Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Tom Tykwer
Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman
Releasedatum: 7 december 2006
Plot Perfume: The Story of a Murderer
"Obsession can cause the unthinkable."
Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...
Jean-Baptiste Grenouille
Mayor of Grasse
Madame Gaillard
Natalie
picesof69
Had het boek lang geleden (met veel enthousiasme) gelezen en de film stelde me niet teleur!...
De film is ook fascinerend mooi en macaber/bizar.
Aparte /bijzondere film!
Contrarian
Ja...mooie film dit en zeker niet een film waar ik m'n neus voor zou ophalen. De lugubere en onheilspellende sfeer is uitzonderlijk goed weergegeven. Ook al is een film misschien te lang...als de sfeer maar goed is uitgebeeld, irriteer ik me niet aan die langdradigheid.
Heel origineel verhaal en bovendien waren de acteerprestaties ook behoorlijk van Dustin Hoffman, Alan Rickman en de wat onbekendere Ben Whishaw.
Op het einde, die mega-orgie vond ik dan wel weer een beetje over the top, maar dat mag de pret niet bederven.
Al met al...een zeer goeie film (jammer dat ie nog niet in de toplijsten staat) en de film heeft me in ieder geval overtuigd om het boek ervan te lezen.
*Nientjah*
Zeer originele film met verrassend eind
, goede acteerprestaties al was het me soms niet helemaal duidelijk waarom hij per se de vrouwen moest vermoorden om hun geur te krijgen, ik denk namelijk dat ze liever meewerkten aan zijn project dan vermoord te worden (ik zal bij deze redenering vast iets over het hoofd zien, amar het zij dan maar zo). De sfeer wordt erg goed overgebracht door middel van de vreselijk gore man die Grenouilles baas is en sowieso al de straten van Parijs, die in contrast staan met de schoonheid van de geuren van de vrouwen, mooi gedaan. Ik twijfel een beetje over de beoordeling van deze film, omdat hij me niet ècht kon raken, hmm..
3,5 sterren.
Day-V
Geweldige film
2,5 uur lang zitten genieten. Wat een avontuur en de muziek was ook super! Wel vaag einde idd.
Iemand die meer films kennen die hier op lijken? (avontuurfilm) LOTR bijvoorbeeld.
Schiedammer
Gewoon een goede en hele degelijke film. Bijna alles klopte en was goed. Verhaal was heel verfrissend en verrassend ( eindelijk een keer wat anders ). Het decor wat gebruikt werd is gewoon grandioos en heel erg mooi. Het lijkt allemaal net echt en daardoor kreeg je toch een bepaald sfeertje. Beeldkwaliteit van de dvd was ook uitstekend. Geluid op dvd en dan vooral de DTS track is ook erg goed. Geluid kwam van alle kanten op je af en de mooie soundtrack kwam heel goed tot zijn recht. Het enige minpuntje vond ik dat ik de hoofdrolspeler niet zo heel goed vond en ik had iets meer spanning verwacht. Maar ik kom toch op een ruime 4*.
Phoenix
Wat acteert Whishaw toch als een bezetene in deze film. Om kippenvel van te krijgen.
Ajda
vond de film apart, maar heeft me op een bepaalde manier toch zeker geraakt.
cambal
Had het veel geprezen boek niet gelezen, en ben daar achteraf blij om , een mooiere verfilming kan er volgens mij niet van gemaakt worden, deze film kan ik blijven zien omdat ik steeds weer overweldigd word door de prachtige beelden waardoor ik steeds de vele andere facetten mis die de film te bieden heeft, al ontelbare keren gezien , genieten maar , er worden te weinig van dit soort kwaliteitsfilms gemaakt ,commercieel maar wel met diepgang . Een verrassende Hoffman tilt de film naar een hoger niveau .
tarentino
Oke, dus een mooiere verfilming van het boek kan volgens jou niet want jij hebt dat boek helemaal niet gelezen. Je vindt de beelden zo mooi, dus dat is voor jou een reden om het niet af te zien. Ik wordt hier niet veel wijzer van, en als ik jou was zou ik hem ook niet verder kijken want ik garandeer je dat je 5 dan een 0,5 wordt, aangezien je geen andere beoordelingen geeft.
