Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Tom Tykwer
Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman
Releasedatum: 7 december 2006
Plot Perfume: The Story of a Murderer
"Obsession can cause the unthinkable."
Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...
Jean-Baptiste Grenouille
Mayor of Grasse
Madame Gaillard
Natalie
lngrid
Ik vond het boek erg vermakelijk, maar geen meesterwerk. In dat opzicht had ik dus geen hele hoge verwachtingen. De film vond ik ook niet indrukwekkend, maar helaas ook maar matig vermakelijk. Wat een traagheid! Als ze die tijd nou zouden gebruiken om het verhaal mooi te vertellen...
Naar mijn mening laten ze een belangrijk deel van het boek weg: dat Grenouille, door lichaamsgeuren na te bootsen, de manier hoe mensen op hem reageren, tegen hem aankijken, kan beinvloeden. Dit komt nu bij de terechtstelling ineens uit de lucht vallen.
De manier waarop hij voor het eerst geuren mengt tot een parfum vond ik ook verre van overtuigend. Erg jammer.
Waar het boek in allerlei absurde situaties overtuigde en je mee kon liet in het verhaal, mist de film dit totaal bij mij. Te ongeloofwaardig of misschien juist te weinig absurd.
Wel het stuk wat vreselijk slecht uitgewerkt was in het boek, dus in dat opzicht begrijp ik Tywker zeker.
En het valt ook niet uit de lucht geloof ik. Er wordt geloof ik toch naartoegewerkt ? Het einde kwam mij niet als verrassing, dus het zou me verbazen.
kleez
mij dus wel!!!! hoe vaker ik hier dingen lees over mensen
die het boek hebben gelezen (ik niet dus!!), des te meer
snap ik de film!! Nu ik Ingrid haar reactie heb gelezen,
snap ik weer een stukje, want dat was mij niet echt
duidelijk!!!
Zal de film ooit nog wel eens kijken en daarop antwoorden. Het kwam mij niet verrassend over, zonder het boek eerst gelezen te hebben.
remorz
Dat moment als Grenouille op zijn kop dreigt te krijgen van die lompe knecht. Op het moment dat hij hem ruikt vraagt ie opeens poeslief of Grenouille een of ander klusje wil opknappen.
Exploitation
Weet al iemand wanneer deze op DVD uitkomt? Kan niet wachten totdat ik hem lekker nogus kan gaan herzien thuis op de bank.
cocolamar
Hoger dan 3* kon ik er echt niet van maken. Hoewel er mooie beelden worden gebruikt en het plot ook duidelijk is, vond ik de spanningsboog matig. Daarbij beschuldig ik de bioscoop van het afschaffen van pauzes, na tweeeneenhalfuur ben je je concentratie echt wel kwijt en is het wachten op de aftiteling. Jammer want dat beinvloed de hele film. Overigens goeie casting.
QueenB
ik heb het boek niet gelezen, maar ik vond de film wel goed. het einde vond ik wel een beetje raar. wat is nou de bedoeling van die hele orgie? en het werd niet duidelijk waarom die vrouwen per se dood moesten. hij kon hun geur toch ook wel 'stelen' als ze gewoon meewerkten.
het begin schrok me ook wel een beetje af, met die vissen en die bevalling. maar gelukkig kwam het snel weer goed.
The One Ring
Dan moeten die vrouwen wel bereid zijn om heel lang zonder adem in dat ding te zitten waarmee de geur weggehaald wordt...
cocolamar
En de reactie van die prostituee sprak toch boekdelen, helemaal als je bedenkt dat zij van lichte zeden is en hij geur nodig had van dames van adel.
Raider
Ik kan weinig toevoegen aan bovenstaande reacties. Wat een ontzettend goede film zeg. Jammer dat de regisseur af en toe te ver gaat op seksueel gebied, maar dat drukt niet de kwaliteit van de film. Mooie muziek, mooie beelden, onvoorspelbaar. De laatste maanden worden we verwend op filmgebied.
Te ver op seksueel gebied? Bij die orgie? Viel nog wel mee, dacht ik zo...
Leviwosc
Zojuist heb ik de film in de bioscoop gezien en ik ben er helemaal vol van! Eerlijk toegegeven, ik heb het boek niet gelezen, maar dat ga ik na vandaag zeer waarschijnlijk wel doen!
