Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Tom Tykwer
Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman
Releasedatum: 7 december 2006
Plot Perfume: The Story of a Murderer
"Obsession can cause the unthinkable."
Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...
Jean-Baptiste Grenouille
Mayor of Grasse
Madame Gaillard
Natalie
tip_of.yourstar
Leuke film. Grenouille is een personage waar je gaandeweg sympathie voor krijgt, ondanks zijn moordgedrag.
Het einde verraste me wel.
Ik geef 3,5*
ultimate_roeltje
Mooie films hoor! Vooral de sfeer raak de juiste snaar (toch wel vaak een van de belangrijkste aspecten van een film) prachtige setting, schitterende kostuums. Het is zo overweldigend dat het de minpuntjes volledig overschaduwt!
Gelukkig draait de film heel erg om 1 persoon, Jean-Baptiste, want die speelde geweldig! In tegenstelling tot de B-personager, die vondt ik beduidend minder.
Erg goede film! Ik geef 'n dikke 4!
Ambru
zeer goede film, prachig in beeld gebracht. Maar de collectieve liefdescene op het einde vond ik wat minder, al besef ik wel dat het de enige manier was om het effect van het parfum te laten zien.
Koerok
Goede film. Leuker dan het boek dat me, i.i.t. zovelen, totaal niet kon boeien.
keukenzout
Ik had echt helemaal niks van de film verwacht, maar ik vond m geweldig! Heel sprookjesachtig en fijne plotwendingen.
MrTheEnd
Prima film. Ik had het boek toevallig een jaar eerder gelezen. En de sfeer die het boek bij me opriep is precies zo verfilmd. Prima gedaan.
Baggerman
Na het lezen van het boek leek me dit een heidens karwei om dit verhaal te filmen. Dat is het ongetwijfeld evengoed wel geweest, maar deze poging vind ik heel geslaagd! Alles ziet er prachtig (en goor!) uit. Volgens mij zouden wij het geen dag uithouden in die tijd.
Tykwer weet het zo te verfilmen dat je bij bepaalde beelden meteen je neusgaten probeert te sluiten en bij andere je neusgaten juist weer ver openspert. Goed suggestief!
Misschien had er af en toe wat meer gebruik gemaakt kunnen worden van een voice-over, om Jean-Baptiste's motieven duidelijker te maken of om te verduidelijken dat hij zelf geen geur heeft, waardoor hij zo makkelijk mensen kan besluipen!
Omdat ik het boek gelezen heb was dit voor mij allemaal wel duidelijk, maar of dit ook geldt voor mensen die het boek van tevoren niet hebben gelezen?
Ambru
Ik vondt het in elk geval duidelijk en heb het boek niet gelezen. Ik dacht dat er in de film wel gezecht is dat jean-Batiste makkelijk mensen kan besluipen, of dit met zijn geur te maken had betwijfel ik.
Baggerman
In real life zou ik dat ook betwijfelen, maar het boek suggereert dit wel. In het boek componeert JB op een gegeven moment ook een lijfsgeur, zodat mensen hem eindelijk 'zien staan'.
FillumGek
De hele film was vermakelijk maar het is voor mij wel een erg vreemd, verrassend en overdreven einde en tevens grootste orgie ooit. Op het eerst dacht ik; waar slaat dit nou allemaal op? Ik dacht serieus dat hij gekilled zou worden. Wel erg overdreven allemaal om hem een engel te noemen omdat hij lekker ruikt. Natuurlijk past dit wel bij de sfeer van de film dus naderhand vond ik het toch best leuk bedacht.
Helaas was de film niet echt spannend en soms zelfs saai. De film straalde wel een leuk sfeertje uit en de acteerprestaties waren naar behoren. Ik heb het boek niet gelezen trouwens dus ik wist niet wat ik kon verwachten.
hasanordek
De film is geen thriller. Je hebt niet een moord, en er moet een moordenaar zijn. De film laat een persoon zien. Deze persoon heeft een buitengewoon goed werkend reukorgaan.
Een zegen zou je zeggen, maar deze persoon is op een bepaalde manier authistisch. Hij kan zijn gevoel of dat wat hij ruikt niet uitdrukken in woorden, maar wel in geur. En datgene wat hij niet in woorden kan uitdrukken is zo mooi, dat het hem wel gelukt is om dat in geur uit te drukken. Toen hij dat geurtje op deed, roken de mensen dat. En ze dachten dat hij een engel was. Ik denk dat je het in deze hoek moet zoeken wat dat betreft.
Ambru
De film is geen thriller.
Op de dvdhoes staat nochtans dat het een thriller is.
hasanordek
Op de dvdhoes staat nochtans dat het een thriller is.
Het zal niet de eerste keer zijn dat een dvd hoes een fout aangeeft. Maar wees nou eerlijk, vind jij deze film een thriller? Ik zou het onder de genre drama plaatsen.
