• 9.369.996 stemmen

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Misdaad / Drama | 147 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders / Perfume

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tom Tykwer

Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman

Releasedatum: 7 december 2006

Plot Perfume: The Story of a Murderer

"Obsession can cause the unthinkable."

Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...

Jean-Baptiste Grenouille

Madame Gaillard

avatar van BASWAS

BASWAS

Starry Night schreef:

Ik ben met je eens: soms is het eerder een handicap dan een pré als je het origineel van een boekverfilming kent.

In hetzelfde boek leest iedereen een eigen boek. Bij dezelfde film bekijkt iedereen een eigen film. Het- of dezelfde is ergens dus ook weer voor een ieder anders.

Het is daarom zo aardig om op het forum de verschillende reacties van anderen te lezen waarin visies met wat meer achtergrond beschreven staan. Soms vanuit een hoek die jezelf nog niet gezien hebt om zo ook op een andere manier naar het verhaal te kunnen gaan kijken.

Als je een boek leest worden bij het beschreven verhaal in de eigen fantasie eigen beelden gecreëerd. Als je naar een film zit te kijken dat gebaseerd is op een boek dat je gelezen hebt, kun je soms behoorlijk bedrogen uitkomen.

Andermans concreet uitgebeelde fantasieën van het boek die in de werkelijkheid van film zijn omgezet kunnen als een soort gevoelsmatig verraad in de ziel snijden. Hoe meer je emotioneel betrokken bent geraakt bij het boek zonder het verwerkt te hebben door ook wat afstand te nemen, hoe groter de desillusie zal kunnen uitvallen.

Het Parfum is een pracht boek. Het is heel spannend en simpel geschreven, wat stimuleert om het in één adem uit te willen lezen. Bij rustige lezing worden allerlei lagen en dubbele bodems ontdekt over de menselijke conditie op het gebied van liefde, haat en dood. Op een klassieke wijze worden de wederwaardigheden verteld van een geurgenie. Zeer apart om het zintuig van de reuk zo in woordentaal uitgedrukt te zien.

Zelf heb ik de film Perfume van Tykwer nog niet gezien. De reacties op MM van voor- en tegenstanders volg ik al een tijdje. Uit wat ik daarin te lezen krijg, lijkt het me een ontzettend goede film.

Met het boek van Patrick Süskind als inspiratiebron heeft Kurt Cobain de song Scentless Appretentice geschreven met een persoonlijke visie van hem op het boek:

SCENTLESS APPRENTICE

Like most babies smell like butter

His smell smelled like no other

He was born scentless and senseless

He was born a scentless apprentice

Go away - get away, get away, get a-way

Every wet nurse refused to feed him

Electrolytes smell like semen

I promise not to sell your perfumed secrets

There are countless formulas for pressing flowers

I lie in the soil and fertilise mushrooms

Leaking out gas fumes are made into perfume

You can't fire me because I quit

Throw me in the fire and I won't throw a fit

avatar van Starry Night

Starry Night

Wow, zo leer je nog eens wat! Eerlijk gezegd is Scentless Apprentice nou net een Nirvana-song waar ik nog niks mee gedaan had, omdat de melodieuzere Nirvana mij veel meer aanspreekt (Nevermind, de 'mooie' In Utero nummers en gek genoeg spreekt Bleach me nog meer aan dan de rauwere In Utero-nummers) dan de krijs-Nirvana, en daar rekende ik deze dus toe. Toch nog maar eens opzetten... Waar Moviemeter al niet goed voor is!

Wat je verder over boek- en filminterpretaties schrijft: niks op af te dingen.

avatar van jammie73

jammie73

De film Perfume is schitterend.

Het decor de kleding en uiteraard de verhaallijn is goed.

Ik vind echter wel dat ze het niet onder de noemer "Thriller" kunnen plaatsen, daar er niet een eng moment in zit.