De film zit visueel heel erg goed in elkaar en qua verhaal is hij ook niet minder. Het betreft hier een erg mooi sprookje over een ongrijpbare man die het perfecte parfum wil ontwikkelen. De diepe, ongrijpbare blik van Ben Whishaw (hij is ook niet onknap!), zijn hele gelaat dat spreekt, zelfs zijn mooi gevulde lippen! Hij is geknipt voor deze rol, hij deed mij geloven Jean-Baptiste Grenouille te zijn!
Ik vond de heren Dustin Hoffman en Alan Rickman het beide erg goed doen, ondanks de vele negatieve kritieken op hun prestaties. Grappig moment was, dat Giuseppe Baldini (Hoffman) het ontzielde lichaam van de kat uit de destileerketel haalde, nadat Jean Baptiste had getracht de geur van 'kat' te vangen in een olie.
Eén puntje van kritiek, die 'orgie' vond ik echt onnodig, dat had niet zo gehoeven. De film heeft voldoende stijl en niveau om alles te kunnen dragen tot het einde, de orgie was naar mijn mening net iets té veel van het goede. Graag had ik ook gezien dat de kerkvader niet zo enthousiast JB een Engel zou noemen, dat was ook een beetje overdreven.
Zoals iemand anders hier al schreef, de film is eigenlijk op z'n mooist als JB zwijgt en dat deed hij dan ook veel, hierdoor behield hij een zekere mysterieuze lading, hij bleef een zonderling creatuur voor de kijker en werd nooit echt mens. Deze mysterieuze lading met zijn adembenemende schoonheid, maakte 'Perfum: The Story of a Murderer' een lust voor het oog.
Is het trouwens iemand opgevallen, dat iedereen die nauw contact had met JB, stierf, kort nadat hij hen had verlaten? Toen JB werd geboren en zijn moeder probeerde weg te komen, werd zij opgehangen. Toen de vrouw van het weeshuis, die strot werd afgesneden toen ze JB had verkocht aan de leerlooier. De leerlooier stierf al snel nadat Baldini hem had gekocht en toen JB naar Grasse vertrok, stortte het huis van Baldini in. In Grasse werkte hij bij Dominique Druot en zijn vrouw... toen JB eenmaal was vertrokken om achter de dochter van Antoin Richis (Rickman) aan te gaan, werd Dominique Druot al snel opgehangen, beschuldigd van de moorden op de schone maagden.
Voor hen die deze film nog niet hebben gekeken; kijken! Hij is de moeite waard! Ik geef deze film 4,5 punten.
BASWAS
Het weglaten van de 'orgie' uit de film Het Parfum zou hetzelfde vreemde resultaat hebben als de kruisiging van Jezus uit een verfilming van de Bijbel te schrappen. Het zou voetballen zijn zonder bal.
De belangrijkste essentie in het boek is dat geen enkel mens zijn in hypocritische onschuld gewassen handen daadwerkelijk schoon weet te houden. Deze kern in het verhaal van Patrick Süskind zou totaal verloren gaan door het weglaten van de 'orgie'.
Leviwosc
Ik heb ook niet gezegd dat de orgie weg moet uit de film, maar liever had ik het wat minder expliciet gezien.
BASWAS
Is deze reactie nou geen prachtige voorzet voor open doel met een bal van hypocriete onschuld?
Leviwosc
Ik snap niet waarom je het woord hypocrisie in de mond neemt. Ik geef gewoon mijn mening en gaarne word ik daar niet op aangevallen!
BASWAS
O sorry, ik probeerde op de bal te spelen en niet op de gevoelige tenen van de man. Ik bedoelde het niet persoonlijk. De opmerkingen van mijzelf zitten dus ook vol met hypocriete onschuld.
De onontkoombaarheid van dit soort hypocrisie is volgens mij het thema van Het Parfum. In de 'expliciete orgie’ aan het eind komt dit heel lelijk en mooi tot een krachtige dramatische ontlading.
“Voor het eerst hadden ze iets uit liefde gedaan.” zijn de laatste woorden in het boek over de 'orgie'.