zenboy1969
Dit is gewoon een subliem meesterwerk, prachtig camerawerk met indringende close-ups, een kleurenpalet die paradoxaal tegelijkertijd het grauwe en het ruwe van de gewone arme mensen in al hun ellende in het straatbeeld weergeeft. Mooie muziek. De jongeman die de hoofdrol speelt krijgt weinig tekst maar je kan zo zijn psyche volgen. And last but not least een ongelofelijk verrassend einde, ontroerend en dramatisch. Hoffman verrast mij niet meer... hij is gewoon geniaal.
cambal
Heel mooi geschreven recensie , en zo is het maar net , Hoffman had ik gewoon niet in deze film verwacht maar hij wilde perse een rol in deze film hebben heb ik ergens ooit gelezen , hij is natuurlijk magistraal zoals altijd . Al met al een hele bijzondere film met grandeur .
Moreau
goede film, zeer verrassend. Nu voor de 2e keer gezien, en ik moet toegeven, op sommige punten wat langdradig. De sfeer in de film vindt ik prachtig, acteurs acteren uitstekend(vooral Hoffman).
Vreemd einde, maar dat hoort eigenlijk wel bij deze bijzondere film. 4*
DVD-T
Een aangename verassing deze film.Het verhaal trok mij totaal niet, maar heb hem toch maar aangeschaft.
Perfume is echt zo'n film in de trant van een beetje vreemd maar wel lekker.Het verhaal begint heel goed met de veroordeling van Grenoille Daarna word je door de heerlijke stem van John Hurt terug in de tijd gebracht bij de bizarre geboorte van Grenoille,en leef je de gehele film toe naar het "begin" van de film.Het verhaal bleef mij de hele tijd boeien.En toen hij begon met het maken van de parfums begon het verhaal pas echt.Het einde kon mij helaas niet helemaal tevreden stellen.Na zo'n boeiende film te hebben gevolgd had ik wel gehoopt dat hij op het schavot zou sterven maar in plaats daarvan krijg je de grootste orgie die volgens mij op film is vastgelegd het deel daarna is dan wel weer goed dat hij op de plaats sterft waar hij ook het levenslicht zag .
Acteerwerk is dik in orde,waarbij ik Hoffman en Rickman toch een erg leuke rol vond spelen.Daarintegen kon Ben Wishaw mij niet compleet overtuigen.
Camera werk was ook prachtig, en de muziek was oorstrelend mooi.
4* voor deze aangename verrassing.
Meneer Bungel
Ondanks het totale onzin-verhaal(ik ga er niet eens op in), toch de moeite waard als je het als een soort sprookje bekijkt. John Hurt deed al eens eerder de 'Storyteller'-serie en dat doet hij hier ook goed.
Dustin Hoffman en Alan Rickman zijn eigenlijk een beetje overbodig en lijken meer als publiekstrekkers ingehuurd.
Verder heel mooi in beeld gebracht en ook het verhaal kon me door de 141 minuten heen trekken, wel met het verstand op nul, natuurlijk...
hannes64
- 1926 berichten
goed geacteerd maar de film wist totaal mijn aandacht niet te grijpen waardoor de speeltijd ineens wel heel lang en saai werd.
Ik ga met je mee.
Ik denk er precies zo over.
Nee, dan maar een feelgood.
wibro
Je móet deze film ook als een sprookje bekijken, net zoals "King Kong", jouw nummer 1 in je top 10. Als je alle films moet beoordelen om de geloofwaardigheid van het verhaal, dan blijven er weinig goede films over. De meeste films hebben met de realiteit weinig te doen en dat is maar goed ook. Een film is voor mij een uitstekend middel om aan de realiteit van de dag te ontsnappen. De ellende in de wereld hoef voor mij niet nog een keer op het doek voorgeschoteld te worden.
Tayama
Wow , wat een geweldige film. Zat op elk moment op hetzelfde niveau - en wist mijn aandacht geen moment te verliezen. Meerdere keren hardop gezegd hoe tof sommige dingen eruit zagen.
Heb het boek niet gelezen, vind dat ook niet echt nodig na het kijken van deze film. Lijkt erop dat het niet veel mist.
Meteen al ondersteboven van de geweldige intro. Zeer toffe montage van een ranzige Middeleeuws Parijs. Lekker smerig met een glimlach, daar houdt ik wel van.