Turkeyloverz

Je haalt thriller toch niet doorelkaar met horror hé? De jongen pleegt misdaden, waarvoor hij gezocht wordt, vandaar het genre thriller denk ik.

avatar van bisse

bisse

Beste Mose,

Ik moet zeggen dat je een goede schrijfstijl hebt en dat ik het niet oneens ben met veel van je beweringen. ik snap alleen niet dat je wel over het verstand lijkt te beschikken (en de tijd... "get a job, man") om je ergernissen over andermans berichten prachtig te verwoorden en tegenlijkertijd samen te laten smelten met kritiek op een gebrek aan informatiebewuste mensen in de huidige samenleving.

Wie zich echter zoveel moeite doet moet toch wel een doel voor ogen hebben met het schrijven van een betoog als dat van jou. wanneer je in staat bent een stuk als dit te schrijven moet je ook in staat zijn in te zien dat de wijze waarop je dat doet je je doel volledig voorbij gaat. De zelfingenomenheid die van je tekst afdruipt dwingt de lezer jou niet serieus te nemen en je echte statement te negeren. Behoorlijke zonde in mijn ogen.

Doordat je evenveel moeite steekt in het ophemelen van je eigen ego en denkwijze als aan je terechte kritiek bereik je uiteindelijk helemaal niets. Wanneer je de eigen overduidelijke neiging achterwege had gelaten jezelf boven al die lui te plaatsen die maar wat roepen was dit eventueel anders geweest. Misschien dat dan iemand zich nog geroepen had gevoeld tot enige zelfreflectie. Het zou misschien verstandig zijn wanneer je nog eens een poging doet het gros aan amateurrecensenten te verlichten je eersts een keuze maakt wat je wilt bereiken met je moeite. Wil ik mezelf ophemelen en mijn irritatie ventileren of wil ik echt een statement maken waar mensen over gaan nadenken. Tenzij je natuurlijk graag die aap uithangt met een gouden ring.

avatar van First_contact

First_contact

Nou de film vond ik aardig, maar het einde vond ik te wazig. Ik had liever het einde gezien dat ze aan het begin van de fim beschreven: radbraken! Dat zou meer fair zijn. De rest van de film was goed. 3*

avatar van Jic

Jic

Ik vond het een leuke goeie film, alleen helaas sloeg het einde van deze film nergens op als hij gewoon was opgehangen zou dat zeker een punt gescheelt, nu was het een 2 *.

avatar van Gwendoline

Gwendoline

Jic schreef:

Ik snap wel wat je zegt, maar als je het boek leest dan is het einde ook wat beter te begrijpen (hoe ik dat uit zo moeten leggen weet ik ook niet maar het is wel zo). Het boek is sowieso veel beter en ik mis ook hele delen. Ze hebben hun best erop gedaan denk ik maar.

avatar van Jic

Jic

Gwendoline schreef:

dan was het eind in het boek waarschijnlijk even slecht als in de film erg onrealistisch en onwaarschijnlijk ik weet dat het een film is maar dit sloeg echt alles

avatar van Oor Tje

Oor Tje

Hoe je met zo'n cast, decor, technieken enz een zo slechte film kunt maken is mij een raadsel. Het is van alles net niks.

Oor Tje schreef:

De cast, decor en technieken vond je blijkbaar wel goed. De regisseur heeft dus zn best gedaan. Dan moet het, het verhaal zijn. Het is gebaseerd op een boek dus echt klagen om de film kun je niet.

avatar van Wouter

Uiterst vreemde redenatie, Turkey.

Flipman

Ja, ergens wel, want natuurlijk is deze film op een boek gebaseerd, maar naast het script kan het originele verhaal Oor Tje misschien ook niet bekoren?

Turkeyloverz

Over het boek werd gezegd dat het onmogelijk te verfilmen was. Twyker bewijst het tegendeel hiermee. Als iemand dit een slechte film noemt, terwijl hij alleen het verhaal bedoelt, vind ik het toch raar (niet te vergeten dat het verhaal al heel lang bestond). Want er werd wel bij gezegd dat de rest wel oke was.