SayD
Ik vond het een mooie film met jammer genoeg een rare/slechte/seksueel einde, vond dat het nergens op sloeg, maar ja.. voor de rest wel ok. een 3 van mij
Octo
Geniaal!
Ik had het niet 123 gezien tijdens de film.
Bedankt voor de diepgang!
Psolitsa
Geweldige film !!! Deze krijgt van mij 5 sterren, omdat hij mij de hele tijd wist te boeien en dat lukt niet zo snel bij mij
. Superb. Bravo. Het einde was wel errrrug vaag, maar vooruit
Starry Night
Ik vraag me af of er iemand is die dat niet is opgevallen.

Heb je de film wel helemaal begrepen dan...?
Leviwosc
Ik vraag me af of er iemand is die dat niet is opgevallen.
Kennelijk wel...
Geniaal!
Ik had het niet 123 gezien tijdens de film.
Bedankt voor de diepgang!
Kan het me nauwelijks voorstellen. In het boek (ben d'r nu in bezig) is het al zo duidelijk, in de film misschien nog wel duidelijker (doordat de voice over dit in enkele gevallen expliciet meldt...).
KoDe
Helaas kan ik me niet zo vinden in de enthousiaste reakties van anderen. Ik heb het boek een jaar of 3 terug gelezen en vind de film niet meer dan 2** waard.
In het boek wordt de sensatie van geur, wat dat met de hoofdpersoon doet, waanzinnig goed overgedragen. Dat kan ik van de film echt niet zeggen. Er zit een wereld van verschil tussen beeld en woorden die gevoelens kunnen omschrijven.
Ik kan dan ook eenieder die dit een goede film vond aanraden het boek te lezen om de vervoering van geur te beleven.Vvoorwaarde is natuurlijk wel dat je uberhaupt in staat bent om je door geuren in vervoering te laten brengen....
Aloys/Bono/Axl
Plotgaten en geen diepgang, gevolgt door een vreselijk rare en overbodige orgie op het eind.
1/5, omdat de muziek wel mooi was en er enkele mooie shots tussen zaten + dat ik me rot heb gelachen om de domheid van sommige dingen in de film
johnrambo
Deze film net gezien dus een vers commentaar.
Ik vind deze film een waar meesterwerk.
De film is zeer boeiend de volle 149 minuten lang.
Het hele decor, de kleding, en de sfeer zijn alle zeer geloofwaardig in beeld gebracht.
Zowel het onderwerp van de film, maar zeker ook de uitvoering zijn origineel te noemen.
Op het acteerwerk is niets aan te merken.
5 sterren omdat hij helemaal af is.
Mug
"De onverfilmbare roman!", werd van allerlei daken geschreeuwd. Hoop bombarie, goede publiciteit.
Jaaaaaaaaaaaren geleden was het boek van Süskind verplichte stof voor Duits. Het was ook het eerste verplichte boek dat me beviel. Maar onverfilmbaar... nee.
Tykwer verfilmde het ook zoals te verwachten was, veel close-ups (maar ook wijde natuur-shots), veel kleuren (maar ook veel donkerte/zwartheid), veel schoonheid en viezigheid, en dat in een moordend en dan weer ultra-rustig tempo.
Tykwer had gelukkig goed in de gaten dat Das Parfum niet een regelrechte thriller is, maar ook een zwarte komedie. Met finesse weet hij dat brengen, alleen vliegt hij flink uit de bocht met het personage Baldini, vertolkt door grootheid Dustin Hoffman, die van Baldini één grote karikatuur maakt. Debet aan de film.
Prachtige verfilming, en hulde aan Ben Whishaw en de verbluffende schoonheid van de twee roodharige dames. Ja, je kon ze 'ruiken'. Vier dikke sterren. Gaat het zien, gaat het zien.

Oscars 2026: alle nominaties van de Academy Awards op een rij

Gu Ling Jie Shao Nian Sha Ren Shi Jian
Drama, 1991

The Illusionist
Mystery / Romantiek, 2006
parijs, frankrijkprostituerengebaseerd op boekkleine stadobsessieorgiebad smell lone wolflavender nosechild prodigyfish market dochterbovennatuurlijkgeniuschildren's homemoorddoodperfume 18de eeuw