat nog niet genoeg gezien hebben in andere films.. En ook hier heeft het absoluut geen meerwaarden.

Het hele verhaal moet je maar net liggen, en dat doet het mij dus niet. Is dan alles slecht aan "Perfum"? Nee, dat is het niet. De acteerprestaties zijn ten alle tijden goed. De voor mij onbekende Ben Whishaw doet het goed, alhoewel ik zijn personage totaal ongeloofwaardig vind (dat ligt dus niet aan hem). Hoffman en Rickman hebben beide een erg goede bijrol.

Ik had erg hoge verwachting van deze film. Deze zijn helaas geen van alle uitgekomen.

avatar van H1DD3

H1DD3

Net klaar met kijken, en de film beviel mij prima. Ik vond de opbouw ervan erg goed, je kan echt zien hoe hij een moordenaar wordt en hoe hij later ook gaat, het wordt ook allemaal erg goed verteld. Het einde was wel raar en erg onverwacht, maar dat vond ik juist goed.

Deze film deed mij een beetje denken aan Hannibal Rising oO

avatar van xekjiram

xekjiram

Film gezien op Net5, en het boek ken ik (tijdgebrek :S ) alleen van fragmenten.

Einde vind ik ook vaag, maar in alle vaagheid wel goed in beeld gebracht, vooral dankzij de muziek (nogmaals, het boek ken ik amper).

Alan Rickman's karakter was geweldig, maar ging in dat eindstuk uit als een nachtkaars.

Toch geef ik 4 sterren. Een film is namelijk niet alleen oordelen of het einde klopt. Een film is ook meegesleept worden. En ik werd meegesleept...! En daar gaat het toch om...?

avatar van Willeke1959

Willeke1959

Een film die je tóch tot het einde blijft kijken maar waarom?

Als je iemand 3 uur naar een film kunt laten kijken terwijl het absoluut géén boeiende spannende film is, vind ik dat hij 5 punten mag krijgen.

Zie het als een goed sprookje want de film is totaal surrealistisch!

Een aanrader?.........mwahhhh.......

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Rosicky schreef:

Wat je hier zegt kan niet kloppen, we zien immers toch hoe de vader van dat ene meisje, samen met haar op de vlucht slaat. Daar zit een zekere spanning in ook hoe Jean-Baptiste uiteindelijk door die herberg sluipt als een kat door de nacht. Het is wellicht voor jou persoonlijk niet genoeg spanning, maar het is spanning.

Rosicky schreef:

Hier klopt niks van, je hebt dan liggen slapen. We zien o.a. hoe hij ruikt dat die twee eigenaren van die parfumfabriek liggen te copuleren. We zien ook hoe hij de geur van het meisje ruikt terwijl zij samen met haar vader te paard vlucht. Dus we zien wel degelijk shots terug die met geur te maken hebben. Maar het kan ook niet de hele tijd, de film moet zich concentreren op het verhaal.

Rosicky schreef:

5 keer zelfs... Toen JB werd geboren en zijn moeder probeerde weg te komen, werd zij opgehangen. Toen de vrouw van het weeshuis, die strot werd afgesneden toen ze JB had verkocht aan de leerlooier. De leerlooier stierf al snel nadat Baldini hem had gekocht en toen JB naar Grasse vertrok, stortte het huis van Baldini in. In Grasse werkte hij bij Dominique Druot en zijn vrouw... toen JB eenmaal was vertrokken om achter de dochter van Antoin Richis (Rickman) aan te gaan, werd Dominique Druot al snel opgehangen, beschuldigd van de moorden op de schone maagden.

Rosicky schreef:

Vreemd dat je juist vindt dat Hoffman een goede bijrol heeft, terwijl velen - en ik met hen - vinden dat hij het hier eigenlijk helemaal niet zo goed doet. Hij raffelt het maar wat af.

Rosicky schreef:

Misschien moet je de film toch eens gaan herzien. Want volgens mij heb je niet goed opgelet.

avatar van Rosicky

Rosicky

Leviwosc schreef:

Voor het verhaal van een seriemoordenaar is één spannende scène een beetje weinig vindt je ook niet?