Hoe dan ook, de film blijft voor mij een pareltje, en als er een reactie wordt geplaatst, geef dan aub ook een verklaring ervoor.

avatar van Hans Br.

Hans Br.

Op advies van een mede Movie gebruikster eerst het boek gelezen en onlangs, na de kerst, de film "Perfume" bekeken. Het boek vond ik prachtig, de film vond ik prachtig en de bijbehorende muziek was eveneens geweldig. 4,5*

avatar van BASWAS

BASWAS

Turkeyloverz schreef:

Oordelen en laten oordelen met of zonder verklaring.

Een van de thema’s van het boek van Süskind is juist het conflict tussen puur handelen vanuit de intuïtie en het handelen vanuit zogenaamde 'rationele verklaringen'.

Aan de ene kant van de streep staat Grenouille die nooit iets vast in een formule gevangen wil hebben. Hij vertrouwt volledig op de eigen instincten van het moment zonder te willen verklaren.

Over de streep tegenover hem staat de gevestigde orde die wel alles keurig netjes verklaard wil hebben in mooie formules met veel ijdel machtsvertoon van grote ego's.

Met nette formuleringen sluit men juist misschien iets uit wat een mogelijkheid zou kunnen bieden om pure liefde te ervaren die, heel romantisch, volledig belangeloos is en zeker ook zijn destructieve kanten heeft.

“Voor het eerst hadden ze iets uit liefde gedaan.” zijn wel of niet voor niets de allerlaatste woorden in het boek Het Parfum van Süskind.

avatar van Wouter

Turkeyloverz schreef:

Dat is toch niet raar? Of je het de schuld vindt van het boek, de scenarioschrijver (of wie dan ook) als je het verhaal niet goed vindt, vind je de film niet goed.

(Onderhond daargelaten)

Film nog niet gezien, btw.

Wouter schreef:

(Onderhond daargelaten)

Hoeft niet! Onderhond zal op die regel echt niet de enige uitzondering zijn. Gladiator bijvoorbeeld, vond ik eerder mooi vanwege de mooie plaatjes, het acteerwerk von'k ook in orde, de scène's in de arena waren ook erg spannend. Maar dat flinterdunne wraakverhaaltje, al zo vaak verteld! Bij Titanic was dat verhaal nog erger, al die cliché's, maar een onvoldoende kon ik de film net niet geven. Gangs Of New York gaf nog een beter en dieper beeld van de situatie en het leven in die tijd, maar dat verhaaltje is ook zo simpel als wat, hetzelfde verhaal zit in Green Street Hooligans!

Laatstgenoemde film en die reeks van Pirates Of The Caribbean konden door hun cinematografie en acteerwerk en al wat een film er mooi uit laat zien, NIET redden.

Wouter schreef:

Film nog niet gezien, btw.

Aanrader !

avatar van gotti

Film begint sterk (erg indrukwekkende openingsscene), maar weet helaas niet de volle lengte te boeien. Na een dik uur raakte ik mijn concetratie kwijt en die vond ik pas weer terug ongeveer drie kwartier voor het einde, toen het weer stukken interessanter ging worden. De paar laatste scenes waren ook weer erg mooi; vooral de Messias-achtige scene als hij zijn parfum gebruikt om zich onschuldig te laten verklaren.