FillumGek
Ik vind het ook geen thriller maar met die instelling ga je de film wel kijken als het vermeld staat. En dan kan hij tegenvallen.
Even opgezocht wat volgens wikkipedia de term thriller wil zeggen. Ik citeer:
"Een thriller (Eng: to thrill, in vervoering brengen) is een genre van fictie waarin er sprake is van een bijzondere spanning."
Dat Parfum een fictief verhaal is, daar moeten we geen tekeningetje bij maken, daarbij vind ik hem best spannend om te volgen. Michien niet angstraanjagend. Maar hé, dan zou het een horror film moeten zijn. Dus ik zou hem wel in het genre Triller plaatsen, hoewel Drama ook kan. Maar ik heb de indruk dat dat minder goed verkoopt.
Even opgezocht wat volgens wikkipedia de term thriller wil zeggen. Ik citeer:
Daarom denk ik ook dat ze hem onder de genre thriller hebben geplaatst. Het is commercieel aantrekkelijker. Maar als je ernaar gaat kijken als een thriller, kan ik me voorstellen dat je je bekocht voelt.
Leviwosc
Soms heb je van die twijfelgevallen, zo'n film kan tot meerdere genres behoren.
Echter dat heb ik helemaal niet bij deze film! Ik vind echt dat "Perfume: The story of a Murderer", tot het genre drama behoort.
En dat beetje spanning vind ik niet genoeg om het een thriller te kunnen noemen. Dus ik denk dat we het eens zijn.
Ambru
wat denk je van "Kostuum drama"?
. maar dat vinden de meeste waarschijnlijk nog onintresanter klinken als drama.
hasanordek
Ook niet, want iedereen draagt een kostuum, behalve onze hoofdrolspeler.
Dynamovie
Het boek van Patrick Susskind heb ik heel lang geleden gelezen en nu de fil gezien. Het boek is blijven hangen en de film past bij de beelden die ik had toen ik het boek las, ofschoon niet helemaal. Desalniettemin een goede film. Ben Whishaw speelt de moeilijke hoofdrol van Jean-Baptise Grenouille goed.
Zeer moeilijk te verfilmen verhaal. Niet alleen zit je met een bestseller waar je als regisseur toch trouw aan wil blijven, je zit ook met de weergave van ruiken en een breed gamma geuren. Iets dat in het boek nog kan beschreven worden, maar visueel moeilijk is. Toch heeft Tom Tykwer dit magnifiek gedaan. De film is eens streling voor het oog geworden en toont zowel het in zichzelf teruggetrokken hoofdpersonage, het belangrijke element van de geuren in het verhaal en ook een sterke verhaallijn met de nodige thriller elementen. Daarmee wil ik ook Ben Whishaw complimenteren die de rol zeer goed heeft gespeeld. Geen gemakkelijke rol trouwens. Verder nog prachtige muziek en vooral de finale is een enorm beklemmende scene die je aan het scherm gekluisterd houdt. Lang geleden dat ik zo gefacineerd naar een film gekeken heb. Daarom ook direct een plaats in mijn top 10 en de volle 5 sterren dus.
xray
Prachtige film zowel visueel als de sountrack.
Met een zeer goede hoofdrol voor Ben Whishaw.
Deze film moet je gezien hebben !
tarentino
de film zit opzich wel goed in elkaar en hij boeide me de hele tijd. Maar dat einde slaat egt nergens op, dat heeft egt de hele film verpest.
kMal
Vaag einde idd! Ben het met tarentino eens.. maar wel een origineel einde.
MasterRRR
Op zich is het niet vaag, het is alleen apart. Maar de hoofdrolspeler is apart, en je moet het zien vanuit zijn ogen. Dit is zijn ultieme moment, hier deed ie t allemaal voor
orbit
- 12092 berichten
Merkwaardig einde op dat stadsplein inderdaad
Maar verder mooie verfilming van het boek, de beelden zijn af en toe van grootse klasse en ook de acteurs zijn prima gecast. De sfeer is af en toe iets te steriel en de uiteindelijke narratie ook wat te simpel. Maar er is eigenlijk niet veel op af te dingen, ondergewaardeerd meesterwerkje.
grid8400
Ik heb hem gisteravond nogmaals gekeken. Geluid hard, alle lichten uit.. en wederom genoten en mijn waardering bijgesteld naar 4,5*
Wat is de soundtrack wonderschoon! *kippevel*
Leviwosc
De soundtrack is geweldig inderdaad! Die wil ik nog graag hebben.

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Gu Ling Jie Shao Nian Sha Ren Shi Jian
Drama, 1991

The Illusionist
Mystery / Romantiek, 2006
parijs, frankrijkprostituerengebaseerd op boekkleine stadobsessieorgiebad smell lone wolflavender nosechild prodigyfish market dochterbovennatuurlijkgeniuschildren's homemoorddoodperfume 18de eeuw