Geweldige cinematografie, prachtige kleuren en enkele memorabele scènes (Dat einde! Wow, geweldig. Zijn dat overigens allemaal figuranten? Of ook CGI?. Goede vertolking van Grenouille ook. Lijkt volledig in zichzelf, ongekend egoïstisch, levend in zijn eigen geurwereld waarin de vraag naar nieuwe geuren elke dag sterker wordt.
Prachtfilm.
4.5/5
Meneer Bungel
Tsja, het verhaal van 'King Kong' spreekt me toch veel meer aan dan 'Perfume', kwestie van smaak, denk ik. Bovendien is het remake van een classic waar wel degelijk een diepere betekenis oftewel link met de realiteit in zit.
En, als je dan de ellende van alledag graag wilt vergeten, waarom dan een 'verhaal van een moordenaar' bekijken, toch iets wat(behalve dan die geur-onzin(?)) bij de ellende van de realiteit hoort, lijkt me. Kan je beter 'Bambi' kijken.
Maar, zoals gezegd, de onzin van de film is te vergeten door de manier waarop het verhaal verteld wordt en in beeld is gebracht.
Lijkjuh
De film vind ik opzich wel vet ^^ Best vreemd verhaal maar het is wel grappig in elkaar gezet
Madecineman (moderator films)
Heel behoorlijke film met een hoog Efteling gehalte. Leuk en overdreven gestileerd allemaal en met mooie sprookjes muziek omlijst.
Het verhaal slaat derhalve eigenlijk nergens op, weet niet of het boek beter is uitgewerkt trouwens? Geniale neus met moeilijke jeugd moet 13 maagden vermoorden om de ultieme "lovedrug" te fabriceren. Waarom moest hij ze eigenlijk vermoorden? Had ie niet gewoon een advertentie kunnen plaatsen in het plaatselijk suffertje? Getalenteerd aankomend parfumier zkt jonge dames (16 - 22jr) voor creatie van ultiem parfum. Bosje bloemen en een flesje parfum, leuk inpakken roze strikje eromheen, als cadeautje voor bewezen diensten en de dames hadden waarschijnlijk in de rij gestaan. Echt, de prijs voor meest efficiënte manier van werken verdient Jean-Baptiste niet...
Het verhaal deed me een beetje denken aan dat van Bram Stokers Dracula. Ook een vrij idioot verhaal wat toch een klassieker heeft weten te worden. Horror met een romantische en licht erotische inslag, sprookjes voor volwassenen eigenlijk.
Nou ja, heb me er best mee vermaakt en een advertentie plaatsen is nu eenmaal minder spannend dan 13 moorden plegen. Verder stemmige plaatjes uit de donkere smerige steden en het liefelijke Zuid Franse platteland. Ook leuk hoe de geur steeds gevisualiseerd wordt in deze film.
Wel een beetje jammer dat de hoofdrolspeler wat vlak speelt. Zit ook maar weinig progressie in zijn karakter, als baby was hij enigszins vreemd en als volwassenen nog steeds. Had het beter gevonden als er na een duidelijk moment zou zijn toegewerkt waarop hij echt doordraait en gaat moorden. Ik vond de bijrollen vaak eigenlijk leuker, vooral professor Sneep als bezorgde pappa was goed.
Uit de orgie op het einde wordt niet het maximale rendement gehaald, blijft me net een beetje te braaf. Denk als er dan toch zo'n scene in zit mag er wel net iets meer de grens op worden gezocht. Beetje gemiste kans.
Uiteindelijk goed voor een welverdiende 3.5*
Leland Palmer
Gemengde gevoelens bij deze film. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar zoals Madecineman al zegt slaat het eigenlijk helemaal nergens op. Dat ''slaat nergens op'' gedeelte is misschien wel een groot punt om in negatief opzicht op terug te komen, maar daarnaast is het ook de enige. Muziek, cinematografie, sfeer en een acteerprestatie om bang van te worden van hoofdrolspeler Whishaw. Die is echt zwaar bezeten zeg en doet het perfect.
De hele film kent een erg goed tempo. Niet te snel, niet te langzaam en alles word ons op een duidelijke manier verteld. Het begin - als Jean Baptiste geboren word - is overigens ook een beetje een afknapper. Wel goed is de afwisseling van de rotte sfeer die daar hangt en de sfeer die later in de film terugkomt op het prachtige platteland. Voor de rest genoeg vrouwelijk schoon te bewonderen en een heerlijke orgie op het eind. Misschien behoorlijk vaag, maar dat mag de pret niet drukken.