Een half uur korter had wonderen gedaan...

avatar van aMUSEd

aMUSEd

Gisteren gezien in de bios. Ik weet niet goed wat ik ermee moet (heb het boek niet gelezen). De sfeer gaf me een Charlie and the Chocolate Factory en Amélie gevoel, 'sprookjesachtig' dus (vooral door de verteller, ik vond het er totaal niet bij passen). Maar ik vond zijn daden heel akelig en ik kon totaal geen sympathie voelen voor Jean Baptiste, wel goed geacteerd, maar ik vond het gewoon een eng, vervelend personage.
Aan de andere kant vond ik het wel mooie beelden en ook een redelijk verhaal en de spanning was goed opgebouwd. Die gangbang en zijn gebruik van het parfum om iedereen te 'bedwelmen' vond ik zo jammer, was nergens voor nodig en ik heb begrepen dat dat ook niet in het boek zit. Al met al vond ik de realiteit en het sprookjesgevoel wat ik ervaren heb, moeilijk te verenigen.
Meer mensen die hier last van hadden? Of ben ik de enige, wat natuurlijk kan, misschien moet ik hem maar herzien.

Octo

Een kijkfilm met mooie beelden en een interessante opzet. Maar [ hij is erg saaaaaai. het verhaal wordt uitgerekt als kaugum en vanwege het gebrek aan sympathie wat je krijgt voor een van de hoofdpersonen neemt de film je niet mee. De bijzondere gave wordt in eerste instantie in beeld gebracht als ware de hoofdpersoon een speurhond, dat duurt al te lang. Verder wordt de noodzaak tot moorden of waarom hij dat zomaar ineens kan/doet niet uitgelegd. De verhaallijn is erg ongeloofwaardig. Met als dieptepunt het opsporen van de 'in veiligheid gebrachte' hoofdmeid. Wat een kul dat die daar zomaar op de kamer verschijnt. De humor is twijfelachtig al zit die dr wel in. Eigenlijk deugt geen enkel onderdeel aan de film tenzij je op geen enkele manier kritisch kijkt. Het einde is uitgerekt en uitgesteld en moet met nog wat voiceovers toegelicht worden wat wel heel knullig en triest uitwerkt op het resultaat. ] 2,5* voor de kostuums en de mooie sfeer in Parijs en Gras.

avatar van The One Ring

The One Ring

Octo schreef:

Verder wordt de noodzaak tot moorden of waarom hij dat zomaar ineens kan/doet niet uitgelegd. (...) Wat een kul dat die daar zomaar op de kamer verschijnt.

Beide dingen worden anders perfect verklaard in de film.

avatar van mariposa

mariposa

aMUSEd schreef:

Nee hoor, ik ben het helemaal met je eens. Alleen moet ik er aan toevoegen dat het soms zo onzinnig was dat ik bijna in een deuk lag.

Octo

"Beide dingen worden anders perfect verklaard in de film"

Iets terloops beschrijven is iets anders dan verklaren. Het is in elk geval niet geloofwaardig. Er klopt verder zo weinig aan deze film dat het te lang zou duren om alles te benoemen. De beul had zijn werk van mij mogen uitvoeren!

avatar van Films4me2

Films4me2

Ik vind het een hele mooie film. En het is steeds spannend of hij nou die Laura gaat vermoorden of niet. Alleen het begin vond ik wat ranzig, met die maden en vis. Voor de rest mooie film. Ik wou dat ik ook zo'n parfum kon maken. Maar dan zonder mensen te vermoorden hè!

De film wijkt alleen wel wat af van het boek, maar daar valt me te leven

avatar van neo

neo

Zag op imdb dat er ook gefilmd is in Nederland. Iemand enig idee waar precies?

terNEUZEN?

Flipman

Welke scène('s) is/zijn daar gefilmd, dan??

avatar van edouard

edouard

De eerste helft van het verhaal is redelijk,

maar hoe dichter je bij het einde komt, hoe absurder het wordt. Ik weet dat het op een boek is gebasseerd

maar dit einde slaat alles...

Ik vond het persoonlijk een verspilling van mijn tijd

en ik snap niet dat deze film hier zo'n hoog gemiddelde heeft.

2.5* voor de kostuums en decors,

zoals hierboven als is aangegeven

avatar van pinkbear

pinkbear

ben helemaal niet onder de indruk van het boek en ook niet van film, ben er met Edouard eens.