Leviowsc schreef:

Alleen in het begin krijgen we die vluggen beelden, en inderdaad ook tegen het einde als Rickman en zijn dochter te paard vluchten. Verder wordt het hoe en wat achter de reuk van JP een beetje aan de verbeelding over gelaten. De scène waarin JP voor het eerst bij Baldini komt maakt hij voor hem een parfum. Hierbij was het heel goed mogenlijk geweest om weer van die snelle beelden te tonen, of op een andere manier duidelijk te maken dat hij alles op basis van zijn reukvermogen doet.

5 keer zelfs...

Ik rekende de eerste en laaste niet mee omdat JP daar schuld aan had. Die andere drie zijn gestorven door dingen waar hij niks aan kon doen, en dat vind ik nogal vreemd. Zo ook dat JP bij zijn terugkeer in Parijs nooit teruggaat naar Baldini.

Leviowsc schreef:

Ik heb zeer zeker opgelet, alleen hebben wij een totaal verschillende mening over deze film. In een herkijkbeurt heb ik dan ook totaal geen zin.

avatar van GeronimoSun

GeronimoSun

Walgelijke film!

avatar van nightbreed

nightbreed

Prima film die meteen ijzersterk begint en mijn aandacht goed wist te pakken. Nadat de hoofdrolspeler Hoffman verlaat zakt de film een tijdje in en toen kreeg ik moeite om mijn aandacht er volledig bij te houden. Het laatste half uur a 40 min. vond ik weer een stuk boeiender maar de gebeurtenissen aan het einde vond ik een afknapper. De regie is prachtig, die weet een mooi sfeertje te scheppen en het tijdsbeeld is ook mooi weergegeven. Ik vond het acteerwerk goed, maar Hoffman was toch weer een klasse apart ondanks de goede acteerprestaties van de hoofdrolspeler.

Ik stoorde me dus een paar keer een beetje aan het script, maar al met al vond ik dit toch wel een erg sterke en bijzondere film.

avatar van Loutjeeh

Loutjeeh

Ik heb ook de film gekeken. Ik zat er helemaal in gisteravond, alleen ik werd om half 12 zo moe dat ik de rest heb opgenomen en vanochtend heb afgekeken. Ik kwam er vanochtend dan ook echt niet meer in. Het pakte me allemaal niet meer.

Ik vond het ook vreemd dat als JP iemand verlaat de persoon sterft. Het viel wel erg op, maar werd totaal niet uitgewerkt. Wat ik ook jammer vond is dat die vader van het laatste meisje toch ook besweek onder het parfum. Ik had verwacht, of nee beter gezegt, gehoopt dat zijn boosheid toch sterker zou zijn.
Wat ik niet snapte is dat hij met het parfum zwaaide en heel het plein had seks. Waar sloeg dat op?Al met al een mooie eerste helft voor mij. Met mooi camera werk. Met leuk acteerwerk. Zonde dat ik er vanochtend niet meer in kwam.

avatar van drlina

drlina

Ik vond het begin heel erg sterk! Heel spannend en ik bleef kijken, omdat ik wou zien wat er allemaal gebeurde. Ik wou hem toen al 5 sterren geven! Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, omdat ik het einde niet zo sterk vond. Dat vind ik best wel jammer!

avatar van Leviwosc

Leviwosc

GeronimoSun schreef:

Walgelijke film!

Ik zou wel graag zien dat je die mening onderbouwt

Een niet onderbouwde mening is geen mening.

avatar van Bxian32

Bxian32

Ik heb m een tijdje geleden al ns gezien, ik vond het een schitterende en indrukwekkende film, en een feest om naar te kijken qua mooie sfeerbeelden. Ook een intrigerend verhaal. Zeker een aanrader dus.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Loutjeeh schreef:

Hij maakte een parfum waardoor iedereen van elkaar zou houden. En dat is uiteindelijk gelukt. Wel wat overdreven in beeld gebracht, maar origineel is het zeker.

avatar van Sjoerd111

Sjoerd111

kimberlyVD schreef:

Wel wat overdreven in beeld gebracht

Dat vergroot juist het surrealistische effect