Dikke voldoende voor deze prent.
J. Clouseau
Sublieme film. Prachtige fotografie, meeslepend verhaal, geweldige acteerprestaties... Eén van de beste thrillers ooit en zeker één van de beste Europese films ooit gemaakt.
notorious_kim
de eerste keer dat ik hem zag, vond ik hem magnifiek, ondertussen heeft hij al wat van zijn glorie moeten inleveren (na het lezen van het boek)
dulcinea
Beetje gemengde gevoelens bij deze, velen zeggen hier dat je het moet zien als een sprookje maar dat was mij in deze film dus helemaal niet duidelijk, vooral niet aangezien hij nogal rauw en grof begint en ook overal omschreven wordt als thriller/drama. Het verhaal dat dan volgt vond ik wel sterk, het acteerwerk ver boven het gemiddelde, muziek schitterend, de film duurt lang maar het voelde nooit saai aan.
En dan komt dat ongelooflijk onrealistische einde en het kwam op mij gewoon lachwekkend over, totaal niet in de lijn van de rest van de film die ik tot dan toe eigenlijk vrij sterk vond. Ik hou enorm van fantasie maar dan moet de hele film fantasie zijn, niet een sterke 2 uur durende thriller die op het einde ineens een héél andere weg inslaat , nee dat ging er bij mij niet in en daar verliest de film voor mij veel van z'n kracht (en punten dus)
Ik hou nog 3* over
Dudine
ik geef ook 3*
vooral omdat ik het einde ook totaal niet bij de film zelf vind passen zoals dulcinea hierboven al heeft vermeld
wibro
Weer een schitterende film uit de toverdoos van Tom Tykwer, die voor mij in de hedendaagse cinema verreweg de beste Duitse filmregisseur is . Van elk onderwerp weet hij iets moois te maken. Om zijn films juist te kunnen beoordelen moet je ze wel zien als sprookjes. Ga niet het realisme zoeken in zijn films, want dan kom je van een koude kermis thuis. Geef je over aan je fantasie en vergeet de realiteit. Dit is mijn advies. Ook Perfume is een schitterend vormgegeven sprookjes, waar ik geen zwakke plekken in heb kunnen ontdekken.
Dulcea had het over het ongelooflijk onrealistische einde. Wel, had het eind dan moeten zijn zoals men voor deze seriemoordenaar zou wensen; Grenouille werd op het houten kruis gelegd, zijn ledematen werden door 12 slagen door de beul verbrijzeld, werd daarna opgehangen tot de dood er opvolgde en dit onder toeziend oog van het gepeupel. Dit zou voor mij echt een cliché einde zijn geweest die de film er echt niet beter op gemaakt zou hebben. Tykwer heeft zich gelukkig nergens wat van aangetrokken en daarom heeft hij voor mij een uitstekende film gemaakt.
Melvin Udall
Prachtig camerawerk, erg mooie decors en kleding, sterke tragische muziek en een neus waar iedere Duitse herder jaloers op is maken Perfume een genot voor het oog en oor.
De stille Whishaw zet een perfecte rol neer als de moordenaar die niets en niemand ontziet om zijn ultieme doel te bereiken. Prima bijrollen van Hoffman en Rickman en een einde dat net als de rest van de film bijzonder te noemen is.
Anouk.
Wauw, wat een prachtige film is dit.
Goed geacteerd en prachtige sfeer en decors.
Je waant je echt in een andere wereld. Goed gecaste Ben Whishaw, geweldig hoe hij acteert als hij ontdekt dat de geur van het meisje wat hij per ongeluk verstikte langzaam vervaagd.
Ik schrok een beetje van het einde; dat zie je ook niet elke dag, een mega orgie. Maar het einde was net zo bizar als de rest van de film en sloot daarom toch goed aan.

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Gu Ling Jie Shao Nian Sha Ren Shi Jian
Drama, 1991

The Illusionist
Mystery / Romantiek, 2006
parijs, frankrijkprostituerengebaseerd op boekkleine stadobsessieorgiebad smell lone wolflavender nosechild prodigyfish market dochterbovennatuurlijkgeniuschildren's homemoorddoodperfume 18de eeuw